maandag 30 juni 2008

Dochter al weer 19 jaar

30/06/2008
Inmiddels is het 2e feest van dochter druk gaande. Alles is anders gelopen dan ik vantevoren gedacht had. In plaats van een intiem volwassen vriendenfeestje werd het feest van de 2 meiden gisteren toch nog ook een jeugd-feestje. Vriendin van dochter had naast volwassenen ook nogal wat jeugd uitgenodigd, waardoor de kosten omhoog vlogen, veel van de voorraad voor vandaag ging er gisteren al door: veel taart, chips, cola etc. In totaal waren er tien jongvolwassenen tussen 15 en 21 jaar en zes 40+ gasten.
Ik had er op gerekend dat het feest vanavond zou beginnen, maar dat was helemaal fout, het begon om 2 uur vanmiddag en gaat minstens door tot 12.00 uur vannacht. Ik was vanmiddag nog geen uur thuis met mijn boodschappen voor vanavond toen het huis in hoog tempo volliep met jeugd. Dochter ging er helemaal van uit dat het "normaal" is dat haar feest om 2 uur ‘s middags begint en dat alle genodigden lekker blijven eten. Ik ging uit van een feest dat rond acht uur ‘s avonds begint. We kwamen er nogal laat achter dat onze ideexc3xabn over een verjaardagsfeest nogal uiteen liepen. Dus 17 (!!!) jongvolwassenen + ikzelf moeten 10 uur lang feesteten krijgen: taart, fris, cake, muffins, koekjes, warm eten, toetje, veel chips en zoutjes. Ik heb nog wel even gemekkerd over dat ik heel andere verwachtingen had, maar toen ben ik op de fiets gestapt en nog 2 grote fietstassen vol extra boodschappen gehaald.
Het is wel erg gezellig, ik beschouw het feest ook meteen maar als diplomafeestje, toen hebben we alleen een bescheiden feestje gevierd, dat doen we nu dus even "groots" over.
Jullie snappen dat zowel afgelopen week als deze week mijn boodschappenbudget hiermee ruimschoots overschreden wordt. Het feestje van gisteren heb ik voor de helft betaald, dat van vandaag helemaal, dus in totaal voor 25 personen. We hebben 1 gelukje: we hebben er mooi weer bij! De jeugd kon vanmiddag leuk buiten spelletjes doen aan de tuintafel op ons ruime houten vlonderterras van 6×5 vierkante meters. Nu doen ze sta-bal op het pleintje en roepen: de bal, de bal is voor …….! Ze hebben ook al gelummeld, een soort tikkertje met de bal. Daarnaast is een groepje binnen bezig met een karaoke-spel.

zaterdag 28 juni 2008

Boekenverkoop

28/06/2008
Ik heb in februari boeken op Bol.com gezet. Heel lang gebeurde er helemaal niets, niemand wilde mijn boeken hebben. Nu ineens gaat het goed met de boekenverkoop. Ik heb inmiddels binnen 3 weken mijn 4e boek via Bol verkocht. Totale verdiensten: €22,26. Dat is niet slecht, dus ik zou tegen je willen zeggen: koop vooral 2e hands boeken bij Bol, het is vaak wel de helft goedkoper dan nieuw en de kwaliteit van de boeken is volgens mij goed! In ieder geval zijn mijn boeken prima. Via Marktplaats moet je altijd maar afwachten wat je krijgt en kun je niet terugsturen, dat kan bij de 2e hands boeken van Bol wel.
In mijn verkoopaccount staan nu nog 25 boeken. In totaal staan er 184.593 tweedehands boeken te koop!
Update 6 juli: de afgelopen week al weer 2 boeken verkocht.

vrijdag 27 juni 2008

Hapjes en drankjes

27/06/2008
Voor een potluckfeestje (= een feestje waarbij iedereen zelf hapjes en drankjes meeneemt) is dochter nog wat jong. Ze heeft nog veel wensen en alle meiden die komen wonen nog bij hun ouders, volgens mijn dochter kunnen ze niet uit de voeten met een potluckfeestje. Op mijn verjaardag ga ik dit wel doen! Het scheelt boodschappen en onnutte cadeaus die in de kast verdwijnen.
Dus we zorgen nu voor hapjes en drankjes.
Wat heb ik allemaal gekocht en wat gaan we maken?
3 pakken afbakstokbrood met kruidenboter, dit gaat in de oven en dan in plakjes.Verjaardag
Kookworst – snijden we in blokjes
2 komkommers voor de slanke hap
Cakemeel + eieren + boter en voedingskleurstof (hadden we al), om geweldige paars/groene cake te maken.
Kwark + mix + slagroom voor een overheerlijke kwarktaart
Zalmsalade, eieren voor eiersalade en crackertjes
Eieren + meel + chocolade + zelfrijzend bakmeel + boter voor 12 zelfgemaakte chocolademuffins
Bladerdeeg + eieren + kaas om zelf 30 stuks lekkere kaasstengels te maken
Magnetronpopcorn om een enorme hoeveelheid popcorn te maken.
Wijn/cola/cassis/sapjes/bronwater halen we morgen.
We gaan dus veel zelf maken/bakken. Oudste dochter en ik gaan jongste dochter helpen om de hapjes klaar te maken. De meeste boodschappen zijn bij de Aldi gehaald. Binnenkort komt het overzicht van de kosten. Ik heb alle feestboodschappen 2 x genoteerd. Eén keer in het gewone overzicht in excel en 1 keer apart. Dus volgens mij krijgen we een goed overzicht.

maandag 16 juni 2008

Potluckfeestje

16/06/2008
Zuinigaan en dochter waren gisteren op een potluckfeestje. Elk lid van dit gezin had wel wat te vieren en er was een gezamenlijk feestje van gemaakt. Het feestje was tussen 3 en 8 uur. Op zo’n potluck-feestje vraag je iedereen lekker eten mee te nemen. Er was een soort gerechtenbuffet van gemaakt op 2 grote tafels. Vrekje schreef afgelopen maand al eens over een dergelijk feestje. Ik kon het bijna niet geloven, maar bijna iedereen had iets anders gemaakt en meegenomen. De heerlijkste dingen stonden op de afgeladen volle tafels: taart, rijstsalade, macaroniesalade, Indische kip, gewone kip, kerriekip, verschillende soorten quiche, komkommersalade, tomaatjes, eiersalade, stokbrood, fruitsalades, aarbeien, pudding, baklava, verschillende soorten soep, knakworstjes, een grote beenham, gehaktballetjes in verschillende soorten sauzen, kruidenkaas, kruidenboter, noem maar op. Een hoeveelheid voor een weeshuis! De organisatoren van het feestje, deden het wel vaker, zij zorgen voor fris, bier en wijn, het bezoek zorgt voor het eten en hapjes. Het gaat altijd goed en het levert nooit veel van hetzelfde op. Er waren zo’n 40 mensen, groot en klein. Erg leuk, en het levert niet allerlei onnutte cadeaus op.
Ik had zelf 36 kaasstengels gebakken en een grote schaal eiersalade, met kerrie en veel peterselie. Doordat alles helemaal zelfgemaakt was, vielen de kosten erg mee en een cadeautje hoefde er niet te komen!
We zijn tot half negen gebleven, toen was toch vrijwel alles op.

vrijdag 13 juni 2008

Op bezoek bij moeder

13/06/2008
Vanavond de Toyota geleend van de vriend van oudste dochter. Behalve mijn oude trouwe VW-Golf, Toyota waarmee ik zo ongeveer getrouwd was, maar die in maart naar de sloop is gegaan, had ik in 22 jaar bijna nog nooit in een andere auto gereden. Voor de laatste Golf, reed ik in een andere Golf, die ook al lang naar de sloop is. Een paar jaar geleden reed ik tijdens de zonvakantie in een Citroën C2, verder niet. Eigenlijk had ik wel wat de bibbers: kan ik dit wel, durf ik dit wel, deze auto is heel anders, heeft wel vijf versnellingen en stuurbekrachtiging en rembekrachtiging. Dat had de Golf niet.
Mijn verstand zegt: tuurlijk wel, stel je niet aan, je hebt nog nooit een deuk gereden, nog nooit ook maar een klein ongelukje gehad. Als je nu niet regelmatig in een andere auto rijdt, durf je op een gegeven moment echt niet meer. Vooral dat laatste is toch wel een sterk argument en als ik ooit weer een Golf neem, die auto zal heel anders zijn dan die van maart 1989!
Dus daar ging ik, rijden door een woonwijk, invoegen op de snelweg en rijden maar. Het viel reuze mee, ik kan het! Die busstaking heeft ook nog voordelen: zo doe ik rijervaring op in vreemde auto’s en word ik een stuk minder eenkennig.

donderdag 12 juni 2008

Bloemen en gebak

12/06/2008
1181834260_geslaagd2
Dochter is geslaagd voor haar Atheneumexamen. Ik had alvast een voorschot genomen en vanuit mijn werk bloemen en gebak meegenomen. Dochter had zelf nog twijfels, maar om half vijf kwam het verlossenden telefoontje: gefeliciteerd! Volgens de mentor heeft ze een "nette" cijferlijst. Wat dat inhoudt, zien we vanavond, dan haalt ze haar cijferlijst op.

Update 13 juni: die "nette"cijferlijst hield in: 7 zevens en 6 zessen. Bedankt allemaal voor al jullie felicitaties! Dochter vond het ook heel leuk om te lezen.

woensdag 11 juni 2008

Niet blij met bussstaking!

11/06/2008
Bus Door de busstaking en het feit dat ik de auto naar de sloop heb gedaan, wordt het wel heel moeilijk om bij mijn hoogbejaarde moeder op bezoek te gaan. De woonplaats van mijn moeder ligt ruim 20 kilometer van het dichtstbijzijnde treinstation en ongeveer 45 kilometer hier vandaan. Ik ging tot de busstaking elke zaterdagmiddag bij haar op bezoek, maar dat wordt zonder bussen wel erg lastig! Afgelopen zaterdag ben ik niet geweest. Komende zaterdag wordt ook niets. Als de bussen in de spits gaan rijden en verder niet, dan moet mijn hele vrije vrijdag er aan geloven. Probleem is wel dat het voor mijn moeder wel erg veel is om samen met mij een hele dag tussen 9.00 en 17.00 uur in haar kamertje in het verzorgingshuis door te brengen. Ze is rolstoeler en hartpatiënt, ze mag zich niet al te zeer inspannen.

Update 12 juni: ik kan morgenavond een auto lenen. Dus dan rijd ik even heen en weer naar moeders. Het is gelukkig lang licht. Ik houd niet zo van in donker rijden, zeker niet in een vreemde auto.
Ik breng mijn moeder vers fruit, helaas krijgt ze dat in het verzorgingshuis veel te weinig, 2 x per week of zo. Het voedingsbureau adviseert 2 stuks fruit per dag.
Ik hoop maar dat er binnenkort een definitief einde komt aan de busstakingen.

zaterdag 7 juni 2008

Trekschakelaar badkamerverlichting

07/06/2008
Al weer een een paar weken geleden trok dochter de trekschakelaar van de badkamerverlichting stuk. De lamp bleef continu branden en was niet meer uit te schakelen. Dus heb ik de lamp losgedraaid en hadden we geen verlichting meer in de badkamer. ‘s Ochtends valt in de zomer genoeg licht door de ramen, maar ‘s avonds moesten we ons behelpen met het licht van de overloop. Niet echt ideaal. Dus heb ik gisteren alle stroom uitgeschakeld en heb de trekschakelaar van het plafond geschroefd. Toen ik de schakelaar losgemaakt had, heb ik nog even heel goed gekeken hoe de elektriciteitsdraden gemonteerd zaten. Er bleek iets definitief kapot, de schakelaar was niet te repareren, dus er moest een nieuwe schakelaar komen. Op de fiets naar de bouwmarkt, de kapotte schakelaar mee en met hulp van een medewerker een Trekschakelaar_wisselnieuw exemplaar uitgezocht (zie afbeelding) De prijs viel niet mee, €17,99 kost zo’n ding en dan moet je zelf ook nog uitvinden hoe je het monteert en dit uitvoeren. De schakelaar zit boven het bad, aan het plafond, vlak bij de zijwand. Dus ik stond met 1 voet op de keukentrap en met 1 voet op de rand van het bad, hoofd tegen het plafond, te klooien met schroeven. De aanwijzigingen op de verpakking hielpen niet, want die waren eigenlijk voor een gewone wandschakelaar. Er was geen plaatje van de schakelaar, alleen een schema, maar hoe dat schema toegepast moest worden op dit ding, daar wist ik niets van. Ik besloot gewoon maar wat te proberen, als de lamp niet ging branden, zou ik weten dat ik fout zat. Ik wist wel dat de bruine draad de fasedraad was. In de oude schakelaar zat die gemonteerd in een rood gemarkeerd deel van de schakelaar. Dat heb ik ook gedaan met de nieuwe schakelaar. Meteen daarnaast zat in de oude schakelaar de zwarte draad gemonteerd. Dat heb ik dus nu ook maar gedaan. Ik heb de lamp weer in de fitting gedraaid. De stroom weer ingeschakeld en de lamp geprobeerd. Hij deed het, goed gegokt dus! Ik weer naar beneden, de stroom er weer af en zowel op de lamp als op de schakelaar de beschermkap gemonteerd. Toen weer naar beneden en de stroom er weer op. Weer naar boven, en ja het was in orde!
Ik ben heel trots dat ik helemaal zelf de trekschakelaar vervangen heeft, maar mopper tegen iedereen die het wil horen over de slechte gebruiksaanwijzing die bijgeleverd werd. Dit was niet een doe-het-zelf pakket, maar meer een zoek-het-zelf-maar-uit pakket.

Update 8 juni – tip: op de boekensite onlibri kun je GRATIS een boek downloaden met Klussen in en om het huis. Hierin kun je allerlei basisdingen terugvinden die bij klussen van belang zijn

vrijdag 6 juni 2008

Uit de oude doos

06/06/2008
Ik ben nu 50+ en ik hoor tot de mensen die zich soms ongelooflijk kan verbazen over de veranderingen die hebben plaatsgevonden vanaf de jaren 50. Ik wil jullie deze keer meenemen naar het energie- en waterverbruik in 1960, ik was toen 7 jaar. Ik woonde met moeder, vader en mijn broertje van 5 in een rijtjeshuis. Het huis had een kamer-en-suite. Dat wil zeggen: er was een voorkamer en een achterkamer, daartussen zaten afsluitbare schuifdeuren. Als het heel koud was, leefden we in de achterkamer en ging de kachel in de voorkamer uit om brandstof te besparen.
Poepdoos
Poepdoos
Lampen: in elke ruimte hing 1 plafondlamp, andere lampen waren er niet.
Verwarming: Zowel in de voorkamer als in de achterkamer stond een kolenkachel. Verder was er geen verwarming in huis aanwezig. De kachels gingen aan vanaf de late herfst tot ergens begin mei. Meestal brandden de kachels ‘s nachts op een heel laag pitje door, maar soms gingen ze ook wel per ongeluk uit. Dan moest de kachel weer aangemaakt worden en was het ‘s ochtends erg koud in huis. Op mijn slaapkamer was het altijd koud, de ramen hadden enkel glas en als het vroor stonden de ijsbloemen op de ramen.
Douche/bad en WC: die waren er niet. Mijn broertje en ik gingen dagelijks in de woonkamer in een zinken tobbe, die tobbe werd gevuld met warm water uit de keukengeiser. Mijn ouders wasten zich bij de wastafel op hun onverwarmde slaapkamer. In plaats van een WC hadden we een secreet (ook wel poepdoos) met een ton, die ton werd elke week opgehaald door de "tonnemannen" en werd vervangen door een lege ton. Heel waterverbruik-zuinig. Er was geen mogelijkheid tot handenwassen en uiteraard geen doorspoelmogelijkheid. Alle poep en plas van het hele gezin verdween in die ton. Soms zat de ton aan het einde van de week erg vol. Het stonk altijd vreselijk. De ton kon via een luik in de buitenmuur van buitenaf verwisseld worden.
Witgoed: op een tafel in de keuken stond een 4 pits kookplaat. Dat was alles. Er was geen 
Wasrek_2
wasdroogrek
wasmachine, geen droger, geen centrifuge, geen koelkast, geen oven, geen vriezer, geen afwasmachine, geen magnetron, geen senseo, geen blender, niets, helemaal niets.
We hadden in plaats van een koelkast wel een keldertje, in plaats van de wasmachine en droger een wringer en een waslijn. De was, ook de grote stukken werden op de hand gewassen. De witte was werd in een wasketel gekookt op de grootste brander op de kookplaat. Als het te nat was om buiten te drogen, werden er wasrekken (zie afbeelding rechts) rond de kachels gezet en rook alles naar drogend wasgoed.
Audioapparatuur – in de woonkamer stond een oude radio. We hadden geen TV, geen platenspeler of wat dan ook, alleen de radio. Van computers had niemand ooit gehoord.
Andere elektrische apparatuur – we hadden een stofzuiger en een strijkijzer.
Vervoer – niemand in mijn straat had een auto, wij ook niet. Iedereen ging op de fiets of lopend op pad. Als we naar een bestemming buiten de stad gingen, dan gingen we met de bus. Het bus- en treinstation was (in elk geval in mijn beleving) erg ver weg.
Welbeschouwd moet het water en energieverbruik erg laag zijn geweest. Nauwelijks energieverslindende elektrische apparatuur, gas werd alleen gebruikt om te koken en voor de geiser. Natuurlijk moesten er wel kolen voor de kachel gekocht worden en waren er geen spaarlampen, dus een peertje van 40 watt gaf niet zoveel licht als een spaarlamp van 20 watt nu.

woensdag 4 juni 2008

Moeizame start bij Alice

04/06/2008
Zoals ik jullie op 27 mei meldde, wil ik over naar Alice voor een telefoon- en internetabonnement. Ik had me via een actie van de ANWB aangemeld en had aangegeven dat ik graag mijn huidige vaste nummer mee wilde nemen. Dat leek mij wél zo gemakkelijk, geen gedoe met het doorgeven van een nieuw nummer.
Nou dat gemak valt tegen….
Afgelopen vrijdag ontving ik een bevestiging: geachte heer Zuinigaan, wij bevestigen uw abonnementsaanvraag en hebben genoteerd dat u uw nummer niet mee wilt nemen …….Als ik wijzigingen wil doorgeven kan ik dit volgens de bevestigingsbrief via het emailadres van de klantenservice of telefonisch doen. Ik mail dat ik mevrouw Zuinigaan ben en dat ik mijn nummer wél mee wil nemen.
Het antwoord via de mail is: vanwege privacy regels kan u wijzigingen niet via de mail doorgeven, maar moet u dat telefonisch regelen.
Dus ik bel en meld dat ik graag mijn telefoonnummer wil meenemen en dat ik een mevrouw ben. Deze wijziging kan niet doorgevoerd worden. Dan moet eerst het abonnement ongedaan gemaakt worden en moet ik mij opnieuw aanmelden. Dat kan niet via de actiepagina van de ANWB, maar moet telefonisch. Ik zal teruggebeld worden. Ik word inderdaad binnen 15 minuten teruggebeld. Dus dat was goed geregeld. Ik neem met een aardige dame mijn gehele nieuwe aanmelding voor het abonnement door en geef uiteraard wéér door dat ik een mevrouw ben en dat ik mijn nummer mee wil nemen.
Vandaag heb ik 2 brieven van Alice ontvangen:
- de 1e brief is de bevestiging van de opzegging van mijn eerste abonnement.
- de 2e brief is gericht aan de heer Zuinaan, bevestigt mijn opgave voor een abonnement en meldt dat ik een nieuw nummer krijg.
De moed zinkt mij in de schoenen, nu moet ik wéér bellen naar een 0900 nummer à €0,25 per minuut en nog wéér een keer doorgeven dat ik echt mijn nummer mee wil nemen. De verkeerde aanhef, of ik nu voor hen een heer of mevrouw ben, vind ik minder interessant, als ze hun nota’s naar de heer Zuinaan willen sturen, zullen die hier ook wel arriveren, ook al is mijn naam verkeerd geschreven. Maar ik wil mijn nummer wel graag mee. Zou het goed komen als ik nog een keer bel?
Wordt vervolgd….

dinsdag 3 juni 2008

Bezuinigen door 2x te douchen

03/06/2008
Ik bezuinig in de zomer door 2x daags te douchen.
De 1e keer maak ik huid, haren en washand nat. Tijdsduur: ongeveer 2 minuten.
Dan doe ik de kraan dicht.
Ik neem een kleine hoeveelheid shampoo, en was daarmee mijn haar, voordeel: er spoelt geen shampoo weg, de shampoo wordt heel effiënt gebruikt.
Vervolgens zeep ik mij in met washand en een gewoon stukje zeep. Ouderwets misschien, maar volgens mij is het een stuk zuiniger dan douchegel en het voldoet mij prima.
Dan volgt de 2e keer douchen. Nu spoel ik mezelf af. Tijdsduur: hooguit 2 minuten.
De verwarmingsradiator in mijn badkamer heeft te weinig vermogen om het in de winter aangenaam warm te maken, mijn redenatie is dat ik hem dan net zo goed uit kan laten. Dit is de reden waarom ik in de winter niet 2x douche, want dat is me dan te koud.
Misschien laat ik als ik "rijk" ben nog wel eens een grotere radiator plaatsen. …

zondag 1 juni 2008

Busstaking

Dochter gaat vandaag met 5 andere meiden naar Texel, maar nu rijden de bussen niet vanwege de staking. Ze moest met de stadsbus, dan de trein, dan een qliner, dan nog een bus, de boot en dan weer een bus. Totale reistijd ongeveer 5 uren. Ze konden ook helemaal met de trein, met een lentetoer, maar dan was er nog steeds het probleem hoe ze met zware tas op het station moesten komen. Inmiddels hebben de meiden het opgelost: een moeder heeft een busje geleend, daar gaat iedereen in met bagage, de meiden betalen de benzine, in totaal zo'n 40 euro. De reis met bus, trein en qliner zou ongeveer 24 euro per persoon kosten. Hoe het zit met de verbinding op het eiland is nog niet duidelijk. Ze moeten naar de andere kant van het eiland. Als er een taxi-busje moet komen voor het vervoer, is de winst van het brengen al weer vervlogen.