donderdag 23 september 2010

Roomboter

23/09/2010
In het tv programma Keuringsdienst van Waarde op 9 september een uitzending over roomboter. De vraag was wat de reden was van de prijsverschillen tussen de verschillende soorten boter.
Eigenlijk is er niet een echt verschil, er zijn veel strenge wettelijke eisen, die ervoor zorgen dat uit de room van de melk roomboter gemaakt wordt. Alleen boter in een gouden wikkel is grasboter, dat is dus van koeien die buiten lopen. De boter die in de winter verkocht wordt in gouden wikkels, wordt in de zomer geproduceerd en ingevroren. Maar …… de boter in papieren wikkels is in de zomer ook grasboter en verschilt in niets van de veel duurdere boter.
Aan het einde van het programma werd er door een boerin die zelf boter produceert, blind geproefd. Ze kon niet proeven welke boter haar eigen boter was.
Dus ik denk dat de smaak niet veel uitmaakt, ook door de Europese wet- en regelgeving. De beste keuze lijkt mij de biologische boter, omdat hierbij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden en de koeien ander voer krijgen.
Overigens kan ik jullie het TV programma echt aanraden. Het heeft een critische kijk op producten en prikt marketingmythes door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.