woensdag 29 februari 2012

Mexicaanse schotel met tortilla chips en kaas

Mexicaanse schotel met tortilla chips en kaas
75 à 100 gram rundergehakt per persoon
1 of 2 blikjes tomatenpuree
200 gr. groenten per persoon (1 gesnipperde rode paprika, 1 gesnipperde ui, 1 gesnipperde rode peper zonder zaadlijsten, doperwten en tomaten)
250 gr geraspte kaas
een zak tortillachips

Gehakt gaar bakken tesamen met een in stukjes gesneden rode paprika, een gesnipperde ui, een rode peper, de tomatenpuree en mengen met een potje uitgelekte doperwten en een blikje maïs. Dit mengsel verdelen over de bodem van een ovenschotel. Een aantal tomaten in dunne plakjes snijden en verdelen over de schotel. Daarop een laagje tortillachips en met (zelf geraspte) kaas bestrooien. Daarna een kwartiertje in de oven.

In plaats van gehakt kun je ook kidney bonen gebruiken. Ik gebruik in plaats van een rode peper ook wel vaak een flinke lepel sambal en chilipeper poeder.
Pas op voor de rode peper. Nadat je een rode peper snijdt, was dan je handen, want mocht je met je ongewassen peperhanden in je ogen wrijven, dan doe je dat nooit weer!

In het oorspronkelijke recept werd voor 4 personen een kilo gehakt gebruikt en 2 bekertjes zure room die over de tomaten gingen. Die zure room is niet echt nodig en het gehakt was wel erg lekker, maar in mijn ogen behoorlijk overdreven.

dinsdag 28 februari 2012

Aangifte belastingen

In andere jaren had ik eind februari al lang een bericht ontvangen dat ik mijn belastingaangifte voor 1 april moest regelen. Deze keer heb ik taal noch teken van de belastingdienst mogen ontvangen, gewoon niets. Mijn moeder heeft ook nog geen brief ontvangen. Raar! Zou het verzenden van al die brieven te veel kosten? Misschien laten ze de nieuwslezer op het achtuurjournaal wel een berichtje voorlezen en dan verwijzen naar internet voor meer informatie! Leuker kunnen ze het niet maken ;-)
Alle gekheid op een stokje (kijk hier als je niet weet wat dat betekent), ik moet er binnenkort maar weer eens voor gaan zitten. Als je vanaf 1 maart je belastingaangifte digitaal doet, dan heeft de belastingdienst al gegevens voor je ingevuld: inkomen en WOZ waarde van je huis. Dat is heel handig, wel even controleren of het klopt! Bel als je vragen hebt gratis naar 0800–0543, kijk op belastingdienst.nl of twitter naar @bdaangifte.
Ik verwacht dat mijn moeder geld terug krijgt en dat ik zelf deze keer niets hoef bij te betalen. Hiep hoi! Dat is voor mij een hele vooruitgang vergeleken bij voorgaande jaren. Toen moest ik steeds heel veel bijbetalen en bleef er in mei vrijwel niets over van mijn vakantietoeslag. Dit kwam omdat de teruggave op de voorlopige aanslag steeds te hoog was.

Update 29 februari: de brief is nu eindelijk maar toch gearriveerd!

Spaartips

De spaarrentes zijn de laatste tijd weer wat aan het stijgen. Het punt van de laagste rente schijnt voorbij te zijn. Dus heb ik rondgekeken op van spaarbank veranderen om te kijken of er betere mogelijkheden voor mij zijn. Ik wilde voor mijn buffer een veilige bank, zonder aanvullende voorwaarden, met de hoogste rente. Dus niet een minimale inleg, of een deposito, want dan kan ik geen geld meer opnemen als ik dat nodig vind. De meeste hoge rentes zijn spaardeposito’s en dat is niet de bedoeling.

Ik heb 10.000 euro in een spaardeposito, daar kan ik niet aankomen, ik heb dit geld vastgezet. Dit betekent dat ik pas weer wat met mijn geld kan doen als het deposito vrij komt. De helft, 5000 euro dus, geeft mij 5,45% per jaar. Over de andere 5000 euro ontvang ik 4,75% rente per jaar. Een leuk spaarpotje met een fijne rente. Nog even een toelichting op de rente van het spaardeposito. Bij een spaardeposito zet je rente vast. Je krijgt gedurende een bepaalde periode, voor mij in dit geval 5 en 3 jaar, deze rente. Toen ik mijn geld op een deposito zette, waren de rentes nog hoog en kon ik nog een aantrekkelijke rente krijgen.

Ik heb mijn spaargeld verdeeld over een aantal rekeningen. Over het grootste deel ontvang ik 2,7% rente, de rest staat voor 3% rente op de spaarrekening. Ik heb met de Spaarwinstcalculator uitgerekend wat mijn voordeel per jaar zou zijn als ik voor de rest van mijn spaargeld zou overstappen naar een andere bank. Als ik geen geld bijstort, zou mijn voordeel 7 euro per jaar zijn. Ik spaar normaal gesproken 350 euro per maand, dus mijn voordeel zal hoger zijn. Overstappen naar een andere spaarrekening is echt heel gemakkelijk. Ik vind een voordeel van ruim 7 euro toch wel de moeite waard. Ik doe wel eens meer moeite om 7 euro extra te ontvangen of te besparen.
De bestemming van het geld: buffer voor tegenvallers en aflossen hypotheek.

Met dank aan Hanneke van Veen en Rob van Eeden, die een geweldig nuttige website hebben over sparen.
Hoeveel procent rente heb jij op je spaarrekening?

maandag 27 februari 2012

Gebakken brie en stamppot spitskool

Ik schreef gisteren dat ik gebakken brie en hutspot at, maar dat was fout, we gebruikten een recept van AH. Bij AH heb je receptenkaarten en ik had zo'n recept meegenomen.
Hier vind je het recept op de site en in onderstaande tekst heb ik mijn versie van het recept (voor 4 personen) opgeschreven.
  • 1.2 kg aardappelen iets kruimig 
  • 1 spitskool 
  • 1 paprika 
  • 1 stukje roombrie (punt 200 g), op kamertemperatuur +
  • 4 el paneermeel 
  • 6 el zonnebloemolie of olijfolie

    bereiding
    1 Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook in 20 min. gaar in water met zout.
    2. Halveer ondertussen de spitskool in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd de kool in reepjes. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de kool en paprika 5 min.
    3. Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met de pureestamper tot puree. Meng de groenten erdoor en breng op smaak met peper en zout.  Voeg indien nodig het kookvocht toe.
    4. Verdeel de brie in 4 gelijke punten door de punt eraf te halen en de rest in 3 stukken te snijden. Strooi het paneermeel op een bord en wentel de brie erdoor. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de brie op hoog vuur in 3 min. rondom bruin. Verdeel de stamppot over 4 borden en leg op elk bord een punt gebakken brie.

    Ik heb het oorspronkelijke recept iets aangepast:
    geen zout
    i.p.v. een puntpaprika een gewone paprika en
    i.p.v. boter heb ik olie genomen en geen boter in de stamppot gedaan.
    Met olie i.p.v. boter eet je minder verzadigd vet.

    Je kunt natuurlijk ook een andere stamppot nemen en daar de gebakken brie bij geven, bijvoorbeeld stamppot knolselderij of stamppot spruitjes.

zondag 26 februari 2012

Boodschappen afgelopen week

De afgelopen week is het prima gegaan met de boodschappen. Dit is mijn lijstje van week 8:

Week 8     20 - 27 februari 2012
WAT      *=aanbieding    @=afgeprijsd     WAAR PRIJS
appels, 6 stuks* AH 1,22
sinaasappels, 2x 2 kg* AH 2,99
pruimen met pit, gedroogd AH 2,19
halve perziken, blik AH 0,72
brie AH 0,85
kaas, jong belegen AH 4,57
sandwichspread, 2 potten* AH 2,29
chocoladehagelslag AH 1,10
melk, 6 liter AH 2,64
worst AH 1,09
brood, 1 volkoren AH 0,99
krentenbollen, 10 stuks AH 1,59
dieethalvarine AH 0,64
appelstroop AH 1,18
komkommer AH 0,69
prei AH 0,29
trostomaten, 5 stuks* AH 1,49
doperwten AH 1,85
maïskorrels, 2 blikjes AH 0,86
paneermeel AH 0,17
sardines, 2 blikjes AH 0,76
spekreepjes AH 0,79
gehakt, 500 gr AH 2,77
aardappelen, 3 kg* AH 1,39
roeryoghurt, 4 x 0,5 liter AH 1,72
tortillachips AH 0,75
TOTAAL week 8 37,59

De brie en de tortillachips gebruikte ik voor het warm eten. De gebakken brie bij de hutspot en de tortillachips op een ovenschotel met kaas.
Sommige voorraden zijn weer aangevuld, zoals de gedroogde pruimen, hagelslag en de sandwichspread.
In de AH-aanbieding de volgende week:
aardappels 2x 3 kg voor 2 euro
mandarijnen 1 kg 1,69
Zuid Afrikaanse wijnen met 25 % korting
verse pizza €2,24 lijkt me ook wel eens lekker - elk de helft is voldoende voor een warme maaltijd.

zaterdag 25 februari 2012

Blij met batterij

Ik schreef laatst dat mijn horloge stilstond omdat de batterij op was. Van de week heb ik er een nieuwe batterij in laten zetten. Ik ben weer heel blij met mijn horloge. Ik vind het fijn dat ik niet steeds op mijn telefoon hoef te kijken hoe laat het is, maar dat ik gewoon mijn horloge weer kan gebruiken. De kosten waren 9 euro en daarvoor doet het horloge waarschijnlijk weer jaren. De oorspronkelijke batterij heeft het zeker 4 jaar gedaan. Dus ik kan weer even vooruit en ik vind het nog steeds een mooi horloge. Als mijn horloge echt nog 4 jaar mee gaat, zouden de kosten ongeveer 2 euro per jaar zijn.
Ik keek nog even rond naar het aanbod aan horloges. De horloges die bij mij in de smaak vielen waren allemaal knap duur! En bovendien, waarom zou je het oude wegdoen als het na een betrekkelijk kleine uitgave weer functioneert? Ik heb me de aankoop van een nieuw horloge bespaard.
Sommige mensen zeggen: je had het zelf kunnen doen. Ik moet jullie zeggen, ik heb pogingen gedaan om de kast van het horloge open te krijgen, maar dat kreeg ik helemaal niet voor elkaar. Waarschijnlijk had ik horloge bij herhaalde pogingen gesloopt in plaats van dat ik er weer een goed horloge van had gemaakt.

vrijdag 24 februari 2012

Storing in Blogger?

Ik snap er helemaal niets van, elke keer als ik een bericht plaats en er reacties verschijnen, dan is het eerste tijdstip van de reacties ongeveer 9 uren eerder. Soms is de datum zelfs verschillend. Dan post ik op 23 februari en dan is de reactie van 22 februari.
In de instellingen heb ik gezet op GMT + 1 , dat is dus de Nederlandse tijd. Op die tijd verschijnen mijn berichten, maar de reacties niet. Die komen eerder.
Ik heb in de oude interface van Blogger gezocht en ook in de nieuwe interface, maar ik kom er niet uit. Is er iemand die het weet? Of is het zo dat de berichten in feite op een tijd in de VS staan en is daar helemaal niets aan te doen?
Zij er ervaren bloggers die het weten?

donderdag 23 februari 2012

Onbetaald werken op schrikkeldag en bij AOW bijna een maand inkomen missen.

Volgens dit bericht weten veel mensen niet dat ze op 29 februari niet betaald worden. Er zijn dit jaar 366 dagen en de lonen zijn gebaseerd op 365 dagen. Ik heb hier nog nooit over nagedacht. Ik moet in een jaar een bepaald aantal uren werken, namelijk van maandag t/m donderdag van 8.30 - 16.30 uur. Daarnaast heb ik jaarlijks een vast aantal uren verlof. Geen extra verlof gebaseerd op de extra dag dit jaar. Waarschijnlijk werk ik dus ook een dag voor niets dit jaar. Dat is dan maar zo. Mijn werkgever moet flink bezuinigen, die zit er niet op te wachten dat werknemers massaal die extra dag gaan claimen. Ik wil nog graag 6 jaar, namelijk tot mijn 65e blijven.

Overigens is het zo dat de AOW vanaf 1 april ingaat op de dag dat je 65 jaar wordt en niet eerder. Tot 1 april 2012 gaat de AOW per 1e van de maand dat je 65 wordt in, maar dat verandert dus en dat is geen grapje. Contracten met werkgevers zijn vaak tot de maand waarin je 65 jaar wordt. Dat betekent dat je, afhankelijk van de datum van je verjaardag, maximaal 30 dagen inkomen mist.
Mijn tip: zorg dat je het zo regelt met je werkgever dat je tot je verjaardag (langer kan natuurlijk ook) kunt blijven werken. Anders mis je in het slechtste geval bijna een maand AOW.

woensdag 22 februari 2012

Besparingstips: water

Afgelopen zondag kreeg ik het verzoek een blogje te wijden over besparing op watergebruik.

Dit is een link naar een aflevering van De Rekenkamer: wat kost water.  De aflevering gaat over het gebruik van water. Het is zonder meer verbazend hoeveel liter water mensen in de westerse wereld gebruiken.
Je hebt gebruik in diverse soorten:
 - lichaam schoon houden: douchen, baden, handen wassen, tandenpoetsen
 - kleding en linnengoed schoonhouden: wassen
 - woonomgeving schoonhouden: ramen lappen, afwassen, dweilen, boenen, auto wassen
 - water om mee te koken
 - drinkwater: koffie, thee, water, aanmaaklimonade
 - doorspoelwater voor de toilet
 - planten in huis en tuin water geven

Per persoon is bovenstaand gebruik gemiddeld ongeveer 121 liter per dag.
Het is eigenlijk ongelooflijk hoeveel water mensen gebruiken, je moet namelijk niet alleen kijken naar het drinkwater dat je dagelijks gebruikt, maar ook naar het (drink)watergebruik om het voedsel en kleding te produceren.
Hoe hoog is het watergebruik bij de productie van goederen?
katoen (productie van een t-shirt kost 2700 liter),
voedsel (1 kg rundvlees kost 1550 liter) etc.
Voor brood heb je water nodig om het graan te laten groeien, maar ook om het deeg te bereiden waaruit je brood bakt.

Als je om milieuredenen wilt bezuinigen op water, dan gaat het dus niet alleen over het waterverbruik rondom huis en werkplek, maar ook om het water dat nodig is voor de productie van je spijkerbroek, je biertje en je biefstuk.

Tips voor vermindering watergebruik in en om huis:
- bij het tandenpoetsen en handen wassen de kraan niet laten lopen
- het bad minder vaak gebruiken, gebruik in plaats daarvan de douche of was je bij de wastafel
- kort(er) douchen
- minder vaak douchen
- zorg voor een waterbesparende douchekop

- kleding minder vaak wassen, behalve ondergoed en sokken kunnen de meeste kledingstukken langer dan 1 dag gedragen worden. Luchten is een goed middel om kleding op te frissen.
- zorg voor een wasmachine die weinig water gebruikt.
- was met een volle machine.

- afwas niet onder de stromende kraan voorspoelen. Spoel de afwas voor in een teiltje. Ik gebruik altijd het waswater van de groenten om de afwas in voor te spoelen.
- het schijnt voor het watergebruik niet zoveel uit te maken of je een afwasmachine gebruikt of met de hand afwast.
- indien je een afwasmachine gebruikt: alleen gebruiken als de machine vol is.

- toilet: neem een waterbesparende stortbak met plasjesknop. Heb je een ouderwetse stortbak? Zet er een fles met water in. Zorg er in ieder geval voor dat er per keer minder water doorgespoeld wordt.
- doe je ochtendplasje onder de douche, ook met de douche verdwijnt je plasje in het riool, dat scheelt weer water. Hier schreef ik er al een keer over.

- wees terughoudend met het besproeien van je tuin. Kies voor planten die enige droogte met gemak overleven. Was je auto met emmers water.

Dan het waterverbruik door producten die je koopt, het indirecte waterverbruik. Dat merk je niet als je je waterverbruik afrekent bij het waterleidingbedrijf, maar het is wel belangrijk voor het milieu.
De site van de watervoetafdruk geeft niet een duidelijk overzicht wat de alternatieven zijn als je water wilt besparen op je indirecte verbruik. Als je Engels kunt lezen, dan kun je beter hier naar toe gaan, deze site is uitgebreider.
Wat wel duidelijk is, is dat je beter vegetarisch of veganistisch kunt eten. Om vlees te "produceren" is veel water nodig. Verder is het raadzaam om heel spaarzaam om te gaan met producten, kies duurzame varianten. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je voor 1 kg leer 16.600 liter water nodig is. Mijn schoenen bevatten niet zo veel leer, maar toch.
De productie van katoen kost 11.000 liter water per kg. Het is dus zaak om zeer zorgvuldig om te gaan met katoenen stoffen. In dit verband is het goed te wijzen op de slijtage van katoen die optreedt in wasdrogers. Elke keer als je de wasdroger gebruikt, komt er flink wat pluis los. Wat is dat? Slijtage van je stoffen.

dinsdag 21 februari 2012

Dekbedhoes

Mijn dekbed is 2 x 2 meter. Ik ben 180 cm lang, mijn bed is 120x190 meter, een echte twijfelaar. De dekbedhoes die ik nu op mijn bed heb liggen was ooit 2x2 meter, maar nu? Ik schat dat hij nu gekrompen is naar 1.70 x 1.70 meter, echt niet meer. Hoe kan dat toch? Het is niet de dekbedhoes die ik in de herfst gerepareerd heb en die nu al weer maanden extra meegaat.
Volgens mij is deze kleine dekbedhoes vanaf de aanschaf gewoon bij iedere wasbeurt blijven krimpen.
Toegegeven, het was een goedkope hoes, maar ik verwachtte niet dat hij zo zou krimpen! Ik krijg koude voeten met deze hoes om mijn dekbed! Natuurlijk laat ik dat niet gebeuren en leg ik een dubbelgevouwen fleece plaid aan het voeteneinde van mijn bed.
 Misschien moet ik een strook katoen aan de onderkant zetten? Dat deed mijn moeder ook altijd met de lakens. Mijn vader was 197 cm en had altijd last van te kort beddengoed.
Wat doe jij in zo'n geval?

maandag 20 februari 2012

Uitgaven voor boodschappen week 7

De afgelopen week ben ik met de boodschappen net iets boven mijn budget uitgekomen. Dat is geen ramp, de ene week zijn de uitgaven wat hoger dan de andere week. Volgende week beter.


Week 7     13 - 20 februari 2012
WAT      *=aanbieding    @=afgeprijsd     WAAR PRIJS
gedroogde pruimen met pit, 500 gr AH 2,19
1 minneola* AH 0,27
sinaasappels, 2 kg Aldi 1,79
bananen (die even € 834 kostten) AH 0,99
melk, 6 liter AH 2,64
brood, 2 hele* AH 2,98
vruchtensap, 2 liter* AH 2,50
chocoladevlokken AH 0,88
smeerkaas, 3x Jumbo 1,35
leverworst AH 0,63
kaas, jong belegen AH 4,34
brie AH 0,85
hamburgers AH 1,49
zure haring, 2 potten* AH 2,90
paprika, 2 stuks* AH 0,89
wortelen, 1 kg Aldi 0,45
spitskool, 800 gr Aldi 0,99
zuurkool, 2x 500 gr* AH 0,59
macaroni vezelrijk, 2x 500 gr AH 1,78
kruiden voor gehakt, strooipot Aldi 0,89
roeryoghurt 2x halve liter AH 0,86
biscuit, 2 rollen* AH 1,98
wafels AH 0,81
limonadesiroop, 0,75 liter AH 2,69
limonadesiroop, 0,5 liter Jumbo 1,75
walnoten, 20 stuks Jumbo 1,59
TOTAAL week 7   41,07

In week 8  heeft AH flink wat groenten in de aanbieding: trostomaten, prei, komkommer, witlof, bloemkool, boerenkool, kerstomaatjes.
De boerenkool ga ik niet kopen, die is in de diepvries veel goedkoper.

zondag 19 februari 2012

Vaste lasten - lidmaatschappen en abonnementen

Een deel van de vaste lasten bestaat uit lidmaatschappen en abonnementen. Ik heb laatst iets geschreven over vaste lasten en moest toen constateren dat ik eigenlijk niet wist hoe mijn vaste lasten voor deze kostenpost er uit zagen. Daar wil ik nu verandering in brengen.
Zo ziet mijn lijstje er uit:

krant 12,50
vakbond 15,50
ver eigen huis 2,10
patiëntenvereniging 4,00
ANWB 4,16
abonnement Genoeg 1,77
zwemmen 12,21
           totaal per maand 52,24

Om nog even mijn andere vaste lasten in kaart te brengen hierbij nogmaals het lijstje van 10 februari:


belasting gemeente 56,47
levensverzekering hypotheek  61,59
hypotheek 238,87
tv/internet/vaste telefoon 41,00
gas + elektra + netwerkkosten 99,00
abonnement onderhoud CV ketel 9,10
woonhuisverzekering + WA 24,67
water 6,00
waterschap +zuiveringsheffing 15,83
uitvaartverzekering 6,16
zorgverzekering 126,28
eigen risico zorgverzekeraar 18,33
bijdrage studie jongste dochter 100,00

803,30

In totaal brengt dit mijn vaste lasten op € 855,54 euro per maand.

De lidmaatschappen en abonnementen:
Misschien moet ik toch overwegen om zo hier en daar wat te schrappen als mijn inkomen lager wordt. Ik heb nog steeds een ANWB lidmaatschap. Dit is voor als ik een auto leen en met pech kom te staan. Misschien toch maar afschaffen? Vereniging Eigen Huis? Kan misschien ook wel weg. Lidmaatschap vakbond? Wil ik wel houden, ik wil graag samen met al mijn collega's sterk staan tegenover werkgevers. Ook de patiëntenvereniging blijft in mijn lijstje staan.

zaterdag 18 februari 2012

We hebben weer stroom!

Gisteravond wilde ik net bezig met een aanzet voor een blogje voor vandaag, toen ineens alle licht uitging. Ik kreeg geeneens de tijd meer om te bepalen of het over het akelige skiongeluk van de koninklijke familie moest gaan of over consuminderzaken. Ik kon geen hand voor ogen meer zien. Dochter riep van boven: "wat gebeurt er?" Ik riep terug: "een stroomstoring!"
Tja, het was kwart voor elf, dus dan konden we maar het beste naar bed gaan. Ik had mijn mobiele telefoon in mijn broekzak, met behulp van het licht van de telefoon heb ik twee kaarslantaarns aangestoken en twee zaklampen gepakt. Het was aardedonker, de straatlantaarns waren uit, alle huizen waren donker. Na een paar minuten zag je in de huizen van de over- en achterburen schijnsel van zaklampen en kaarsen. Toen we van de eerste schrik bekomen waren, het is toch heel vreemd ineens in het donker te zitten, hebben we onze tanden gepoetst en zijn we gaan slapen. Jammer dat er geen stroom was. Dochter en ik hebben allebei een elektrische deken, maar zonder stroom wordt die deken niet warm.
Dochter wist niet meer zeker of het grote licht in haar slaapkamer nu aan of uit was. Het licht was aan, bleek 2,5 uur later toen we weer stroom hadden. Toen baadde haar slaapkamer ineens in een zee van licht. Ik heb daar laatst een spaarlamp van 23 watt opgehangen, zo'n lamp geeft méér licht dan een 100 watt gloeilamp. Dochter houdt van veel licht, maar niet als ze ligt te slapen.

Om nog even terug te komen op het begin van mijn blogje, ik leef erg mee met de koninklijke familie. Ik hoop dat het allemaal goed komt en dat de prins weer helemaal de oude wordt. Trix, heel veel sterkte in deze nare periode!

vrijdag 17 februari 2012

Katjang idjoe maaltijdsoep

Katjang idjoe (groene mungboontjes)

Ik had nog + 500 gram katjang idjoe over, daar heb ik een soep van gemaakt. De boontjes moesten nodig op, ze waren al enige maanden over datum. Op zich is het niet erg dat peulvruchten over datum zijn. Ze bederven niet, overjarige peulvruchten moeten wat langer koken. Klik hier voor meer informatie over kooktijden van peulvruchten. Je moet wel opletten met peulvruchten die je lang bewaard hebt. Soms zit er "vreterij" in. Dan zijn insecten je voor geweest met het eten van de boontjes.*** Zie onderin dit bericht.
De soep die ik maakte lijkt qua smaak wel wat op erwtensoep, de kleur is iets grijzer. Ik heb zelf een snelkookpan gebruikt om de boontjes te koken, maar aangezien niet iedereen over een snelkookpan beschikt, hieronder de normale kooktijden. Ik heb 3 snelkookpannen. Het koken gaat sneller en je bespaart gas. Hier meer informatie over koken van peulvruchten in een snelkookpan. Bij deze kooktips ook nog tips over snelle weekmethode. Mocht je vergeten zijn je peulvruchten te weken, dan is dit een oplossing. Deze methode gebruik ik al heel wat jaartjes. Tegenwoordig denk ik er meestal wel aan om de peulvruchten 24 uur van tevoren te weken. Dan zijn ze in ieder geval goed geweekt. Waar ik overigens elke keer weer heel enthousiast van kan worden is hoe peulvruchten na het weken in volume verdubbelen en soms wel verdrievoudigen. Dan heb je me daar ineens een hoeveelheid peulvruchten! Fantastisch! En sommige peulvruchten zien er geweekt werkelijk prachtig uit! Bijvoorbeeld kievitsboontjes, die zijn echt schitterend om te zien.

Ingrediënten voor 4 personen

  • zakje katjang idjoe 
  • een grote ui, fijngesneden
  • 2 winterwortelen in kleine stukjes
  • een prei in ringen
  • een stuk selderijknol in stukjes
    in totaal moet je voor 4 personen ongeveer 800 gram schoongemaakte groenten gebruiken
  • bouillonblokjes
  • 1 theelepel ketoembar 
  • kerriepoeder 
  • evt een rookworst in plakjes toevoegen stokbrood

Bereiden

De erwtjes 24 uur laten weken. De erwtjes na het weken een 1/2 uur zachtjes laten koken. Na 1/2 uurtje de groenten en kruiden toevoegen dit weer een 1/2 uur laten sudderen. Rookworst in stukjes of plakjes toevoegen. Klaar!! lekker met stokbrood erbij.


*** mocht je beestjes tegen komen, dan zijn waarschijnlijk veel meer etenswaren aangetast. Die beestjes "wandelen" door je hele voorraadkast.
Wat vinden ze lekker?
Patentbloem, aardappelmeel, maizena, pannenkoeken mix, griesmeel, polenta, puddingpoeders, custard, etc. En verder peulvruchten zoals gedroogde erwten, bonen, spliterwten, capucijners, kikkererwten etc. maar ook rijst, vermicelli, pasta's groot en klein.
Ze vreten door papier, karton, plastic en alles heen. Alleen als je je voorraad in afgesloten glaswerk of metalen trommels bewaart, dan kunnen ze daar niet bij.
Hoe kom je er aan? Je krijgt het probleem meegeleverd met meel of andere zetmeel bevattende etenswaar die je koopt.Ze komen als het ware als verstekeling je voorraadkast binnen.
Ik heb wel eens alles weg moeten gooien! Ik ben na die keer heel voorzichtig geworden en kijk altijd of er beestjes in meel of peulvruchten zitten! Gelukkig heb na die ene keer nooit weer beestjes gevonden.
Na het weggooien moet je alles heel goed schoonmaken en hopen dat je nooit weer beestjes mee koopt met je boodschappen.

Tot slot een citaat:
In voorraden van voedingsmiddelen kunnen vele soorten insecten voorkomen.
o.a. mijt, meelmot, vruchtmot, vlees- en fruitvlieg, klander, meelkever, broodkever, meeltor en nog vele andere.
Kevers, torren en klanders hollen graankorrels en/of peulvruchten uit en leggen hierin hun eitjes.
De larve holt de korrel verder uit en verpopt zich er in.
De larven van motten spinnen kleverige draden waardoor er kluitjes gevormd worden.
Enkele veel voorkomende zijn de larven van de meelmot (die voorkomt in bloem, meel, griesmeel etc.) de cacaomot en de groentemot, die wordt aangetroffen in gedroogde groenten en zuidvruchten.
Mijten zijn spinachtige diertjes die een ovaalvormig pantser hebben met aan de randen uitstekende poten.
Ook zij leggen eitjes waaruit larven komen. Zij worden aangetroffen in kaas en in meel.
Kaas kan op den duur helemaal verbrokkelen en meel krijgt een weezoete, honingachtige geur en daarbij een wollig oppervlak.

Dit fragment staat in: "VOEDING EN GEZONDHEID" Een praktisch leerboek voor Horeca en
Grootkeuken.
S.V.H.-Uitgeverij Zoetermer.

donderdag 16 februari 2012

NU van 99 cent voor 834 euro!

Meestal is het niet zó duidelijk dat er iets misgaat bij het inscannen van de barcode.
Vanmiddag wel.
Ik kocht bij de AH een tros van 5 bananen in een zakje, normaal 99 cent, nu ineens 834 euro! Ik zei nog tegen kassamedewerker die de boodschappen in scande: er gaat iets fout met de bananen! Maar zij dacht dat ik het gewicht van de bananen op de kassa voorbij zag komen, dus zij drukte op de totaalknop: te betalen ruim 840 euro voor dat beetje boodschappen.  Het was een heel gedoe om het goed te krijgen, er zijn in totaal 3 medewerkers mee bezig geweest.
Merkwaardig, het gaat bij mij wel vaker mis met bananen. Ik heb ook wel eens 10x zo veel moeten betalen. Dat valt, als je wat meer boodschappen hebt, niet zo erg op. Op de bon stond toen € 9,20 in plaats van € 0,92 voor die bananen. Dat is toch anders als 834 euro.
Moraal van het verhaal: let altijd op je kassabon. Klopt het wat je hebt afgerekend?

Klachten meldpunt

Dit plaatje wil ik jullie niet onthouden, het heeft niets met bezuinigen te maken, maar ik vind hem leuk!

woensdag 15 februari 2012

Uit eten

Ik ga regelmatig, ongeveer 1x per 8 weken met een aantal vriendinnen uit eten. Tot nog toe waren dat zo ongeveer mijn etentjes, verder ging ik niet uit eten. Althans geen etentjes die ik zelf betaalde.
Nu was het zo, dat mijn werkgever ook etentjes organiseerde en betaalde. Deze etentjes zijn door bezuinigingen min of meer gestopt. Misschien één keer per jaar nog, maar meer zit er echt niet in. Ik zat in een team en werkte veel voor een ander team. Bij beide teams ging ik altijd mee met teamuitjes. Nu willen collega's, ondanks het feit dat ze het nu zelf moeten betalen, toch uit eten. Het leek me ook wel gezellig, dus ik heb ja gezegd op twee team-etentjes, één met het ene team en één met het andere team.
Maar ..... ik heb nu toch mijn bedenkingen.
Beide etentjes zijn deze maand en ik ga ook bijna weer met mijn vriendinnen uit eten.
Mijn collega's zijn bijna zonder uitzondering tweeverdieners. Ook zitten de collega's van het ene team vrijwel allemaal in een hogere loonschaal dan ik zit. Kortom, "iedereen" (misschien is het niet echt zo, misschien zitten er mensen met schulden tussen, maar daar heb ik geen weet van) heeft meer te besteden dan dat ik dat heb.
De keuze van het restaurant zal ook niet gedaan worden vanuit kostenoverwegingen. Voordat ik het weet zit ik in een restaurant met peperdure prijzen. En dan 3 etentjes binnen 4 weken? Dat is minstens 100 euro in totaal, vrees ik. Daar eten we thuis met ons tweeën minstens twee weken van. Ik vind het heel jammer van het geld. Als het nu nog héél erg lekker was, maar meestal eet ik het er niet van af en vind ik wat ik zelf maak regelmatig lekkerder. Nu weet ik wel dat je voor zo'n 30 euro per etentje eigenlijk ook niet zo veel kunt verwachten. Wat is in de horeca nu 30 euro?
Het is natuurlijk wel heel gezellig, dat weer wel. Misschien zeg ik één van de etentjes af en kies ik één uit om aan deel te nemen.

Wat ik in ieder geval niet wil doen is de rekening delen. Ik wil niet opdraaien voor mensen die (veel) meer verteren en dure drankjes drinken. Als ik me daar echt toe gedwongen voel, dan is het 1 keer maar nooit weer. Wat ik ook absoluut niet wil, is dat anderen voor mij gaan betalen. Dat wil ik gewoon niet.

Het is een dilemma, dat uit eten gaan.
Aan de ene kant denk ik: gewoon doen, je leeft maar 1 keer, geniet ervan. Misschien val ik over een paar jaar ineens dood neer en heb ik niets aan mijn spaargeld. (Dochter, wil je dit alsjeblieft negeren? De afspraak is nog steeds dat ik minstens honderd word, OK?)  
Aan de andere kant, 100 euro is een rib uit mijn lijf, ik kan ook andere leuke dingen doen met 100 euro.
Wat zou jij doen?

dinsdag 14 februari 2012

Dóórgaan!

Leuk dat ik zo veel reacties heb gekregen op mijn blogje over stoppen. Ik vind het hartverwarmend om te lezen dat veel lezers mijn weblog waarderen!

Dank daarvoor!

Hoewel ik soms een dipje heb, denk ik er niet over om te stoppen. Ik vind het leuk om te schrijven en ik vind zelf dat schrijven mij steeds beter afgaat.
Het schrijven helpt me zelf ook om te blijven besparen, om te blijven aflossen en het nieuws over die onderwerpen te volgen.
Tenzij er allerlei calamiteiten gebeuren kunnen jullie nog veel commentaren en ervaringen op bezuinig- en consuminder-gebied van mij verwachten.

En: blijf vooral reageren. Ook hiervoor mijn hartelijke dank!

maandag 13 februari 2012

Boodschappen week 6

We zijn weer keurig binnen het budget gebleven, hoewel we wel wat diepte investeringen gedaan hebben. 250 gram peperkorrels bijvoorbeeld. In de Jumbo koop je een potje met 25 gram voor € 1,49. Ik heb tien keer zo veel voor € 4,95. Mijn pepermolen is weer gevuld en ik heb weer nieuwe voorraad. Verder heb ik 6790 gram groenten gekocht, dat is bijna een pond (485 gram om precies te zijn) per persoon per dag. Dat hebben we dus ook nog niet allemaal opgegeten. Vooral van die uien is nog wel wat over. Vorige week kocht ik veel fruit, dus daarvan heb ik deze week weinig bij gekocht.
Wat kocht ik afgelopen week voor dochter en mij?


Week 6     6 - 13 februari 2012
WAT      *=aanbieding    @=afgeprijsd     WAAR PRIJS
bananen, 5 stuks AH 0,99
abrikozenjam AH 1,42
roggebrood Jumbo 0,75
dieethalvarine,  AH 0,64
roomboter AH 1,09
leverworst AH 0,45
kaas AH 4,29
chocoladehagelslag AH 1,10
krentenbollen, 6 stuks* AH 0,99
pindakaas, grote pot AH 1,74
prei, 350 gr* AH 0,29
uien, 4 kg* C1000 1,49
selderijknol, 1100 gr* C1000 0,83
spinazie, diepvries 1 kg* C1000 0,81
broccoli, 340 gr* AH 0,47
rookworst, 2x mager* AH 3,07
spekreepjes, 2x AH 1,58
sardines, 3 blikjes AH 1,14
peperkorrels, zwart 250 gr Toko 4,95
madras currypoeder, mild, 100 gr Toko 1,10
juspoeder AH 0,45
paddenstoelenbouillonblokjes AH 0,79
walnoten, 400 gr Jumbo 2,69
zilvervliesrijst, 1 kg Jumbo 0,99
yoghurt, 3x halve liter AH 1,26
TOTAAL week 6
35,37

Deze week in de aanbieding bij AH (daarvan zijn er twee vlak bij mijn huis en 1 op de route tussen werk en huis)
rode paprika, 2e gratis, 2 voor 89 cent.
zuurkool, 2e gratis, 2 voor 59 cent
peren 99 cent per kg
zaden- en pittenbroden 1,49

zondag 12 februari 2012

Problemen met betalen van rekeningen?

Volgens dit bericht kan "de Nederlander" zijn rekeningen niet meer betalen en zou er 6,3 miljard aan schulden uitstaan bij incassobureaus. Wat? Ruim 6 miljard in ons welvarende Nederland? Ik vraag me werkelijk af hoe dat kan! Zijn er zoveel mensen die op de pof koken zonder zich te bedenken of ze het kunnen betalen?
Zo van: ik "moet" een nieuwe auto, ik "moet" een nieuwe tv, een nieuw waterbed en dan koop ik maar, betalen komt later wel? Het is een instelling die ik niet ken, ik bepaal eerst of ik het geld ervoor heb en dan ga ik wat kopen. Zouden mensen zich niet realiseren dat een schuld flink oploopt als een incassobureau zich er mee bezig gaat houden? Dan moet je handenvol geld extra betalen. Voor dat extra geld krijg je helemaal niets, nou ja alleen brieven en aanmaningen.

Hoe kun je betalingsproblemen voorkomen?

Bezuinig
Spaar, spaar, spaar
Zorg voor een buffer.
Koop pas wat nieuws als die buffer aankoop toelaat.
Heb je niet genoeg geld, dan koop je niets.

Ik realiseer me heel goed dat het makkelijker gezegd dan gedaan is. Hoe zorg je dat je van je schulden afkomt en kan gaan sparen? In de periode dat je schulden hebt, moet je ook noodzakelijke dingen kunnen kopen. Met een paar kleine kinderen in huis moet je een goedwerkende wasmachine hebben. Als je voor je werk een auto nodig hebt, moet er een auto zijn die werken mogelijk maakt.
Probeer in ieder geval een betalingsregeling te treffen, zodat je schulden niet nog veel groter worden.

En hoe moet het met de incassobureaus als mensen geen schulden meer hebben? Dan gaan die failliet en zijn er weer meer mensen werkloos. Heb je dat weer!

zaterdag 11 februari 2012

Stoppen?

De meeste mensen hebben het al lang gelezen. Teunie stopt, in ieder geval voorlopig.
Daar wil ik toch wat over schrijven.
Stoppen is een hele stap!
Teunie was één van de meest gelezen bloggers over eenvoudig leven en consuminderen.
Leuk geschreven, leuke ideeën. Heel zuinig en zeer betrouwbaar en degelijk. Ik "volgde" Teunie al in de tijd van vóór haar weblog. Toen schreef ze regelmatig op prikbord consuminderen: Tips en ervaringsverhalen. Een beetje vergelijkbaar met haar blog, maar toch anders.
Ik wens Teunie veel vrijheid en plezier toe tijdens haar "pauzetijd". Teunie, ik denk dat je het schrijven gaat missen!
Zal ze verder gaan met schrijven? Ik denk het wel, ze heeft immers ook al een boek over consuminderen op haar naam staan. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Of ze verder gaat op de weblog? Misschien, misschien ook niet.
Een colomn in een krant of tijdschrift?
Ik ben er van overtuigd dat we nog wel weer van Teunie zullen horen.
Het ga je goed Teunie en vast nog wel tot een volgende keer!

Automatisch ga ik dan stilstaan bij mijn eigen blog.
Ga ik verder in de huidige vorm? Ik heb weinig nieuws meer te melden en val soms in herhalingen. Ik vind het nog steeds leuk om te bloggen en reacties te krijgen. Niet alle reacties zijn leuk. Sommige mensen vinden dat ik zeur of dat ik te weinig aandacht besteed aan hun reactie.
Soms ben ik inspiratieloos en weet ik niet waar ik over zal bloggen

Ik ben benieuwd naar de onderwerpen waarin jij als lezer in geïnteresseerd bent en roep hierbij op om ideeën over onderwerpen te geven.
Niet dat ik alle suggesties overneem, ik ben tenslotte baas in eigen blog, maar leuke ideeën zijn altijd welkom!

Stookkosten

27% van de Nederlandse huishoudens doet de verwarming 's nachts niet uit. Lees hier meer. Dat vind ik veel! Ze laten dus dag en nacht de verwarming branden en misschien ook wel als ze helemaal niet thuis zijn en de thermostaat zal bij hen ook wel niet op 18 graden staan. Vast wel wat hoger dan dat.Wat een gasverspilling! Voor die mensen zijn natuurlijk die damesnachthemden met spaghetti bandjes in de handel. Zie het plaatje links. Begrijp me goed, ik denk niet dat de mannen die dragen, ik heb het nu over de dames.
Huishoudens met een dergelijk stookgedrag hebben ook voordelen, zeker als het je buren zijn. Als je in een flat woont kun je profiteren van de warmte van de buren. Warme vloeren, plafonds en muren. Je hoeft zelf al bijna niet meer te stoken! Serieus, ik denk dat het veel scheelt in vergelijking met een buitenmuur op het noorden of het oosten.
Ik zou zeggen tegen al die mensen die kennelijk helemaal niet letten op hun gasverbruik: het is veel beter voor het milieu om minder gas te verstoken. Nederland kan langer met de gasvoorraad, het is goed om de CO2 uitstoot te verminderen EN je kunt er ook nog veel geld mee besparen. Gewoon een uur voor het slapengaan de thermostaat op 15 graden. Er zijn ook veel thermostaten met een timer, nog veel gemakkelijker! En die 15 graden, dat is zat warm, daar overleven je huisdieren en planten het gemakkelijk op.
Heb jij periodes in je leven gekend waarin je helemaal niet lette op je gasverbruik?