vrijdag 31 augustus 2012

Weinig inkomen? Meer verdienen!

Wat doe je als je inkomen te laag is in verhouding tot je uitgaven?
Soms kun je bezuinigen, maar er komt een tijd dat de rek uit de bezuinigingsmogelijkheden is. Er valt niets meer te schaven en te bezuinigen. Je kunt op een gegeven moment tot de conclusie komen dat de bespaarbodem bereikt is, als je tenminste niet iedere dag droog brood wilt eten. Bezuinigen is een leuke hobby, maar het moet ook leuk blijven!

En wat dan?
Er zit dan maar één ding op: meer inkomen zoeken, meer verdienen!
Begin met het zoeken naar tegemoetkomingen, subsidies etc.
Kom je echt niet in aanmerking voor huurtoeslag? Zorgtoeslag dan misschien?
Kwijtschelding is ook een manier om het inkomen te vergroten, want dan gaat er minder uit. Hoe zit het met kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, waterschapslasten etc. ?
Nooit geschoten is altijd mis.

En dan, als je dat allemaal geprobeerd hebt, dan moet je je pijlen richten op andere mogelijkheden:

ben je parttimer? Misschien kan je aanstelling bij je werkgever vergroot worden.
ga bijklussen - ik heb tegen betaling kledingstukken voor anderen gebreid en genaaid
ga stemmentellen bij de verkiezingen
ga zitting nemen in een stembureau
neem een krantenwijk
word werkster (zijn er ook mannelijke werksters?)
ook op internet valt wel wat te verdienen met enquêtes en mail lezen
verkoop je waardevolle overtollige goederen

Wat heb ik  de afgelopen jaren gedaan?
Het is me nooit echt goed gelukt om structureel meer te verdienen, als ik zie hoeveel sommige mensen verdienen, dan is het toch een beetje kruimelwerk. Sommige mensen verdienen dat in één maand.

Wat deed ik dan?
1. Ik heb een aantal dingen verkocht, onder anderen boeken, laarzen, keukenspulletjes. Veel stelde het niet voor, het heeft in totaal hooguit honderd euro opgeleverd. Op dit moment heb ik eigelijk niets interessants meer in de aanbieding.

2. Ik heb bij mijn werkgever een aantal korte klussen gedaan en daar extra voor betaald gekregen. Of dat in de toekomst weer mogelijk is? Ik weet het niet.

3. Ik werk tijdens de verkiezingen op een stembureau. Op 12 september verdien ik daar 150 euro mee. In het verleden werd ook de verplichte scholing voorafgaand aan de verkiezingen beloond, maar nu is scholing via digitale weg verplicht en die wordt niet betaald. Bezuinigingen dus!

4. Ik ben een tijdje Mysteryshopper geweest. Dit leverde niet veel op en ik was er veel tijd mee kwijt. Toen ik mijn auto wegdeed ben ik daar mee gestopt.

5. Lezen van mail bij Euroclix en MoneyMiljonair.

Ik had al heel lang geleden zorgtoeslag aangevraagd, dus dat liep gewoon door, daar hoefde ik niets voor te doen.

Wat heeft in de afgelopen + 4 jaar het meeste opgeleverd?

1. Lezen van mail bij Euroclix en MoneyMiljonair = 2180 euro

2. Extra werken bij mijn werkgever = 900 euro

3. Stembureau = 540 euro

4. Verkoop via Marktplaats en Bol = + 95 euro

5. Mysteryshoppen = 75 euro

donderdag 30 augustus 2012

Leuk!

Om te voorkomen dat jongste dochter (23 jaar) vanaf het scherm las dat ik op 20-jarige leeftijd verkracht ben, heb ik mijn dochter maar even bijgepraat.
Haar reactie was enerzijds een van verbijstering: dat wist ik helemaal niet! Wat akelig voor jou! Dat helemaal juist, dat ze dat niet wist, ik heb het er nooit over gehad.
Daarna zei ze dat ze het geweldig van mij vond dat ik haar nooit angst had aangepraat en haar geleerd had om gewoon te gaan en te staan waar zij wilde en niet bang te zijn. Dat klopt wel, ik heb het haar gewoon voorgeleefd. Niet onnodig risico lopen, maar ook niet te schijterig om 's avonds door de stad te lopen of te fietsen.
Heel leuk dat ze waardering had voor mijn opvoeding en het fantastisch vond dat ik van haar geen angsthaasje had gemaakt dat nergens naar toe durfde! Dat doet een mens goed!

Gloeilampen of spaarlampen?

Gloeilamp
Wist jij dat er per 1 september 2012 helemaal geen gloeilampen meer verkocht mogen worden?
Lees hier wat de Rijksoverheid daarover te melden heeft.

Ik vind dat verbod geen probleem, ik kocht in 1982 mijn eerste spaarlamp en nu heb ik bijna niet anders, alleen zo hier en daar halogeenverlichting. Ik denk dat mijn lage stroomverbruik mede veroorzaakt wordt door alle spaarlampen die ik in huis heb.
Begin tachtiger jaren waren er alleen erg dure jampotten te koop die alleen in sommige lampen toepasbaar waren. In de meeste lampen kon dat type spaarlamp helemaal niet: te zwaar en te groot.
ouderwetse spaarlam met normale fitting
Hoe zag zo'n eerste spaarlamp er uit? Ik zal een plaatje toevoegen.
In de afgelopen 30 jaar is er veel veranderd en zijn spaarlampen heel goed toepasbaar. Er zijn nog andere zuinige lampen bijgekomen, vooral LED verlichting. Ik heb veel spaarlampen, maar LED lampen heb ik nog niet.
Heb jij spaarlampen? Of LED lampen?

woensdag 29 augustus 2012

Dure fietsreparatie

Poeh, de hele discussie over verkrachting en abortus maakt wel veel los, niet in de laatste plaats bij mij! Ik heb vannacht redelijk geslapen, misschien doordat ik het van me af geschreven heb en mijn boosheid op het ww web gegooid heb. Maar vanochtend zat ik bij sommige reacties echt te janken! Ondanks dat toch bedankt voor de lieve reacties.
Ondertussen gaat het leven gewoon weer door, dus bij deze weer een nieuw blogje van mij.

Mijn 3 jaar oude fiets was kapot en behoorlijk ook. Er zat speling op de trapas, dat betekende dat er een nieuwe trapas in gezet moest worden. Vandaag heb ik de fiets opgehaald, de schade was €61,00! Maar, zonder die reparatie kon ik niet meer op de fiets fietsen, dus reparatie was noodzakelijk. Banden kan ik plakken, voorbanden kan ik vervangen en een nieuwe batterij in een achterlicht zetten lukt ook prima, maar verder dan dat kom ik niet.
Ik ben dan wel van plan een nieuwe fiets te kopen via het fietsenplan, maar die fiets is er nog lang niet. Ik heb nog geen fiets uitgezocht en het is een vrij lange weg, zo'n fiets die via de werkgever aangeschaft wordt. De vorige keer duurde het weken. En bovendien wil ik, als ik dan een nieuwe fiets heb, de oude fiets graag inzetten als reservefiets. Als je een fiets aanschaft via de Nationale Fietsprojecten kun je je oude fiets namelijk niet inruilen, dus je hebt er gewoon een extra fiets bij. Wel handig vind ik, want jongste dochter, die in Wageningen studeert, gebruikt tijdens weekenden en vakanties de reservefiets, dat houdt in dat ik, als zij in Groningen is, in feite geen reservefiets tot mijn beschikking heb.

dinsdag 28 augustus 2012

Abortus na verkrachting?

Ik weet het, het onderwerp hoort hier niet thuis, maar toch wil ik het er over hebben. Waarom? Omdat het mij te zeer raakt.
Er is een mannelijke politicus, de heer Van der Staaij, die vindt dat je niet zwanger kunt worden na verkrachting en mocht dat dan toch in een enkel uitzonderingsgeval gebeuren, dan moet de verkrachte vrouw de zwangerschap uitdragen, want deze politieke partij is in alle gevallen tegen abortus.
Ooit, lang geleden, in 1973, toen ik 20 was, ben ik verkracht, met vrij veel geweld. Ik werd er gelukkig niet zwanger van, maar liep er wel een geslachtsziekte en platjes (schaamluis) van op, met alle ellende van dien. Het was in een tijd dat er vrijwel niet over gepraat werd, er was nog geen politiebeleid rond verkrachting en het algemene idee was dat een meisje het er zelf wel naar gemaakt zou hebben. Pas veel later kon ik mijn emoties en angsten over dit gebeuren kwijt.

Door de uitspraak van deze politicus is het net alsof ik knockout geslagen word. Ik vind dit heel erg. Het schijnt dat de kans op zwangerschap even groot is als bij een gewenst onbeschermd sexueel contact. Dus wat hij zegt is gewoon onjuist.
Ik word verschrikkelijk boos door zo iets!
Volgens mij weet hij ook niet wat hij zegt en lult hij maar wat, om in de sfeer van zijn uitspraak te blijven.

Mijn mening - en die wil ik hier ook krachtig verkondigen: een vrouw moet ten allen tijde zelf kunnen beslissen of een zwangerschap afgebroken moet worden of niet.

En, aan de andere kant, wat voor leven krijgt een kind dat door verkrachting op de wereld gezet wordt? Het is een ongewenst product van GEWELD.
Dat wil je een kind toch niet aandoen?
Ik vind het prima dat het ongeboren leven beschermd wordt, ik heb respect voor het leven en zal niemand zomaar een abortus adviseren. Maar om nou een vrouw een ongewenst kind door de strot te drukken! Feitelijk zegt hij ook dat als ze het echt niet wilde, haar lichaam de zwangerschap niet had laten gebeuren. Dat gaat mij echt veel te ver!

Zo, dat moest ik even kwijt. Het lucht wel op, moet ik zeggen!

Einde vakantie

Helaas is mijn vakantie nu helemaal voorbij! Niet meer uitslapen, niet meer (bijna) dagelijks zwemmen, er moet gewoon weer vroeg opgestaan en gewerkt worden.
Op zich geen ramp, ik vind mijn werk leuk en ik heb fijne collega's, maar een vakantie op zijn tijd is ook héérlijk. Ik ben dit jaar, behalve naar de Bed & Breakfast nergens heen geweest. Ik ben nog al een stresskip als het op vakantie aankomt. Stressen of alles op tijd ingepakt is en ook bij thuiskomst. Dan wil ik mijn huishouden zo snel mogelijk weer op orde hebben. Alles gewassen, alles opgeruimd. Dit jaar geen inpakstress en geen terugkeer stress. Zeer rustgevend!
Eerlijk gezegd werkte ik afgelopen week al 2 dagen, namelijk op dinsdag en donderdag. Op woensdag had ik vrijgenomen omdat oudste dochter jarig was.
Nu zit ik weer in mijn oude ritme: 4 dagen werken en 1 dag mantelzorg en dus naar moeder toe. En dan is de week al weer om en mag ik al weer aan mijn weekend beginnen!

maandag 27 augustus 2012

Boodschappen week 34

Ik heb in de afgelopen week weinig boodschappen gekocht en weinig uitgegeven. Dochter was jarig, maar die heeft haar eigen feestboodschappen gedaan, daar heb ik niet aan meebetaald. Dat wilde ze niet. Bij deze feestboodschappen waren ook ingrediënten voor de warme maaltijd op deze verjaardag en de dag daarvoor. De avond voor haar verjaardag aten we met dochters en hun partners lekkere zelfgemaakte lasagne. Op de verjaardag zelf maakten we voor ruim 20 gasten 5 liter tomatensoep en 4 liter mosterdsoep. Hier serveerden we stokbrood, plakjes komkommer en gewassen worteltjes bij. Alles zelf klaargemaakt, afgebakken, schoongemaakt, gesneden etc. Doordat we alles zelf deden, was het eten voor deze 23 mensen niet zo duur.

Week 34  20-27 augustus 2012
*=aanbieding    @=afgeprijsd  # = AH joker  WAAR PRIJS
sinaasappel, 2 kg AH 2,99
elstar, 3 stuks AH 1,10
bananen, 5 stuks AH 1,00
kiwi's 3 stuks AH 0,92
jong belegen kaas # AH 3,83
melk, 6 liter # AH 2,38
10 krentenbollen  @ AH 1,03
4 afbakstokbroden # AH 1,26
2 meergranenbroden* AH 2,00
trostomaten, 5 stuks AH 0,89
gepelde tomaten, blik AH 0,28
tomatenpuree, 4 blikjes AH 0,28
courgette AH 0,49
maïs, blikje AH 0,55
bloemkool, 1230 gram * AH 0,99
bos wortelen* AH 0,89
runder gehakt, * # 500 gr AH 2,41
kidneybonen, 2 blikken à 400 gr AH 1,06
brie (voor warme maaltijd) AH 0,85
kruidenroomkaas (voor warme maaltijd) AH 0,62
pesto AH 1,39
sambal AH 0,64
vla, * @ AH 0,57
kwark, halve liter AH 0,72
yoghurt, 2 liter AH 1,10
TOTAAL week 34   30,24

Dan de komende week: ik heb de komende week een barbeque van mijn werk en oudste dochter is op vakantie en komt a.s. zaterdag terug. Afgezien van hamsterinkopen wordt het een rustig weekje.

zondag 26 augustus 2012

Hamsteren bij de grootgrutter?

Vanaf morgen zijn er Hamsterweken bij AH. Veel artikelen kun je voor de halve prijs kopen. Het bedrijf wil je verleiden om heel veel te kopen, zodat hun omzet lekker hoog wordt.
Is het verstandig om te hamsteren als je zuinig wilt doen?
Soms wel en soms niet. Het hangt ervan af wat je koopt.
Als je artikelen hamstert die je normaal helemaal niet koopt, dan is het heel twijfelachtig of je er wat mee opschiet. Je geeft geld uit dat je normaal helemaal niet uitgeeft. Stel, normaal koop je huismerk of euroshopper en nu A-merk. Ben je dan zoveel voordeliger uit als je hamstert?
Als je zuinig inkoopt, koop je alleen wat je nodig hebt en wat handig is voor je voorraad. Koop vooral geen producten die je anders niet koopt en die je helemal niet nodig hebt.
Wat koop ik?
Ik koop shampoo voor dochter.
Verder: prei, avocado, druiven, gladiolen,

Zuinig koken met de snelkookpan

Ik heb 2 snelkookpannen, een hele grote van 7 liter en een kleinere van 5 liter. Roestvrij stalen pannen van Lagostina. Geweldige pannen, ze zijn de investering nog steeds helemaal waard. De grote pan kreeg ik 37 jaar geleden van mijn ouders als verjaardagscadeau.

De kleinere heb ik gekocht van geld dat ik gekregen had bij de geboorte van mijn oudste dochter 26 jaar geleden in 1986. We waren studenten en hadden de hele uitzet òf 2e (of 3e of 4e) hands gekregen òf 2e hands gekocht, ook babykleding en stoffen luiers. Natuurlijk kregen we bij de geboorte ook wel nieuwe kleding en speelgoed, maar het geld dat we kregen investeerden we niet in babyspullen, maar in andere dingen, bijvoorbeeld een grote lamp voor boven de tafel waar een spaarlamp in kon en een extra snelkookpan. Natuurlijk heeft dochter jarenlang van de lamp en de snelkookpan geprofiteerd.
Heel nuttig!

Als ik zoek op internet naar mijn soort snelkookpannen, dan vind ik enorm dure pannen. Ze waren destijds ook vrij prijzig. Er wordt nu op ebay voor een 5 liter model ongeveer 130 à 155 euro + 5 euro verzendkosten gevraagd. Geen kattenpis!

Wat kook ik er in? Peulvruchten, rijst, stamppotten, erwtensoep. Koken gaat een stuk sneller en dus energiezuiniger. Alleen al om de snelheid zou ik mijn snelkookpannen niet willen missen.

zaterdag 25 augustus 2012

Vaste lasten - nieuw tabblad

Nieuw! Voor de nieuwsgierige lezer van mijn weblog. Ik heb een nieuw tabblad aangemaakt met mijn maandelijkse vaste lasten.

Hooikist, hoe kook je daar mee?


Gisteren noemde ik bij mijn bespaartips over zuinig koken de hooikist.
Je vraagt je misschien af: hoe gebruik je die?
Een echte hooikist heb ik nooit gehad en heb ik nu nog steeds niet, ik heb er geen ruimte voor, maar ik gebruik al jaren het principe van de hooikist. Ik gebruik die vaak in combinatie met mijn 5 liter en 7 liter snelkookpannen.
Bij mij ziet de hooikist er ongeveer zo uit: Je zet je pan in bed, onder het dekbed en je legt er dan nog warme dekens, kussens etcetera boven op. Daarmee houd je hete pan de warmte goed vast. Wat ik doe om de matras wat te beschermen: ik leg een handdoek of een stapeltje kranten onder de pan. Om de kokend hete pan zomaar op mijn hoeslaken te zetten, lijkt mij niet een goed idee.

Dit is ook een goede methode: Een kartonnen doos, simpel en goedkoop. Zo'n doos vul je met kranten en bijvoorbeeld een oud dekbed. Daarmee heb je een prima hooikist gemaakt.


Een echte hooikist kan er zo uit zien: een geïsoleerde kist.


Hoe doe je dat nu precies, dat koken?
Door gebruik van de hooikist kun je eten kort koken en vervolgens kokendheet in de hooikist zetten. In die hooikist gaat het garingsproces door. Je eten brandt niet aan en wordt goed gaar. Waar je rekening mee moet houden, is dat eten koken met een hooikist langer duurt dan koken op een fornuis. Je moet er de tijd voor nemen. Ik vind het ideaal dat eten dat lang moet koken op deze manier toch niet aanbrandt.

Voorbeelden:
- Geweekte bruine bonen kook je 15 minuten, dan zet je de hete bonen in de hooikist en je laat ze daar 4 uren staan.
- Zilvervliesrijst - ik pas de hoeveelheden af. Ik neem 1 deel rijst op krap 2 delen water. Kook de rijst 5 minuten en dan ruim een uur in de hooikist.
- De groene erwten en/of spliterwten voor de erwtensoep. Ik kook de groenten apart en het spek en de spliterwten in de hooikist. Ook de groenten kunnen eventueel in een aparte pan in de hooikist. Als de ingrediënten gaar zijn, vermeng ik groeten en spliterwten en spek.

Ik gebruik de hooikist voornamelijk om eten te koken dat lang nodig heeft om gaar te worden. Waar de methode ook goed voor gebruikt kan worden, is het warmhouden van eten. Dat deed ik vooral in mijn kampeertijd. Dan hadden we 1 campinggasje waar op gekookt kon worden.
Bij Teunie van de blog Eenvoudig leven, vind je veel informatie over koken met de hooikist. Klik daarvoor hier.

vrijdag 24 augustus 2012

Tips om zuinig en goedkoop te koken

* Eet voordat je boodschappen gaat doen. Het vermindert de kans op impulsaankopen.

* Zorg dat je voordeelkaarten en voordeelpasjes hebt.

* Kies voor huismerken en merken als euroshopper. Een stuk goedkoper dan A-merken

* Koop seizoensgroenten en fruit van dicht bij. Alles wat van ver moet komen is automatisch veel duurder, want daar zijn vervoerskosten aan verbonden. Alles waar kassen voor nodig zijn, kosten extra energie = duurder

*Kies, als het om prijzen per stuk gaat, de grootste: de grootste bloemkool, de grootste meloen, de grootste prei,

* Kook energiebewust:
- deksel op de pan
- snelkookpan
- gebruik waar dat kan een klein laagje water, dat heeft weinig tijd nodig om aan de kook te komen
- gebruik een geïmproviseerde hooikist voor eten dat lang nodig heeft om gaar te worden.
- verwarm je oven niet of nauwelijks voor en laat je eten nog een tijdje nasudderen nadat je de oven hebt uitgedaan

* Ga vlak voor sluitingstijd naar de supermarkt en naar de markt. Dan kun je veel verse waar voor weinig kopen.

* Maak gebruik van aanbiedingen en vries indien mogelijk in.

* Controleer de houdbaarheidsdatum in de winkel en ook de -datum van je voorraad.

* Kook zonder vlees. Vlees is vaak het duurste ingrediënt. Door zonder vlees of met minder minder vlees te koken, kun je flink besparen.

* Vervang vlees door eieren

* Investeer in een diepvries en koop voedingsmiddelen die in de aanbieding zijn. Door afgeprijsde artikelen en eten in de aanbieding te kopen, kun je tot wel 50% besparen.

* Koop geen voeding louter en alleen omdat het in de aanbieding is. Als je het niet nodig hebt: niet kopen.

* Koop geen kant en klaar, ook geen soepen en sausjes

* Vraag om een voordeelbon als de aanbieding uitverkocht is.

* Drink geen alcohol

* Drink geen flessenwater, maar water uit de kraan.

Morgen kun je bij mij meer lezen over de hooikist, dan wijd ik er een speciaal blogje aan.

donderdag 23 augustus 2012

De tandartsverzekering eruit?

Naar aanleiding van de blog van N(euro)otje heb ik eens zitten rekenen wat ik het beste kan doen met mijn tandartsverzekering. Ik was begin dit jaar nogal verontwaardigd omdat een fors deel van mijn tandartsdeclaratie eenvoudigweg niet uitbetaald werd. Dan denk je goed verzekerd te zijn, ik ben bij mijn verzekering verzekerd tot maximaal €450,- per kalenderjaar. Maar voor veel verrichtingen wordt maar 75% vergoed van het bedrag dat zij zelf vastgesteld hebben en niet wat de tandarts in rekening brengt.
Ik betaal nu €202,44 tandarts-verzekeringspremie per jaar. Voor gewone stervelingen rekenen ze €238,20 per jaar, maar omdat ik collectiviteitskorting krijg, mag ik wat minder betalen.

Hoeveel heb ik dit jaar aan de tandarts betaald en hoeveel heb ik terug ontvangen van de zorgverzekeraar?
betaald aan tandarts ontvangen niet betaald
360,50 199,12 161,38
120,50 84,73 35,77
114,00 98,59 14,41
595,00 382,44 211,56

Vorige maand kreeg ik bericht dat het te ontvangen bedrag nog met €67,56 opgehoogd werd. Dus het niet betaalde deel van de declaraties wordt nu €144,- De hoogte van de ontvangen bedragen voor de tandartsdeclaraties is nu €450 precies. Dat vind ik heel netjes! In totaal betaal ik dus €202,44 premie en ik krijg het maximale bedrag van 450 euro vergoed. Je hoort mij niet klagen!

------------------------------------------------------------------------------
Afgelopen jaar heb ik 192,84 tandartspremie betaald en toen waren de betalingen/ontvangstens als volgt:
betaald aan tandarts ontvangen niet betaald
111,06 102,02 9,04

In 2011 heb ik dus 90,82 meer premie betaald dan ik terugontvangen heb.

------------------------------------------------------------------------------
in 2010 was het plaatje als volgt:
betaald aan tandarts ontvangen niet betaald
131,78 131,78 0,00
120,42 93,22 27,20
252,20 225,00 27,20


toen betaalde ik minder premie, want ik had een goedkopere tandzorgverzekering. Ik betaalde €144,84 premie en ontving 225 euro.

-----------------------------------------------------------------------------
Wat zal ik doen? De hoge kosten dit jaar hingen samen met een ontsteking aan de wortelpunt en een wortelkanaalbehandeling. Ik heb in mijn leven 1 keer eerder zo'n behandeling gehad en later nooit weer. Wat is de kans dat dat binnenkort nog een keer gebeurt?

Mijn gebit is heel goed voor iemand die geboren is in 1952. Nog steeds is ongeveer de helft van mijn tanden en kiezen gaaf. Zal ik weer een eenvoudigere verzekering nemen en + 4 euro per maand besparen op mijn verzekeringspremie?  Ik weet het nog niet.

Verder ben ik aanvullend verzekerd. Ik heb een polis met 3 sterren, dat kost mij naast de premie voor de basisverzekering €143,76 per jaar. Omdat ik bijna ieder jaar fysiotherapie nodig heb, en voor mijn diabetes een podotherapeut en een pedicure nodig heb,  kan die verzekering best uit.

woensdag 22 augustus 2012

Nog een fiets via Nationale Fietsprojecten?

Ruim 3 jaar geleden kocht ik een fiets via de werkgever en de Nationale Fietsprojecten.

De deal was als volgt:
ik zocht een fiets uit van maximaal 750 euro
ik regelde een verzekering voor 3 jaar erbij
de werkgever betaalt de helft van het aankoopbedrag van de fiets (tot max 375 euro)
de rest van de kosten schiet de werkgever renteloos voor en ik betaal dat geld 3 jaar lang terug uit mijn brutto loon.
Voorwaarden:
ik gebruik die fiets voor (een deel) van het woon-werkverkeer en ik kan geen aanspraak maken op een parkeerplaats bij de werkplek.
de fiets-verzekering is verplicht.
ik mag 1x per 3 jaar van de regeling gebruik maken.
Omdat ik mijn fiets nu afbetaald heb, kon ik nagaan hoeveel ik maandelijks betaalde:  €8,92.
Als ik dat met 36 vermenigvuldig, kom ik uit op een bedrag van €321,- Daarvoor had ik dus een fiets van €750 euro plus 3 jaar lang een verzekering tegen diefstal en beschadiging (totale prijs inclusief verzekering: €942,00).
Het is toch wel een héél aantrekkelijke regeling. Mogelijk wordt deze regeling binnenkort wegbezuinigd. Ik heb daarover nog niets vernomen, maar het kan zomaar gebeuren. Er was ooit ook een PC privé regeling. Net op het moment dat ik met voordeel een computer wilde aanschaffen werd de PC regeling met onmiddellijke ingang afgeschaft en viste ik achter het net.
Zal ik nog een fiets kopen?

dinsdag 21 augustus 2012

Lustrum en boodschappen week 33

Vandaag is het vijf jaar geleden dat ik met mijn blog begon. Ik had toen al een tijdje meegelezen bij anderen: vooral Eenvoudig leven en Opnieuw begonnen schreven op een manier die mij aansprak. Zeer verschillende situaties en ook heel verschillende mensen, maar elk op hun manier voor mij heel inspirerend. Het leek mij erg leuk om ook een blog te hebben! Aangezien ik gratis (ik geef toe, dat dat belangrijk is ;-) een weblog kon aanmaken, zag ik niet in waarom niet, dus zo is het begonnen. Eerst een probeerseltje, dat niet over bezuinigen ging, maar toen dan op 21 augustus 2007 de weblog Zuinigaan. In het begin kreeg ik weinig bezoekers. Wat hielp, was om op andere consuminderweblogs een reactie achter te laten. Zo maakte ik kenbaar dat ik er was.

Wat heeft het bloggen mij opgeleverd?
- Vooral de bevestiging dat er veel meer mensen zijn die zuinig moeten en willen, dat ik zeker niet de enige ben, dat ik niet gek ben om zuinig te leven.
- Ook is de weblog voor mij een manier om bij de les te blijven en niet het bezuinigen te laten versloffen. Want als je wilt bezuinigen, dan moet je daar wel wat voor doen of juist voor laten. Het gaat om het maken van andere keuzes. Al schrijvende sta ik stil bij deze keuzes.
- De constatering dat ik het leuk vind om te schrijven en dat er nogal wat anderen zijn die dat waarderen. Een heel nieuwe kant van mijzelf! Ik, die jarenlang geen letter geschreven had en vrijwel alleen maar Fries sprak, kon Nederlands schrijven op een manier die anderen aansprak.

Dit was het voorafje van vandaag, dan nu het hoofdgerecht:
de boodschappen van de afgelopen week. Ik heb weer volop gebruik gemaakt van de AH jokers van de stickervellen die dochter via haar werk gekregen had. Afgelopen zaterdag heeft ze niet gewerkt, dus de komende week wordt er minimaal gestickerd. Ik haal wel 1 velletje op bij de servicebalie.

 

Week 33  13-20 augustus 2012
*=aanbieding    @=afgeprijsd  # = AH joker  WAAR PRIJS
nectarines, 9 stuks* AH 2,87
bananen AH 1,00
gedroogde pruimen, pond # AH 2,19
melk, 6 liter # AH 2,38
leverworst AH 0,63
2 grote potten jam* AH 2,12
4 pakken knäckebröd* AH 1,96
kaas, jong belegen # AH 4,20
salamiworst # AH 1,85
chocoladepasta, 2 potten * AH 2,40
sperziebonen, 1,265 kg* AH 1,24
tomaat AH 0,16
courgette AH 0,49
rucola* AH 1,00
paprika, 1 rood, 1 geel, 1 groen AH 1,00
zalmfilet # AH 2,09
aardappelen, 3 kg * # AH 1,79
avocado* AH 0,69
dubbelvla, 2 liter* AH 1,20
wijn * # AH 3,49
snoep, 1 zak # AH 0,90
TOTAAL week 33   35,65

Deze keer zijn de uitgaven keurig binnen mijn budget. Dat wordt de komende week wel weer anders, oudste dochter is morgen jarig en voor haar feest heb ik natuurlijk wel wat meer geld nodig. Die wijn was al voor haar feest. Zij heeft zelf nog een fles witte gekocht en er liggen nog 2 rode in de voorraad.

Dan de aanbiedingen voor de komende week:
- Rundergehakt voor €5,58 per kg. Ik heb zelf heel kort geleden gehakt gekocht, ik weet niet of ik nu nog bijkoop. Hoewel, dochter wilde vanavond met ons allen (dochters + hun partners + ikzelf) lasagne eten. Misschien is het toch handig om nog wat extra te kopen. Het blijft wel goed in de vriezer.
- Bloemkool 99 cent
- AH wasmiddel voor de helft van de prijs
- 2 bossen zonnebloemen voor 5 euro

maandag 20 augustus 2012

2007 - 2012 - 1e lustrum!

Het is bijna zo ver dat ik mijn eerste lustrum ga vieren, op 21 augustus 2007 schreef ik mijn eerste bericht op Weblog.nl. (klik op de link om dit bericht te lezen) Inmiddels ben ik bijna 5 jaar verder!
Toen woonde ik een paar maanden in mijn koophuis. Nu heb ik 26.000 euro hypotheek afgelost en ik ga gestaag verder.
Op mijn oude weblog staan 1525 berichten. Hier bij blogger heb ik inmiddels zo'n 420 berichten geschreven. In totaal 1945 berichten in 5 jaar, dat is iets meer dan 1 per dag. Vanaf september afgelopen jaar zijn hier op blogger al weer heel veel bezoekers geweest, namelijk wel meer dan 600.000.

Ik vind het nog steeds leuk om over zuinig leven te schrijven, dus ga ik vrolijk verder. Welke berichten vind jij het leukst?

zondag 19 augustus 2012

Wat moet je met die hitte?

Het is vandaag echt heel heet! Het was vanmorgen in Maastricht vóór 9.00 uur al 27 graden! Er schijnt zelfs kans te zijn op een hitterecord!
Wat moet je als het buiten 35 graden is en het ook binnen flink heet begint te worden?
Hitte is behoorlijk uitputtend, je lichaam is hard aan het werk om te zorgen dat je niet door de hitte bevangen wordt. Daarom zweet je, daarom hijg je soms als een karrepaard.

Wat doe je dan?
Houd je huis zo koel mogelijk. Heb je zonwering? Gebruik die zo veel mogelijk. Houd overdag ramen en deuren gesloten. Als het buiten warmer is dan binnen laat je de warmte er alleen maar in. In de meeste gevallen is het binnen veel koeler dan buiten. Op dit moment is het bij mij binnen 23 graden.
Maak je niet druk. Zit binnen of in ieder geval in diepe schaduw en houd een siësta. Wat is diepe schaduw? Een plek waar helemaal geen zon komt, ook niet een klein beetje door de bladeren heen.
Drink veel water.
Zorg voor een teiltje met water en een koud washandje en koel regelmatig je voeten, je polsen en je voorhoofd.

Als je kinderen hebt, zorg voor een plek in de schaduw met water, een zwembadje of een teil. Zorg voor waterspeelgoed zodat ze zich kunnen vermaken. Heb je waterballonnen? Een waterballonnengevecht is geweldig met dit weer.
Ga vooral niet met de auto naar het strand, grote kans dat je onderweg strandt in de file en bijna niet bij die verkoelende zee terechtkomt.
Ga ook niet  hardlopen of klussen of zo, span je gewoon niet al te veel in en drink een lekker glas koel kraanwater!

En ........ vergeet vooral je huisdieren en planten in plantenbakken niet! Zorg dat ze voldoende water hebben en zorg dat ze niet verdorsten.

Bel-niet-aan-register

De consumentenbond heeft het idee gelanceerd om een bel-niet-aan-register te maken. Een leuk idee!
Op de site van Genoeg en natuurlijk de site van de Consumentenbond kun je er meer over vinden.
Maar, hoe gaat het dan in de praktijk, hoe moet ik het me voorstellen? Moeten colporteurs met een enorme registerlijst langs de deuren en dan iedereen overslaan waar niet aangebeld mag worden? Werkt dat? Het lijkt me beter om een sticker te plakken.
Dat ga ik doen en ik hoop dat dat helpt en ik niet meer lastig gevallen word door verkopers van energiebedrijven en telecombedrijven. Zou wel rustig zijn ;-)

zaterdag 18 augustus 2012

Zorgtoeslag 2011 terugbetalen

Gisteren viel er een brief op de deurmat. Ik heb te veel zorgtoeslag ontvangen. Ik hoef gelukkig niet een heel hoog bedrag terug te betalen, maar toch, ik moet betalen en wel 37 euro.
Wat zal ik voor 2012 doen? Misschien ontvang ik nu ook wel te veel!  Zal ik mijn zorgtoeslagbedrag wijzigen?
Ik had in 2011 recht op 461 euro zorgtoeslag. Nu ontvang ik 33 euro per maand. Ik heb mijn toeslag al eerder gewijzigd. Als ik de bedragen optel en er van uitga dat ik de komende maanden ook 33 euro ontvang, dan ontvang ik in 2012 in totaal 441 euro zorgtoeslag. Mijn inkomen is vrijwel gelijk gebleven.
Mijn besluit nu: ik ga niet wijzigen.

vrijdag 17 augustus 2012

Aardbeving!

Eergisteren was er in Leermens, vlakbij Delfzijl, een aardbeving.
Gisteravond zat ik op mijn bureaustoel bij mijn computer en ik zou zweren dat ik een aardbeving voelde. Even was er een forse trilling! Ik dacht dat ik het mij verbeeldde, maar wat bleek toen ik vanochtend het nieuws las? Er was inderdaad een aardbeving, ergens in de buurt van Loppersum(klik hier).    Klik ook hier.
Het is voor het allereerst dat ik de aarde voelde trillen. Een rare gewaarwording moet ik zeggen! Ik woon hemelsbreed zo'n 15 km van het epicentrum en de beving was volgens de berichten 3,9 op de schaal van Richter. Mijn huis staat nog recht overeind, dus er zijn hier geen problemen

donderdag 16 augustus 2012

Hoe zit het nu met die langstudeerdersboete?

In het nieuws: misschien wordt de langstudeerdersboete toch afgeschaft, want de meerderheid van de tweede kamer wil er per direct van af. Dat zou heel fijn zijn! Liever vandaag dan morgen!

Door ziekte (depressies) heeft dochter studievertraging. Door diezelfde ziekte heeft ze erg laat besloten toch maar over te stappen naar een andere studie en een frisse start te maken.
Nu krijgt ze geen studiefinanciering meer en moet ze daar bovenop nog een langstudeerdersboete betalen.
Ik vind het heel onrechtvaardig dat mijn kind een langstudeerdersboete krijgt. Ze heeft haar studiefinanciering opgesoupeerd, en daarom moet ze al veel lenen om haar studie te bekostigen, maar om haar ondanks haar ziekte te verplichten nog even 3000 euro extra te betalen, dat vind ik zonder meer een vuile streek van de overheid. Het voelt als een straf voor iets waar ze niets aan kan doen.
Het gaat nu psychisch heel goed met haar en daar ben ik heel gelukkig mee, maar ik zou me voor kunnen stellen dat het gedoe met die langstudeerdersboete een trigger is voor een nieuwe depressie.

Ik vind de langstudeerdersboete toch al heel onrechtvaardig, dit vooral omdat de regels van het spel tussentijds veranderd zijn. Studenten begonnen aan een studie in de veronderstelling dat ze alle tijd hadden voor bijvoorbeeld bestuurswerk en sport. Toen kwam die boete. De meeste studenten die studievertraging hebben opgelopen door langdurige ziekte, door sportbeoefening of bestuurswerk kunnen opgelopen studieachterstanden niet inhalen. Turner Epke Zonderland, net als mijn dochter een student in Groningen, komt in het nieuws omdat zijn langstudeerdersboete door anderen betaald gaat worden en dat is heel leuk voor hem, maar het leek mij geweldig als de hele boete van de baan was!

woensdag 15 augustus 2012

Uitstapje naar B&B

Vrienden van lang geleden hebben een B&B in het midden van de provincie Friesland, tussen Harlingen, Bolsward, Sneek en Leeuwarden. Ik was door hen uitgenodigd om een nachtje bij hen te blijven slapen en dat heb ik de afgelopen nacht gedaan.
Ik ging gisteren met de trein naar Dronrijp en ik nam mijn fiets mee. Ik kon met 40% zomerkorting reizen en de fietskaart kostte €3,50. Ik stapte uit de trein en stond midden in het weidse, Friese land. Zó rustig! Ik fietste door prachtige, stille, kleine dorpjes. Ik moet zeggen, ik heb genoten. Ik mocht gebruik maken van 1 van de B&B kamers. Ik heb 's avonds gezellig bijgepraat, buiten op het terras en ik heb heerlijk geslapen. Ik vond de rust in de omgeving ongekend, stadsmens dat ik ben, ik ben geen toeristen tegengekomen en de dorpjes waren vrijwel uitgestorven. Dat is nog eens wat anders dan de omgeving van de stad Groningen, waar heel veel "Stadjers" de fiets pakken om een rondje te fietsen. In Friesland heb je in die omgeving ruim zicht, heel in de verte zijn kerktorens te zien en overal staan windmolens te draaien.
Het weer was fantastisch, zowel gisteren als vandaag. Vandaag heb ik de fietstocht in omgekeerde volgorde gemaakt. Er stond een stevig windje, maar het tochtje was zeer de moeite waard!

Aanvulling: op de terugweg heb ik mijn geboortestad Leeuwarden bezocht. Het was heel lang geleden dat ik daar op de fiets was!
Ik fietste door de straat waar ik als kind woonde en zag het ouderlijk huis terug met boven mijn slaapkamertje. Ik reed langs de huizen van mijn Pakes en Beppes (mijn grootouders) en door de wijk waar mijn broertje als student woonde. Ik ging ook nog even binnen in het ziekenhuis waar mijn vader in 1993 overleden is, dat ziekenhuis is op steenworp afstand van het huis van mijn jeugd, dus dat ging in één moeite door. Mijn oude lagere school is weinig veranderd, maar in de directe omgeving zijn er stukken die ik niet terug kennende. Het is dat ik wist welke richting ik uit moest fietsen, anders had ik het niet gevonden.
Ook fietste ik door de oude binnenstad met de vele grachtjes.
Al met al een emotioneel bezoekje aan Leeuwarden, moet ik bekennen. Thuisgekomen in Groningen was ik er knap moe van!

dinsdag 14 augustus 2012

Nieuwe slippers

zo ongeveer zien mijn oude er uit
Ik draag al zeker 25 jaar Birkenstock.

Twee jaar geleden kocht ik 2e hands via Marktplaats gebruikte Birkenstockslippers. Niet de trendy variant Giseh, maar de degelijke, comfortabele Florida, een instapslipper met 3 verstelbare banden met gespen over de voet. De slippers waren een beetje versleten, maar ondanks 6,95 verzendkosten een stuk goedkoper (€22,50 exclusief verzending) dan nieuwe. 
Al weer een tijdje geleden vond ik een Duitse site die gericht is op de Nederlandse markt, waar ze heel goedkoop Birkenstocks verkopen. (ik heb geen aandelen en ik heb geen voordeel van publicatie van deze site)
Vorig week vond ik in de koopjeshoek "mijn" soort slippers voor de helft van de prijs! Nu voor 19,98 per paar! Omdat ook daar €6,95 verzendkosten berekend werden, besloot ik om gewoon maar twee paar te bestellen, dan zijn de verzendkosten per paar niet meer zo bezwaarlijk. De bestelling ging heel vlot, ik had ze in no time in huis en ze zijn per paar goedkoper dan mijn vorige tweedehandsjes.
Nu heb ik twee paar prachtige nieuwe. Ik kan weer járen vooruit!


Een van de nieuwe slippers