woensdag 20 november 2013

Terugbetalen: zorgtoeslag

Gisteren ontving ik een beschikking. Ik heb te veel zorgtoeslag ontvangen en ik moet terugbetalen. Eigenlijk snap ik het niet helemaal, want het gaat over zorgtoeslag 2013 en het inkomen over 2013 is nog niet exact bekend. Waarom dan nu al terugbetalen? Wordt de zorgtoeslag 2013 over het inkomen van 2012 berekend?
Hoe dan ook, het bedrag is laag en is zeker niet onoverkomelijk: zes euro in totaal. Ik moet voor 2 januari betalen en het mag ook in termijnen, maar dan moet ik minimaal 20 euro per maand over maken. Onzin dus, dat verhaal over termijnen, dat geldt alleen voor mensen die meer moeten terugbetalen.

Al weer een hele tijd terug heb ik mijn toetsingsinkomen gewijzigd. Het toetsingsinkomen was volgens mij wat te laag waardoor ik te veel zorgtoeslag ontvang. Ik denk dat de beschikking over terugbetaling daar vandaan komt en dat er later een definitieve berekening komt. Het duurde heel lang, voordat de beschikking arriveerde. Ik was het al weer vergeten.

6 opmerkingen:

  1. hallo , ja je betaalt over het voorgaande jaar ( 2013 is op basis van inkomen 2012 )
    ik moet ook behoorlijk terugbetalen omdat ik als alleenstaande werkende ouder in 2012 heel veel heb overgewerkt .
    waarschijnlijk is het volgend jaar weer zoals het was , want in 2013 heb ik mijn gewone contracturen gemaakt .
    Zuur soms hoor , maar het is altijd met terugwerkende kracht . De belastingdienst roept ook altijd : het is een voorschot , dus niet uitgeven voor je de definitieve aanslag hebt !
    Maar zo werkt het niet . Ik ga voor komend jaar mijn budgetplan maken op basis van alleen mijn salaris , zonder tegemoetkomingen ; ik wil er niet afhankelijk van zijn !
    Succes met alles, groeten !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik doe het al jaren, alles budgetteren zonder tegemoetkomingen en andere extra's. Ik zie het nl echt als extra, omdat je nooit weet wat de politiek gaat doen met bepaalde regelingen. Zo zorg ik dus al jaren dat ik in principe leef van ons ene inkomen en kan de rest sparen. Dat dat zorgt voor een fijn gevoel en af en toe iets terug storten voor zorgkosten bijvoorbeeld, dat is mooi mee genomen. Ieder jaar bekijk ik weer of het nog kan van 1 loon en de rest gebruiken we voor aflossen en zo dus zorgen dat we het kunnen blijven doen van 1 loon, omdat de maandlasten zakken.

      Verwijderen
  2. nee je betaald over het huidige jaar. je moet aan het eind van het jaar je inkomen opgeven dmv van je aangifte (eh volgend jaar dus pas, eerder weet je dat niet). nu maak je eerst een schatting van je inkomen en later wordt dat aangepast door je aangifte.
    maf dat ze nu al weten dat je te veel hebt gehad gelukkig is het maar een klein bedrag. maar raar dat ze dat nu al corrigeren en niet pas volgend jaar als ze je inkomen weten..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat mij opvalt is dat de belastingdienst zo snel en zo traag werkt! Onlangs heb ik mijn kinderopvangtoeslag stopgezet. Per 1 december. Ik kreeg vrijwel meteen een berichtje dat dit was geregeld en een week erna een berichtje dat er teveel was gerekend en dat ik 10 euro moest terugbetalen. Geen probleem: gedaan!
    Maar een eindafrekening van 2011 en 2012 heb ik nog niet gehad, terwijl ik nu al weet dat ik moet terugbetalen, omdat door een administratieve fout de belastingdienst in een bepaalde periode teveel heeft uitbetaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik mocht ook 29 euro terugbetalen. Wat ik zo bizar vind is dat het de communicatie niet in 1 keer gebeurt, maar in drie verschillende stappen:

    1. Melding dat je iets moet terug betalen
    2. Acceptgiro met het bedrag dat je moet terugbetalen
    3. Brief met melding over gespreid betalen

    Waarom kan dat niet allemaal in 1 keer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik nou ook Al jaren vult de belastingdienst bij ons het inkomensformulier in en ik kan daar weinig aan veranderen.

      een A.O.Wer

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.