dinsdag 4 november 2014

Sparen? Rente betalen!

Ongelooflijk maar waar, er is in Duitsland een bank waar je rente voor je spaargeld moet BETALEN. Je krijgt geen rente, maar je moet betalen voor het veilig stallen van je geld. Negatieve spaarrente noemen ze dat. De oorzaak is dat de Europese Centrale bank geld vraagt voor geld dat Europese banken onderbrengen bij deze Europese Centrale bank.

De Duitse Skatbank vraag voor saldi boven €500.000 een negatieve rente. Nou ik heb wel een aardige buffer, maar zo'n grote buffer heb ik nu ook weer niet.
Het mag dan zo zijn dat lenen geld kost, soms kost sparen ook geld!
De negatieve rente bedraagt 0,25%. Dus als je vijfhonderduizend-en-één euro spaargeld hebt, dan betaal je 1250 rente per jaar.
Bron: nu.nl , Frankfurter Allgemeine en Süddeutsche.de
Nu vraag ik me af, wat gaan eigenaren van zo'n vette spaarrekening doen? Gaan ze inderdaad negatieve rente betalen, of gaan ze voor het geld een andere bestemming zoeken?
Nu staat er ook nog het volgende op Süddeutsche.de: Zudem werde der Negativzins erst dann fällig, wenn die Gesamteinlagen des Kunden - unabhängig von der Anlageform - drei Millionen Euro überschreiten, teilte die Skatbank mit. Mijn Duits is niet meer wat het geweest is, maar volgens mij betekent het, dat er pas rente geheven wordt als op je deposito's, andere financiële producten en je spaarrekening tesamen bij de Skatbank meer dan 3 miljoen euro staat. De Skatbank is een kleine bank, dus om hoe veel spaarders gaat het?
Het lijkt een schot voor de boeg die (nu nog?) geen consequenties heeft voor de kleinere spaarders.

Wat vind jij van renteheffing op spaargeld?

7 opmerkingen:

  1. Ik denk dat de meeste mensen die zo rijk zijn hun geld niet stil hebben staan op een spaarrekening, zij laten hun geld voor zich werken. Gezien de huidige inflatie en de normale spaarrente in Duitsland (ongeveer 0.25%) lijkt het mij dat je per definitie inlevert op die manier. Lijkt mij waarschijnlijker dat die mensen hun geld in huizen, leningen en beleggingen hebben zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het artikel ook met verwondering gelezen. Spaargeld,dat in box 3 valt , levert al weinig op. Met aftrek van inflatie mindert de som jaarlijks.Zouden die duitse spaarders hun geld op andere banken gaan zetten?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind dat raar!!!! En ontmoedigend. En ik zou daar mijn spaargeld dus niet onderbrengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Rente krijg je niet omdat de bank jou zo aardig vindt. Het spaargeld wordt weer uitgeleend en het verschil in rente is de winst voor de bank. De crisis heeft ervoor gezorgd dat mensen voorzichtiger zijn en meer sparen, maar ook bedrijven zijn voorzichtiger en investeren minder. Er is dus meer aanbod van geld en minder vraag en dus daalt de prijs (ofwel de rente). Als een lagere rente niet leidt tot meer investeringen, zal die steeds verder zakken en kan negatief worden.

    De kans dat je dadelijk over je buffer rente moet betalen, is niet zo heel groot, denk ik. Zo lang je onder de grens van de vermogensrendementheffing blijft, als je pech hebt zit je daar boven en met die heffing meegerekend lever je dan bij sommige banken nu per saldo al in.

    Het druist volledig tegen het consuminderprincipe in, maar economische groei komt op gang door meer bestedingen, die leidt tot meer vraag naar geld dat leidt tot hogere rentes (op spaargeld, maar ook hogere hypotheekrente).

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedrijven willen wel investeren maar banken 'moeten' tegenwoordig ook grotere buffers aanhouden, ze lenen dus minder uit en daar moet de spaarder voor op draaien
      groet

      Verwijderen
  5. Wij betalen in feite ook al rente op spaargeld, alleen dan via de belasting en niet via de bank. In ieder geval vind ik het belachelijk. Je betaalt al voor je het ontvangt, als je wat uitgeeft, als je niets uitgeeft en iemand het erft en nu dus ook als het gewoon op je spaarrekening staat?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als je 500.001 euro daar hebt staan, betaal je 0,03 euro aan rente. Het is namelijk het saldo boven de 500.000 ;)

    En verder, het is een kleine voor Nederlanders onbekende bank in Duitsland, moet nog veel gebeuren wil het ook zover komen in Nederland

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.