zaterdag 28 februari 2015

Verdiensten van werken op het stembureau

Op woensdag 18 maart heb ik weer zitting op het stembureau. Ik doe dat nu voor de 8e keer. De beloning is al die jaren hetzelfde gebleven: 150 euro voor de verkiezingsdag en 30 euro voor deelname aan de verplichte de cursus. Vorig jaar was er 1 cursus voor de beide verkiezingen die plaatsvonden en verdiende ik 330 euro bruto. Deze verdiensten van het werken moet ik sinds 2014 opgeven bij de belastingaangifte, daarvoor hoefde dat niet en hoefde ik geen burgerservicenummer door te geven. In feite werk ik ongeveer 19 uren voor 180 euro bruto, dat is bijna een tientje per uur.
Is de verdienste dan eigenlijk geen vrijwilligersvergoeding? Want zeker als er nog weer belasting af gaat, dan blijft er weinig verdienste over.
Hier heb ik het nagelezen en dan blijkt dat de vergoeding te hoog is om onder de vrijwilligersvergoeding te vallen, want de vrijwilligersvergoeding mag niet hoger zijn dan €4,50 per uur.
Jammer!

Ik ben benieuwd of mijn verdiensten van vorig jaar na 1 maart op het voor-ingevulde digitale belasting aangifteformulier 2014 staan. En wat doe ik als het er niet op staat, vul ik dat alsnog in? Eigenlijk vind ik 150 euro een heel redelijk bedrag voor een héél erg lange dag verantwoordelijk werk.
Wat zou jij doen?

vrijdag 27 februari 2015

Stemexamen Provinciale Staten en Waterschappen

Binnenkort zijn er weer Provinciale Staten verkiezingen. Deze verkiezingen zijn dit jaar gecombineerd met de verkiezingen voor het Waterschap. Gisteren heb ik de stempassen ontvangen en heb ik alvast een stemwijzer gedaan. Ook heb ik op internet het Stemexamen gedaan (klik), gewoon om te kijken of ik goed op de hoogte ben van alle regels rond de Provinciale Staten verkiezingen en de Waterschapsverkiezingen.
Provinciale Staten: Ik had met 2 fouten van de 30 vragen 94% goed. Ongeveer 1/3 van de deelnemers slaagt in één keer en het gemiddelde percentage goed is 52%. Ik ben innig tevreden over dit resultaat. Het bewijst weer eens dat ik goed ben in multiple choice (maar dat wist ik al) en redelijk goed op de hoogte ben van alle regels rond de Provinciale Staten.
Stemexamen Waterschapsverkiezingen: Ik ben ook daar geslaagd! Ik had met 3 fouten van de 30 vragen 85% goed. Het klopt dat ik van de Waterschappen minder weet dan van de Provinciale staten.

Wil je meer weten hoe het bestuur in de Provincies geregeld is, kijk dan hier op de site van de overheid. Daar wordt uitgelegd wat de taken en bevoegdheden zijn van de Provinciale Staten, wat de rechten zijn en welke taken en bevoegdheden Gedeputeerde Staten en commissaris van de Koning hebben.

Doe jij de stemwijzer en wat doe je met het resultaat?

donderdag 26 februari 2015

Dochter getrouwd


spreekkamer waar een gratis huwelijk wordt gesloten (zonder ceremonie)
Gisteren is oudste dochter in het huwelijk getreden met haar liefste. Het was een bijzondere gebeurtenis. Ze trouwden gratis. Dat wil zeggen dat alleen 2 getuigen aanwezig mochten zijn en verder niet. Ik was geen getuige, dus ik was er niet bij, maar ik kon de schade inhalen op het intieme feestje dat daarna plaatsvond. We hadden een high tea met de naaste familieleden en dat was heel leuk.

Verandert er nu wat voor mij?

Nee eigenlijk niet. 
De twee mensen zijn nog steeds dezelfde twee. Het zijn beide schattebouten die heel goed bij elkaar passen, dus mijn zegen hebben ze, maar dat hadden ze ook al lang, daar hoefde niet voor getrouwd te worden. Ik beschouwde mijn beide schoonzoons al lang als leden van de familie, daar voegt een huwelijk niets aan toe. De twee jonggehuwden wilden zelf graag ook formeel helemaal bij elkaar horen en elkaar het JA-woord geven. Dat past ook wel bij hun initialen J & A. Ik hoop dat ze nog heel lang en in goede gezondheid bij elkaar zullen blijven.

woensdag 25 februari 2015

Boodschappen week 7 en 8

Doordat ik ziek was in de afgelopen tijd heb ik maar weinig boodschappen gedaan. Ik had nog genoeg in huis en dat volstond. Ik heb in week 7 nog twee eters gehad. We aten wraps met ui, paprika, blauwe kaas, crème fraîche en zalmfilet. Lekker!

Week 7 van 9-16 febr '15
*=aanbieding, @=afgeprijsd  WAAR PRIJS
FRUIT
bananen, 5 stuks Lidl 0,77
appels* 5 stuks Lidl 0,63
sinaasappels, 2 kg = 9 stuks AH 1,99
ONTBIJT EN LUNCH
melk Lidl 0,59
rijstwafels Lidl 0,27
melk AH 0,59
kaas AH 3,96
WARME MAALTIJD
komkommer Aldi 0,69
2 rode parika's Aldi 0,75
augurken Lidl 1,49
blauwe kaas Lidl 1,55
spekreepjes Lidl 1,35
blik haring in tomatensaus Aldi 0,79
rookworst AH 0,87
zalmfilet, gerookt AH 3,29
crème fraîche Lidl 0,39
chilisaus Lidl 0,99
wraps, 2x 6 Aldi 1,78
LEKKERS/tussendoor
kop soep, 3 pakjes x 3 zakjes Lidl 1,17
paaschocolade Aldi 1,78
zure haring (emmertje) AH 2,99
TOTAAL week 7,  febr '15 28,68
--------------------------------------------------------------------------------------
Vooral in week 8 was ik ziek thuis, ik heb maar 2x boodschappen gedaan, in de dichtstbijzijnde winkel.

Week 8 van 16-23 febr '15
*=aanbieding, @=afgeprijsd  WAAR PRIJS
FRUIT
appels, 5 stuks* AH 0,95
bananen, 5 stuks AH 0,99
kakifruit* AH 0,59
ONTBIJT EN LUNCH
1 volkorenbrood AH 1,29
2 liter melk  AH 1,18
6 eieren AH 1,49
WARME MAALTIJD
komkommer x2* AH 1,18
trostomaten* AH 1,49
broccoli* AH 0,49
prei AH 0,39
romaine sla* AH 0,99
stuk gember, vers AH 0,49
geitenkaas* AH 5,35
bonen, 2 blikken* AH 1,38
verse pasta, 2 pakjes* AH 1,99
LEKKERS/tussendoor
limonadesiroop, 2 flessen* AH 4,00
TOTAAL week 8,  febr '15 24,24

Eigenlijk was die verse pasta een vergissing. Ik ben er weer ingetuind! Hij is namelijk niet echt vers, want houdbaar tot ergens in april en echt lekker vond ik het ook niet. Het ziet er wel leuk uit, maar om nou te zeggen: lekker, nee in feite maar heel matig lekker. De salade met komkommer, tomaten en sla smaakte wel goed.

dinsdag 24 februari 2015

Wie wil er nog een slavinkje?

Volgens een onderzoek van de Consumentenbond mankeert er nogal wat aan slavinken uit de supermarkt. Soms zijn ze zelfs op de UHT datum bedorven en dan hebben we het over 1 op de 3 slavinken! Sommige slavinken zijn bij aankoop al bedorven, sommige zijn dat vóór de UHT datum. De best scorende vink haalde het cijfer 5.6. Behalve dat ze soms bedorven zijn, zijn ze over het algemeen te zout, te vet en klopt de etikettering niet. Soms bevatten de vleesproducten 10 gram méér vet dan op het etiket staat.
Advies van de Consumentenbond: metéén na aankoop klaarmaken en goed doorbakken.
 Lees hier het bericht op Nu.nl.

50% kans op zwaardere aardbevingen

Jullie moeten het mij maar niet kwalijk nemen, ik blijf nog even schrijven over aardbevingen.

Mijn indruk is dat de NAM de situatie vaak rooskleuriger voorstelt dan dat die in werkelijkheid is, maar de NAM (+ Shell) kwam gisteren met nieuws naar buiten waarvan ik dacht: poeh, dat is niet best. Afgaande op die indruk van mij is het heel goed mogelijk dat de situatie nóg ernstiger is dan dat hij wordt voorgesteld. Ze zullen van de NAM en Shell zeker niet over één nacht ijs gaan.

Wat was het nieuws?
Er is een kans van 50% dan Groningen in de komende 8 jaar getroffen wordt door een aardbeving die zwaarder is dan de aardbeving van augustus 2012 bij Huizinge. Vooraanstaande onderzoekers van de NAM en Shell komen tot die conclusie. Ze hebben deze conclusie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift SolidEarth. Je kunt het hier lezen.
Die aardbeving in Huizinge was 3.6 op de schaal van Richter.

Omdat het om aardbevingen gaat die relatief dicht onder het aardoppervlak liggen, zal deze aardbeving veel schade met zich mee kunnen brengen. Je kunt een aardbeving van 1.2 op de schaal van Richter al waarnemen. De aardbeving die op 30 september 2014 bij Ten Boer plaatsvond, had een kracht van 2.8. Die aardbeving was in de stad Groningen héél duidelijk merkbaar. Ik voelde de vloer bewegen en de muur achter mij trillen. Volgens een collega was het net alsof er een grote vrachtwagen tegen het gebouw aanreed. Die beving was dus 2.8 op de schaal van Richter en dat is iets héél anders dan een aardbeving zwaarder dan 3.6.

Die kans van 50% betekent dat er morgen al een zeer zware aardbeving kan plaatsvinden, maar misschien valt het allemaal wat mee en hebben we te maken met die andere 50% en maken we die superzware aardbeving helemaal niet mee.

Eergisteren vonden er op één dag 3 aardbevingen plaats, 1 in Meedhuizen, 1 in Sappemeer en 1 in Steendam. De aarde is in ieder geval nog wel in beweging, zo veel is zeker.

1 troost: in de berekening wordt uitgegaan van een ongewijzigd gaswinningsbeleid. Als we nu in maart allemaal zó stemmen dat de gaskraan helemaal wordt dichtgedraaid, dan valt het misschien mee.

maandag 23 februari 2015

Slim of helemaal niet zo slim?

Zaterdagavond heb ik het programma Kassa gezien. Het ging onder anderen over de zogenaamde "Slimme meters". Een slimme meter is een apparaat waarmee je je eigen energiegebruik kunt monitoren en waarbij ook de energieleverancier of de netwerkbeheerder inzicht heeft in jouw verbruik, ook ten opzichte van anderen bij jou in de buurt.

Lekker Leven met Minder heeft gisteren een blogje aan de slimme meter gewijd. Zij had het vooral over de voordelen en de nadelen en de algemene info over de slimme meter.

Het programma Kassa maakte mij nogal argwanend. Want wat blijkt? Jaap Meijers, een journalist, heeft de proef op de som genomen en geprobeerd via een app gegevens van anderen te krijgen. Hij hoefde zich niet te identificeren, een adres en zijn eigen mailadres was genoeg. Hij kon alle verbruiksgegevens van die anderen bekijken. En dat betekent dat kwaadwillende anderen ook jouw gegevens kunnen bekijken. Wanneer je opstaat, wanneer je veel stroom gebruikt, wanneer minder, ze kunnen je volledige levenspatroon volledig in kaart brengen. In de woorden van Jaap Meijers: "Ze kunnen zonder dat ze de deur open doen, jouw privésfeer binnenkomen en toch bij jou binnenkijken."
Ook hier kun je er over lezen.

Mij lijkt de slimme meter niet zo'n handige meter. Ik hoef geen slimme "geïnteresseerden", uit welke hoek dan ook, crimineel of overheid of NSA die ongevraagd mijn energiegebruik komen bekijken. Ik weet heel goed dat als ik mijn thermostaat hoger zet, ik meer gas ga verbruiken en als ik de oven aanzet, verbruik ik meer stroom. Dat is mijn keuze en dat hoeft de slimme meter niet voor mij te registreren. Het is namelijk niet zo dat je met een slimme meter automatisch bezuinigt op je energieverbruik. Dat moet je nog steeds zelf doen middels de energiezuinige of minder zuinige keuzes die je maakt.

zondag 22 februari 2015

Wat duurt ziek zijn toch lang!

Ik ben nu ongeveer 1,5 week ziek en ik heb er schoon genoeg van! Ik lees wat, ik kijk wat tv en ik computer wat en nu wil ik ook wel weer eens wat anders dan dat!
Lekker baantjes zwemmen in het zwembad, een stuk fietsen of zo.
Het rare is, dat zo'n periode al vreselijk lang lijkt! Het valt best mee natuurlijk en ik mag mij heel gelukkig prijzen dat ik maar zelden ziek ben. Vanaf gisteren lijkt het beter te gaan, dus ik hoop dat ik binnenkort weer helemaal van die bronchitis af ben!

Wat heb ik gedaan om weer beter te worden?
Veel gedronken, liters thee en water
Stipt mijn astma medicatie genomen: een ontstekingsremmer en luchtwegen verwijder in één.
Heel veel geslapen en op de bank gelegen
Slijm uit mijn luchtwegen opgehoest in een poging mijn luchtwegen vrij te maken.
Weinig gegeten, maar wel gezond met veel sinaasappels, appels en bananen.

zaterdag 21 februari 2015

Het nut van vrijwilligerswerk

Met weblogger Consuminderen besprak ik vrijwilligerswerk. Zij wilde weer wat vrijwilligerswerk gaan doen en ze vertelde er over. Ze heeft er ook een blogje over geschreven.
Heel veel mensen in Nederland doen vrijwilligerswerk. Dit werk is een belangrijk onderdeel van de samenleving.
Financieel levert het weinig op, maar maatschappelijk een heleboel. Het is als het ware de smeerolie van de samenleving.
Over welke soorten vrijwilligerswerk heb ik het?
Vrijwilligerswerk bij sportverenigingen, patiëntenverenigingen, welzijnsorganisaties, bij scouting, in de ouderenzorg, mantelzorg, in het buurtwerk en buurtorganisaties, culturele verenigingen, inzet voor de religieuze/kerkelijke organisatie en noem maar op. Veel organisaties kunnen echt niet zonder vrijwilligers, er is gewoon geen geld voor een betaalde kracht. Er valt onbetaald erg veel nuttig werk te doen!

Ik heb in mij in de afgelopen 35 jaar ingezet voor patiëntenorganisaties en buurtorganisaties, ik was mantelzorger voor mijn moeder, ik was penningmeester/secretaris van de damesbiljartvereniging. Ook deed ik veel werk op de school en het kinderdagverblijf van mijn dochters: ouderraad, speelgoed schoonmaken, luizenmoeder, bibliotheekmoeder, knutselmoeder, leesmoeder, schooltuinmoeder. Ook collecteerde ik voor goede doelen: astma fonds, Jantje beton, dierenbescherming etc. Niet alles deed ik echt met liefde, soms alleen omdat het nodig was. Mijn inzet bij verenigingen lag voornamelijk op het secretariële en organisatorische vlak. Het organiseren van evenementen en de verslaglegging. Niet echt mijn ding, concludeerde ik achteraf, want ik ben geen vergadertijger. Ik zal maar zeggen: ik ben niet voor secretaresse in de wieg gelegd. Ik ben ooit secretaresse geworden omdat er brood op de plank moest komen en niet omdat ik het werk echt leuk vond. In mijn werk doe ik nu voornamelijk andere dingen, die ik veel leuker vind.

Als ik met pensioen ga, dan wil ik ook weer vrijwilligerswerk gaan doen. Helemaal niets meer doen is niets voor mij. Ik ben dan wel lui van nature, maar als ik niets omhanden heb, dan verliest mijn leven structuur en die structuur heb ik wel nodig.
Bovendien: vrijwilligerswerk kan ook leuk zijn.
Mij lijkt het werken met eenzame ouderen wel wat. De vraag die dan direct bij me opkomt is: als mensen zo heel eenzaam zijn, is er waarschijnlijk niemand die weet heeft van hun behoefte om mensen te ontmoeten en contact te hebben met anderen en het zou best kunnen dat ze zelf ook helemaal niet weten waar ze naar toe moeten met hun eenzaamheid. Ik zal me er tegen de tijd dat ik 66 word meer in gaan verdiepen.
Misschien ben ik rond die tijd ook al lang en breed oma, dat ik helemaal geen tijd heb voor ander vrijwilligerswerk dan het oma zijn van een (of misschien wel meer) kleinkind(eren).
Of misschien wil ik allebei?

Doe jij vrijwilligerswerk? 
Of heb je dat in het verleden gedaan?

vrijdag 20 februari 2015

De veiligheid van de Groningers

Bron: Schokkend Groningen (klik op de link en je vindt nog veel meer foto's van aardbevingsschade
 Uit het afgelopen woensdag gepubliceerde eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat het ministerie van Economische Zaken en de NAM tot 2013 alleen maar oog hebben gehad voor de opbrengsten van het aardgas en dat de veiligheid van de Groningers jarenlang genegeerd werd.

Dat is een conclusie die niet mals is. Niet alleen was er veel schade aan woonhuizen, publieke gebouwen en cultureel erfgoed, zoals eeuwenoude Groninger kerken, maar ook de veiligheid was in het geding.

Allerlei instanties hebben gefaald: het ministerie, de NAM, het Staatstoezicht op de Mijnen, KNMI en TNO. Het verband tussen aardbevingen en gaswinning is veel te lang ontkend.

De dijken in Groningen zijn niet voldoende op hoogte en niet veilig. Het risico dat bij ons in Groningen de dijken doorbreken is 100x zo groot als in het westen van Nederland. Volgens het waterschap Noorderzijlvest, blijkt uit onderzoek van Deltares dat zo’n veertig kilometer aan zeedijken en zestig kilometer aan dijken langs onder andere kanalen een risico vormen bij zware aardbevingen. Het waterschap wil nog voor de zomer beginnen met het verstevigen van twintig kilometer dijk langs het Eemskanaal. Over die gevaarlijke dijk langs het Eemskanaal heb ik al eerder geblogd. Lees hier.
Dat de dijken niet voldoende op hoogte zijn, heeft alles te maken met de bodemdaling als gevolg van de gaswinning.

Het College voor de Rechten van de Mens stelt zelfs dat de mensenrechten van de Groningers genegeerd zijn. Want: De staat is verplicht de burger effectief te beschermen in zijn recht op fysieke en psychische gezondheid, zijn recht op veiligheid en de bescherming van zijn woning. Daarnaast spelen ook het mensenrecht op adequate huisvesting en leefomstandigheden, bewoonbaarheid van huisvesting en het recht op gezondheid een rol.
'Er is gevaar, schade en angst. Dit gebeurt allemaal niet door een natuurramp, maar door menselijk handelen', zegt voorzitter Laurien Koster van het College van de Rechten van de Mens.

En wat zegt de NAM?
Wij wisten van niets, wij wisten niet dat de veiligheid op het spel stond. Wij kunnen geen excuses aanbieden voor iets dat wij niet wisten.

Simon van Wattem (1930-1995), een Gronings dichter,
die schreef in 1965 de volgende dichtregels:

nam-lied van de grote reserve
[...]
Zie hoe de buik van Groningen
leegstroomt
om de leefwarmte
van onze europese broeders
op te voeren.
Laat ons dankbaar zijn
dat groningen dit mag doen.


[...]
Eenmaal […] zal de nam uit piëteit
de lege buik van groningen
vol spuiten met het water van de zee
en de zee
zal het land opnemen
en meevoeren
naar ijsland of daaromtrent

in holland zullen ze glimlachen
ze wisten toch niet waar het lag
-------------------------------------------------------

Ik denk dat ze in Holland inmiddels wel weten waar Groningen ligt, dat is het probleem niet. Zouden we echt moeten wachten op de eerste doden voordat er echt iets gebeurt?

donderdag 19 februari 2015

Zon en licht!

Wat heerlijk is het toch dat het al weer zo veel langer licht is en het 's ochtends ook al weer veel sneller licht is.
Daar kan ik heel erg van genieten!
Mmm, licht en zon!

Ik heb er vanmiddag nog even van genoten. Ik zat in een stoel op mijn terras in de zon. Een warme zwarte plaid rond mijn benen, een jas aan en genieten maar van die zon!

Toen mijn vader tbc had, en in 1953 in het sanatorium lag, toen legden ze tuberculosepatiënten ook buiten. Die frisse buitenlucht, dat zou mensen goed doen, daar zouden ze van genezen.
Daaraan denkend nam ik met mijn bronchitis een tijdje plaats in de verwarmende zon.

Lang heb ik het daar niet uitgehouden in die zon. Het was nog geen 7 graden en de zon verwarmde alleen de voorkant een beetje en mijn achterkant niet. Brrr!  Tijd om weer naar binnen te vluchten en lekker onder 2 plaids op de bank weer op te warmen!

Maar die zon, die gaat de komende tijd steeds uitbundiger schijnen.
Een fijn vooruitzicht wat mij betreft.

Spam

Soms is spam heel ergerlijk, met name als lezers op een vervelende manier reageren. Dit gebeurt overigens bijna nooit meer. Blijkbaar helpt het modereren echt om geniepige anonieme reacties te weren.
Prima.
Er is ook spam die ik heel grappig vind. Dan is er een reactie op een bericht, een reactie die totaal niets met het bericht zelf te maken heeft.

Op mijn bericht over grof vuil ophaal die niet meer gratis is:
- There is certainly a great deal to find out about this topic. I really like all the points you've made. my homepage:  #####

- whoah this blog is magnificent i love reading your posts. Keep up the great work! You recognize, lots of people are looking round for this info, you could help them greatly. Here is my blog  #####

- I visited various web sites but the audio quality for audio songs existing at this web page is really fabulous. Look into my web page #####

Op mijn bericht over mijn nieuwe e-reader:
It is perfect time to make some plans for the future and it's time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it! My homepage: viagra ####

Op mijn bericht over dat sommige geldautomaten leeg raken door stakingen van Brinks:
Goede dag ik ben M.D., een gerenommeerde & geaccrediteerde particuliere lening geldschieter die tijd gelegenheid leningen tot leven wekt. We geven allerlei soorten lening in een zeer snelle en gemakkelijke manier, persoonlijke lening, autolening, Home lening, Student lening, Business Loan, investeringslening, consolidatie van de schuld, en meer. Hebben u verworpen door banken en andere financiële organen? Moet u een consolidatie lening of een hypotheek? Zoek niet meer als we hier zijn om al uw financiële problemen een ding van het verleden. We lening fondsen uit aan individuen & bedrijf behoefte aan financiële bijstand met een snelheid van 2%. Geen sofi-nummer nodig en geen kredietcontrole nodig, 100% gegarandeerd. Ik wil dit medium gebruiken om u te informeren dat we betrouwbare en begunstigde bijstand renderen en wij zullen blij zijn om u te bieden een lening. Dus een email naar ons vandaag op: "emailadres" aan nu een aanvraag voor een lening.

De laatste reactie heeft wel iets te maken met het feit dat er geen geld meer is. Maar hij is wel erg grappig! Vooral de vertaling uit het Engels van deze tekst is bijzonder.

woensdag 18 februari 2015

Griepje suddert nog wat na

Al weer bijna een week geleden kreeg ik griep.
Ik ben op donderdagmiddag ziek naar huis gegaan.
Nou ja, griep. Eigenlijk is een griep veel heftiger. Ik heb nauwelijks koorts. Wat ik heb/had is meer een stevige verkoudheid in de bovenste luchtwegen, de eerste dagen met piepende ademhaling, hoofdpijn en diarree. Afgelopen zaterdag ging ik, omdat ik zeker niet helemaal fit was, niet op de fiets naar de stad voor de ontmoeting met Consuminderen, maar ging ik met de bus na eerst 2 paracetamollen en 2 diarreeremmers naar binnen gewerkt te hebben.
Die hoofdpijn en diarree van de eerste dagen zijn al lang weg en ik heb al veel slijm opgehoest maar die rochelende en piepende ademhaling bleef bestaan. Ik dacht afgelopen maandag dat ik wel weer beter was, en ik ben gewoon gaan werken. Maar het viel tegen. Ik was maandagavond heel kouwelijk en gisterochtend lang niet lekker. Mijn conclusie: een lichte bronchitis. Toch maar weer ziek gemeld. Ook gisteravond en vanmiddag was de koorts nog niet weg.
Ik heb al diverse keren bronchitis gehad. Normaal is het beleid: zonder antibiotica, maar wel met behulp van ontstekingsremmer (budesonide) voor de astma, de bronchitis weer te boven komen en alleen als dat erg lang duurt en er zit geen schot in of de koorts wordt hoger, antibiotica gebruiken. Dus hoest ik verder, lig ik op de bank en houd me rustig.
Ik heb veel tijd voor mijn e-reader en tussendoor doe ik dutjes.

Boodschappen gratis

Lekker Leven blogde afgelopen zaterdag over gratis acties, of beter gezegd de geld-terug-acties. Geen slecht idee, die acties.
De producten die ze noemde wilde ik wel hebben. Vooral de kaas met minder dierlijk vet leek me het proberen waard. Dus ik fietste gisteren naar de supermarkt en haalde alles wat op haar lijstje stond:

Witbier met 0% alcohol
Frisdrank met weinig calorieën (neem wel een actieverpakking, anders zit er geen nummer in de dop)
Cola met minder calorieën, met stevia
Kaas die geen kaas mag heten
Koekjes - mijn voorkeur was er niet meer, die met hazelnootvulling had mij wel lekker geleken
Pastasaus

In totaal kocht ik voor €13,11 gratis producten. In feite stuk voor stuk producten die ik anders nooit zou kopen. De producent wil ze graag aan de man/de vrouw brengen, en daarom mag ik ze proberen (en anderen natuurlijk ook).
Dat witbier wil ik wel eens proberen, ik heb nog nooit van mijn leven witbier gehad. Collega's nemen tijdens bedrijfsuitjes vaak een witbiertje bij het eten.
Ik heb alle geld direct weer teruggevraagd, anders blijft het er bij.

dinsdag 17 februari 2015

Gratis genieten van vogels: Beleef de lente

Evenals vorig jaar kun je ook dit jaar weer meekijken naar nestelende vogels en de jongen die daar mogelijk van komen. Ik schrijf mogelijk, want soms gaat er ook wel eens wat mis.
Ik heb vorig jaar en het jaar daarvoor volop zitten kijken.
Dit jaar zijn er 3 soorten uilen, slechtvalken en torenvalken, ooievaars, koolmees, huismus, roodborstje en ooievaar.
Vooral de ooievaar, de slechtvalk en de torenvalk zorgden vorig jaar voor veel mooie beelden. In 2013 was de oehoe volop in beeld. Ook geweldig!
Je kunt geheel gratis genieten van bijzondere natuur. Zonder internet en digitale camera's was dit niet mogelijk geweest. Bij iedere vogelsoort is ook een weblog, die staat onderaan de pagina van de vogelsoort. Deze weblog wordt door de beheerders regelmatig voorzien van informatie.

maandag 16 februari 2015

Koffiedrinken met een collega blogger

Eergisteren had ik een bijzondere afspraak. Ik had een ontmoeting met collega weblogger Consuminderen. Consuminderen was in de stad Groningen, dus waarom niet een ontmoeting? We ontmoetten elkaar in het Mendinicafé van het Groninger museum.
Het was mijn eerste ontmoeting met een collega weblogger. We hadden in eerdere periodes vrij uitgebreid mailcontact gehad en nu zouden we elkaar voor het eerst ontmoeten.

Spannend!
Zou het meevallen? Zou het tegenvallen? Hadden we elkaar eigenlijk wel wat te melden?

Ik moet zeggen, het was leuk! We zaten in het overvolle café en praatten naar mijn gevoel met elkaar alsof we elkaar al jaren kenden. We bloggen beiden al weer heel wat jaren en we "kennen" elkaar van elkaars blog.
Dus mocht jij afgelopen zaterdag in dit café hebben gezeten, of daar gewerkt hebben, dan had je ons kunnen zien zitten, geanimeerd met elkaar in gesprek. Ik heb vrijwel niet op of om gekeken en alleen zitten praten.
Ik vond het bijzonder om te merken dat de manier van praten een opvallende gelijkenis vertoonde met de blog die consuminderen heeft: ze windt er geen doekjes om en is toch netjes en voorkomend.
Leuk zo'n afspraak en om de mens achter de blog te ontmoeten!

zondag 15 februari 2015

Een splinter!

Mijn tandarts adviseerde mij om tandenstokers te gebruiken voor de ruimtes tussen kiezen en tanden. Die ruimte is tegenwoordig behoorlijk groot. Dan is een tandenstoker (en borsteltjes) beter dan flossdraad. Volgens de tandarts gaat mijn gebit nog wel minstens 30 jaar mee als ik iedere dag tandenstokers gebruik. Dus ben ik braaf iedere avond met tandenstokers in de weer. Soms gaat het wel eens mis, dan breekt het houtje af.
een selfie van een splinter
Héél vervelend!
Het is me nu 2x overkomen. De eerste keer (foto, compleet met de te verwijderen sinaasappel velletjes) was de splinter heel gemakkelijk met een pincet te verwijderen, maar de 2e keer was dat veel minder gemakkelijk. De splinter zat tussen mijn kiezen en er stak niets uit. Natuurlijk gebeurt zoiets in een weekend. Ik probeerde met een tandenstoker te duwen en ook met flossdraad probeerde ik de splinter van zijn plaats te krijgen. Ik was steeds met mijn tong aan het voelen of ik misschien toch een stukje hout voelde. Pijn had ik er niet van, hoewel het restje tandenstoker mijn tandvlees wel wat irriteerde. Die splinter kon niet blijven zitten, zo veel was duidelijk. Ik heb op maandagochtend nog niet gebeld met de tandarts, want ik wilde eerst één van mijn dochters inschakelen en in ieder geval nog een poging wagen. Die dochters wonen vlakbij (daar ben ik nog steeds heel blij mee, maar dat geheel terzijde), dus die zouden kunnen proberen of ze vat zouden kunnen krijgen op de splinter. Die avond na het eten deed ik een allerlaatste poging om het zelf te regelen. En.... ja! Het lukte. Met een pincet kreeg ik greep op de splinter en haalde ik het stukje hout tussen mijn kiezen vandaan.

Het hout splintert makkelijk als het te droog is. Ik maak sinds die laatste splinter de stoker flink nat met spuug, zodat het houtje sterker en flexibeler wordt.

Gelukkig hoefde ik niet naar de tandarts. Die tandarts heeft recent zijn praktijk naar de andere kant van de stad verhuisd, het is bij mij vandaan nu wel 45 minuten fietsen. Daarnaast haalt hij, mede door de kosten van deze gloednieuwe praktijk, zo'n splinter waarschijnlijk niet gratis tussen mijn kiezen vandaan en moet ik de kosten van een "spoedconsult" betalen.
En of de verzekeraar dat vergoedt?

zaterdag 14 februari 2015

Een e-reader

Twee maanden geleden had ik voor mijn verjaardag een e-reader gekregen van mijn jongste dochter en haar vriend. Toen ik hem kreeg hebben we meteen een aantal e-boeken geleend bij de bieb en die heb ik gelezen. Maar toen, hoe zet je er dan vervolgens zelf boeken op?
Ik zat toch wel wat met mijn handen in mijn haar. Hoe doe je dat? We hadden het samen gedaan, maar zij een beetje meer dan ik. En kan ik het ook als dochter en haar vriend mij niet helpen?

Na lang stuntelen en proberen heb ik dan toch zelf in januari 2 boeken op mijn e-reader gezet.
Onder anderen het boek van Annejet van der Zijl: Bernhard
En ook: het verhaal van mijn zelfmoord van Victor Staudt.

Heel interessant, maar je moet niet denken dat ik na 1 keer zelf stuntelen het helemaal en heel gemakkelijk zelf kan! Poeh, moeilijk hoor. Ik zat bijna met de telefoon in mijn hand, maar even doorzetten en toen lukte het toch, afgelopen woensdag. Al weer twee boeken. Die had ik vrij snel uit, ook omdat ik ziek was en weinig puf had om andere dingen te doen dan lezen.
Het downloaden van de 3 boeken die ik gistermiddag downloadde, gingen me al heel wat vlotter af. Het begint te leren!

Voordelen van een e-reader:
- klein en handzaam, als je handen niet meer zo goed een zwaar boek kunnen vasthouden, is een e-reader ideaal,
- makkelijk mee te nemen, als je een e-reader mee op reis neemt, dan is die relatief licht in gewicht en heb je toch meerdere boeken bij je
- je kunt de letters desgewenst groter maken
- lezen kost geen bomen, geen papier
- en daardoor ook goedkoper dan een papieren boek, zeker als je het boek uit de bibliotheek leent
- je hoeft geen extra kastruimte te creëren
- en e-boek leen of koop je via internet, je hoeft er je huis niet voor uit, sterker nog, je hoeft er zelfs je stoel niet voor uit

Nadelen:
- als je een papieren boek koopt, kom je nog eens ergens
- je bouwt met papieren boeken een tastbare bibliotheek op
- kleine illustraties, zoals foto's, kun je niet groter maken en zijn daardoor niet goed zichtbaar.
- voor als je lid bent van de bibliotheek: het e-boek aanbod van de bibliotheek is vrij beperkt, namelijk 7000 boeken. (maar, ze zijn nog maar zeer recent begonnen met een e-book collectie, die zal zeker nog groeien)

Ik ben er zeker blij mee.
Heb jij een e-reader en wat vind je er van?

vrijdag 13 februari 2015

Rendement + 13,72%

Ik heb een tijdje extra pensioen opgebouwd. Negen jaar lang, €612,96 per jaar en 1 jaar €787,90.
Het opbouwen gaf dubbel belastingvoordeel en daardoor was ik er netto erg weinig geld mee kwijt. Toen ik afgelopen dinsdag weer eens ging kijken bij mijn ABP pensioen, bleek dat het rendement in 2014 + 13,72% was.
Huh, echt waar?
Ja!
De rendementen schommelen behoorlijk, het ene jaar is het rendement -9,10% (2002) of zelfs -20,64% (2008), soms is het rendement 19,85% en afgelopen jaar dus 13,72%. Ik heb tussen 2002 en 2011 in totaal €6305 euro ingelegd en die inleg was in december 2014 € 11.147,- waard.
Behaalde rendementen geven geen garantie voor de toekomst, maar tot nu toe heeft het extra pensioen sparen een leuk zakcentje opgeleverd.
Als ik uitga van een gemiddeld rendement van 5% in de komende jaren, dan levert dit extra pensioensparen mij bruto ongeveer 800 euro per jaar. Niet heel veel, maar toch leuk als extraatje.

donderdag 12 februari 2015

Griep of toch niet?

Er schijnt een stevige griepepidemie te woeden, meer mensen zijn ziek dan in andere jaren.

Sinds 1993 laat ik mij ieder jaar vaccineren tegen de griep. Op dat moment behoorde ik tot 2 risicogroepen en had ik 2 indicaties voor een griepprik en kon ik standaard gratis een griepprik halen. Sindsdien heb ik nooit meer griep gehad. Hoewel, dat woordje "meer" is een misplaatst, want daarvóór heb ik maar 1x griep gehad en verder niet.
Er kwam de afgelopen jaren wel eens een virusje langs, waardoor ik me een aantal dagen niet zo lekker voelde en wekenlang minder energie had. Dat merkte ik onder anderen bij het fietsen naar mijn werk, daar deed ik zó 10 minuten langer over.

De afgelopen dagen is het weer raak: hoofdpijn, oorpijn, snotterig, futloos. Mijn spieren zijn stijver en ik heb een stijve nek. Ik heb wel eetlust, maar als ik wat gegeten heb, ben ik misselijk en valt het eten niet lekker. Ik heb geen koorts en het valt verder wel mee, maar helemaal fit, nou nee, dat niet.

Nu heb ik gelezen dat de griepprik van het afgelopen najaar niet erg effectief is. Hoogleraar Ab Osterhaus zegt hierover het volgende: “Een groot deel van de bijna drie miljoen Nederlanders die het vaccin hebben gekregen, is voor hooguit 10 tot 20 procent beschermd tegen het circulerende griepvirus”. Hij adviseert mensen uit de risicogroepen om virusremmers te slikken. Tot de risicogroepen behoren onder andere mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of vormen van kanker of longziekten.

Zou ik bij die 10 tot 20% horen, of bij de overige 80 - 90%?

Nu schijnen de virusremmers, waarvan Osterhaus spreekt, nauwelijks te werken. De duur van de ziekte wordt met 3/4 dag bekort en je voelt je er misselijk van. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap hebben alleen zeer kwetsbare patiënten er mogelijk wat baat bij.
Gelukkig ben ik niet een zeer kwetsbare patiënt. Dus mocht de griep hier echt toeslaan, dan zit er niets anders op dan gewoon uitzieken.

Update om 16.00 uur: ik ben ziek naar huis gegaan. Ik ben over het algemeen heel stoer, maar ik hield het niet langer vol op mijn werk. Echt griep is het volgens mij niet, want koorts heb ik (nog?) niet, maar toen een collega die mij heel goed kent, zei: "Voel je je wel lekker? Je ziet er ziek uit."
Toen dacht ik: het moet ook maar genoeg wezen! Ik heb me door de collega naar huis laten sturen en ga nu lekker uitrusten op de bank.

woensdag 11 februari 2015

Verhuizen vanwege de aardbevingen?

De heren Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk hebben het plan bedacht om alle Groningers te verhuizen en vervolgens de gaskranen vol open te draaien om zo veel mogelijk te profiteren van het aardgas dat hier in de grond zit.
Volgens mij een waanzinnig plan van 2 publiciteitsgeile mannen!

Het plan zorgt hier in de media voor een behoorlijke opschudding. Iedereen en alles verhuizen en dan naar krimpgebieden afreizen?

Het klinkt voor simpeler dan het is, want de meeste mensen in de provincie zijn voor werk afhankelijk van de steden. Met verhuizen ben je er niet, want dan moet het werk ook nog verhuizen en de hele infrastructuur die daar omheen zit.
De ramen van het gebouw waarin ik werk, vertonen na de aardbeving in september vorig jaar, op allerlei plaatsen scheuren. Ik denk dat het gebouw niet meer veilig is als je de gaskranen verder open draait. Sinds deze aardbeving, die heel duidelijk gevoeld werd in de hele stad Groningen, is duidelijk geworden dat de gaswinning ook gevolgen heeft voor de stad Groningen. Hoe wil je een volledige stad met 200.000 inwoners en ca. 135.000 arbeidsplaatsen verhuizen?
Het voelt voor mij als een plan om zomaar een hele provincie te deporteren.

Bovendien: de gasvoorraad is niet onbeperkt. Als je die voorraad versneld uit de bodem haalt, dan is het ook heel snel op! In 2012 werd de nog aanwezige gasvoorraad geschat op 900 miljard m3. In dat jaar werd er 47,5 m3 uit de Groninger bodem gehaald. Als je de productie opvoert, en bijvoorbeeld 65 miljard kubieke meter uit de grond haalt, dan is het aardgas snel op. En op is op, dan is er helemaal niets meer over voor de Nederlandse schatkist.

Een "gestoorde" CV ketel

Mijn CV-ketel wordt in mei dit jaar 18 jaar. Dat is een respectabele leeftijd voor een CV. Ik had vorig jaar al plannen om een nieuwe aan te schaffen, maar uiteindelijk is het er niet van gekomen.
De CV deed het al járen zonder mankeren, er waren nooit storingen, er was nooit wat aan de hand.
Maandagavond toen ik uit mijn werk kwam, zette ik de thermostaat op 18 graden, maar helaas, de radiatoren werden niet warm, hooguit een beetje lauw. Ook na een half uur: niets.
Wat nu?
Eerst maar eens eten koken en eten. Het was 15 graden beneden, daar valt mee te leven, althans voor korte tijd.
Op de een of andere manier moest ik ineens denken aan Wim Hof, de Iceman, die in bakken met ijs gaat zitten, in korte broek en met ontbloot bovenlijf de Mount Everest beklimt. In een kamer van 15 graden zitten is niets vergeleken bij wat die man doet. Een beetje (veel) kou schijnt heel goed te zijn voor je immuunsysteem.
Ik heb lekkere wraps gemaakt en opgegeten: tijd voor actie.
Boven in de badkamer aangekomen zag ik op de manometer dat de waterdruk een beetje laag was, net onder de 1,5 bar. Dus ben ik begonnen met het bijvullen van de CV installatie. Ik vulde bij tot 2,5 bar, dat is tot het rode streepje. Toen heb ik beneden nogmaals geprobeerd de CV aan te zetten door de thermostaat op 18 graden te zetten. Nog niets! Toen maar poolshoogte nemen bij de ketel. Deze gaf op de display aan: E 01= waterdruk te laag: vul CV bij. Dat leek mij geen goed plan. Ik heb de stekker er uit getrokken en weer in het stopcontact gedaan - weer storingscode E 01. Toen heb ik op de resetknop gedrukt - weer code E 01. Ook nog even beneden geprobeerd en gevoeld aan de radiatoren. IJskoud! Het was inmiddels na 9 uur en als er iemand zou moeten komen, dan lig ik op dat moment waarschijnlijk liever in bed. Ik heb maandagavond met 3 fleecedekens op de bank gezeten. Dat was heerlijk warm hoor, geen probleem.
Mijn collega en kamergenote had een paar jaar geleden ook een kapotte CV ketel, die ketel was toen ook zo'n 17 jaar oud en er was een onderdeel stuk dat niet meer vervangen kon worden. Collega moest toen met spoed een nieuwe ketel hebben. Die moest besteld en geïnstalleerd worden en collega zat een aantal dagen in een ijskoud huis met elektrische kacheltjes.
Ik had inmiddels enorme spijt van het feit dat ik niet in de afgelopen zomer een nieuwe ketel had aangeschaft. Dan had ik die op mijn gemak uit kunnen zoeken. Nu moest ik misschien overhaast iets nemen waar ik later spijt van had. Had ik nou maar niet zo'n uitstelgedrag vertoond, dan had ik nu lekker warm naast de radiator gezeten. Dom, dom, dom! Ik baalde er enorm van! Ik nam me voor om op dinsdagavond, direct nadat ik thuis kwam de onderhoudsdienst zou bellen. Ook gisterochtend heb ik geprobeerd of de CV het deed, maar nee, helaas!
Toen ik gisteravond thuis kwam, was het al vrij laat, want ik had na mijn werk een afspraak met de kapper.
Meteen bellen? Of eerst een laatste poging? Optimistisch als ik soms ben, werd het een laatste poging en wat schetst mijn verbazing? De radiatoren werden meteen warm en in no time had ik een lekker warme woonkamer.
Maar er komt komende zomer wel een nieuwe, zuinige CV!

Update om 10.25 uur: de CV draait ook vanochtend, net als gisteravond, weer als een tierelier. Het was de lage waterdruk die voor de storing zorgde.

dinsdag 10 februari 2015

Een hobby of een missie?

Naar aanleiding van kritiek op 5 februari dat de toon van mijn berichten de laatste tijd alleen maar negatief is, heb ik mijzelf de vraag gesteld waarom ik eigenlijk blog.

Waarom doe ik het eigenlijk?

De hoofdredenen zijn:
voor mijn eigen plezier en omdat ik door te bloggen meer greep heb op mijn geld.
Ik vind het leuk om te schrijven over het rondkomen met minder en verder over wat mij opvalt, wat mij verbaast en wat mij bezig houdt. Voordat ik 7,5 jaar geleden begon met bloggen, las ik bij Eenvoudig leven, Consuminderen en nog verschillende anderen die inmiddels gestopt zijn. Het leek me wel wat z'n blog. Ik had net een huis gekocht en ik realiseerde mij dat het voor mij met mijn eenoudergezin en een inkomen beneden modaal toch een behoorlijke opgave zou kunnen worden om rond te komen, zeker omdat ik een fors pensioengat had (of eigenlijk heb) van zo'n 20 jaar. Door middel van mijn blog kon ik mijzelf op de rails houden. Want bloggen zorgde voor focus op bezuinigen en spaarzaam zijn. Ik noteerde hoeveel gas en stroom ik verbruikte, ik noteerde hoeveel ik uitgaf aan boodschappen en andere uitgaven. Dat laatste had ik nooit gedaan. Ik had nooit een kasboek bijgehouden waarin in precies noteerde hoeveel ik uitgaf aan voeding, aan kleding, vakantie, aan reizen, aan cadeaus, aan uitgaan, verzorging etc. Ondanks dat ik jaren in de bijstand zat, had ik in die periode weinig zicht op hoeveel geld ik besteedde. Ik kwam geen geld tekort, ik was zuinig. In zoverre ging het goed, maar ik had geen overzicht. Door mijn blog ben ik mij er in gaan verdiepen en kreeg ik veel meer greep op geld.

Ook een reden: ik heb toch ook wel een klein beetje een missie. Ik zou het fijn vinden als mensen iets hebben aan wat ik schrijf. Ik heb ooit, ruim 30 jaar geleden, een studie als maatschappelijk werker afgerond en dat anderen willen helpen dat speelt nog steeds een rol. Werk als maatschappelijk werker heb ik nooit gekregen, maar via dit blog kan ik toch een beetje mijn ei kwijt.

Dus geef ik tips over hoe je kunt bezuinigen en kunt zorgen dat je geen schulden krijgt.
Als er ook maar een paar lezers zijn die door mijn blog niet in (ernstige) financiële problemen zijn gekomen, dan ben ik heel blij!

Ik ben verontwaardigd over onrechtvaardigheid in deze wereld.

Ik waarschuw voor vuurwerk en fietsen zonder licht. Het vuurwerkplaatje was kennelijk een beetje te eng, want daar heb ik nogal wat commentaar op gekregen. Maar misschien heeft het geholpen om voorzichtig te zijn en geen brokken te maken in de oudejaarsnacht.

Volgens mij is een missie niet persé noodzakelijk. Als blogger mag je tenslotte zelf weten waar over je schrijft. Je kunt over allerlei hobby's schrijven, dieren (ook een hobby) of over een ziekte of over een overtuiging op het gebied van geloof of voeding of wat dan ook.
Ik ben blij dat ik reacties op mijn blog kan modereren. Dan kan ik reacties als: "Gaap! Ik vind dit waardeloos geschrijf, maar dat zal mevrouw Zuinigaan wel weer niet willen plaatsen" gelijk in de prullenbak gooien. Dergelijke negatieve commentaren zonder argumentatie wil ik inderdaad niet plaatsen. Bijna alle reacties plaats ik wel, maar spamreacties over hoe je goedkoop geld kunt lenen niet en ook niet al te godsdienstig getinte reacties waarbij God 10x in de reactie voorkomt.

Wat vind jij het leukste aspect van mijn blog en wat minder leuk? Ik kan het niet iedereen naar de zin maken. De een is in andere dingen geïnteresseerd dan de ander. Ik krijg per dag tegenwoordig gemiddeld ruim 4000, met uitschieters naar bijna 5000 lezers (in januari had ik 132.276 pageviews). Ik ben wel benieuwd naar reacties! En als je tips hebt over onderwerpen, die zijn uiteraard ook welkom!

maandag 9 februari 2015

Weinig boodschappen gekocht in week 5 en 6

Zowel in week 5 als in week 6 kocht ik maar weinig boodschappen. Op dinsdag 27 januari was het etentje van mijn werk, waar ik om een doggy bag gevraagd heb. Van dit overgebleven eten heb ik nog 2x gegeten. Ik heb het aangevuld met fijngesneden lente uien, rode paprika en gebakken uien. Het was een smakelijke maaltijd.

Week 5 van 26 jan - 2 febr '15
*=aanbieding, @=afgeprijsd  WAAR PRIJS
FRUIT
bananen, 6 stuks Lidl 1,03
minneolas, 744 gram (= 4 stuks)* AH 1,32
perssinaasappels, 4 kg (= 18 stuks)* AH 3,50
ONTBIJT EN LUNCH
brood Lidl 1,19
melk, 2 liter AH 1,18
WARME MAALTIJD
lente uien, bosje Lidl 0,69
rode uien Lidl 0,69
rode paprika, 2x* AH 0,99
karbonade* AH 1,77
crème fraîche AH 0,39
woksaus* AH 2,13
LEKKERS
haring, 3 stuks* AH 2,10
TOTAAL week 5,  jan/febr '15 16,98

In week 5 kocht ik veel fruit, bijna 6 kg, daar hield ik voldoende van over voor week 6.
Ik week 6 was er ook een werklunch, waar veel fruit over bleef: 2 grote appels + 1 sinaasappel. Voor zo'n werklunch van de afdeling is betaald, dus een paar collega's en ik hebben uit de restjes nog soep, sinaasappelsap en fruit gescoord.


Week 6 van 2-9 febr '15
*=aanbieding, @=afgeprijsd  WAAR PRIJS
FRUIT
ONTBIJT EN LUNCH
brood Lidl 1,19
kaas Lidl 5,39
pindakaas, grote pot Lidl 1,49
melk AH 0,59
eieren@ AH 1,01
leverworst AH 0,42
salami AH 2,05
roomboter AH 0,99
WARME MAALTIJD
trostomaten Lidl 1,59
andijvie, 1 krop (ca 700 gr) Lidl 0,99
spruiten, 500 gr AH 0,49
tempeh, 500 gr. Toko 1,39
kaasblokjes op olie* AH 1,63
surimi AH 0,79
instant noedels, 5 pakjes@ Toko 0,75
1 liter kwarkyoghurt* AH 1,30
1 liter Griekse yoghurt AH 1,59
LEKKERS/tussendoor
kop soep Lidl 0,39
cup soup, 2x 3 zakjes AH 0,78
TOTAAL week 6,  febr '15 24,04

Van de 30 euro budget per week heb ik nog veel over! Ik ga het budget niet verlagen, want er komen vast en zeker wel weer weken dat ik méér uitgeef.

zondag 8 februari 2015

Bespaartips

De ING geeft tegenwoordig op haar site besparingstips, meer dan 50 stuks nog wel!
Ze noemen dat: geld voor het oprapen.

Ze hebben er werk van gemaakt:
een online seminar - financiële workout - met Annemarie van Gaal,
een 30 dagen meer geld overhouden challenge
en een besparen scan
en dus veel tips.

Ik heb alles bekeken, maar wat blijkt? Ik bespaar al heel veel! Natuurlijk is dat geen verrassing!

Deze site is vooral voor beginnende bespaarders en er zijn dingen die beter kunnen.
Die besparen scan kan beter.
Die besparen scan is voornamelijk voor "big spenders"
Je hebt alleen de mogelijkheid om aan te geven of je iedere week een uitgave doet, en niet per jaar of per maand. Ik ga niet iedere week shoppen, ergens koffie drinken, lunchen, uit eten of uit. Dus het is moeilijk om te bepalen hoeveel ik bespaar, want zo'n uitgavenpatroon heb ik niet en ook nooit gehad.

Er zijn leuke (bekende) tips bij, waarschijnlijk geleend van Marike Henselmans of andere auteurs:
Wees trots op alle kleine beetjes, want ECHT ze helpen.
Wil je iets graag hebben, slaap er nog een nachtje over.
Voer elke 14 dagen een € 0-dag in, en laat je betaalpas thuis.
Sla je slag in de uitverkoop
Verzamel het hele jaar alvast cadeautjes voor verjaardagen en feestdagen
Koop een droogrek, wasdrogers verbruiken veel energie

Bij de tips ontbreekt een heel essentiële: zet je uitgaven en inkomsten op een rijtje en kijk in hoeverre er evenwicht is. Waarschijnlijk zit die tip in het filmpje met Annemarie van Gaal. Dat is vrij lang en dat heb ik niet helemaal bekeken. Ik vraag me trouwens af of beginnende bespaarders dat wel gaan doen.

Ik moet zeggen, voor verbetering vatbaar, maar ik vind het niet slecht gedaan.
Overigens heb ik geen aandelen en ben ik al weer jaren geleden overstapt van ING naar ASN en dat bevalt prima!
Ik heb zelf véél uitvoeriger besparingstips beschreven, die vind je op het tabblad bezuinigingstips. Wil je besparen, lees dan daar eens!

zaterdag 7 februari 2015

Eigen bijdrage Jeugd GGZ

Laatst schreef ik over de eigen bijdrage voor de Jeugd GGZ.
Wat hield die eigen bijdrage ook al weer in?
Voor de opname en behandeling van ernstig zieke kinderen die een geestelijke ziekte hebben moet je een eigen bijdrage betalen van ca. 1584 euro per jaar. De gemeenten moeten deze eigen bijdragen innen. De opname en behandeling van ernstig lichamelijk zieke kinderen kost niets. Dat wordt uit de basisverzekering betaald.
Gisteren was er het bericht op NOS.nl dat gemeenten dwars liggen bij het innen van de eigen bijdrage. Klik hier voor het artikel.
Zandvoort, Haarlem en Den Haag zijn gestopt met het innen. En ook Amsterdam en Rotterdam hebben het plan om er mee te stoppen. En in Utrecht, Nijmegen, Amstelveen, Den Bosch, Zaanstad en Almelo staat de eigen bijdrage nu ter discussie.

Waarom gaan deze gemeentes stoppen? De wet is onuitvoerbaar, het uitvoeren van de wet kost meer dan dat het oplevert. De gemeente Den Haag noemt de wet een "administratief gedrocht". 

Er zijn kort geleden in de 2e kamer moties ingediend over de maatregel. Over deze 2 moties wordt komende dinsdag gestemd.

Ik zou het toejuichen als de maatregel verdwijnt, want ik vind het te gek voor woorden dat families met kinderen met een psychische of psychiatrische stoornis op deze manier gediscrimineerd worden. Het is toch al niet gemakkelijk om een een kind met psychiatrische klachten te hebben. Moet je daar dan ook nog eens extra voor dokken?

vrijdag 6 februari 2015

Warme Truiendag 6 februari

Op mijn werk werd gisteren op het intranet de Warme Truiendag aangekondigd:

De Warme Truiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden, de verjaardag van het Kyotoprotocol. Dat is de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad. Voor 2015 is gekozen voor vrijdag 6 februari. De bedoeling van het Kyoto protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. De dag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag: ook in Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen.
Het idee van de Warme Truiendag is simpel: Trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar zes procent energie per graad en dus zes procent CO2-uitstoot. Daarnaast kun je de actie aankleden met leuke en energiezuinige acties om het belang van energiebesparing bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Kijk bij 'Wat kun je doen?' thuis, op school, op de campus of op je werk of laat je inspireren door acties van anderen.

De Kyoto-overeenkomst is al weer 10 jaar geleden gesloten! Dat is al weer een tijd geleden! Natuurlijk is het nog steeds even belangrijk om energie te besparen en dus is het nog steeds belangrijk om er aandacht aan te schenken. Bij voorkeur niet alleen op die ene dag in februari!

Het was gisteren heel grappig, die aankondiging van warme truiendag op mijn werk. Die Warme Truiendag had namelijk beter 1 dag eerder kunnen plaatsvinden. In de nacht van woensdag op donderdag viel rond 4 uur 's nachts de verwarming uit. De ketel was kapot (en dat is overigens niet de eerste keer). Het is een oud gebouw, een monument zonder isolatie. Omdat het gebouw op de monumentenlijst staat, zit er geen dubbel glas in de ramen en is de gevel slecht, waarschijnlijk helemaal niet, geïsoleerd. Als je bij het raam zit, dan tocht het rond je benen. Soms waait het bij wijze van spreken binnen bijna even hard als buiten.Toen ik om half negen in mijn werkkamer kwam, was de ruimte alleen maar aan het afkoelen. Collega's liepen rond met jasjes aan, hadden handschoenen aan en sjaals om. Pas tegen 12 uur was de ketel gerepareerd en kwam de verwarming weer een beetje op gang en om 13.30 uur werkte de verwarming weer naar behoren, maar toen was het toch geruime tijd 15 graden geweest in de kamer waarin ik werkte.
Die warme truiendag had beter gisteren kunnen plaatsvinden. Nu ben ik wel wat gewend in dat oude gebouw waarin ik werk. Na een koud weekend is het regelmatig in het begin van de ochtend in mijn werkkamer 16 graden en is het pas tegen elven wat aangenamer.  Ik heb standaard een warm vest aan de kapstok hangen.
Maar gisteren was uitzonderlijk, al die uren in de kou!
Ik heb nog wel véél mokken warme koffie gehad en hete soep!

donderdag 5 februari 2015

Geen geld meer voor thuiszorg

Tweehonderd mensen bij TSN thuiszorg verliezen hun baan, volgens deze website omdat er geen werk meer voor hen is. Volgens mij klopt dat niet helemaal, dat werk is er wel, alleen mogen nu vrijwilligers, kinderen en buren dit werk opknappen omdat de geldkraan vrijwel helemaal dichtgedraaid wordt.
Landelijk zullen duizenden thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen.
Ik vind het zó krom!
Veel verzorgingshuizen en verpleeghuizen worden of zijn al gesloten. Dan zou je denken dat er voor diegenen die tot voor kort nog naar een verzorgingshuis gegaan zouden zijn, extra thuiszorg nodig zou zijn. Thuiszorg is veel goedkoper dan de zorg binnen de muren van een verzorgings- of verpleeghuis, de zogenaamde intramurale zorg.
Dus dat is al een fikse bezuiniging.
Of zie ik dat verkeerd?
En nu komen ook de medewerkers van de thuiszorg op straat te staan.
Die ontslagen in de thuiszorg vallen ook omdat volgens hetzelfde artikel op Nu.nl veel mensen die nu nog thuiszorg hebben, de eigen bijdrage van 10 euro per uur niet kunnen opbrengen.
Die mensen hebben dus wel recht op thuiszorg, maar kunnen de eigen bijdrage niet betalen.
Je denkt misschien, ach wat is nu een tientje? En dat denken de dikbetaalde beleidsmakers waarschijnlijk ook.
Als je 6 uren per week thuiszorg hebt, 2x een ochtend, dan betaal je hiervoor 6 x 52 x 10 = 3120 euro per jaar. Dat is inderdaad heel veel als je rond de armoedegrens zit.

woensdag 4 februari 2015

Energieverbruik bijgewerkt

Zo, het is vandaag mijn vrije dag.
Ik lig op het moment van publicatie van dit bericht nog lekker op 1 oor. Fijn dat ik niet op pad hoef! Zowel gisterochtend als eergisterochtend was het behoorlijk glad en moest ik voorzichtig fietsen. Nu geen kans om ledematen te kneuzen of te breken. Ik heb 1 keer met gladheid mijn been gebroken en 2x bij een valpartij met de fiets mijn ribben gekneusd. Ik ga vandaag pas op pad als de gladheid verdwenen is.
Wat een luxe, zo'n vrije dag!
Gisteravond heb ik het gasverbruik en stroomverbruik op deze weblog weer helemaal bijgewerkt.
Ik noteer de standen iedere zondagavond in een excelsheet, waarbij het programma automatisch uitrekent hoeveel ik per dag en hoeveel ik in die week verbruikt heb. Nou ja, automatisch, ik heb er een rekenformule ingezet die dat uitrekent zodra ik de meterstanden van die dag invoer.
Zonder formule geen resultaten.
Stroomverbruik van week 5 2014 - week 5 2015 = totaal 1125,3 kWh
Gasverbruik van week 5 2014 - week 5 2015 = totaal 469,7 m3

dinsdag 3 februari 2015

Duurdere zorg

Sinds 1993 heb ik diabetes en daarvóór had ik tijdens 3 zwangerschappen ook diabetes. Bij de diagnose in 1993 is vastgesteld dat de zenuwen in mijn voeten en benen niet zo best waren. Ik heb last van neuropathie. De kniepeesreflexen waren afwezig en ook de reflexen in de voet deden niet wat ze moeten doen. Ik kwam in aanmerking voor door de zorgverzekeraar betaalde pedicurezorg indien ik een grote aanvullende verzekering zou hebben. Het was belangrijk om geen wondjes te krijgen aan de tenen en dat de huid van de voeten en de nagels tiptop in orde waren. Ik ging zo'n 6x per jaar naar de pedicure. Die nota's van behandelingen stuurde ik op naar de zorgverzekeraar en dan kreeg ik het geld terug. Zo is het járen gegaan. Ik kreeg vanuit de aanvullende verzekering de noodzakelijke zorg vergoed.
Afgelopen jaar veranderde de zorg en hoorde de pedicurezorg ineens bij de ketenzorg vanuit de huisarts. Ik kreeg in 2014 vijf behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering en 1 uit de aanvullende verzekering. Mooi zou je denken!
Maar ....... met ingang van dit jaar blijkt ineens dat pedicurezorg deels geen noodzakelijke zorg meer is. Wat er wel betaald wordt : de (beginnende) likdoorns worden verwijderd en te grote stukken eelt worden ook weggeschaafd.
Het vakkundig knippen van de nagels wordt niet meer vergoed. Dat mag ik nu weer zelf doen, met een grote kans dat de nagels weer in gaan groeien en pijn veroorzaken. Aan die ingegroeide nagels mag de pedicure wél weer wat doen.
De rekening voor de hele behandeling van de goed geschoolde medisch pedicure is: €27,50. Nu betaalt de basisverzekering €17,50 en ik 10 euro. Ik heb een poging gedaan om die 10 euro vanuit de aanvullende verzekering vergoed te krijgen, maar nee hoor, geen vergoeding.
Wat ga ik voortaan doen?
Dat tientje per keer betaal ik nu zelf. Ik heb geen trek in pijn door ingegroeide nagels of ander ongerief door zelf nagels te knippen.

Maar verbaasd ben ik wel. Waarom is wat jarenlang noodzakelijke zorg was ineens niet meer noodzakelijk?

maandag 2 februari 2015

Verhuizen door rookoverlast

In mijn ideale wereld wordt niet gerookt, hooguit bij mensen thuis of in hun auto, maar ook in de privéruimtes wat mij betreft liever óók niet. Verder in de openbare ruimte, binnen en ook buiten HELEMAAL NIET.
Wat een winst!
Je leeft jaren langer en in een betere gezondheid. 
Het scheelt enorm veel geld aan aankoop van tabak en aan kosten van de gezondheidszorg: veel minder kanker en hart- en vaatziekten.

Ongeveer een half jaar geleden ben ik van de slaapkamer aan de voorkant van het huis verhuisd naar een slaapkamer aan de achterkant. Dit was vooral vanwege rokende buren. Mijn buurjongens stonden in het weekend 's nachts buiten te roken en te praten. Deels was dit voordat ze op stap gingen, maar soms ook tussen 3 en 4 uur 's nachts. De rook drong mijn slaapkamer binnen en daar had ik last van. Sigarettenrook irriteert mijn luchtwegen zodanig dat ik begin te hoesten en benauwd word. Ook de buurman aan de andere kant liep 's ochtends rokend zijn huis uit, naar zijn auto. Doordeweeks had ik dus ook 's ochtends last van de rook. Nu ik aan de achterkant van het huis slaap, is het goed. Geen rooklucht meer. Ik heb met opzet niet de slaapkamer aan de kant van de rokende buurman genomen, die rookt veel in huis en zijn slaapkamerraam zit naast dat van mij. Jongste dochter klaagde dat zij ook last van de rook had toen zij nog in die kamer sliep. Ik heb "de beste" slaapkamer gekozen en geniet van een rookvrije nachtrust.
Heerlijk.
Een vriendin van mij vertelde onlangs dat ze gaat verhuizen in verband met rokende benedenburen. Zij heeft net als ik veel last van rook en haar benedenburen roken volop, die rook trekt via de ramen bij vriendin naar binnen. Het is toch wel wat, als je naar genoegen woont, maar door rokende buren verjaagd wordt! Ze moet zien dat ze haar huis verkoopt en gaat op zoek naar een vrijstaande woning.

Er zijn veel meer mensen die last hebben van sigarettenrook, nog afgezien van het feit dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid. Ook van meeroken kun je kanker krijgen. Mensen met astma of COPD hebben erg veel last van rokers, ook als die buiten roken.

Vorige week moest ik in het ziekenhuis zijn. Vóór en direct naast de ingang mag niet gerookt worden. Er zaten afgelopen vrijdag 2 mensen pal voor de bordjes "niet roken" de lucht (lees mijn lucht) te verpesten. Ik kon het niet laten om te vragen of ze hun sigaretten wilden doven. Dus ik zei er wat van: heb je de bordjes gezien? Ik heb er last van en het roken is hier verboden. De reactie was: "flikker toch op joh!!" En ook: "daarom zitten we met de rug naar de bordjes toe."

De dag daarna had ik gezwommen en stapte ik bij het sportcentrum naar buiten. Daar, bij het sportcentrum mag ook niet gerookt worden, alleen in een rokersruimte, tamelijk ver van de ingang.  Bij mijn eerste stap naar buiten, vloog er een brandende sigaret langs mijn hoofd. Die was afkomstig van iemand die naar binnen ging, die peuk gooide hij nog snel even weg, voordat hij met zijn kleine kinderen het pand betrad. Ik was even te verbluft om er wat van te zeggen. Bij de ingang ligt het vol met nasmeulende en uitgedoofde peuken. 

Ik weet het, het verbod op roken in cafés en restaurants is nog niet zo lang geleden ingevoerd, maar van mij zou het invoeren van een algeheel rookverbod morgen al in mogen gaan. In de VS is op sommige plaatsen een algeheel rookverbod ingevoerd en dat verbod geldt ook op straat.

Ik weet wel dat een totaal verbod qua overlast niet zo veel uitmaakt. Het is natuurlijk moeilijk te checken of iedereen zich aan het verbod houdt en agenten kunnen niet in iedere voortuin of op iedere straathoek staan, maar toch denk ik dat een verbod invloed zou hebben.
Wat denk jij?

zondag 1 februari 2015

Assertief op mijn oude dag

Wat is oude dag? Sommige mensen voelen zich met 80 nog jong. Mijn schoonmoeder vond dat de oude dag begon met de laatste menstruatie. Daarna begon je "oude dag". Dat zou betekenen dat mijn "oude dag" al 14 jaar geleden begonnen is. Persoonlijk merk ik wel dat de jaren gaan tellen, maar niet op het gebied van opkomen voor mezelf, dat gaat veel beter dan vroeger.
Lang geleden was ik een heel verlegen meisje dat helemaal niets durfde vragen en in gezelschap geen bek open deed. Ik kan jullie vertellen dat hier inmiddels al heel veel in is veranderd. Tot mijn tevredenheid, mag ik wel stellen. Gisteren heb ik mij weer mondig opgesteld.

Gisteren knapte er een spaak in mijn achterwiel van mijn 1/2 jaar oude fiets. Ik was op weg naar het zwembad en ik hoorde "pang".
Bah!
Wat is dat nu weer, ik had twee maanden geleden al een voortijdig versleten achterband en wat is er nu weer stuk? Is het het zadel? Nee, het bleek een kapotte spaak te zijn. Nu wordt mijn achterwiel, doordat ik overgewicht hebt, wel stevig belast, maar op mijn vorig fiets heb ik 5 jaar gefietst en die daarvoor 9 jaar en bij die fietsen heb ik geen kapotte spaken gehad.
Op een fiets met een kapotte spaak kun je beter niet blijven fietsen, omdat het wiel dan uit balans raakt. Die spaken zitten er niet voor niets en de overige spaken moeten dan de druk opvangen. Beter van niet. Dus ik ben direct naar de fietsenmaker gefietst en heb het probleem voorgelegd en gevraagd of het binnen de garantie viel. Jazeker, het mag niet zo zijn dat een spaak knapt bij een fiets van een half jaar oud. Ik kon op reparatie wachten en er werd mij een kopje koffie aangeboden. Na 20 minuten stapte ik tevreden weer op mijn gerepareerde fiets. Met de spakenspanning van de overige spaken was niets mis. Misschien was het een slechte spaak?