maandag 20 november 2017

Slurpend duur!

Laatst kocht ik slurpfruit in de aanbieding bij de AH. 4 zakjes van €2,49 voor €1,29. Dat leek een goede koop. De normale prijs is €6,23 per kg. De inhoud is 4x 100 gram. Ik weet dat mijn kleidochter er gek op is, maar toch had ik al twijfels of het een goede koop was.
De slurpzakjes zijn gevuld met biologisch, gepureerd fruit zonder toevoegingen. Ik kocht de smaak mandarijn/perzik en ik dacht dat er dus alleen mandarijn en perzik in het zakje zat.  Dat blijkt een naïeve gedachte, want mandarijn en perzik maken maar een klein gedeelte uit van de samenstelling, in totaal maar 32%, de rest is ander fruit.
Een beetje misleidend dus.

Wat zit er in?
Hoofdbestanddeel: appel 59,6%
2e bestanddeel: perzik, ja ja, wel 26%
daarna komt banaan: 8%
dan pas de mandarijn met 6 %
als laatste zit er in: citroensap en citroenvezels, 0,4%. In feite is dit een E-nummer, het heet ook wel E330 (= citroenzuur)
Samenstelling van fruit in een zakje
 Al met al vind ik het vrij duur fruit voor appelmoes met ook nog wat ander fruit er door!

11 opmerkingen:

  1. Zelfs een bewuste consument (zo mag ik je toch wel noemen) doet wel eens 'n "miskoop" Dergelijke kant-en-klaar spul is bijna nooit wat het zou moeten zijn. Jaren terug dacht ik in "healthy people" een puur cranberry-sap te vinden. Helaas, er zat nog geen 10% cranberry-sap in!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker fruit blenderen, overgieten in een beker met een rietje: voila slurpfruit. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zit niet meer in kinderen en ook geen kleinkinderen, maar ik vind de naam nogal onprettig klinken en als ik een kind met zo'n pakje aan de mond van alles zie doen ook een naar gezicht. Zo krijgen, in mijn ogen, kinderen veel te vaak zoete tussendoortjes naar binnen. Wat is er mis met fruit in stukje op een bordje?
    Natuurlijk zijn ze gek op al die zoete dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Om die reden koop ik het inderdaad niet. Toevallig heeft zoonlief er zaterdag 1 gekregen bij m'n zusje :). Die noemen we niet voor niks 'suikertante' :P... Haha, dan blijft het speciaal ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zitten geen toegevoegde suikers in, maar natuurlijk zitten er in de fruitsoorten wel suikers.

      Verwijderen
  5. Zelf maken!!
    Je kunt het in een glas doen met een rietje. Maar het kan ook in een hervulbaar knijpzakje. Google maar eens!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het probleem is dat mijn kleindochter een heel kleine eter is. Ze heeft al snel genoeg, en dan zit ik met een flinke hoeveelheid geblenderde appel/banaan/perzik etc.
      Ik denk dat ik haar toch maar weer een halve banaan of mandarijn ga geven.

      Verwijderen
    2. Je kan het ook invriezen. Onze dochter lust die zakjes (gelukkig )niet maar wel gewone stukjes fruit die gepureerd zijn. Je kan ook losse zakjes kopen (om her te gebruiken) al weet ik niet waar.

      Verwijderen
  6. Ik had van jou niet verwacht dat je zulke producten koopt denk ik. Ik zou dit eerder zelf maken met vers fruit. Maar het kan wel makkelijk zijn voor onderweg natuurlijk.

    Citroenzuur en citroensap zijn overigens niet hetzelfde.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Misschien is gepureerd fruit in porties invriezen een optie. Daar valt vast wel iets over te vinden op het www.

    En over de miskoop: tja... hebben we allemaal wel eens. In ieder geval heb jij na 1 keer door dat dat niet is wat je wil ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.