vrijdag 17 november 2017

Vegetarische vrijdag - hoe zorg je dat je als vegetariër geen tekorten oploopt en niet ondervoed raakt?

Met ondervoed raken bedoel ik in dit geval niet dat je te weinig calorieën binnenkrijgt, maar dat je te weinig eiwitten, mineralen en vitamines binnenkrijgt doordat je belangrijke voedingsstoffen die in vlees zitten niet in voldoende mate vervangt door vegetarische varianten.

Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen.  Die voedingsstoffen zijn:
Eiwitten voor de bouw van lichaamscellen.
IJzer voor het transport van zuurstof door je bloed.
Vitamine B1 voor de verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart en zenuwstelsel.
Vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van het zenuwstelsel.

Je kunt de stoffen die een vleeseter uit vlees haalt ook vrij gemakkelijk uit  andere producten halen.
Het is beslist niet moeilijk om als vegetariër een volwaardige maaltijd te koken.

Belangrijke bronnen van eiwitten zijn: erwten, bonen, zuivelproducten, eieren, noten. Dus als je geen vlees eet, dan moet je zorgen voor andere bronnen van eiwit.

IJzer uit vlees neemt het lichaam makkelijker op dan ijzer uit plantaardige producten, zoals groente en brood.
Tips voor genoeg ijzer in je lichaam als je vegetarisch eet:
1. Eet groente en fruit bij de maaltijd. Daar zit vitamine C in, en dat zorgt ervoor dat je lichaam ijzer beter opneemt
2. Eet ook andere producten met ijzer, zoals:
  • Groente. Vooral groene bladgroente, zoals spinazie, andijvie en sla 
  • Volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen, volkoren couscous, bulgur, zilvervliesrijst en volkorenpasta 
  • Seitan
  • Aardappelen 
Vitamine B1 komt veel voor in brood en graanproducten, aardappelen, groente, melk en melkproducten.

Vitamine B12
zit in dierlijke producten. Vegetariërs zijn voor vitamine B12 daarom afhankelijk van het eten van eieren, kaas en melkproducten.
  • Melk, yoghurt en kwark
  • Kaas
  • Sojadranken met toegevoegd vitamine B12
  • Als je geen of weinig dierlijke producten neemt: vitamine B12-tabletten of met vitamine B12 verrijkte producten

13 opmerkingen:

  1. Wij eten ook voornamelijk vegetarisch, al een paar jaar. Ik heb nog niks gemerkt van tekorten, maar het is wel moeilijk om echt te weten of je alles genoeg binnen krijgt. Ik pak af en toe een pilletje met vitamine B, maar of dat echt nut heeft is ook de vraag. Ik denk dat als je goed gevarieerd eet het allemaal wel goed komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vang mijn te korten op door veel groenten, kaas, bonen en ei te eten. Daarnaast eet ik nog wel af en toe vis. Daar zitten ook goede voedingsstoffen in, al snap ik dat vis eten voor sommige vegetariërs geen optie is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rinette, het is simpel, vis eten is voor geen enkele vegetariër een optie want als je vis eet ben je geen vegetariër.

      Verwijderen
  3. Ik eet al heel lang geen vlees en bijna nooit vis. Kant-en-klare vleesvervangers vind ik niet te eten en soja-produkten eet ik sowieso niet. Onlangs heb ik mijn bloed op alle vitamines, mineralen, cholesterol, ijzer etc. laten testen en alles was prima! Geen aanvulling nodig, gelukkig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan doe je het goed! Het kan ook prima, eten zonder vlees en toch alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen.

      Verwijderen
  4. Mooi om je lijstje te lezen .Ik eet nauwelijks vlees omdat ik het gewoon niet echt lekker vind .Vlees vervangers vind ik net gebakken karton met een beetje een smaakje hier en daar.Als ik je lijst zo zie doe ik het niet echt slecht al zou ik wat vaker blad groenten kunnen eten .Wel slik ik op aanraden van de huisarts vit B12

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toevallig laat ik mijn bloed dinsdag prikken (jaarlijkse controle in verband met medicatie). Ik eet bijna geen vlees, omdat ik het niet zo bijzonder vind smaken. Ik eet soms wel bio-vlees, maar of ik het echt iets toe vind voegen... nee. Ik eet liever groente. Ik heb ook niet het idee dat ik wat tekort kom, maar we zullen het snel genoeg merken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het zo grappig dat veel mensen zo focussen op de vermeende tekorten die vergetariers/veganisten wel op zouden kunnen lopen. Mensen die zo bewust met eten bezig zijn weten over het algemeen best wel wat ze moeten eten om het een beetje evenwichtig te houden (uitzonderingen daar gelaten). Je ziet vrij weinig blogposten over mensen die frequent de Mac aandoen of op een andere wijze een slecht eetpatroon hebben. Zolang je maar vlees eet lijkt (bijna) niemand zich daarover op te winden of de noodzaak te voelen daat een blogpost aan te wijden. Maar nee oei, die vegetariërs. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vergetariers = natuurlijk vegetariërs. ;)

      Verwijderen
    2. Het is uit onderzoek bekend dat vegetariërs gemiddeld gezien veel gezonder leven. Ze overeten zich minder (geen grote hoeveelheden friet en dergelijke), eten minder snoep en andere snacks. Ze sporten meer, ze roken minder en ze drinken minder alcohol.

      Verwijderen
    3. Tsja, er zijn ook mensen die vegetarisch eten die grote hoeveelheden kaas en pinda's eten. Friet gebakken in plantaardige olie wordt ook door v eel mensen gegeten. Het is zo overdreven.. eet je geen vlees dan behoor je tot die stam, ben je vega dan hoor je weer tot een nog hogere stam en eet je af en toe vlees dan behoor je tot de stam der flexi's. En de leden van die stammen moeten zich dan ook strikt een dat eetpatroon houden want anders stellen ze zichzelf weer zo teleur.
      Denk aan je gezondheid aan je omgeving en aan de maatschappij. Stem je eetpatroon daar op af. Maar bekeer je niet vroegtijdig tot een eetgeloof waar je dan aan vastzit en niet anders meer durft.

      Verwijderen
  7. Vandaag realiseerde ik me ineens, dat ik helemaal geen idee heb hoe supplementen en vitaminepreparaten worden gemaakt. Hoe maak je een vitamine D tablet of een vitamine B12 tablet of injectie? Hoe worden die vitamines gemaakt of waar worden ze uit geextraheerd? En wat is er voor nodig om ze tot een gemakkelijk in te nemen produkt om te zetten? Ik weet het eigenlijk niet en de ingrediëntenlijst op de verpakking helpt ook niet echt verder. Maar ns googelen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.