vrijdag 24 november 2017

Vegetarische vrijdag - over de enorme milieubelasting van vlees

Mijn oudste dochter wees mij op nog een zeer belangrijke reden om vegetarisch te eten: de werkelijk gigantische milieubelasting van vlees.

De  veeteelt in deze wereld produceert méér broeikasgassen dan alle auto's, brommers, vliegtuigen, boten en treinen bij elkaar!
Daarnaast is voor 1 kg rundvlees 15.000 liter water nodig.
Stel je eens voor wat voor impact het heeft als alle mensen op deze wereld hun vleesconsumptie met de helft verminderden of helemaal ophielden met vlees eten.
Dat scheelt enorm!


Het filmpje boven is een aflevering van Arjen Lubach met als onderwerp: minder vlees in verband met de gigantische productie van broeikasgassen en het enorme gebruik van water.

Wist jij dat het eten van vlees zo enorm milieuvervuilend en water verkwistend is?
Is dit voor jou een reden om minder vlees te eten?

8 opmerkingen:

  1. De feiten die je aanhaalt kloppen niet helemaal: landbouw is verantwoordelijk voor 10% van de totale broeikasgas uitstoot terwijl transport verantwoordelijk is voor 11%. De allergrootste boosdoener is de energie markt met 47% (Bron: FAOstat).

    Wereldwijd is landbouw verantwoordelijk voor 70% van de waterconsumptie, alleen in de EU ligt dit getal veel lager (29%) (bron: FAO). Als het gaat om de liters water per kg rundvlees ligt het aantal veel lager: 1 (gras rundvee) tot 221 (soja rundvee) H20-equivalenten (dit betekent dat er ook water gebruikt kan worden van mindere kwaliteit) (bron Zonderling-Thomassen et al. 2014).

    Het klopt dat vlees vervuilend is, maar andere dingen zijn vaak veel vervuilender (vliegreizen en energie).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat niet alleen om de vervuiling door vleesproductie, maar ook om de productie van melk, boter, kaas, eieren en vegetarische vleesvervangers.

      Verwijderen
    2. ik vraag me af of die landbouwproducten van buiten Europa niet alsnog op de Europese markt komen?

      Verwijderen
  2. hoe meer mensen, hoe meer er gegeten wordt. je moet echt niet alle cijfertjes geloven die je leest hier en daar. het is maar net wie het schrijft. ik eet er niet minder vlees om want de andere helft van de mensheid eet, uit armoe, toch al nooit vlees. Oane

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ..jij eet niet minder vlees want de andere helft van de mensheid eet, uit armoe, toch al nooit vlees......? Wat 'n kromme redenatie!

      Verwijderen
    2. @ Oane: zeg dan meteen dat het je geen biet interesseert wie of wat er moet leiden onder jouw eetgedrag, ipv zo’n rare reden te geven. Dan is het meteen duidelijk.

      Verwijderen
  3. tecla: als ik matig/weinig vlees eet en anderen nooit, dan kan er geen probleem zijn. het probleem wordt gemaakt door mensen als jij die alles maar geloven wat ze lezen.
    Ineke: het interesseert me wel, maar het "probleem" wordt schromelijk overdreven.
    O@ne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vleesindustrie is machtig,hebben alfs greenpeace in hun macht,niemand dufft ze aan te pakken mede omdat de consument graag vlees eet , greenpeace is bang klanten te verliezen als ze vlees in de ban zou doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.