donderdag 14 december 2017

Daar was hij weer!

De man van "The Windows Company" was er weer. Hij kwam mij met een schattig Engels accent telefonisch melden dat hij mij hoognodig moest helpen met mijn computer, omdat die in gevaar was! Er was sprake van een virus dat heel veel kwaad kon aanrichten in mijn computer.
Ik vind het Indaase of Pakistaanse accent reuze schattig en ben bijna geneigd hem aan te blijven horen en te zien welke truuks hij wil gebruiken om mijn computer binnen te dringen en mij gegevens wil ontfutselen. Ik hoor aan de achtergrondgeluiden dat hij in een zaal zit met heel veel bellers.
Zouden ze allemaal mensen in Europa bellen om te proberen PC's binnen te dringen en mensen van alles proberen te ontfutselen?
Ik heb gezegd: I'm not interested in your call,  en ik heb opgehangen.

Het is al de zoveelste keer dat "Microsoft" belt.
Wat ik mij heel erg afvraag is of het uit kan, die telefoontjes. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat mensen er in trappen. Doordat het gesprek in het Engels gevoerd wordt en er bepaalde handelingen op je PC uitgevoerd moeten worden, moeten potentiële slachtoffers toch een redelijk opleidingsniveau hebben. Die mensen zijn niet achterlijk en toch begaan ze dan dergelijke dommigheden?
Die bellers in India of Pakistan moeten het waarschijnlijk doen met een heel bescheiden loontje en dan kan het misschien wel uit, die enkele naïeve Europeaan die er intrapt. Die Europeaan geeft door zijn/haar computer open te stellen de gegevens prijs van het internetbankieren en laat zich op die manier geld afpakken.

12 opmerkingen:

  1. Wij worden ook weleens gebeld, de laatste keer bleef de man maar volhouden dat onze computer een probleem heeft. Op het laatst heb ik hem maar verteld dat de computer geen probleem heeft maar hijzelf wel. En toen opgehangen.
    Vergeet niet dat er nog veel mensen zijn die weliswaar met een computer overweg kunnen maar er verder totaal geen verstand van hebben. Daardoor trappen er nog steeds mensen in de truc.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben bang dat veel mensen er wel in geloven... Dit soort acties zijn alleen rendabel voor die mensen als het ook nog iets oplevert. Gelukkig ben je er niet in getrapt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn moeder,een krasse tachtiger,kreeg vorig jaar een telefoon met de melding dat ze 35 000 euro gewonnen had bij een wedstrijd van één of andere kleerwinkel. Mijn moeder had gezegd dat ze daar nooit gekocht had en dat het wellicht om een vergissing ging. De persoon aan telefoon bleef beweren dat ons mama effectief de winnaar was.
    Toen de beller zei dat, om het bedrag te kunnen schenken, hij het nummer van mama's bankrekening nodig had én bovendien ook de bijhorende code van 4 cijfertjes.
    Gelukkig was mijn moeder alert genoeg om onraad te ruiken. Ze zei tegen de beller dat ze die gegevens even moest opzoeken omdat ze die niet van buiten kende en vroeg of hij even aan de lijn kon blijven. Dat was voor de beller natuurlijk geen probleem....
    Mijn moeder heeft de telefoonlijn open gelaten, heeft zich een tas koffie uitgeschonken en de beller een vijftal min laten wachten. Daarna is ze aan telefoon gegaan en heeft hem gezegd dat ze bezig was met zoeken. Geen probleem voor de beller.
    15 min later heeft ze dan opnieuw de hoorn genomen en tegen de beller gezegd dat ze jammer genoeg die gegevens niet vond. Beller zei dat, als ze die gegevens niet direct kon geven, het geld niet kon worden toegekend en de prijs zou vervallen. Ons moeder heeft dan maar gezegd dat hij dat geld op zijn eigen rekening mocht zetten.....
    Toen de persoon aan telefoon besefte dat mijn moeder eigenlijk van in 't begin door had dat het om een malafide praktijk ging, is hij in 't frans beginnen vloeken en heeft de telefoon toegesmeten. Tja, hij was een heleboel tijd verloren, had telefoonkosten aan zijn been en zijn list om rekeningnummer en code te bemachtigen, was mislukt.
    Dergelijke bedrieglijke praktijken worden dus ook toegepast via telefoon bij mensen die niet over een pc beschikken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahahaha... deze ga ik onthouden voor de volgende keer dat ik lastig word gevallen.

      Verwijderen
  4. Ik begrijp niet,waarom ze steeds hetzelfde nummer blijven bellen. Soms krijg ik die zeuren een paar keer per week aan de telefoon. Ik leg meteen de hoorn er op.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hadden wij ook. Iedere keer werd er gebeld met hetzelfde nummer. Wij hebben dat nummer toen zelf geblokkeerd. Werd nl echt irritant. Ze belden soms een paar keer per dag. Maar daarna was het over gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als ik geen telefoontje verwacht en het is een onbekend nummer dat belt dan neem ik niet eens op. Als het echt belangrijk is dan spreken mensen mijn voicemail wel in.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ze een tijdje aan de praat houden is ook effectief, ze bellen dan een tijdje niet meer. Heerlijk om je eens erg van de domme te houden, te doen alsof je slechthorend bent of maar een litle bit engels te talk.
    Als je dan aan het eind vraagt (in het engels natuurlijk) of hun moeder weet dat ze crimineel zijn dan worden ze flink pissig en heb ik gratis vermaak gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik krijg ze gelukkig nooit aan de lijn, maar ik ben er goed in om me van de domme te houden (ik ben ICT'er).

    Mijn schoonmoeder kreeg ooit een telefoontje met dat ze een reis had gewonnen. Het was ook een Nederlands telefoontje en ze hielden de details expres vaag. Uiteindelijk bleek het een malafide onderneming te zijn. Gelukkig nooit meer iets van gehoord, maar vreemd was het wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als ik engels sprekende mensen aan de lijn krijg en ze beginnen over microsoft druk ik diegene gelijk weg. Ik snap niet dat er mensen zijn die dan beleefd blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ook ik werd regelmatig gebeurt door Engelstalig sprekende mensen. Wat helpt is een app installeren als Mr Number, hiermee kun je instellen dat buitenlandse nummers automatisch geblokkeerd worden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.