vrijdag 12 februari 2016

Geslaagd!

Op 6 april is het raadgevend referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Ik heb me weer opgegeven als stembureaulid.
Op de test voor stembureauleden had ik een 9 gehaald. Drie van de in totaal 30 vragen had ik fout. Goed genoeg om een aanstelling te krijgen van de gemeente Groningen.

Wat had ik fout?
De openingstijden van een normaal stembureau. Ik denk dat de starttijd fout was. Ik moet er altijd om 7 uur zijn om alles te checken en klaar te zetten. Op de stempas staat altijd het tijdstip van opening. Naam mijn idee niet iets dat van belang is om te onthouden.
Verder had ik 2 fouten in vragen over wanneer legitimatie verplicht is en wat bij diefstal van paspoort of ID kaart kan gelden als vervanging van het legitimatiebewijs.

Soms ben ik een perfectionist, want eigenlijk vind ik 3 fouten toch wat veel, dus heb ik de test opnieuw gedaan.
Gisteravond had ik 1 fout, wat resulteerde in een 9,7.
Ik ben tevreden.
Deze fout ging nog steeds over diefstal. Op zich ook niet zo gek dat ik het antwoord niet goed weet, ik heb in die 7 keren dat ik op een stembureau zitting had, nog nooit meegemaakt dat iemand met een procesverbaal van de politie kwam stemmen. Voor dergelijke gevallen is er een handleiding beschikbaar, om de regels na te kijken.

En nu?
Er zijn meer kandidaten dan dat er plaatsen zijn op stembureaus. Ik wacht af of ik benoemd word.

Op zich heb ik niet zo veel met het referendum. Ik vind het iets totaal anders dan 2e kamerverkiezingen, of provinciale staten of gemeenteraadsverkiezingen.
Die vind ik echt belangrijk.
Het referendum spreekt mij niet zo aan. Ik verwacht niet dat het erg druk wordt. Misschien is er toch nog redelijk veel drukte, dat komt omdat het aantal stembureaus zo goed mogelijk is afgestemd op de te verwachten opkomst.
Ter informatie:
Het raadgevend referendum is pas geldig bij een opkomstpercentage van ten minste 30 procent van het totale aantal kiesgerechtigden. Bij een geldig raadgevend referendum is het aan het kabinet om te beslissen of het de uitspraak van de kiezer overneemt of naast zich neerlegt.

Ga jij stemmen?

22 opmerkingen:

  1. Ik denk dat een referendum in een studentenstad als Groningen een stuk hogere opkomst zal hebben dan in het dorpje waar ik woon.
    Studenten ( vooral als ze net stemgerechtigd zijn) willen graag hun mening uitdragen.
    Op wat voor termijn hoor je of je op/voor het stembureau mag werken?
    Zelf weet ik nog niet of ik ga stemman, ik ben normaalgesproken erg voor het uitbrengen van je stem. Niet stemmen = niet zeuren over beleid vind ik. Maar in dit geval vind ik het moeilijk, ik heb me nog niet eens echt een mening gevormd.

    Cath

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat goed! Gefeliciteerd!

    Ik ben het niet geheel met jou eens dat het aantal stembureaus zo goed mogelijk is afgestemd op de te verwachten opkomst. Doordat er vanuit de overheid juist minder financiële middelen beschikbaar zijn gesteld aan gemeenten, is in veel gemeenten het aantal stembureaus fors minder. Dit komt de uitvoering van raadgevend referendum niet ten goede. Nog los wat je van de inhoud van dit referendum vindt. Dat verklaart wellicht ook waarom er meer kandidaten zijn dan stemlocaties:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik moet bekennen dat ik me er nog niet eens van bewust was, van dat referendum... Dus goed dat je er over schrijft.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Opmerkelijk dat er een referendum komt over iets wat niet leeft, terwijl er zoveel zaken zijn die wel erg leven...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed dat je het gehaald hebt, gefeliciteerd! Ik moet eerlijk bekennen dat het bij mij ook niet zo leeft, dus ik weet nog niet of ik ga stemmen...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi zeg! En ik heb me er nog niet in verdiept, maar stem eigenlijk altijd, dus ga ervan uit dat dat dit jaar ook gewoon weer zo is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Juist voor de consuminderaars is het referendum interessant. Het onderwerp is het associatieverdrag tussen de EU en de Oekraïne.

    Enerzijds is het mooi dat we ons via directe democratie kunnen uitspreken in plaats van via een indirect verkiezingsprogramma van een politieke partij. Anderzijds kan het associatieverdrag invloed hebben op onze economie. (Ik begeef met nu op glad ijs met mijn politieke mening,) maar door het verdrag zal er veel geld richting de Oekraïne stromen wat onze belastingdruk verhoogd en de weg naar financiële onafhankelijkheid zwaarder maakt.

    Meer info op www.geenpeil.nl

    Chris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb mij er nog niet in verdiept en wat je zegt over de geldstroom zal wel kloppen. Maar als we nu nee zeggen (en de Oekraïne waarschijnlijk door het potje gaat) komt dit probleem dan vroeger of later niet alsnog aankloppen? Hetzij economisch hetzij sociaal (onrust).

      Vindt het altijd lastig....

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. En daarom is het goed om je iets meer in de materie te verdiepen om een eigen mening te vormen.

      Maak gebruik van je stemrecht, het is een kostbaar recht.

      Chris

      Verwijderen
    4. Helemaal met je eens Chris

      Groetjes Sas

      Verwijderen
    5. Inderdaad gewoon gaan stemmen, ook al moet je naar een ander stemburrau en in de rij staan.
      Het gaat om de democratie. Die is ver te zoeken binnen de EU en ook binnen dit kabinet.
      Ik ga weer flyeren, net zoals ik voor het verzamelen van handtekeningen deed.
      Geklets dat geld voor de stemburau's dat het te duur is.

      De Oekraïne kost ons geld. Ik kan me voorstellen dat de Oekraïne om Europa verlegen is, nu zij niet meer bij Rusland horen. Maar het land is corrupt.

      Het stuk in de Volkskrant van onlangs vond ik goed en bijna was ik voor in plaats van tegen.

      De EU zelf, hoeveel kosten zijn er wel niet mee gemoeid met het reizen naar Straatsburg. Dat politici vlak voor het sluiten van de tent nog even tekenen om hun daggeld plus onkosten ophalen. Ze doen er niets voor.

      Absurd gewoon de salarissen

      Binnen de EU zijn geen standpunten. Hoe valt het te verklaren dat Hongarije een muur bouwt? Dat andere landen geen vluchtelingen opnemen of misschien als ze chtisten zijn?

      Kortom, stemmen voor dat rendement. Laten we hopen dat er nog eens echt nagedacht en gesproken wordt over de EU.

      Kon er een referendum over de EU zelf gehouden worden. Ben ik de eerste!

      Laat de EU maar eens gaan consuminderen en met standpunten komen. Slap zijn ze. Wat was de EEG een geweldig instituut.

      Verwijderen
  8. Het vorige referendum was voor Europa. Tweederde van de stemmers was tegen en het werd gewoonndoorgedrukt. Niet zo raar dat steeds minder mensen gaan stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja ik ga zeker stemmen. Ik blijf niet thuis omdat er toch niet wordt geluisterd. Verder ga ik mee in het antwoord van Chris.
    Merel

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nee, ik ga niet stemmen. Ik stem verder wel altijd. Maar een initiatief dat gestart is door zoiets als "pownews" (of daar werkzaam, daar ga ik niet in mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het referendum wordt door een breed politiek spectrum gesteund. Zowel SP, PvdD als Vnl en PVV. Ook steeds meer gematigde politieke partijen zoals D66 spreken zich uit voor het referendum.

      Voor een referendum zijn, is iets heel anders dan voor of tegen het verdrag stemmen. Dat het referendum mede door een Pownews gerelateerde partij is georganiseerd wil niet zeggen dat je het stemmen bij voorbaat moet afwijzen of tegen moet zijn. Vorm je eigen mening.

      Chris

      Verwijderen
    2. Het is juist een groot goed dat je je stem mag en kan uitgeven

      Groetjes Sas

      Verwijderen
    3. Je hebt wel gelijk Chris, maar ik kan me de emotie van Anoniem (13:37) heel goed voorstellen. Ik heb ook een hele nare smaak in de mond van dit "geenstijlpownews" gebeuren.

      Verwijderen
    4. Ze zijn heel goed in mensen beledigen, afzeiken en op de kast jagen. De doelgroep is jonge hoger opgeleide mannen. Uiteindelijk halen ze je wel uit je comfortzone en zetten je aan het denken over zaken waar je het ook niet eens mee hoeft te zijn.

      Als voorbeeld:

      Bijna al het politieke nieuws in de reguliere media gaat over de presidentsverkiezingen terwijl geen nederlander daar enige invloed op kan uitoefenen. Waarom horen we bijna dan bijna niets over het referendum terwijl we daar juist wel invloed op kunnen uitoefenen?

      Verwijderen
    5. Ik heb een beetje hetzelfde gevoel als Anoniem (13.37). Het referendum organiseren kost ook veel geld wat we met z'n allen moeten ophoesten en het is lastig om je een goede mening te vormen. Dan moet je wel de tijd nemen om je erin te verdiepen en is het alsnog de vraag of er een goede beslissing uit voorkomt. Ook ben ik het eens met wat bespaarzuinig zegt, er zijn zoveel andere zaken die voor veel mensen veel meer leven. Ik stem normaal altijd maar nu twijfel ik omdat ik me niet genoeg heb verdiept in alle voors en tegens en ik gewoon niet weet wat ik moet stemmen.

      Verwijderen
  11. Ik ga zeker nee stemmen. Europa dendert maar door zonder dat wij daar invloed op hebben. Nu ik de kans krijg om op de rem te trappen zal ik dat zeker doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik word komende week benoemd, maar hoef pas na 1 maart de toets te doen. Ik had verwacht dat dit landelijk hetzelfde proces zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.