Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 1 maart 2018

Zes miljoen

Stel je eens voor dat er per jaar 6 miljoen mensen komen te overlijden door natuurgeweld of door oorlogsgeweld.  Ieder jaar opnieuw! Dat zou iedereen vreselijk vinden en de kranten zouden er vol van staan!

Nu overlijden er wereldwijd jaarlijks 6 miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Tabak is dodelijk, dat staat ook op de pakjes, maar toch is dat blijkbaar tamelijk gewoon. Een recente Nederlandse aanklacht tegen de tabaksindustrie haalde het niet omdat het Openbaar Ministerie vond dat het roken een eigen keuze is van mensen. Die kinderen tussen 12 en 16 jaar, want dat zijn het meestal, die hadden de keuze om het niet te doen en niet te gaan roken en niet in no-time verslaafd te raken aan de stoffen die de tabaksindustrie er met opzet instopt om mensen verslaafd te maken en te houden.

Wat zit er dan allemaal in?
In tabaksrook zitten stoffen zoals nagellakremover, rattengif, teer, arseen, lood en ammoniak. Tabaksrook bevat ruim 4.000 chemische stoffen, waarvan er tenminste 60 kankerverwekkend zijn. Voorbeelden van die kankerverwekkende stoffen zijn:
- Arseen (mierengif)
- Benzeen (oplosmiddel)
- Fenol (toiletverfrisser)
- Chroom (pigment voor verf)
- Polonium 210 (radioactieve stof)
(bron: website KWF)

Rokers die 20 sigaretten of meer per dag roken, sterven gemiddeld 13 jaar eerder dan niet-rokers.
Dertien jaar!
Wat een enorm verschil!
Daarnaast sterft een kwart van de rokers voor hun 65e levensjaar. Van de niet-rokers sterft 7% voor zijn  65e jaar.
De cijfers zijn van het CBS en van het Trimbos Instituut.

Ik vind het erg jammer dat die aangifte wegens zware mishandeling nu niet gelukt is, maar ik denk dat het er binnenkort echt van komt! 
Lees er hier meer over.
En kijk hier naar de film De Vervangers, over de kinderen die de dode rokers moeten vervangen.


26 opmerkingen:

 1. Ik vind het je eigen verantwoordelijkheid. Heb je deze cijfers ook als je elke dag roomboterkoek eet x13 of cola drinkt keer 13.
  Ik haat roken. Begrijp me niet verkeerd. En ik begrijp werkelijk niet waarom je daar mee start. En zeker niet waarom je daar niet mee stopt. Verslavend of niet.
  Er zijn zoveel maatregelen genomen om mensen erop te wijzen hoe slecht het is. En voor je pmgeving (kinderen). Om dan een bedrijf zware mishandeling id schoenen schuiven vind ik de omgedraaide wereld. Maar wel echt van nu. Waarom zelf verantwoordelijkheid nemen als je ook een ander er voor op kunt laten draaien.
  Niet kopen betekend uiteindelijk het einde vd tabaksindustrie. (En meer geld voor boodschappen in behoorlijk wat huishoudens).
  Hand in eigen boezem en doorzettingsvermogen brengt de wereld verder dan door alsmaar met een vinger te wijzen.
  Dat er gestopt moet worden met roken ben ik dus wel helemaal met je eens. Gewoon nooit starten ! Afz E

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voorop gesteld dat roken niet gezond is, maar de ingredienten van een sinaasappel zijn ook niet mals hoor.
  In een sinaasappel zit:

  Arginine (stimuleert de aanmaak van groeihormoon)
  Amylalcohol ( mogelijk gevaarlijk)
  H20(water)
  Octylalcohol(?)
  2- hydroxypropaan- tricarbonzuur (irriterende stof)
  Decylaldehyde(mogelijk kankerverwekkend)
  D-limoneen(?)
  Choline(verbetert het geheugen van proefdieren)
  Methanol(soort alcohol, kan blindheid en de dood veroorzaken)
  Oxaalzuur (zit ook in spinazie en om het te neutraliseren eten we er een ei bij. Een ei bij een sinaasappel?)
  Hesperidine (?)
  Asparagine (?)
  Tyramine (mogelijk de grondstof van een pil tegen depressies)
  Synefrine (?)
  Fructose (een zoetere vorm van suiker)
  Sucrose (suiker)
  Tangeretine (?)
  Formaldehyde(precies dezelfde stof als het verondersteld kankerverwekkende spaanplaatgas)
  2 Keto L gulonolaceton (mogelijk gevaarlijk)
  Polygalacturonzuur (?)
  Anthocyanine (zwakke broertje van cyanide)
  Caroteen (een vitamine die mogelijk tegen kanker beschermt, maar valt in de praktijk nogal tegen)
  Ascorbinezuur (Vitamine C)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En je vind dit een goed argument? Wat wil je nou precies zeggen?

   Verwijderen
  2. @Marion: bedoel je te zeggen dat van sinaasappels eten ook 6 miljoen mensen per jaar sterven en iedere sinaasappeleter gemiddeld 13 jaar eerder dood gaat?

   Verwijderen
  3. Wat dit zegt is dat je niet zomaar een lijstje met stoffen kunt geven die in een product zitten en daar allerlei conclusies aan verbinden.
   Met de huidige eisen zou een sinaasappel ook niet meer op de markt komen.
   En ik denk dat heel veel producten niet meer op de markt komen want dat ingredienten lijstje op een verpakking is ook niet compleet want niet alle van nature aanwezige stoffen worden geanalyseerd en vermeld. Dat doen we nu bij de sigaret wel.
   Ja, ze stoppen van alles bij de al van nature in de tabaksplant aanwezige stoffen. Maar de basis blijft een plant en die wordt net als thee bewerkt. Ik denk dat je in thee ook veel van de stoffen kunt vinden die in een sigaret zitten.

   Een stof alleen zegt niet zo veel, het gaat om concentratie, contact duur, contact route etc.

   Het zou best kunnen dat je 13 jaar eerder dood gaat als je per dag net zo veel sinaasappels eet als sommige mensen sigaretten gebruiken.

   Het is natuurlijk vrij vreemd dat alles wat de mens maakt per definitie verdacht is maar dat moeder natuur die de grootste gifmenger is die we kunnen bedenken nooit onder verdenking staat.

   Verwijderen
 3. De tabaksindustrie houdt zich aan de wet. Een aangifte tegen hen is daarom kansloos. Men zou zich kunnen richten tot de overheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gaat ook gebeuren, ik ben er bij betrokken! Reken maar dat we de rechtbank weten te vinden.

   Verwijderen
 4. Goede docu, ik vond vooral tekenend dat als de sigaret nu uitgevonden zou worden, het niet meer op de markt zou komen. Dat zegt al genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn zwager lag s morgens opeens dood in bed. Hij rookte zijn hele leven, niet erg veel , maar een half pakje per dag wel.
  Hij werd 68 en was pas 5 jaar met pensioen. Hij begon met werken met 14 jaar, hij had dus bijna 50 jaar gewerkt!
  Mijn zus had veel verdriet, ze waren 42 jaar getrouwd. Ze had hem graag nog zeker 10 jaar langer naast zich gehad zei ze. Zij is nu al 15 jaar weduwe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik sta versteld van sommige reacties.

  Mijn verantwoordelijkheid is het zeker niet. Toen ik nog in mijn moeders buik zat kon ik mezelf niet tegen de sifaret verweren. Jaren later, toen mijn moeder inmiddels was gestopt maar mijn vader nog stug doorrookte, kon ik mij eigenlijk ook niet verweren. Enige alternatief was op mijn kamer gaan zitten hooguit.
  Nu heb ik zware astma; dus ja, ik vind het zeker jammer dat het OM niet tot vervolging is overgegaan! Maar de strijd opgeven zullen de skachtoffers van het roken hopelijk niet doen.

  Wat betreft rokers zelf: zal wel hard zijn maar voor hen vind ik het dus wél eigen schuld, dikke bult. Nagenoeg iedereen weet tegenwoordig wat de gevaren van roken zijn! En zelfs mensen die "vroeger" zijn begonnen met roken, hebben tijd genoeg gehad om te kunnen stoppen, nadat duidelijk werd hoe schadelijk roken wel niet is. Van mij mag de zorgverzekering van rokers ook flink omhoog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen man die niet roken kan !

   Verwijderen
  2. Precies! Ik heb ook in de baarmoeder meegerookt omdat mijn vader rookte en mijn moeder dus passief meerookte. Ze hadden samen een bedrijf dus waren de hele dag samen, mijn moeder ademde de hele dag die rook in. Ik ben tot mijn 7e behandeld voor astma, mijn zusje ook. Toen we naar school gingen hadden we ineens minder klachten en toen heette het 'dat we er over heen gegroeid waren'. Nope, we waren vaker bij onze rookverslaafde vader weg.

   Verwijderen
 7. Hoe cru ook, snel na je 65e overlijden is goed voor de overheidsfinancien (minder zorgkosten en aow/pensioen).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. mijn zusje begon met roken op haar 12e met 43 de diagnose longkanker, na 5 jaren ziek zijn.. met af en toe een paar maanden wat beter voelen, overleed ze in een hospice een week na haar 49e verjaardag. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik begon met roken op mijn 15e en stopte met roken toen ik 25 was. Ik ging met mijn zusje meeroken na haar diagnose.Toen zij na 3 jaren ziek zijn eindelijk kon stoppen, stopte ik met haar mee. In die tijd begon ik met rode wijn te drinken tijdens het avondeten, om te ontspannen.. ik dronk de laatste jaren, elke avond een fles wijn tijdens de maaltijd, samen met mijn man. In november was ik dat helemaal zat. (let op de woordspeling :)) en we stopten met drinken.. zonder veel moeite.. Misschien zit het hierin dat ik makkelijk een verslaving kan doorbreken en anderen niet? Sommigen vechten echt tegen verslavingen, anderen kunnen het makkelijker stoppen. Mijn zusje had de rooksluier nodig om haar echte leven niet te zien. Ik ben meer van de harde aanpak.. liever confronteren dan confirmeren, daar zit het voor een deel ook in.
  Dus oordelen over anderen.. ik probeer dat steeds minder te doen, iedereen levert zijn eigen gevecht.. de een tegen de kilo's, koopverslaving, roken, drinken, aandacht nodig hebben. kortom zoveel mensen zoveel verslavingen. Punt is dat de tabaksindustrie heel gericht zijn jonge slachtoffers zoekt en nieuwe afnemers maakt. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doet mc donalds ook. En de fabrikant v kindertoetjes en pakjes. Alles stop je zelf in je mond. En als ouders roken is dat hun verantwoordelijkheid (eerdere post v iemand v 9.31h) en niet vd industrie. Juist tov hun kinderen. Qua meeroken en als slecht voorbeeld.
   Desondanks vreselijk ook van je zusje. Gecondoleerd. Afz E

   Verwijderen
  2. het punt is nogmaals... dat de verslaving in de mens zit.. de een is daar gevoeliger voor dan de ander. Met opzet verslavende stoffen in je product stoppen, zodat je klanten klant blijven, daar gaat het om in deze discussie.
   Voorbeeld van kinderen en Mac Donalds... suiker zout en vet in die combinatie is extreem verslavend.. dus daarom gaan jonge ouders met jonge kinderen naar de Mac.. dus ook daar valt veel over te zeggen..
   Kinderen stoppen in eerste instantie niks zelf in hun mond.. krijgen het aangeboden, raken al heel jong gewend aan zoet en vet.. en dat van ouders die zelf ook verslaafd zijn.. Met iets meer mildheid kijken en voorlichten.. Bieke

   Verwijderen
 10. Als mensen van 90jaar zeggen "we wisten niet dat het zo slecht was dat roken" snap ik het, maar zelfs ik wist al op jeugdige leeftijd dat je er dood van kon gaan (50tiger) dan weet de jongere generatie dat helemaal en als je dan zelf zo stom bent om er mee te beginnen is dat je eigen verantwoordelijkheid.
  Niemand dwingt om een sigaret in je mond te stoppen!
  Dus om nu over zware mishandeling te spreken... je koopt het zelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor het milieu is het gunstig als er mensen overlijden (minder CO2 uitstoot e.d.)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Op mijn werk hadden we een rokersplein. Zo noemden we dat, nu ben ik met pensioen en degene die daar stonden zijn allemaal overleden aan longkanker. Ze waren tussen de 60 en 65 jaar oud. Uit ervaring zie ik dus dat het zeer schadelijk is. Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ook ik was in de waan dat het iets "natuurlijks "was. Totdat ik ging googlen om dat ik me afvroeg of er ook dierproeven gedaan werden voor de nicotine pleisters .Tot mijn grote schrik kwam ik er achter dat juist in de tabaks industrie heel veel dierproeven gedaan werden. Ze moeten natuurlijk wel weten hoe erg iemand gaat rochelen van hun mixjes. En ik was altijd zo bewust geweest om niets te kopen van bedrijven die aan dierproeven doen. Zelfs bij mandverband en tandpasta en scheer mesjes. En dan "niet weten "wat die industrie doet. Hoe hypocriet kun je wezen. Of dom . G&G

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De industrie moet aangepakt worden, maar de rokers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. Je kunt weglopen van rokers en het roken (kinderen uitgezonderd.) Wat mijn inziens veel erger is zijn de houtkachels, veel malen slechter dan roken en helaas kun je het niet ontlopen. 1 kachel vervuild hele straten. De buren pompen vergif in de lucht en je staat machteloos!
  Misty

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb jaren zelf gerookt, maar wat de overheid nu doet is genoeg , al kunnen ze de leeftijd van 18 jaar , dat je het zelf mag halen van mij wel omhoog doen naar 21 of 23 jaar.
  De overheid , hinkt ook op dubbele gedachten denk ik , want ze krijgen natuurlijk ook de accijns , dus helemaal geen sigaretten en drank verkoop zullen ze wel helemaal niet willen.
  Verder is het ook een beetje eigen schuld dikke bult nu , iedereen weet nu hoe slecht het is, en dat je er een verhoogde kans op kanker van krijgt. Dus niets geen mensen aanklagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Iedereen weet dat roken slecht is voor je gezondheid, zelfs in de jaren 50 wist men dit al, dat is dus echt niet iets van de laatste tijd maar vind dat een ieder die rookt daar zelf voor verantwoordelijk voor is, dat wil niet zeggen dat er niet preventief mee omgegaan mag worden, maar de tabaksindustrie de schuld in de schoenen schuiven van roken gerelateerde ziekten is niet juist.
  Zo kun je een ook wel een aanklacht indienen tegen de drankindustrie want alcohol is ook een gif voor je lichaam maar sociaal geaccepteerd, en er moet wat aan verdient worden! Zo ook de voedingsindustrie,ook verkeerde eetgewoontes leiden tot een vroegtijdige dood alleen is daar (nog) weinig aandacht voor en zo kan ik nog wel even doorgaan. Misschien springt roken er als eerste wel uit, maar toch...Ik loop al even mee, een 60-er maar heb nooit gerookt, mijn ouder rookten ook niet, en ben opgevoed met de mededeling dat roken een heel ongezonde gewoonte is en dat je daar maar beter van af kunt blijven, en het werkte. Zo ook bij mijn broer en zusje. Heb amper alcoholische dranken gebruikt,sinds een jaar of 20 drink ik helemaal niet meer, heb er geen behoefte aan en geef mijn geld liever uit aan iets anders.

  BeantwoordenVerwijderen