Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 6 december 2018

Stem op jouw favoriet gouden windei!


Voedselwaakhond Foodwatch looft jaarlijks het Gouden Windei uit aan fabrikanten van producten met een misleidende naam of een misleidende tekst over de inhoud. Ook dit jaar staan er weer interessante kandidaten op het lijstje van deze organisatie.
 • Venco honingdrop - met 0,3% honing. Dat is een heel kleine hoeveelheid honing!
 • Jumbo Cherrytomaat pastasaus. Je zou denken dat er allemaal cherrytomaatjes in zitten, maar dat is niet zo, er zit 26-23% cherrytomaat in.
 • AH Zaanse Hoeve plakken kaas met maar 84  kilocalorieën per portie. Wat blijkt? Een plak is helemaal niet gelijk aan een portie, een plak kaas is 1,5 portie. Als je één portie wilt, dan moet je er 1/3 van af snijden en dan heb je een portie.
 • CocaCola Smartwater - Foodwatch: Dit gedestilleerde water (water laten verdampen en dan weer laten neerslaan) met wat toegevoegde onschuldige normale mineralen is moeilijk doen om niks. Nou ja niks; Coca-Cola laat je er wel voor betalen. Voor zo’n flesje van 0,6 liter betaal je 82 cent terwijl een huismerk mineraalwater in dezelfde winkel 39 cent kost voor 1,5 liter. 
 • Conimex gembersiroop met een mespuntje gember. Voornamelijk suiker met zout en een heel klein beetje gemberextract. 
 • Vomar roomboter rozijnenbollen met 0,3% boter. De hoeveelheid roomboter is zo laag dat de naam roomboter rozijnenbollen nergens op slaat.
 • Aldi Culinella olijf - een braadproduct met een olijfoliepercentage van 21%, meer dan 3/4 van de vetten is van andere oorsprong dan van de olijfboom.
Dat zijn de producten waar je op kunt stemmen.
Ik denk dat ik kies voor de honingdrop, of misschien voor de kaas met 84 kilocalorieën.
Ga allemaal stemmen en geef door je keuze aan wat je het meest stoort aan deze vormen van consumentenmisleiding!

8 opmerkingen:

 1. Ik heb al gestemd en dat zouden veel meer mensen moeten doen. Misschien kunnen we dan wat meer eerlijke handel afdwingen. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sinds ik dit artikel heb gelezen ben ik een stuk minder positief over Foodwatch http://basvermond.nl/foodwatch/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik stem ieder jaar, dit jaar stemde ik op de rozijnenbollen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de kaas gekozen. Voor de andere producten kun je makkelijk informatie vinden in de ingredientenlijst maar dat 2/3 van een plak kaas een portie is is iets dat je in de winkel niet meteen ziet. Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niemand verwacht toch 'eerlijke produkten' als het om fabrieksvoedsel gaat ? Op de verpakking staat altijd te lezen wat er in zit trouwens. Reclameleuzen zeggen helemaal niets. Ik koop ook weleens cola of een kant en klaar toetje maar heb dan niet de illusie dat het om iets gezonds gaat. Een wassen neus, die verkiezing.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik sluit me bij Loudi en Yelena Yell aan. Als er een genomineerd artikel uit de schappen verdwijnt komt er een soortgelijk artikel voor terug! Je verstand en ogen gebruiken en die troep niet meer kopen! Voor voorgesneden kaas geldt bij mij de regel: 1 plak kaas tussen 2 boterhammen!

  BeantwoordenVerwijderen