dinsdag 28 september 2021

Stoptober! Meer dan 350.000 stoppers gingen je voor!

Mijn eigen rokersgeschiedenis.
Begin jaren 70 rookte ik, niet veel, maar ik rookte wel regelmatig. Ik ben relatief laat begonnen, op mijn 18e of zo. Bijna iedereen in mijn klas rookte en ik deed dat ook. Het was volkomen normaal dat je rookte en je vormde een uitzondering als je niet rookte. Ik kreeg in december 1972 verkering en mijn toenmalige vriend rookte niet en hij vond roken heel vies. Hij stelde mij een ultimatum: ik moest stoppen met roken anders verbrak hij de relatie.
Aangezien ik toen ook al astmatisch was en ik het regelmatig nogal benauwd had, leek het me wel een goed idee om te stoppen. De relatie hield geen stand, maar de stoppoging wel. Ik heb nooit meer gerookt en dat is nu dus bijna 50 jaar geleden.

Waarom zou je stoppen?

Zuinig met geld
Roken kost geld, veel geld. Als je stopt houd je veel geld over om leuke dingen mee te doen. Je geld gaat niet meer in rook op. Dat moet mensen die mijn blog lezen aanspreken 😄

Zuinig op je lichaam en dat van anderen
Je kans op kanker is sterk verhoogd. Moet ik hier nog schrijven over alle schadelijke stoffen die in rook zitten en hoe zeer andere mensen daar last van hebben doordat ze gedwongen worden mee te roken? Mocht je er meer over willen lezen, klik dan hier.

Zuinig op het milieu
Roken geeft vervuiling. Luchtvervuiling door alle schadelijke stoffen die in rook zitten, maar ook door alle sigarettenpeuken die overal op straat en in de natuur liggen.

Ieder jaar in oktober is het Stoptober. Dan worden er allerlei acties georganiseerd om mensen te helpen met stoppen. Vaak is het heel moeilijk om te stoppen. Ik had er destijds niet zo'n moeite mee, maar het schijnt dat de tabaksindustrie tegenwoordig heel veel stoffen in tabak doet om het stoppen met roken moeilijker te maken. Je moet je klanten houden, nietwaar? Een uiterst kwalijke en geniepige manier van klantenbinding!

Wat voor mogelijkheden zijn er als je wilt stoppen?
Er is een stoptober app, er is mogelijkheid  voor extra begeleiding, er zijn speciale communities en nog veel meer. Op de site van stoptober staan alle mogelijkheden met tips en ondersteuning.

Als je nog rookt, zou ik zeggen grijp je kans! Goed voor je gezondheid en ook nog eens goed voor je portemonnee.
DOEN!

Ben jij ooit succesvol gestopt?

21 opmerkingen:

 1. Begonnen rond mijn 17e, tussentijds een keer vier jaar gestopt. Weer begonnen en toen rond mijn 34e voorgoed gestopt. Ik rookte overal en altijd: kantoor, trein, vliegtuig, slaapkamer( brrr)! Toen roken niet meer mocht op het werk, ik werkte toen inmiddels op een school, en we naar buiten verbannen werden verbannen ben ik gestopt. Ik had anders geen tijd meer voor koffie en een sanitaire stop! Ben zo blij dat ik niet meer rook, ik heb er ook totaal geen behoefte aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn ouders zijn 5 jaar geleden gestopt. Wij hadden ze een ultimatum gesteld. Of stoppen of niet oppassen op de kleine. Wij roken beide niet en willen dochter niet in aanraking laten komen met sigarettenrook. (Soms onvermijdelijk maar in ieder geval rookt ze niet mee met opa en oma).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw, en dat werkte? Wij zijn familie verloren aan veel lagere eisen.

   Verwijderen
  2. Mooi dwangbevel, en natuurlijk helemaal terecht!

   Verwijderen
  3. Wij hebben het idee dat mijn moeder nog wel af en toe rookt. Mijn pa is helemaal gestopt.
   Ik heb het idee dat veel van mijn gezondheidsproblemen terug te leiden zijn naar meeroken vroeger (en tijdens de zwangerschap).

   Verwijderen
 3. Waar ik heel erg van schrok, toen ik me af vroeg of nicotine pleisters wel dierproefvrije waren , was dat er in de tabaks industrie heel erg veel dierproeven gedaan worden. Al die verslavende stoffen worden getest op dieren. Ik dacht toch echt dat zware shag een natuurproduct was 🤨. Ik die al jaren overwegend veganistische at . En alles ; tandpasta , scheermesjes en maandverband controleerde of het niet van Johnson&johnson of Procter en Gamble of Gillette kwam. Die willen maar niet met dierproeven stoppen. Ook een goede reden om de tabaks industrie niet te sponseren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohh, dat wist ik inderdaad niet! At toen ook vegetarisch, en rookte - stevig - shag!

   Verwijderen
 4. Ik deed mee omdat het stoer stond maar hield de sigaret alleen maar vast omdat ik het vies vond.
  Mijn zakgeld was ook niet toereikend en na 1 pakje zette ik voor mezelf op een rijtje waarom en voor wie doe ik het...wat doe ik liever met mijn geld en daaruit vloeide voort geen sigaret voor mij .
  Voor een destijds puberende 14jarige best een wijs besluit
  Groet Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In 1967 (was ik 17) met een vriendinnetje begonnen en meteen ging ik veel roken. Uiteiendelijk wel 50 sigaretten per dag dat waren 2 pakjes maar ik had er ook nog shag bij omdat ik niet meer dan 2 pakjees wilde maar er niet genoeg aan had.
  Met 35 was ik het zo zat, de afhankelijkheid en stank. Altijd te moten denken of er wel voldoende voor de volgende ochtend in huis was en ik vond het echt stinken in huis.
  Laatste dag 4 pakjes gerookt en op 1 april gestopt cold turkey zonder hulpmiddelen. Was moeilijk maar ik wilde het en dat is de belangrijkste kracht. Veel last van benen vooral gehad.
  Wat me ook op de been hield was de gedachte dat ik weer mocht roken als ik 60 was, een soort mantra was dat voor me.
  Nog bijna elke dag ben ik blij dat ik niet rook en ben nu 71.
  Mijn zus rookte ook en heeft veel stoppogingen gehad, na ruim 1 jaar gestopt te zijn is ze paar weken geleden in een moeilijk week weer even gezwicht maar gelukkig na die week weer gestopt. Maar het blijft erg moeilijk voor haar

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik stopte heel vaak, maar uiteindelijk ruim 20 jaar geleden definitief. Vind het soms nog steeds lekker ruiken.... Maar ben blij dat ik gestopt ben: inderdaad ook een keer in het najaar, net het vooruitzicht dat we meer naar binnen gingen, de ramen dicht - en dan die STANK in huis...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Roken schijnt nog erger te zijn voor milieu en klimaat dan vlees eten. Landgebruik, watergebruik, pesticiden...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben begonnen te roken op mijn 14E, stiekem natuurlijk. Op mijn 24E gestopt en na de geboorte van mijn 2E dochter weer begonnen. Tussen mijn 28E en mijn 50E zeker 10 keer gestopt en telkens weer begonnen. Toen ik op mijn vijftigste een antidepressivum kreeg ben ik weer eens gestopt en heb sindsdien nooit meer gerookt ( ben nu bijna 72)
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben nooit begonnen met roken omdat mijn moeder mij toen al ( begin 70- er jaren )inpeperde hoe slecht het was en voor mij het rijbewijs zou betalen als ik op mijn 18e geen sigaret gerookt had.
  Op mijn 17e was er een 18 jarige jongen die grote moeite deed om verkering met mij te krijgen maar ik zag zijn pakje shag en zei onomstotelijk dat dat niks kon worden want ik wou geen verkering met een asbak. Daarop gooide hij zijn pakje shag weg en volgend jaar zijn we 40 jaar getrouwd. Beide niet rokend en heel gezond!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Van mijn 15e tot 43e heb ik veel gerookt. Ik was al eens een maand of 6 gestopt. Een volgende poging lukte wel,
  samen met mijn man.Had zo genoeg van de stank, de kosten ( 2 stevige sigarettenrokers),het gehoest elke morgen etc.etc.Dus het kan echt wel, stoppen zonder hulpmiddelen als nicotinepleisters .Eerst week was moeilijk, in de jaren daarna heel af en toe nog weleens gerookt maar nu, 23 jaar later, heb ik er helemaal geen behoefte meer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begonnen met 12 jaar samen met 2 vriendinnetjes een pakje cigaretten oproken (je kon het restant niet mee naar huis nemen....) op 1 middag. Gerookt tot mijn 40ste. Wist dat het slecht was (en zeker met die hoeveelheid) maar motivatie was niet groot genoeg. Tot... ik via een basisschooljuf hoorde dat zij met redelijk gemak via acupunctuur gestopt was. Met dolle kop voorbeeld gevolgd en rook dus al jaren niet meer, maar soms ruikt een cigaret of open pakje shag toch wel erg lekker, maar ik begin er niet meer aan! Blij dat ik er van af ben! Ingrid uit Zweden

   Verwijderen
 11. Zelf nooit gerookt, al heb ik op de middelbare school wel eens een sigaret op gestoken, want tja iedereen deed het. Maar ik vond het vies dus verder dan die ene sigaret kwam ik niet. Mijn Ex rookte wel en mijn dochter begon op haar 13e met roken. Heb dat nooit verboden, want bij vrienden van haar waar het thuis wel verboden was , rookte iedereen stiekem, dat vond ik pas echt vervelend , dat je kind iets achter je rug om doet. Nu is zij 33 en wil eigenlijk heel graag stoppen, maar zij zit midden in een depressie en nu stoppen is niet echt een optie. Wel probeert ze minder te roken en ook niet meer in huis. Ze heeft nu een vriend die niet rookt en ik hoop dat dat haar motiveert om nog beter haar best te doen om te gaan stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben ook begonnen met roken toen ik zeventien was. Een keer tijdelijk gestopt omdat ik daarmee een cursus kon betalen en tijdelijk toen ik door een problematische zwangerschap in het ziekenhuis opgenomen werd. Maar thuisgekomen rookte ik weer. Ik rookte 1 pakje shag in de week en kocht pas na zeven dagen, op zaterdag, weer shag. Tot mijn man van de dokter het advies kreeg om te stoppen met roken omdat hij last kreeg van zijn maag. Hij rookte veel meer. Toen zag ik me genoodzaakt om ook te stoppen, anders zou hij mijn shag pakken. Dat was in 1979, ik was 30 jaar. Dat ging in feite probleemloos. Alleen rookte ik bij anderen nog wel, want ik was niet echt gestopt. Maar op den duur vond ik het niet lekker meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nooit begonnen. Mijn moeder rookte ook nooit. Mijn vader heeft veel gerookt maar vanwege gezondheid in 1 keer gestopt. Dat was voor mijn geboorte maar later wel een voorbeeld van hoe ik het niet wilde. Op school ging ik met meiden mee naar buiten. Ze waren heel aardig voor me tot ik na een paar keer een sigaret afsloeg. Toen gingen ze opeens met de rug naar me toe staan. Dat was voor mij duidelijk dat dat dus geen echte vriendinnen waren. En zocht ik vriendinnen die niet rookten. Nog steeds blij mee dat ik niet ben begonnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nee, maar dat is omdat ik er nooit aan begonnen ben gelukkig. Mijn vader rookte overigens pijp en mijn moeder sigaretten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben er ook nooit aan begonnen. Maar mijn ouders hebben wel gerookt. Tot 5 mei 1980, toen stopte mijn moeder cols Turkey. Mijn vader heeft zijn pakkie shag nog opgerookt en is toen gestopt.

  Een paar jaar geleden is mijn oudste neefje op vakantie naar Cuba gegaan en heeft echte Cubaanse sigaren mee genomen. Met de Kerst stonden mijn oudste neefje, zijn vader (mijn broer), mijn vader en zijn moeder buiten aan een sigaar te lurken. Rook heel anders als sigaretten of shag. Eigenlijk best wel lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nooit gerookt...ik had er niet genoeg doorzettingsvermogen voor, ik vond het echt vies.
  Moet eerlijk zeggen dat ik in de tijd van mijn depressie/burn out wel af en toe een joint rookte en werd daar heel rustig van en sliep er goed op. Beter dan antidepressiva en slaapmiddelen uiteindelijk. Dus ik verbouw elke zomer wat wietplanten in mijn tuin die mijn schoonzoon in oktober verwerkt.

  Roken is niet alleen slecht voor wat betreft het risico op kanker maar veel meer het hart en voor de bloedvaten, vooral als je ook diabetes hebt want dan is dat risico al verhoogd.
  Vaatvernauwing, met alle ellende van dien, treft veel rokers en het is onomkeerbaar. Alle reden om te stoppen dus.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.