zondag 31 juli 2022

Binnenkort koud douchen in het zwembad en in de sporthal?

In Duitsland wordt stevig bezuinigd vanwege de gascrisis. In veel steden gaat de verlichting van monumenten uit en er zijn steden waar je binnenkort alleen nog maar koud kunt douchen in openbare zwembaden en sporthallen.
In Berlijn, maar ook in andere steden gaan de schijnwerpers uit. In Berlijn gaat het om ongeveer 200 gebouwen. 's Avonds geen gevelverlichting meer op mooie oude gebouwen, want dat scheelt veel stroom.
En nu dus koud douchen na het sporten. De temperatuur van de zwembaden was al verlaagd.

Zou dat in Nederland ook gebeuren? Ik verwacht het wel, ook in mijn zwembad. In maart/april was het water ook een paar graden kouder dan normaal. Nu merk ik daar niets van. Dat is misschien vanwege de honderden zonnepanelen die op het dak van het sportcentrum liggen waar mijn zwembad in gevestigd is, misschien is het bad nu op een hogere temperatuur dan in het vroege voorjaar door de panelen.

Gaat er binnenkort hier ook alleen nog maar koud water uit de douches in openbare gebouwen komen? Het zou maar zo kunnen! Toen ik als kind ging zwemmen in het openluchtbad, was het bad niet verwarmd en de verplichte douches ook niet. Je ging door een voetenbadje en onder de koude douche als in het bad ging zwemmen. En als je uit het bad ging, dan deed je dat weer. Zo'n douche was flink fris als je wilde gaan zwemmen. Het koude water had wel als voordeel dat je sneller gewend was aan het koude zwembadwater!

Ik denk dat koude douches in het zwembad niet alleen besparen op energie, maar ook op water. Ik zie mij geen 5 minuten onder een koude douche staan. Dat deed ik als kind ook niet, dan liep ik er snel onderdoor en werd alleen een beetje nat. Dat was al koud genoeg!
Brr!
Ik vind koud douchen iets héél anders dan me met een washand met koud water wassen. Dan kom je niet onder een straal water te staan.

zaterdag 30 juli 2022

Weinig uitgegeven voor boodschappen in de afgelopen week

In de afgelopen week erg weinig uitgegeven! 
Hoe dat kwam?
Ik kocht gewoon niet zo veel en ik fietste nog weer zo'n 20 km om gratis groente op te halen. Dat scheelt natuurlijk ook. Vanaf dit weekend is vriendin weer terug van vakantie, dus nu kan ze zelf weer groente ophalen.

23-30 juli 22


*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
BP biogroentenpakket    
Voeding    
Kersen* Lidl 2,49
Meloen* Lidl 1,79
groot stokbrood * Plus 1,00
3 pompoenpitbroodjes* Lidl 1,00
2 pakken knäckebröd* AH 1,61
boter AH 2,27
     
knoflook, 3 bollen BP 0,00
879 gr tuinbonen BP 0,00
bosui BP 0,00
575 gr wortels BP 0,00
238 gr broccoli/bimi BP 0,00
895 gr spitskool BP 0,00
48 gr basilicum BP 0,00
838 gr uien BP 0,00
     
rucola BB AH 0,75
camembert Plus 1,40
vleesvervanger (zalm en gyrosreepjes)* AH 3,50
vis * AH 2,11
vloeibare zoetstof Kruidvat 1,99
magere bosvruchtenyoghurt @ Plus 0,75
Snacks/ hapjes    
2x nootjesmix met pinda's AH 2,85
Dranken    
2  liter sojamelk Plus 1,90
TOTAAL   25,41

vrijdag 29 juli 2022

Met z'n tweeën op de fiets, een buitengewoon ritje

Gisteren haalde ik de as van mijn in mei overleden ex-partner op.
Ik fietste en de asbus nam ik mee in de fietstas.

Dat ophalen was emotioneel. Ik kreeg het te kwaad toen ik de papieren ondertekende. Het leek nóg definitiever dan het toch al was. De as was zwaarder dan ik mij herinnerde van de as van mijn ouders die mijn broer en ik ruim 9 jaar geleden samenvoegden en verstrooiden op een strooiveld van het crematorium waar mijn moeder gecremeerd was.

Het ophalen op de fiets was voor ex-partner echt passend. Hij heeft nooit een rijbewijs gehad en deed alles op de fiets. Ettelijke tienduizenden kilometers heeft hij in zijn leven gefietst, waarschijnlijk wel meer dan 100.000 kilometer, want hij fietste vaak en graag.
Hij maakte van hout en fietswielen een fietskarretje en haalde daarmee een grote kledingkast op die hij gratis mocht afhalen. Die kast is daarna nog 3 maal verhuisd. Hij fietste naar school, hij fietste van studiestad Groningen naar zijn ouders in Friesland, hij en ik samen op fietsvakantie en dagtochtjes maken in Drenthe en op het Groninger Hogeland. 
We fietsten eerder samen op 1 fiets, we hebben twee verschillende tandems gehad waar we samen op fietsten.

Ik fietste gistermiddag met hem in de fietstas langs de plek waar we zo'n 42 jaar geleden al wandelend bespraken hoeveel kinderen we wilden. We wilden er toen drie, als het lukte. Het werden er ook 3, alleen de eerste leefde niet meer toen ze na een zwangerschap van 9 maanden geboren werd.
Ik fietste langs de plek waar we samen met oudste dochter de eendjes voerden.
Ik fietste langs de 3 adressen waar we tussen 1981 en 1998 woonden. Nog één keertje langs de plekken waar we het fijn hadden samen.

En nu staat de asbus hier en kunnen we besluiten wat we met de as gaan doen en wanneer we dat doen. Er zijn al vrij concrete plannen, maar ik weet niet of ik daarover op deze plaats wil schrijven.

Zo ziet de asbus er uit, alleen heeft de bus die ik in huis heb, een andere afbeelding, geen bomen, maar marmer. Bovenop de gegevens van de overledene en crematiesteen met een nummer. Bron foto: https://www.bertis.nl/uitvaartbenodigdheden/crematorium/cinisafe/cinisafe

donderdag 28 juli 2022

Zonnepanelen overal!

De zonnepanelen schieten hier als paddenstoelen uit de grond! Een verkeerd beeld misschien, want ze liggen niet op de grond, maar op de daken. In  mijn straat en in mijn wijk en aangrenzende wijken gaat het heel hard. Er komen steeds meer zonnepanelen bij!

Misschien is dat overal in Nederland wel zo, maar ik denk dat het hier ook te maken heeft met de 10.000 euro subsidie die er in het aardbevingsgebied beschikbaar gesteld is voor woningverbetering en/of verduurzaming. Die subsidie was ook voor eigenaren van woningen zonder zichtbare aardbevingsschade. Ik heb er zelf ook dankbaar gebruik van gemaakt. Daardoor liggen er nu 8 zonnepanelen op mijn dak. Die produceerden deze maand  tot nu toe 279 kWh stroom, waarvan ik 238 kWh terugleverde aan het net.
Natuurlijk is dat in de winter anders, dan gebruik ik meer stroom dan dat mijn zonnepanelen kunnen leveren.

Ik denk dat de stroomproductie in de regio met sprongen omhooggaat. Een goede zaak, want dat zorgt er voor dat we minder gas nodig hebben. Stroom werd tot voor kort voor een groot deel gemaakt van aardgas en dat wordt door alle zonnepanelen anders.

De stroom van mijn zonnepanelen is ook goed voor mijn portemonnee. Door de eigen (over)productie hoef ik op dit moment geen dure elektriciteit meer te kopen. Dat wordt over een tijdje wel anders, als de salderingsregeling* ophoudt te bestaan.

Ik moet zeggen: mooi vind ik het over het algemeen niet, die zonnepanelen. Ik vind daken zonder zonnepanelen vaak een stuk mooier. Op zich vind ik het niet erg hoor, dat huizen wat minder mooi worden, want het nut van zonnepanelen staat voor mij bovenaan, maar het zou leuk zijn als er andere soorten zonnepanelen ontwikkeld werden, bijvoorbeeld zonnepanelen die sprekend lijken op dakpannen.

Wat vind jij van zonnepanelen op daken van huizen?

*Salderingsregeling is kort gezegd: je kunt je verbruik wegstrepen tegen de stroom die je produceert. Voor de rest krijg je een terugleververgoeding. Verbruik je bijvoorbeeld 1000 kWh per jaar en produceer je 1200 kWh, dan kan je die 1000 wegstrepen tegen de 1200 en houd je 200 kWh over waar je een terugleververgoeding voor ontvangt.

woensdag 27 juli 2022

Vleesvervangers zijn nu goedkoper dan vlees!

Sinds kort zijn vleesvervangers goedkoper dan vlees. Dus is er nog een reden om geen vlees meer te eten als je op je uitgaven moet letten: het is gewoon voordeliger. Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van ProVeg Nederland. De vleesindustrie krijgt enorme subsidies, als die afgebouwd worden en de kosten voor milieu en klimaat eerlijk gaan doorrekenen in de prijzen van vlees, dan worden de vleesvervangers verhoudingsgewijs nòg goedkoper. 

Dat is prachtig nieuws!
Daarbij komst dat bijna alle vleesvervangers al gezonder zijn dan vlees (ze hebben een betere Nutri-score en de verwachting is dat die Nutri-scores nog verbeterd gaan worden).

Dus nu is een goed moment om te stoppen met vlees en over te stappen op vleesvervangers. En bedenk ook: er zijn alternatieven voor vleesvervangers, zowel voor de warme maaltijd als voor je boterham.

En dan denk je misschien: al die vleesvervangers zijn gemaakt van soja.
Slecht voor het regenwoud etc etc.
Maar dan vergeet je één ding:
Verreweg de meeste soja wordt gebruikt voor de (inefficiënte) productie van veevoer, en dus voor vlees. Voor vleesvervangers heb je relatief véél minder soja nodig. Als je echt minder soja wil consumeren, moet je juist stoppen met vlees, want vlees wordt geproduceerd met heel veel soja!

dinsdag 26 juli 2022

Al weer 1 miljoen er bij!

Ik heb het niet over euro's hoor, zo rijk ben ik niet en dat ga ik nooit worden.
Nergens voor nodig ook.

Vandaag gaat het gebeuren dat hier sinds september 2011 al weer 18.000.000 keer mensen zijn komen kijken!
Achttien miljoen!
Niet allemaal verschillende, zeer waarschijnlijk regelmatig dezelfde mensen en zo nu en dan weer een nieuwe. Sommige lezers haken ook af, die vinden dat ik "zeur" of dat ik te veel een links-deugmens ben of een Noord Koreaanse communist of een schijnheilige heks of zo. En die laten mij dat in reacties weten.
Dergelijke reacties plaats ik niet. Ze zijn kwetsend en voegen inhoudelijk niets toe aan het verhaal, maar kennelijk vinden mensen het toch nodig om mij hun geheel eigen mening over wat ik schrijf te sturen.

Er zijn natuurlijk altijd mensen die het maar niks vinden wat ik schrijf, dat houd je toch, dat hoort er bij, blijkbaar. Toch vind ik positieve reacties in plaats van scheldpartijen  een stuk leuker!

Ik neem aan dat de meeste lezers mijn blog waarderen.
In oktober 2013 stond de teller op 3 miljoen en in december 2015 kwam de teller op 5 miljoen.
6 miljoen in juli 2016 
7 miljoen in januari 2017
8 miljoen in augustus  2017
februari 2018 al 9 miljoen
september 2018 al 10 miljoen
in juli vorig jaar op 16 miljoen
en nu dus 18 miljoen!

maandag 25 juli 2022

18 x naar de bioscoop binnen twee maanden, voor maar €22,50

In 2018 en in 2019 had ik een Pathé unlimited abonnement en nu weer. In 2018 werkte ik nog en kon ik minder vaak gebruik maken van dit abonnement. In 2019 wel, toen heb ik véél films gezien.

Nu heb ik vanaf 31 mei al weer 18 films gezien.
Dat waren in chronologische volgorde:
House of Gucci*
Downton Abbey***
Falling for Figaro*
Marokkaanse bruiloft*
Everything, Everywhere, All at once
Topgun: Maverick**
The Duke (over de roof van een schilderij)**
The Northman
To Olivia**
Light year **
Supernova***
Elvis **
Operation Mincemeat***
El Buen patrón**
Zwanger & Co*
Grutto**
Fire of Love**

Er waren films bij, die voor mij niet heel interessant waren of zelfs absoluut niet boeiend, waarbij ik beter tijdens de film had kunnen vertrekken. Ik bleef zitten omdat ik hoopte dat het leuker zou worden, maar ik denk dat ik dat niet weer doe. Vooral The Northman, over Viking geweld, kon mij echt niet boeien.
Ik moet nog leren om tijdig gewoon te denken: zonde van mijn tijd!

Films met sterretjes: hoe meer sterretjes hoe hoger mijn waardering.

Kosten voor mij door aankoop van gereduceerd abonnement via de bank van mijn dochter: €22,50 voor twee maanden. Zonder reductie ben je €21,- per maand kwijt voor een abonnement.

zondag 24 juli 2022

En toen had ik 3 Rabo scanners in huis!

Mocht je hier voor het eerst lezen over mijn problemen met de Rabobank, lees dan eerst even mijn blogjes over de groene vinkjes en toegang tot de nabestaanden rekening. Dan ben je tot afgelopen donderdag weer helemaal bij!
Als je wilt lezen over het overlijden van mijn ex-partner, lees dan hier.

Hoe kwam ik aan 3 scanners?
Dat kwam per ongeluk, het was absoluut niet mijn bedoeling om 3 scanners in huis te halen.
Hier is het verhaal:

Scanner 1 was verzonden naar aanleiding van mijn bezoek op vrijdag 15 juli aan het kantoor van de bank. Toen was alles geregeld, leek het. Ik zou op dinsdag de benodigde zaken ontvangen. Ik ontving op mijn adres op dinsdag inderdaad een bankpas en een pincode. Alleen de in het systeem onontbeerlijke scanner ontbrak. Het leek er op dat die vergeten was. Achteraf bleek dat die scanner op zijn naam naar de psychiatrische zorginstelling, waar de overledene tot zijn dood verbleef, gestuurd was. Een domme, nogal pijnlijke fout. Hij verblijft daar niet meer, uiteraard. De zorginstelling heeft de scanner naar mijn adres gestuurd, die scanner arriveerde afgelopen vrijdag.

Scanner 2 kwam naar aanleiding van mijn telefoontje op woensdag, toen ik geen scanner had ontvangen. Dat kon ook nog niet, want die was naar het verkeerde adres gestuurd. Mij werd toegezegd dat ik zo snel mogelijk een scanner zou ontvangen. Die scanner kwam donderdagmiddag aan.

Scanner 3: Op donderdagochtend ontving ik in alle vroegte (om 6:41 uur) een mailtje met als inhoud dat de bank geen scanner kon sturen, omdat er iets mis was met de bankrekening. Dit was wat ze stuurden: "Volgens onze gegevens is het rekeningnummer dat u heeft opgegeven niet juist. Dit nummer komt niet overeen met het rekeningnummer dat bij ons bekend is op uw naam.......... Staan uw gegevens wel juist vermeld? Dan vragen wij u om contact met ons op te nemen." Dat mailtje kwam ruim voordat ik scanner 2 ontving, binnen. Voor alle duidelijkheid: ik had toen nog geen scanner in huis. Dus heb ik donderdagochtend gebeld en er zou een scanner verstuurd worden. Die scanner kwam op zaterdag.

Dus op donderdag, op vrijdag en op zaterdag ontving ik een scanner voor de bankrekening van mijn overleden ex-partner. Twee te veel.

Mijn conclusie is dat de software niet deugt. Iedere keer als ik belde kon men kennelijk niet zien dat er al een scanner verzonden was en dan uiteraard ook niet naar welk adres. Dat er iets mis was met de rekening en dat er daarom geen scanner verstuurd kon worden, klopte ook niet, want die scanner was, toen het mailtje daarover verzonden werd, al onderweg.
Het lijkt me vreselijk voor de medewerkers om met dergelijke software te moeten werken! Bij ieder contact kreeg ik een vriendelijke medewerker die mij als nabestaande condoleerde met mijn/ons verlies. Aan die medewerkers lag het niet dat het zo moeizaam ging en ik pas bij de 4e  identificatiepoging toegang kreeg tot de bankrekening en ik uiteindelijk 3 scanners ontving.

Inmiddels heb ik betalingen verricht. Ik heb de onterecht ontvangen zorgtoeslag terugbetaald aan de belastingdienst en mijn dochters elk de helft van de erfenis uitgekeerd. Op de spaarrekening en de bankrekening staat nu 0 euro. Nu verwacht ik alleen nog wat geld terug in verband met de belastingaangifte over 2021 (is alvast gesteld, is + €98) en de toekomstige aangifte over 2022 (wordt waarschijnlijk ook een soortgelijk bedrag i.v.m. aftrekbare zorgkosten). Ik heb als nabestaande al bij de belastingdienst via een formulier (met een kopie van de verklaring van erfrecht) aangegeven dat ik dit geld graag op mijn rekening wil, dan kan ik vanuit mijn rekening mijn dochters dat geld uitkeren.

De rekening kan dus worden opgeheven, dat kan normaal gesproken digitaal, maar ik krijg de melding dat dit niet digitaal kan: "Je kunt deze rekening niet online opzeggen. Neem contact op met jouw Rabobank".
Ik heb mij keurig aan de gewenste volgorde gehouden door eerst de spaarrekening te willen gaan opheffen en dan de bankrekening, maar al bij het opheffen van de spaarrekening gaat het mis.
Dus ga ik volgende week langs, mét 3 scanners, mijn ID kaart als legitimatie en de bankpas.
Gemakkelijker kunnen ze het kennelijk niet maken.

zaterdag 23 juli 2022

Mijn boodschappen in de afgelopen week

Door de gratis groenten bleef ik onder mijn budget, maar ik zie wel dat het steeds moeilijker wordt om minder dan 40 euro uit te geven aan voeding en drinken.  De halvarine was 2 weken geleden nog 95 cent en in april 89 cent, nu 99 cent. De limonadesiroop is nu 2,09 en diezelfde siroop was half mei 1,79. De sardines kostten in mei nog 99 cent, nu 10 cent duurder. De sojamelk was heel lang 88 cent per pak, maar nu 95 cent.

Nog even over die sojamelk. Die 7 liter  kocht ik voor de voorraad. Denk niet dat ik deze week 7 liter sojamelk gebruikt heb.

Voor de vegans onder mijn lezers: volgende week aanbiedingen bij AH in A-merk vleesvervangers en A-merk houdbare plantaardige zuivel. Het kopen van aanbiedingen is een prima manier om je budget enigszins in de hand te houden.

16-23 juli 22

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
BP=  biogroentenpakket    
Voeding    
5 citroenen* Lidl 0,99
halvarine AH 0,99
baguette, meerzaden Lidl 0,85
börek met spinazie Lidl 0,69
crackers, koolhydraatarm* AH 2,09
schapenkaas @ AH 4,37
makreelfilet BB AH 2,66
1 rode paprika* AH 0,69
2 trostomaten* AH 0,56
pak gezeefde tomaten Lidl 0,55
     
aardappel, 850 gr BP 0,00
broccoli, 175 gram BP 0,00
spitskool, 630 gram BP 0,00
tuinbonen, 690 gram BP 0,00
rucola, 75 gram BP 0,00
bosui, bosje met vrij grote uien, niet alleen stengels BP 0,00
snijbiet, 380 gram BP 0,00
knoflook, 4 bollen BP 0,00
koolrabi, 1350 gram BP 0,00
     
900 gram gele spliterwten AH 1,49
2 blikjes sardines met groene pepers AH 2,18
geitenkaas, rol* AH 1,97
surimisticks AH 0,99
Snacks/ hapjes    
gevulde wijnbladeren Lidl 1,89
3 doosjes hummus/olijven* AH 5,00
2 potjes lampascioni VMN Lidl 0,50
nootjesmix met pinda's AH 1,29
Dranken    
7 liter sojamelk AH 6,65
limonadesiroop citroensmaak  0% AH 2,03
TOTAAL   38,43

vrijdag 22 juli 2022

Opnieuw een gratis pakket mooie, biologische groente!!

Afgelopen woensdag, toen het knap warm was, haalde ik opnieuw een pakket biologische groente voor een week, vers van het land. Weer gratis, er is al voor betaald door vriendin die op vakantie is.

Wat was er deze keer?
Ik nam mee:

aardappel, 850 gr
broccoli, 175 gram
spitskool, 630 gram
tuinbonen, 690 gram
rucola, 75 gram
bosui, bosje met vrij grote uien, niet alleen stengels
snijbiet, 380 gram
knoflook, 4 bollen
koolrabi, 1350 gram

De koolrabi is enorm, maar is niet houtig en vezelig geworden. Ik eet plakken koolrabi op brood.
De rucola daarentegen is een beetje te veel doorgegroeid. De onderkant van de stelen is taai en hard, de rest is heerlijk. Die stelen snijd ik er af, de rest is prima eetbaar.

broccoli

een van de grootste bosuien

donderdag 21 juli 2022

Hitte en toegang tot de nabestaandenrekening

Die nabestaandenrekening van de Rabobank duurt toch langer dan toegezegd. Ik schreef er over in mijn blog over de groene vinkjes.
De rekening staat nu op mijn naam en ik heb een pincode en een bankpas, dat is gelukt, maar dat is voor het beheer van de bankrekening niet genoeg. Er moet ook nog een scanner komen. Die scanner heb je nodig voor internetbankieren. Om in te loggen en betalingen te doen. Blijkbaar ging men er van uit dat die scanner met de inboedel van mijn overleden ex-man meekwam, maar hij heeft nooit zelf het beheer gehad over zijn Rabobankrekeningen. Dat deed de bewindvoering voor hem, die hebben voor alle klanten een rekening bij de Rabobank en de klanten hebben bij hun eigen bank een leefgeldrekening. En daar bij de bewindvoering hebben ze dus een scanner, maar ik niet en mijn dochters ook niet.
Dus heb ik de telefoon gepakt en gebeld naar de bank. Mijn vermoeden klopte, ze hadden er helemaal niet aan gedacht dat ik ook een scanner nodig had. En die scanner is wel een dingetje, daar zitten chips in en daardoor is er een tekort aan die dingen.
Dit vind ik op hun site: "Als gevolg van corona is er wereldwijd een tekort aan chips voor verschillende apparaten. Helaas geldt dat ook voor de Rabo Scanner. De voorraad van Rabo Scanners is daarom kleiner dan normaal. Vraag dus alleen een nieuwe scanner aan als je deze echt nodig hebt."
Normaal gesproken is de wachttijd voor een aanvraag voor een nieuwe scanner twee weken, maar in ons geval kon het sneller en kon ik hem over twee dagen verwachten. Dat is dan wel weer een meevaller! Ik wacht af!
En als ik klaar ben met de afhandeling van de erfenis, stuur ik hem weer terug. Dan verdwijnt hij ook niet bij het afval of in een lade of zo.

Update 21 juli: het systeem zegt nee. Ik ontving vanochtend een mailtje dat er iets niet klopt. Ik kan geen scanner ontvangen.
Dus opnieuw de telefoon gepakt. De rekening mag niet op mijn naam staan, maar blijft staan op de naam van de overledene. Dat vind ik wel prima, het was zijn rekening en het is voor afhandeling van de erfenis ook helemaal niet nodig om die rekening op mijn naam te zetten, waarschijnlijk is het alleen maar verwarrend als de rekening op mijn naam staat. Daarom snap ik niet waarom ik een pas heb op mijn naam, maar het maakt ook niet uit, want ik ga die pas enkel gebruiken voor internetbankieren om de nalatenschap af te handelen. De tenaamstelling bleek het probleem te zijn en nu ontvang ik uiterlijk komende dinsdag dan toch een scanner.

En dan was er de hitte.
In mijn huis bleef het vrij koel. Gisteren werd het in mijn woonkamer 24,5 graden en in de slaapkamer 26 graden. En als je dan naar buiten stapt   ................  dan komt de hitte je tegemoet!
Op dinsdag ben ik na het zwemmen niet meer naar buiten gegaan. Alleen om mijn huisvuilcontainer en de container van de achterbuurvrouw op te halen en weer bij huis te zetten. En wat was het in het begin van de avond nog warm! Het leek nauwelijks af te koelen. De nacht ging prima, voor het eerst sliep ik niet meer onder mijn zomerdekbed, maar onder een laken en een dunnen katoenen deken. Eigenlijk was dat nog een beetje te koud, dus trok ik een slaapshirt aan.

Gisteren moest ik groente ophalen. Nou ja, moest, er moest helemaal niets, maar ik wilde het wel graag.
Dus stapte ik bij 30 graden op mijn fiets. Met een sjaaltje om mijn nek, een zonnehoedje op en flink ingesmeerd met zonnebrand 10 km fietsen tot aan de boerderij. Ik had 2 doppers met water in de fietstas, zodat ik onderweg voldoende kon drinken.
Toen ik weer thuis was met mijn mooie biologische groenten, voelde ik mij toch wel een bikkel! Ik had het toch maar eventjes gedaan, die fietstocht in deze hittegolf. Vergeleken bij de fietstocht waar ik recent over schreef stelde het niets voor, maar dat was wel 39 jaar geleden, toen was ik een jonge blom van 30 en nu is het jongste er echt wel af 😂

Over de groente morgen meer!

woensdag 20 juli 2022

Oma Aaf

Vroeger had ik een oma Aaf en ik ben nu zelf ook oma Aaf. Mijn oma Aaf is helaas al weer lang geleden overleden. Ze zou nu 125 jaar zijn, maar die leeftijd heeft zo ver wij weten niemand ter wereld gehaald. De oudste was Jeanne Calment, zij werd 122 jaar en 164 dagen.

Mijn oma Aaf, of liever gezegd beppe Aaf, werd 87 jaar oud. Ik had een goed band met haar en tussen mijn 3e en mijn 9e jaar zag ik haar bijna dagelijks. Ik ging bij haar langs voordat ik naar school ging en ook na schooltijd ging ik eerst naar haar huis. Dat kwam doordat haar huis tussen school en mijn eigen huis lag. Ik kwam er langs op weg naar school of op weg naar huis. Tenminste dat kon, want vanaf de kleuterschool moest ik wel een kleine omweg maken. Doordat het altijd leuk was om bij haar langs te gaan, deed ik dat geregeld. Mijn opa was niet altijd thuis, die deed tot zijn ongeveer 62e vrijwilligerswerk in het centrum van de stad. Beppe Aaf plakte pleisters als ik gevallen was, beppe Aaf gaf mij lekkere kopjes thee en in de zomer rode bessen. Ik kreeg inktlappen van haar toen ik op de lagere school zat. Ze was altijd thuis. Dat kwam ook doordat ze door slijtage aan één van haar heupen heel slecht liep. Bij haar kwam die slijtage door een gebroken heup. Die breuk heelde wel, maar gaf op latere leeftijd toch veel klachten. Ook had ze een trombosebeen, waardoor ze regelmatig open wonden aan haar been had. Ze droeg altijd verband om haar been, windsels noemde ze die.

Op mijn 9e verhuisde ik naar een andere plaats. Ik zag mijn oma lang niet zo vaak, nog maar 1x per week of zo. Op zaterdag. Mijn ouders deden dan de weekboodschappen (nog steeds bij dezelfde winkel als toen we nog in de stad woonden) en bezochten dan tegelijk hun ouders. Ik miste mijn oma Aaf heel erg en was heel verdrietig. De andere oma miste ik niet, daar gingen we ook toen we nog in dezelfde stad woonden maar 1x per week op bezoek. Deze oma en opa woonden niet in de buurt van waar wij in de stad woonden.

Pas nu realiseer ik mij dat mijn oma Aaf waarschijnlijk ook heel verdrietig was om mij te missen. Ik kan me er nu ik zelf oma ben, tenminste alles bij voorstellen. Vanaf 1951 tot 1962 had ze kleinkinderen in haar omgeving en toen ineens niet meer. Mijn oom en tante woonden met mijn neef, geboren in 1951 en mijn nicht, geboren in 1952 bij mijn beppe Aaf in. Zoals dat ging in die naoorlogse jaren met woningnood. Rond de tijd dat wij vlakbij kwamen wonen, verhuisden mijn oom en tante met hun kinderen naar Appelscha. Geen kleine kinderen meer in huis, maar wel een kleuter (en later schoolkind), die doordeweeks dagelijks langs kwam, kleindochter Aaf, toen nog klein Aafje.
Na al die jaren ineens geen kind meer dat iedere schooldag langs kwam. Misschien dat ik ook in het weekend wel langs kwam, maar daar weet ik eerlijk gezegd niets meer van. Ik kan me ook niet herinneren of mijn broertje ook bij hen kwam.

Achteraf gezien had ik beppe Aaf nog van alles willen vragen, over haar jeugd en over haar moederschap, maar die vragen kwamen tijdens haar leven niet bij me op. Heel spijtig!


dinsdag 19 juli 2022

Ruim 100 km per dag fietsen en kamperen bij 37 graden

Het huidige weer doet mij denken aan een fietsvakantie die ik samen met mijn partner, de latere vader van mijn dochters, in 1983 ondernam.
We fietsten vanuit Groningen een maand lang via Duitsland, West-Oostenrijk, Noord-Zwitserland, Frankrijk en België weer terug naar Groningen. Tentje mee en slaapzakken en kookgerei. Gemiddeld fietsten we ruim 100 kilometer per dag, rustdagen meegerekend en het was héét, bloedheet! En we waren bijna 24/7 buiten, in die warmte. De hitte begon al in de Eiffel en het bleef heel lang heet, wel totdat we in Basel waren. In kiosken zagen we iedere dag de krantenkoppen, records van 37 graden Celsius en hoger.
Gisteren ben ik online gaan zoeken en ik vond gegevens uit die tijd.  Lees hier meer.
In Gärmersdorf in Beieren werd het op 27 juli 40,2 graden Celsius. Wij fietsten door Beieren rond die tijd. Iets westelijker dan dat plaatsje, maar niet heel veel. Dus ik denk dat we te maken hadden met dezelfde hitte.

Hoe deden we dat? Fietsen met alle kampeerspullen in de hitte?
We vertrokken vroeg van de camping, als het nog koel was. We deden het altijd heel kalm aan en vermeden zo veel mogelijk inspannende hellingen door rivierdalen te volgen. We vulden onze bidons bij vertrek, en als ze leeg waren, dan zochten we onderweg direct een huis, waar we aanbelden en om water vroegen. Dat was nooit een probleem. De bidons werden altijd keurig gevuld en vaak kwamen de bewoners ook met extra glazen water, zodat we de volle bidons voor onderweg konden bewaren.

Op een pontje over de Rijn, of de Moezel. Met fietsen

In Oostenrijk (Voralberg)
We droegen witte fietspetjes om onze hoofden te beschermen tegen de zon, een lichtgekleurd T-shirt, ik droeg vaak een sjaaltje om mijn nek, zwarte fietsbroeken en sportschoenen met sokken.
Halverwege de ochtend gingen we koffiedrinken in een café en rond die tijd gingen we ook naar een bakker voor iets lekkers en brood voor de middag en de volgende ochtend. Op het heetst van de middag hielden we siësta, vaak in een bos of zo. Dan legden we de campingmatjes op de grond en gingen in de schaduw liggen rusten. Die schaduw was een must in die hitte. Rond 4 uur gingen we dan weer verder en zochten we tegen zessen een supermarkt voor het kopen van het avondeten, vaak blikken, zodat we die 's avonds op ons camping-gasje konden opwarmen. Voor het slapen gaan nog een bouillonnetje en na de maaltijd een lekkere mok oploskoffie met veel melk.
Onze donzen slaapzakken waren erg warm, vaak sliepen we alleen in een T-shirt en lagen op de slaapzakken.

We bleven heel fit en sterk en gingen gewoon door met fietsen, langs de Neckar, de Iller, het Bodenmeer en de Rijn en later ook de Maas. En zo kwamen we na een lange fietstocht door wel 6 landen, weer in Nederland aan en aten spaghetti in Maastricht om te vieren dat we weer in Nederland waren. We aten haast nooit in restaurants in onze vakantie, meestal 1x hooguit 2x. We wisten onze gezamenlijke uitgaven daarom ook te beperken tot 600 gulden voor ons samen voor 1 maand.

maandag 18 juli 2022

Ruimte maken in de koelkast voor gratis groenten!

Ik moet nodig weer ruimte maken in mijn koelkast! Vooral de groentelades moeten leeg, want woensdag mag ik weer voor een week gratis groentes halen op het abonnement van vriendin die met vakantie is. Ik schreef er hier eerder over. De vorige keer was mijn weekportie nogal volumineus, met een lading tuinbonen en een krop andijvie, dus ik moet plek inruimen voor verse biologische groentes. Ik heb er met mijn aankopen de afgelopen dagen al rekening mee gehouden geen groenten te kopen. Ik vind het altijd jammer om gezond eten slecht en oud te laten worden. Dan kán en mag niet gebeuren, is mijn mening.

En ophalen is een must, want anders houden ze veel te veel over en dan gaat de overtollige productie op de composthoop en dat zou jammer zijn van alle werkzaamheden die de tuinders van deze biologische moestuin er aan verricht hebben.

Weer bijna 10 kilometer heen en 10 kilometer weer terug naar de boerderij. Groenten uitzoeken en weer naar huis fietsen. Ik hoop dat het mooi fietsweer is.
Ik heb nog geen mailtje ontvangen over het aanbod. Ik zie het wel als ik arriveer!


zondag 17 juli 2022

Drie opeenvolgende groene vinkjes en toch was het niet gelukt

De afhandeling van de erfenis gaat nogal stroperig, er zit weinig schot in.
Om de nalatenschap van mijn ex-partner te beheren, moest ik toegang krijgen tot zijn Rabo-rekeningen. Een bankrekening en een spaarrekening. Ik ben op 19 mei gestart met bellen en allerlei vragen te beantwoorden. Dat was dus ruim 8 weken geleden. Ik vulde digitaal wat in en ik kreeg een SMS met een code voor de Identificatie app. Ik downloadde de app op mijn telefoon, voerde de code in, maakte foto's van legitimatie en een scan van mijn gezicht en toen kreeg ik een groen vinkje ten teken dat het succesvol proces was afgerond.

1e vinkje

Ik moest toen nog een verklaring van erfrecht mailen naar de nabestaanden helpdesk. Dat deed ik zodra ik de digitale versie van deze verklaring ontvangen had, namelijk op 30 mei. Het antwoord was:
Door drukte duurt het op dit moment helaas langer voordat we op al uw vragen kunnen terugkomen. Onze excuses voor het ongemak.
Twee weken later mailde ik nog maar eens naar de nabestaandenhelpdesk, want ik had nog steeds geen bericht. Toen kreeg ik weer hetzelfde antwoord, namelijk dat het wat langer duurt.

Zes weken na 19 mei, namelijk op 30 juni, ontving ik een SMS. De identificatie was mislukt. Ze vroegen in de SMS: wilt u ons bellen als uw vraag nog aan de orde is?
Ja, natuurlijk is mijn vraag nog aan de orde!
Zonder die identificatie kan ik niet bij de tegoeden en kan ik de belastingdienst niet namens de overledene betalen. Ik belde. Volgens de dame die ik sprak, had ik geen groen  vinkje gehad bij mijn eerste poging. Volgens mij wel degelijk! Maar je kunt het niet bewijzen natuurlijk met zo'n app. Ik mocht een nieuwe code en deed de identificatie opnieuw. Ook nu weer een mooi groen vinkje.

2e vinkje

Maar ook nu weer taal noch teken van de bank.
Ik besloot ten einde raad alle spullen bij elkaar te pakken (verklaring van erfrecht, overlijdensakte, mijn rijbewijs, een briefje met de bankrekeningen en het adres van de bewindvoering van ex-partner) En ik stapte op de fiets en reed  4,4 kilometer naar het kantoor. Daar aangekomen kon de dame die ik sprak zien dat ook mijn vorige identificatiepoging van twee weken geleden niet gelukt was. Dus het groene vinkje klopte niet.
Tevens bleek dat de bank mijn rijbewijs niet accepteerde als legitimatie. Ik moest een ID-kaart of paspoort kunnen tonen. Wonderlijk, want de notaris en de ING bank waar ex ook een rekening had, deden helemaal niet moeilijk over een rijbewijs als legitimatie. Maar bij de Rabo was een ID kaart verplicht als je daar niet zelf een rekening hebt. Dus ik weer naar huis, ID kaart ophalen en weer terug op mijn fiets over een hoge brug en een viaduct. Een goede work-out! Ik had bij mijn eerste bezoek aan het kantoor opnieuw een identificatiecode gekregen en daarmee had ik thuis, toen ik de ID kaart ophaalde, het identificatieproces opnieuw doorlopen. Al weer een groen vinkje.
Vinkje nummer 3!

3e vinkje

Zou het nu eindelijk dan wel goed zijn?
Ik fietste weer terug naar de bank. Nog steeds was de identificatie niet gelukt. Met de medewerker samen hebben we het opnieuw gedaan. En wat was nu de truc? De foto op de ID-kaart was zonder bril en ik had mij gezicht gescand met bril. Er stond nergens een aanwijzing over brillen, dus hoe had ik dat kunnen weten? De medewerkster had dit als mogelijke oplossing voor de mislukte identificatiepogingen.
En ja hoor, na het 4e groene vinkje was het eindelijk gelukt. Ondertussen was ik wel 17,6 kilometer verder, inclusief 4x een hoge brug en 4x een viaduct.

Halverwege komende week kan ik dan eindelijk bij de tegoeden, als de toezegging klopt. Op 21 juli zijn we 9 weken na de eerste identificatiepoging met een groen vinkje, waar pas 6 weken later een melding van kwam dat die poging mislukt was. Het mag duidelijk zijn dat ik de identificatie app slecht vind werken. Wel groene vinkjes en toch mislukte identificatiepogingen en van die mislukking pas heel laat bericht krijgen. Dat moet beter vind ik.

Ik ben tevreden met mijn besluit om naar het kantoor toe te gaan en met een echt mens te spreken, maar ontevreden over het niet accepteren van een geldig rijbewijs als legitimatie!

zaterdag 16 juli 2022

Mijn boodschappen in de afgelopen week

Deze keer waren mijn boodschappen mooi beneden budget. Dat kwam ook doordat ik 2x niet thuis at. Eenmaal bij jongste dochter nadat ik had opgepast en een maal ging ik uit eten. Dat laatste kostte meer dan wat ik in de afgelopen week aan boodschappen haalde, maar het is uit een ander potje en daarom wordt het niet vermeld op dit lijstje.
Ik kocht weer een VerspilMijNiet zak. De waarde was inclusief zakje €3,80 en ik betaalde 1 euro. Wel waren het groenten en fruit die snel op moesten. De peer en 4 perziken zijn al op, de radijs en 2 sinaasappels liggen nog in de koelkast.
De hazelnootkoeken waren voor bezoek dat koffie kwam drinken. Apart verpakte koeken, zodat de overige koeken mooi vers blijven.

9-16 juli 22

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
2 galiameloenen (4690 gram)*  AH 3,00
2 avocado's* AH 2,00
Verspil mij niet zak (VMN)) AH 1,00
350 gr sinaasappels (VMN-zak) normale prijs per kg  €2,19 AH 0,00
210 gram peer (VMN zak) normale prijs per kg  €1,99 AH 0,00
440 gr wilde perziken (VMN zak) normale prijs per kg €3,78 AH 0,00
radijs (VMN zak) normale prijs €0,65 AH 0,00
kaas Lidl 1,49
cottage cheese, 2 doosjes BB AH 1,22
2 pakken pasta à 500 gram (spiralli)* AH 2,00
nootjes, zaden en pinda's  AH 1,29
trostomaten* AH 1,12
aardappel, 1 kg* Lidl 1,19
rode uien Lidl 0,89
radijs, 250 gram
Lidl 0,69
lenteui Lidl 0,59
krekelballetjes* Lidl 2,49
wokreepjes vegan* Plus 1,46
gyrosreepjes vegan* Plus 1,50
falafel* AH 1,12
haring in tomatensaus AH 1,05
2x A-merk sojayoghurt* Plus 2,99
Snacks/ hapjes    
hazelnootkoeken, apart verpakt Lidl 1,00
Dranken    0,00
TOTAAL   28,09

vrijdag 15 juli 2022

Hitte verwacht! 10 tips om zuinig en gezond de dag door te komen.

Er wordt warm weer voorspeld, zeer warm zelfs! Het lijkt er op dat het in de komende dagen op diverse plaatsen wel 35 graden wordt. Hoe kom je de dag door op een hete dag?

  * Probeer lichamelijke activiteit zo veel mogelijk te verschuiven naar de randen van de dag. Ga bijvoorbeeld niet op het heetst van de dag hardlopen.

* Zorg voor voldoende drinken. Je raakt door zweten veel vocht kwijt, zorg dat je dat weer aanvult. Water of thee is prima, geen dure dorstlessers nodig. Ouderen hebben de neiging om (te) weinig te drinken, bied regelmatig drinken aan

* Ga op het heetst van de dag niet in de zon zitten.

* Een ventilator helpt vaak al goed tegen de ergste warmte, maar er is een manier om er nóg meer profijt van de hebben. Zet eens een bevroren fles water voor de ventilator. De ventilator zal de koude lucht die van de fles komt door de ruimte blazen. Zo heb je jouw eigen airco gemaakt en kun je jouw huis koel houden zonder airco.

* Sluit gordijnen en zonwering, zodat de warmte zo veel mogelijk buiten blijft.

* Zorg voor luchtige koele kleding. Met koel bedoel ik: kleding van dunne katoen of linnen, geen kunststof kleding. Kunststof is al gauw heel benauwd.

* Slaap onder een laken of onder een dunne katoenen deken.

* Door de warmte groeien bacteriën sneller dan normaal, ook in je waterleiding. Laat de kraan daarom eerst even stromen voordat je water tapt. Dat geldt vooral als je een week of meer de kraan niet gebruikt hebt, in de warmte heb je meer kans op bijvoorbeeld legionella.

* Let ook op kleine kinderen. Wees heel voorzichtig met baby's en peuters.

* Zorg voor schaduw en voldoende drinken voor je huisdieren.

Geniet zo lang het duurt van het mooie zomerweer. Deze hitte duurt maar kort, dat is meestal zo. Al snel komt er weer onweer, of slaat het weer om, de wind draait en de hitte is weer verdwenen.

Heb jij nog tips?

donderdag 14 juli 2022

Hoe voorkom je geldproblemen door de hoge energieprijzen?

Ben je bang veel bij te moeten betalen na afloop van je energiecontract? 

Dan is nu het moment om daar wat aan te doen!

- Bereken of je maandbedrag hoog genoeg is en maak het hoger als blijkt dat je te weinig betaalt en dus aan het einde van de rit nog veel bij moet betalen, en daarmee in de schulden raakt. Want ook je maandbedrag van een volgend contract zal hoog zijn, wat het niet gemakkelijk maakt die energieschuld af te lossen.
Ik heb dat ook gedaan, dat rekenen, althans geprobeerd. Het is best ingewikkeld doordat de btw ingang van deze maand verlaagd wordt naar 9%. En verder heb je nog de "Vermindering energiebelasting" op de energierekening, die is in 2022 per aansluiting € 824,77 inclusief btw.
In mijn geval is mijn maandbedrag voor zover ik dat kan overzien niet te laag, het komt wel goed.

- Kijk of je kunt besparen op je energieverbruik.
Maak gebruik van een hooikist, douche korter, zet de thermostaat 's winters op hooguit 18 graden.
Zie ook  Bespaartips op dit blog. Ik heb er eerder uitvoerig over geschreven.

- Kijk ook goed naar verborgen energieslurpers, zoals standby-verbruik van TV etc.

- Zoek uit of je recht hebt op extra geld, bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag of andere toeslagen.
NB, je kunt nog tot 1 september met terugwerkende kracht toeslagen aanvragen over 2021. Extra geld geeft misschien lucht om je energierekening te betalen.

Op de tv was gisteren de directeur van Vattenval die vertelde dat in de kantoren van Vattenval de komende winter alle ruimtes tot maar 16 graden verwarmd worden, meer niet. En hij riep alle bedrijven op het zelfde te doen.
Ik overigens wel benieuwd wat het personeel daarvan vindt, want 16 graden lijkt me wel erg laag!

woensdag 13 juli 2022

Ondanks warmte toch te koud!

Het lijkt wel een raadsel.
Hoe kun je het op een warme dag rillen van de kou?

Nou dat zit zo:
Ik was gisteren onderweg in de bus. Ik was zomers gekleed en in de bus werkte de airco op volle toeren. In mijn ogen totaal niet nodig. Het was maximaal 26 graden, zo warm is dat niet. De airco blies mij vol in mijn nek en ik had maar een dun bloesje aan, ik wilde dat ik een jas had meegenomen!

Hetzelfde gold 's middags voor de bioscoop*. Daar was het voor mij echt te koud. Ik geef ook hier de schuld aan de airco. Gelukkig geen last van koude luchtstromingen, maar toch te koud.
Waarom doen ze dat toch? Een airco neemt flink wat energie. Het neemt stroom of in de bus waarschijnlijk andere brandstof.
Door de opwarming van de aarde zie ik tegenwoordig ook in Groningen op diverse plekken airco's, ook bij mij in de buurt, maar ik vraag me af of die zo duurzaam zijn? Is het wel een goed idee als je ook heel goed zonder kunt?

Het is net als de warmtekanonnen op terrassen. Mensen zitten op een kille avond op het terras en dan wordt er in de open lucht een kachel aangedaan om de mensen het terras warm te houden. Ik vind het echt verspilling van energie! Ga binnen zitten of houd je jas aan en gebruik een dekentje als je zo nodig buiten wilt zitten.

Over een dekentje gesproken: 
ik denk dat ik de volgende keer als ik naar de bioscoop ga een fleecedekentje en een jas meeneem. Dan hoef ik in ieder geval niet te rillen van de kou, daar in de bioscoop of in de bus. In die bus zal ik het dekentje niet gebruiken, maar de jas zeker wel!

Wat vind jij van gedwongen in een airco-omgeving zitten?
De bus en de bios zijn niet echt gedwongen natuurlijk, ik kan er ook voor kiezen om niet te gaan. 

* Ik ging naar de 15e film in zes weken tijd! Ik zal binnenkort weer eens een blogje schrijven over de films die ik gezien heb. De mooie films èn de tegenvallers.

dinsdag 12 juli 2022

Gehakte krekels op het menu!

Gisteren at ik gehaktballetjes van gehakte krekels (volgens het etiket: acheta domesticus). Niet vegetarisch of veganistisch, maar wel duurzaam en vernieuwend.
De wet staat het toe, dus wordt er van krekels voedsel gemaakt.

De balletjes die ik vorige week kocht
Ik at ze met gekookte broccoli en aardappels. Voor de balletjes deed ik er een saus bij van blaggie, zoals mijn kleinzoon de paprikapasta Ajvar noemt. Het was aan de balletjes niet te merken van er 20% krekels in zat. Ze smaakten wel goed, het was zeker het proberen waard!
Wat zit er in? Het staat op het etiket, maar dat is misschien niet heel goed leesbaar, daarom een opgave van de voornaamste ingrediënten:
veldboon
krekels
tarwe-eiwit
erwt-eiwit
duurzaam geproduceerd palmvet

per 100 gram bevatten de balletjes 13,2 gram eiwit.

Krekel. Bron: het consumentenprogramma Kassa

maandag 11 juli 2022

Creaties en klusjes

De laatste tijd ben ik weer aan het naaien. Vroeger, tussen 1975 en 1996, naaide ik heel veel: kleding voor mijzelf, voor de kinderen. Broeken, rokken, (bad)jassen, blouses, shirts. Ook gordijnen, hoezen voor de bank, etc. Toen ik aan de secretaresseopleiding begon en betaald ging werken, kwam al snel de klad er in.
Ik had er geen zin meer in en geen tijd meer voor.
De durf om iets te maken verdween ook, want wat als je naaiproject mislukt? Alles is dan voor niets geweest, alle tijd en materialen, allemaal voor niets.
Sinds ik kleinkinderen heb, ben ik aarzelend weer begonnen. Ik maakte rokjes, een jurkje, poppenkleding en een hemeltje voor een poppenbedje. Ik repareerde en vermaakte eens wat,
En dat doe ik nog steeds:

Het oude elastiek was te veel uitgerekt, waardoor de jurk van dochter niet meer goed aansloot. Bovenin nieuw elastiek.

Capuchon er afgehaald en een boord er op gestikt. Voor kleinzoon was de halsopening met capuchon  te klein. Zijn hoofd paste er niet door 😂


Ik naaide rokjes en bloesjes:
Ik maakte hiervan 2 in twee verschillende maten

Bijpassende rokjes, met zakjes

De grootste maat

Ook 2 rokjes gemaakt, dit is de kleinste

Er lag nog een tweedehands kinder-t-shirtje met een vlek die er, ook na een aantal keren wassen, niet meer uit wilde.

De vlek verstopt achter het onderste hartje

Nu ben ik bezig met iets voor mijzelf. Een capribroek van deze stof:


Geabstraheerde bloemen op een zomers stofje
De verwachtingen voor a.s. dinsdag en komend weekend is dat het warm wordt. dan ga ik de broek dragen!

zondag 10 juli 2022

Rijkdom en armoede

Welbeschouwd is armoede een heel relatief begrip. Het hangt heel erg van je omgeving en je afkomst af of je je arm voelt of rijk. In 1959, toen ik een jaar of zes was, waren we rijk, want we hadden een eigen huis (lees: we hadden een eigen torenhoge hypotheek) en we aten iedere dag kaas als beleg op brood en dat aten heel veel anderen helemaal niet, die aten "boterhammen met tevredenheid" (lees: boterhammen met alleen een schraapje margarine). Ook aten we iedere dag een beetje vlees bij de warme maaltijd, meestal gehakt. Dus waren we in de ogen van mijn vader rijk en dat zei hij dan ook regelmatig.

We hadden heel veel dingen niet die nu heel gewoon zijn:
geen wasmachine,
geen centrifuge,
geen oven,
geen koelkast,
geen tv,
geen telefoon,
geen auto,
geen brommer,
geen scooter,
geen centrale verwarming,
geen wc,
geen douche en geen bad.
(en uiteraard geen airco, geen mobiele telefoon, geen computer, geen dvd speler, geen magnetron, geen koffieapparaat of andere keukenmachine, we hadden er toen ook geen idee van dat mensen dat ook heel gewoon zouden gaan vinden)

In onze straat was het niet veel anders, niemand had sanitair, alleen een tonnetje en een wastafel ergens op 1 slaapkamer. Een rijke buurvrouw had een tv en daar mochten alle kinderen van de straat op woensdagmiddag op de grond tv kijken.

Mijn oom, die in Appelscha woonde, had zowaar een auto! Daar heb ik wel eens in gezeten. Een hele belevenis! In onze straat had niemand een auto.

Die kaas op brood aten wij, omdat mijn vader bij de zuivelfabriek werkte en hij goedkope, feitelijk afgekeurde kaas kon kopen, want deze kaas had òf een sterke kuilsmaak, òf er zaten beschimmelde scheuren in, òf er zaten boorgaten in die de keurder er in gemaakt had om de kaas te keuren. Dergelijke kaas mag tegenwoordig volgens mij helemaal niet meer verkocht worden.

Wat hadden we wel? Een waterleiding die zorgde voor veilig drinkwater. We hadden iedere dag genoeg te eten, voldoende passende kleding (wel vaak vermaakt of afleggertjes), passend schoeisel, een warme kolenkachel, een warm bed (met kruiken), de radio als bron van plezier (met kinderkoren, met hoorspelen, het nieuws, verslagen van voetbalwedstrijden en wat niet al). We hadden een fiets, en dat eigen huis met voor mijn broertje en mij elk een eigen slaapkamer. En ook: een gratis school waar mijn broertje en ik van alles konden leren en gratis gezondheidszorg voor kinderen in de vorm van consultatiebureau en schoolarts. Verder zaten we in het ziekenfonds, waar we tegen een schappelijke prijs verzekerd waren van de nodige zorg, ook tandzorg.

Er zijn nog steeds heel veel mensen op deze wereld die heel weinig bezit hebben en weinig voorzieningen. Op zich niet erg, als je maar voldoende eten en veilig drinkwater hebt en beschut bent tegen de elementen en de kinderen de kans krijgen om zich te ontwikkelen.
Het is alleen wel zo, dat als je nu sociale participatie wilt, je toch wel wat meer nodig hebt dan waar mijn familie het in de jaren 50 mee deed.
Mijn grootouders in Friesland belden niet met  zussen ver weg in Nederland, nee ze schreven brieven. Brieven naar een zus van mijn opa die in Eindhoven woonde, haar man werkte bij Philips. Brieven naar de zus van mijn oma die helemaal in Utrecht woonde. En die zussen schreven ook weer terug. Dat was heel gewoon. Niemand in de familie had telefoon, die telefoons kwamen later, in de zestiger jaren.

Als je nu geen computer hebt en geen telefoon, dan wordt het in Nederland lastig om sociaal te participeren en ik denk dat dit voor de meeste landen buiten Nederland ook geldt.
Zou jij zonder computer en zonder telefoon kunnen?