woensdag 18 september 2024

Díé tentoonstelling wil ik zien!

Dit najaar brengt het Fries Museum een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische, moderne als hedendaagse jurken. Centraal staat de bruidsjurk in Nederland. Het museum neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd, van de 18e eeuw tot nu, op zoek naar de essentie van de bruidsjurk. Aan welke modes en tradities was de jurk onderhevig? Waar komt de ‘witte’ bruidsjurk, zoals we die nu kennen, vandaan? En wat zegt de jurk over de draagster? Ja, ik wil! is tot en met 16 februari 2025 te zien in Leeuwarden.

In de tentoonstelling, vormgegeven door ontwerpstudio MAISON the FAUX en met grafische vormgeving van Dana Dijkgraaf Design, wordt een overzicht gepresenteerd van de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In Ja, ik wil! ontdek je zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder Viktor&Rolf (met de trouwjurk van beauty content creator en presentatrice Nikkie de Jager alias NikkieTutorials), Iris van Herpen, Edwin Oudshoorn, Jan Taminiau, Addy van den Krommenacker, Mart Visser en Tess van Zalinge. De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema's als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid. Een van de zalen is omgedoopt tot atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat.
Bron van de bovenstaande tekst: de website van het Fries Museum.

Het lijkt mij echt een interessante tentoonstelling! Dus daar wil ik naar toe.  Ik wilde toch al wel eens naar het Fries museum, dit is een goede aanleiding om het museum te bezoeken.

Ik moet denken aan het huwelijk van mijn ouders, met mijn moeder die, zoals dat ging in die tijd, gewoon een lichtgrijs net mantelpakje droeg, geen witte trouwjurk, die eenmalig gedragen werd, maar iets heel praktisch, waar ze ook later nog wat aan had. Daarbij op haar achterhoofd een zwart hoedje (niet zichtbaar op onderstaande foto, maar wel op andere foto's van het huwelijk) en zwarte schoenen.

Mijn ouders in hun trouwkleding, Leeuwarden januari 1952

Ook moet ik denken aan mijn oma Aaf, waarover verteld werd, dat ze met haar vriendin Lies alle trouwerijen in het gemeentehuis afliepen, omdat ze dat zo leuk vonden.  Ze zaten dan achterin de zaal en genoten van de plechtigheid. Gratis vermaak dus. Geen kerkelijke huwelijken, want beiden buitenkerkelijk. Destijds stonden er aankondigingen van huwelijken in de krant: de ouders van mejuffrouw X en de heer Y geven kennis van het voorgenomen huwelijk van hun (schoon)kind op: datum, plaats en tijdstip. Ik weet niet of dit alleen de huwelijken waren die in de toenmalige gemeente Leeuwarderadeel, waar zij woonden, gesloten werden, of ook de huwelijken in de stad Leeuwarden. In de oorlog werden deze gemeenten samengevoegd tot 1 gemeente.
Ik kan mij niet herinneren dat oma Aaf, toen ik een kind was, nog steeds die hobby had. Misschien was de gezondheid van haar vriendin inmiddels verslechterd en ook liep mijn oma inmiddels slecht door haar krakkemikkige heup (zie mijn blogje van eergisteren).

Overigens: vandaag is de geboortedag van oma Aaf, 128 jaar geleden. Ze werd 87 jaar.

dinsdag 17 september 2024

Hoe dóén mensen dat?

Riep dochter in de afgelopen week een beetje wanhopig.
Ze betaalt altijd per pin en nooit contant en ze had euromunten nodig om de bandenspanning van haar auto te controleren. Daar moet je tegenwoordig voor betalen. Vroeger, en dan heb ik het over 15 jaar geleden of misschien wel langer, was het een gratis service van de benzinepomp. Tegenwoordig al lang niet meer. Je moet een euromunt inwerpen, maar dan moet je die wel hebben! Lastig als je altijd met je pinpas betaalt.

Daarnaast krijgt haar oudste dochter zakgeld, ook in munten.

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, die spaar ik als ik contant betaal en dat contant betalen is in principe altijd, uitzonderingen daargelaten.
Zo nu en dan krijgt dochter dan weer een voorraadje munten.

En ik neem aan dat anderen ook op die manier aan hun munten komen?

foto van mijn voorraadje

Hoe doe jij dat?

maandag 16 september 2024

Ineens méér pijn!

Een week geleden had ik behalve veel pijn in mijn been ook pijn aan mijn linker heup. De pijn trad op als ik ging zitten of weer ging staan. Het laatste stukje van de beweging deed veel pijn, en omgekeerd het eerste stukje als ik weer ging staan. Dan valt pas op hoe vaak ik op de dag opsta en weer ga zitten. Dat begon 's ochtends al in bed. Gaan staan, kleren pakken, weer gaan zitten om de kleren aan te doen. Gaan plassen en weer opstaan. De trap af lopen en gaan zitten om brood te smeren, weer gaan staan.
En zo door, tientallen keren per dag. Alleen plassen moet ik al elke 2,5 uur, vaak ook 's nachts.
Die pijn liet zich ook niet "wegpoetsen"met de pijnstiller Tramadol. Die hielp wel tegen de pijn in mijn been, maar niet tegen de pijn in mijn heup.

Mijn verklaring was, dat de pijn ontstaan was door de ongewone beweging die ik maakte met het zieke been. Dat been moest tegen de zwelling zo vaak mogelijk horizontaal liggen, op een stoel of op een kussen op de bank, waarbij ik dan een beetje gedraaid op de bank zat. Doordat ik dat nu vaak deed terwijl ik dat anders nooit doe, heeft waarschijnlijk mijn pezen overbelast.
Ik ben iemand die niet meteen bij de dokter zit. Ik besloot de heup te ontzien door minder met mijn been horizontaal te gaan zitten. Eigenlijk vrijwel niet, want ik besloot 's middags een aantal uren in bed te gaan liggen. Dus wel het been horizontaal, maar niet in een ongewone houding. Verder ging ik de heup voorzichtig een beetje rekken en strekken.

Ik hield wel in mijn achterhoofd dat het ook de bacterie kon zijn die aan de wandel was gegaan en zich gevestigd had op mijn kunstheup. Het risico daarop is voor zover ik weet ietsje groter bij mensen die een nieuwe heup hebben.
Mijn oma Aaf had een bacterie in haar heup nadat haar gebroken heup gerepareerd was, ergens vlak na WO II. Ze was heel ziek, zo ziek dat ze mogelijk zou komen te overlijden. De priester wilde haar al bedienen met de laatste sacramenten. Oma Aaf heeft hem weggestuurd, ze lag dan wel in een RK ziekenhuis, het Bonifatius Hospitaal, maar was niet Katholiek, met een priester wilde ze niets te maken hebben.
Dus ik wist dat een bacterie heel ernstig kon zijn en hield ik mijzelf goed in de gaten.
Hoge koorts?
Hoge alarmfase!
Maar dat gebeurde niet. Ik had hooguit een beetje verhoging, nog van de infectie aan mijn been, maar ik voelde mij niet heel ziek, zoals in het begin van de wondroos.

Na 3 dagen werd het al een stuk beter. Toen had ik nog een beetje pijn en nog weer een dag later was de pijn helemaal weg en kon ik als vanouds weer gaan zitten en gaan staan zonder een centje pijn. Alsof er niets aan de hand was!
Heerlijk!

zondag 15 september 2024

Hoe ging het in de verspillingsvrije week?

Afgezien van schillen en een rot plekje op een van de vijgen die ik kocht, gooide ik helemaal niets weg.
En daarmee deed ik niets anders dan ik in feite altijd al deed. |
- verstandig inkopen en opmaken wat eerst op moet.
- niet te veel verse groenten en fruit kopen, niet meer dan dat je logischerwijs gaat gebruiken. Mocht je over hebben: invriezen. Dat doe ik bijvoorbeeld met bananen en spitskool.
- op een goede plek bewaren, zodat het eten niet snel bederft
- restjes gebruiken
- kijken, ruiken en proeven als iets over de datum is.
Over dat laatste: ik had in april in een aanbieding 2 doosjes bio volkoren couscous gekocht. Op de datum had ik niet gelet. Een beetje dom, want van de week bleek dat ze houdbaar zijn tot juni 2024! Dat had ik allerminst verwacht, je verwacht dat een dergelijk product wel een jaar houdbaar zou zijn. Nee dus. Er was gelukkig niets mee aan de hand, maar ik voel me toch een beetje bekocht!

Wel nieuw: ik kocht een "miskoop", namelijk een doorgeschoten prei. Dat is een prei waar een bloemstengel in zit.  Die bloemstengel is een stuk harder dan het blad. Mijn moeder gooide dit altijd weg en ik tot nu toe ook. Bijna altijd controleer ik de bovenkant van de prei die ik koop: zie ik binnenin het afgesneden blad een bloemstengel zitten? Dan koop ik die niet. Nu was ik dat vergeten en de binnenkant van de prei was grotendeels bloemstengel. Wat nu? Ik zou een preisoepje maken en voor het eerst gooide ik de stengel niet weg, maar sneed ik die in kleine stukjes en kookte die gewoon mee. En eigenlijk heb ik er helemaal niets van geproefd! Het was gewoon een lekker soepje!

bloeiende prei. bron: wikipedia

zaterdag 14 september 2024

Uitgaven voor eten en drinken in de afgelopen week

Voor de afgelopen week gaf ik weinig uit, maar nu wel. Net iets boven mijn budget. Helemaal niet erg, ook al doordat ik in de 2 weken daarvoor erg weinig boodschappen deed. Ik leefde van de aanwezige voorraad en kocht weinig bij.
Ik had afgelopen woensdagmiddag naar de bioboerderij zullen gaan, om in plaats van mijn buurvrouw,  die op vakantie is, op haar abonnement gratis groenten op te halen, maar ik besloot niet te gaan. 2x 10 kilometer fietsen is op dit moment te ver. Daarvoor ben ik nog niet voldoende hersteld van die hardnekkige wondroos. Het gaat gelukkig wel de goede kant uit, dat wel!
Ook een reden om niet te gaan: er werd onweer en veel regen verwacht. Ik besloot mijn groenten gewoon maar in de supermarkt te gaan halen, bij de AH en de Lidl, ook prima. Ik kocht ook nog 2 potjes met groenten, altijd handig, merkte ik in de afgelopen weken.
Dure uitgaven: kaas en olijfolie. Het zou mij trouwens niet verbazen als de olijfolie in de komende tijd nog duurder wordt, want de oogsten schijnen over het algemeen niet goed te zijn.

7- 14  sep24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
6 vijgen* Lidl 1,00
2 pakken volkoren knäckebröd* Plus 2,49
2x spicy hoemoes* AH 2,99
smeerkaas AH 1,15
kaas Plus 4,15
3 gerookte haringen* AH 2,25
2 pakjes falafel* Lidl 2,58
2 blikjes cannellini bonen* AH 2,29
trostomaten, 562 gram AH 1,18
augurken AH 0,89
extra vergine olijfolie, halve liter* AH 6,74
bloemkool 1466 gram * Lidl 1,19
343 gram courgette Lidl 0,59
361 gram aubergine Lidl 0,79
750 gram rode uien Lidl 0,99
2 groene paprika's* AH 1,00
potje worteltjes AH 0,75
potje sperziebonen AH 0,85
2x saladekruiden @ AH 1,00
2x 500 g magere kwark Plus 2,18
Snacks/ hapjes    
chocolade* AH 2,99
Dranken    
4 liter sojamelk AH 2,84
TOTAAL   42,88