tag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post7791224430560819982..comments2024-03-28T21:15:33.115+01:00Comments on Zuinigaan: Eten vroeger, in de jaren 50 en 60Zuinigaan (Aaf)http://www.blogger.com/profile/08480647381460658976noreply@blogger.comBlogger38125tag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-10089796515297258652023-05-14T14:55:23.938+02:002023-05-14T14:55:23.938+02:00Wij aten alleen op zondag een nagerecht en nog vee...Wij aten alleen op zondag een nagerecht en nog veel minder vaak soep als voorgerecht. Zuinigaan (Aaf)https://www.blogger.com/profile/08480647381460658976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-66452882983046370862023-05-14T13:33:27.852+02:002023-05-14T13:33:27.852+02:00Wat opvallend dat uit de meeste reacties blijkt da...Wat opvallend dat uit de meeste reacties blijkt dat bij de hoofdmaaltijd soep en/nagerecht ontbraken. Ik ben opgegroeid in de "magere" opbouwjaren '50. Toch hadden wij ook altijd Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-39633803265762907422022-12-06T14:18:12.658+01:002022-12-06T14:18:12.658+01:00Als kind en tor mijn 20ste aten we niet veel ander...Als kind en tor mijn 20ste aten we niet veel anders.<br />Groente uit de tuin,vlees van de boerderij en veel inmaken. <br />Ik ben van de jaren 50Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-71940239863017471722022-03-15T13:22:32.693+01:002022-03-15T13:22:32.693+01:00soms bakte moe een cake of appeltaart, of speculaa...soms bakte moe een cake of appeltaart, of speculaasjes of droge theekoekjes op brood of jam en hagelslag van 51 vleeswaar kwam heel veel later in de jaren 60 af en toe een gratenharing op de markt...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-6301319053997683622022-03-15T13:20:31.598+01:002022-03-15T13:20:31.598+01:00Holland bestaat niet mevrouwHolland bestaat niet mevrouwAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-45408393418775914482022-03-15T13:17:47.309+01:002022-03-15T13:17:47.309+01:00tsal ui en spekjes zijn.....worst en justsal ui en spekjes zijn.....worst en jusAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-9140388015888960232021-10-20T22:33:07.368+02:002021-10-20T22:33:07.368+02:00vroeger had je ook huishoudjam die ik niet niet lu...vroeger had je ook huishoudjam die ik niet niet lustte,en confiture die smaakte beter en was duurder.Er waren geen oliesoorten alleen slaolie en margarine die toch later ook niet zo gezond bleek te zijn,in mijn tijd had je nog de vakantiekolonie die was voor kinderen die beter eten moesten krijgen, ik ben van 56Dianehttps://www.blogger.com/profile/04775567344264503698noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-31022916156507565622021-10-06T12:46:59.772+02:002021-10-06T12:46:59.772+02:00ik ben nu 68 en maak regelmatig stamppot heerlijk....ik ben nu 68 en maak regelmatig stamppot heerlijk.Dorishttps://www.blogger.com/profile/11801971559630796492noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-75570126435449939412021-10-06T12:45:30.391+02:002021-10-06T12:45:30.391+02:00julie zijn so lucky,ik herinner me alleen witbrood...julie zijn so lucky,ik herinner me alleen witbrood met blaubent en suiker en pindakaas,,aan vlees ,worst ,kaas, kan ik me niet herinneren. we zijn volwassen en gezond , ;-)Dorishttps://www.blogger.com/profile/11801971559630796492noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-31910334139821907252021-05-05T15:08:53.728+02:002021-05-05T15:08:53.728+02:00Ik vraag me af of je "vroeger" niet te v...Ik vraag me af of je "vroeger" niet te veel idealiseert. Je had toen Saromapudding, je had kunsthoning (een soort nep-honing die nauwelijks naar honing smaakte). Je had ook al lang ingeblikt tamelijk laagwaardig vlees, zoals ham en smac en cornedbeef. En natuurlijk rookworsten (die veel te zout en veel te vet waren!)Zuinigaan (Aaf)https://www.blogger.com/profile/08480647381460658976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-44099315772695575622021-05-05T13:28:49.166+02:002021-05-05T13:28:49.166+02:00De vraag is of we het eten toen lekkerder vonden d...De vraag is of we het eten toen lekkerder vonden dan nu : JA !! Er waren toen èchte smaken.En toen had je ook geen nepsmaken en/of smaakversterkers.Mokkavla was met mokka,vanillevla was met vanille.Je had geen mononatriumglutamaat wat je hersenen bedonderd zodat jij denkt dat je hartig eet terwijl je bremzout eet..want zout ik goedkope vulling van een product..dit gaat ook op voor suiker ! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-4660754247704776222018-10-24T16:39:49.839+02:002018-10-24T16:39:49.839+02:00van 1953, heerlijk al dat ouderwetse eete ,toen wa...van 1953, heerlijk al dat ouderwetse eete ,toen was het nog allemaal gezond en de smaak perfect, nu kan je er aleen nog maar van dromen , Dorishttps://www.blogger.com/profile/11801971559630796492noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-79280354065711175652017-01-31T14:51:47.448+01:002017-01-31T14:51:47.448+01:00vond u het eten van toen ook lekkerder dan het ete...vond u het eten van toen ook lekkerder dan het eten van nu?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-10789849223996860852015-09-10T17:03:58.662+02:002015-09-10T17:03:58.662+02:00Van 1963 tot 1967 deed ik de opleiding N12 ( lerar...Van 1963 tot 1967 deed ik de opleiding N12 ( lerares huishoudelijke vakken Nijverheidsonderwijs) en daar hoorde 2 jaar koken bij. Heel veel technieken geleerd maar courgettes kan ik mij niet herinneren, wel paprika en aubergines. Lang niet alle "exoten" waren toen te koop maar wat ik wel leerde waren gebakken hersenen ( heerlijk!) en zwezerik, tong. Maar thuis werd ook de hom en kuit Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-37457541785846229902015-09-10T15:12:44.398+02:002015-09-10T15:12:44.398+02:00Ik was dol op dat vel van zelfgekookte custard en ...Ik was dol op dat vel van zelfgekookte custard en at alle puddingvellen van iedereen. Mmmm.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-51406523330359866452015-09-09T22:48:49.757+02:002015-09-09T22:48:49.757+02:00En o ja, het vel van de pudding was bij ons ook fa...En o ja, het vel van de pudding was bij ons ook favoriet veel mensen gruwen ervan. :)Inekehttps://www.blogger.com/profile/06132145474446968985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-83828217490158820602015-09-09T22:45:26.956+02:002015-09-09T22:45:26.956+02:00Nou je maakt nogal wat los, grappig al die verhale...Nou je maakt nogal wat los, grappig al die verhalen. :) Ook voor mij herkenbaar ( ben van 64) Het meest bijzondere wat wij aten in het begin was maceroni met prei, smac en kerrie poeder, later kwam daar bami of nasi bij op zondag. Ik ben nu vegetarier maar gek genoeg zou ik nog wel eens smac willen eten, best apart he?<br />De mensen waren wel gezonder en slanker toen...Inekehttps://www.blogger.com/profile/06132145474446968985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-68292168522545307742015-09-09T17:28:19.293+02:002015-09-09T17:28:19.293+02:00Ik ben van 1950. Altijd heel gevarieerd gegeten. M...Ik ben van 1950. Altijd heel gevarieerd gegeten. Mijn moeder kookte elke dag een ander toetje, boekweitgrutten, rijstepap, karnemelkspap etc. Wanneer het druk was ook wel eens melk, warm of koud met een beschuit. Later kwam de flaflip, de saroma pudding en de jelly pudding. Glazen pudding noemden we dat. Mijn vader heeft gevaren en daarom kwam er bij ons vrij vroeg wat exotischer eten. KokosnotenSarahhttps://www.blogger.com/profile/17476928569975142433noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-65089235602521925152015-09-09T16:43:32.918+02:002015-09-09T16:43:32.918+02:00Heel erg vind ik dat, dat kinderen met een lege ma...Heel erg vind ik dat, dat kinderen met een lege maag naar school gaan! Het schijnt heel slecht te zijn voor de leerprestaties! Dat geldt voor hier, maar ook voor kinderen in armere landen. Een goed ontbijt verhoogt de concentratie waardoor je beter functioneert. Zuinigaan (Aaf)https://www.blogger.com/profile/08480647381460658976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-55088266824899008232015-09-09T16:33:37.028+02:002015-09-09T16:33:37.028+02:00Ik ben van 1970 en wij hebben altijd goed gegeten ...Ik ben van 1970 en wij hebben altijd goed gegeten thuis. Groente en aardappels uit de moestuin. In de zomer ook aardbeien en diverse bessen. Altijd goed en lekker vlees of kip. Regelmatig nasi of macaroni. Mijn moeder was dol op paprika, tomaat en champignons en dat ging in vrij veel gerechten net als een scheut ketjap. Toen mijn moeder ging werken af en toe een diepvries pizza. Ik was een Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-64190456634357232192015-09-09T13:09:30.163+02:002015-09-09T13:09:30.163+02:00Ik ben van 1960 en wij aten alles uit eigen moestu...Ik ben van 1960 en wij aten alles uit eigen moestuin.<br />Het vlees kwam van het eigen varken en rundvlees kregen we nooit....veel te duur.<br />Op zondag was er altijd vermicellisoep, karbonade en vla of pudding.<br />Het ontbijt bestond als we geluk hadden uit koffie van de avond ervoor en een paar biscuitjes, maar meestal gingen we met een lege maag naar school.<br />Macaroni of rijst kreeg jennekehttps://www.blogger.com/profile/16280044590974720506noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-84360263573716720362015-09-09T13:04:27.881+02:002015-09-09T13:04:27.881+02:00Ik ben van 1956 en ik kan me nog herinneren dat de...Ik ben van 1956 en ik kan me nog herinneren dat de eerste afhaalcinees kwam in de buurt en vooral op zondag was het daar erg druk stond je met je eigen pannetje in een lange rij op je beurt te wachten. We aten toen eigenlijk alleen maar nasi of bami en soms speciaal. Mijn moeder hield van liflafjes en aparte nieuwe recepten. Vriendinnetjes keken soms hun ogen uit,want dat was toen echt niet Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-87352508134680041612015-09-09T11:28:53.123+02:002015-09-09T11:28:53.123+02:00Ik ben van 1949 dus voor mij ook veel herkenning. ...Ik ben van 1949 dus voor mij ook veel herkenning. Ook bij ons halverwege de jaren 60 voorzichtig wat over de grenzen koken maar bepaald niet authentiek, flink aangepast aan de Hollandse smaak. Tot ong. mijn 12e weckte mijn moeder heel veel. Ik heb heel wat tuinbonen moeten doppen en snijbonen snijden. Dit vond ik niet lekker ( slappe hap) en ik eet nog steeds nooit groenten uit blik of glas, Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-86983736020856115472015-09-09T11:23:11.873+02:002015-09-09T11:23:11.873+02:00Ik ben geboren in 61 en 's morgens aten wij, k...Ik ben geboren in 61 en 's morgens aten wij, kinderen, een witte boterham met margarine, choco of confituur (door mama gemaakt) Wij dronken daar ofwel losse melk van de boer ofwel koffie met veel suiker bij. Mijn ouders aten hetzelfde maar zij dronken altijd koffie.<br />Mijn moeder kookte altijd tegen de middag en wij aten samen : de kinderen kwamen tijdens de middagpauze uit school eten, Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8966947732088844183.post-74133530409304461662015-09-09T11:20:47.502+02:002015-09-09T11:20:47.502+02:00Ik ben van 1948 en we waren niet rijk, maar mijn g...Ik ben van 1948 en we waren niet rijk, maar mijn grootouders hadden een grote moestuin. En mijn moeder hield van koken. Dus er was altijd 1soort gekookte groente en daarnaast meestal rauwkost. Weinig vlees ( te duur en geen liefhebbers). Op zaterdag waren er altijd peulvruchten, dan aten we tussen de middag warm. Verder was er zeker 1 x per week iets met rijst, macaroni of zoiets als broeder. riethttps://www.blogger.com/profile/10688062100612373468noreply@blogger.com