Al vanaf dat ik kon lezen, lees ik veel en graag. Behalve een tijd lang tussen mijn 22e en mijn 35e, toen las ik veel minder.
Vanaf mijn 10e jaar was ik lid van de bibliotheek en las ik vrijwel alle boeken uit de jeugdbibliotheek en wat later las ik ook boeken voor volwassenen. Ik vond lezen zo leuk, dat ik de opleiding Bibliotheek- en Documentatie Academie ging doen. Voor die opleiding las ik mij een slag in de rondte. Ik moest voor mijn tentamens allerlei genres gelezen hebben. Kinder- en jeugdboeken, moderne literatuur, Engelse literatuur, populaire boeken, streekromans, kasteelromannetjes, noem maar op!
Tijdens die opleiding heb ik mijzelf toch wel wat overvoerd met boeken, ik was er een beetje klaar mee om verplicht zo veel boeken te lezen. Ik heb in de jaren na mijn diplomering als reactie een stuk minder boeken gelezen. Niet dat ik helemaal niets meer las, maar toen las ik toch een stuk minder dan de minstens 10 boeken per week die ik tijdens de opleiding las.
Oudste dochter wees mij op het bestaan van De Grote Vriendelijke 100 (GV100).
Dit is een toplijst met de favoriete kinderboeken aller tijden.
Er staan vooral veel boeken op van Nederlandse schrijvers en naar verhouding weinig buitenlandse schrijvers. Dat komt doordat het een Nederlandse verkiezing was. Die werd gehouden in de herfst van 2021.
Jeugd- en kinderboeken heb ik altijd heel leuk gevonden. Toen ik zelf
een kind was, tijdens de opleiding en ook toen ik zelf kinderen kreeg
heb ik enorm veel kinderboeken gelezen. En ook nu nog lees ik
kinderboeken, vooral veel e-books.
Recent las ik van de GV100:
30. De jongen, de mol, de vos en het paard
35. Briefjes voor Pelle
67. Honderd uur nacht
Ongeveer de helft van de boeken die op de Grote vriendelijke 100 staan, heb ik eens gelezen en sommige zelfs meerdere keren, maar er staan ook boeken op die ik nog niet ken, en die ga ik lezen!
Ik heb al wat boeken in de bibliotheek gereserveerd en ook al wat e-books gedownload.
Leuke boeken die niet op de GV staan en die ik graag zou willen noemen:
Benjamin Alire Sáenz - Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum
John Flanagan - de boeken van de Grijze jager (16 + 2 delen) en de boeken van de Broederband (9 delen)
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
Pagina's
▼
Jammer dat een opleiding die je doet uit liefde voor het lezen, de vreugde daarvan er een beetje uit slaat.
BeantwoordenVerwijderenIk lees ook heel veel. Ik heb m'n e-reader ook altijd bij me, beter dan verzanden in m'n iPhone als ik tijd over heb. Ik heb gelukkig nog een voorraad van zo'n 800 boeken :)
Mijn favoriete boek was: Jeroen en de zilveren sleutel van Daan Zonderland.
BeantwoordenVerwijderenToen dochter de leeftijd had hadden we veel boeken van Thea Beckman in de vakantie meegenomen en wij als ouders vonden die ook leuk te lezen.
Als kind was ik gek op" Rob en de stroper van Tjot idi" van B. Schuil. Het ging over een oud militair die in Indie gevochten had en in Nederland in een hut in het bos woonde en politiehonden trainde. De hoofdpersoon van het boek, Rob is 1 van de 3 jongens die niet meedeed met examenfraude en daardoor uitgekotst wordt door de klas. In de schoolvakantie ontmoet hij de stroper. In de 5de klas van de lagere school kregen we op vrijdagmiddag zwemles en daarna was er nog een kwartiertje les over en las meester Mulder ons voor uit dit boek.Later heb ik het boek tweede hands op een markt gekocht en herlezen.
BeantwoordenVerwijderenIk was vroeger een echte boekenlezer. Maar als kind had ik vrijwel geen boeken tot mijn beschikking. We woonden in een klein dorp en daar was geen bibliotheek. Ik heb toen de kinderbijbel stukgelezen. Later, zo rond mijn 15 tot 25 jaar las ik wel tien boeken in de week. Toen was er wel een bibliotheek. En als je op school klaar was met je werk, kon je kiezen tussen lezen en tekenen. Ik koos uiteraard voor lezen. Nu lees ik nooit meer boeken.
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet of ze op de lijst staan maar mijn Top 3 is
BeantwoordenVerwijderenLampje van Annet Schaap
Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman en
De Scheepsjongens van Bontekoe van Johan Fabricius.
Groet, Ikkelien
BeantwoordenVerwijderen‘Toch nog een vader’ geschreven door Michelle Margorian is een van mijn favoriete kinderboeken evenals Mariska, de circusprinses en Rossy, dat krantenkind.
Thea
Ah Rossy, dat was een mooi boek! Daar heb ik van genoten, we hadden het in onze plattelandsschool-bibliotheek.
VerwijderenJa, Rossy - dat boek zou ik wel graag eens willen herlezen, ga het uit de bieb halen!
VerwijderenIk houd erg van kinderboeken. En wat een leuke lijst is dit. Lampje staat bij mij ook op een! Ik heb er 23 niet gelezen. Die staan genoteerd nu en dat ga ik veranderen. Ik ben het met Lot eens wat betreft Jeroen en de Zilveren Sleutel. En ik mis Anne van het groene huis en de Tillerman-saga
BeantwoordenVerwijderenEen andere dan de Tillermans op nr. 70 in de lijst?
VerwijderenVanaf mijn zesde jaar heb ik heel veel gelezen. Ik wist niet beter, mijn ouders zaten vaak met hun neus in een boek. Altijd lid gebleven van de bibliotheek ook. Ben 67, een leven zonder boeken kan ik me moeilijk voorstellen.
BeantwoordenVerwijderenLeuke lijst, veel ervan zelf gelezen of ook aan mijn kinderen voorgelezen.
Ik heb bibliotheek en documentaire informatie opleiding gevolgd, de hernieuwde BDA maar daar hoefde ik niet verplicht veel boeken te lezen. Wel had ik docenten die erg neerkeken op streek- en bouquetreeks en thrillers. Zo raar, dat elitaire gedoe kan juist veel drempels opwerpen voor mensen om te lezen. Ik herken wel dat verplicht veel lezen weerzin te weeg kan brengen. Dat heb ik nog altijd tegen zogenaamde 'hoogstaande' literatuur. Mijn kinderen moeten op school ook bepaalde categorie boeken lezen die hun meestal niet aanspreken, wat de zin in lezen niet bevorderd. Ze mogen van mij tegen de docent zeggen, het maakt niet wat je leest, als je maar leest. Mijn dochter zei ook nog “en mijn moeder kan het weten want ze is bibliothecaris! “😂
BeantwoordenVerwijderenDe kleine odessa serie is mijn favoriet. En de zin van de ommezijde van Frank van Pamelen is geweldig als je van taalkunst houdt. Olga
Dat van het neerkijken op streekromans, bouquetreeksen en misdaadromannetjes herken ik helemaal, er was maar 1 docent die vond dat je alle soorten boeken moest kennen, niet alleen de elitaire hoogstaande literatuur.
VerwijderenWat is dan elitaire hoogstaande literatuur, vraag ik me af. Weet zeker dat ik dat ook wel lees maar niet als zodanig
Verwijderenbenoem. En daarna een thriller of een kinderboek.
Oorlog en Vrede, Ulysses, Vondel en zo nog het een en ander. Vergis je niet in Shakespeare trouwens. Veel sex en geweld en ontzettend creatieve scheldwoorden! Gemaakt om te worden geluisterd, niet gelezen.
VerwijderenBoeken van bijv. Margriet de Moor, Reve, Mulisch. Boeken die genomineerd worden voor de Ako literatuurprijs e.d.
VerwijderenKeverhelden, Keverjongen en Keverkoningin van M.G. Leonard, geweldig leuk geschreven. Heb ze al een paar keer herlezen
BeantwoordenVerwijderenMijn favoriet was de gebroeders leeuwenhart van Astrid lindgren. En ik las me te pletter als kind, elke moment dat ik kon kroop ik in een hoekje met een boek! Ik herinner me zelfs nog de allereerste keer dat ik in een boek meegezogen werd en niet kon stoppen met lezen. Ik las toen 'met de maan als schuitje', mama kwam me halen om aan tafel te komen maar ik las er gewoon doorheen.
BeantwoordenVerwijderen