Pagina's

maandag 15 augustus 2022

Zijn er ook voordelen aan de crisis?

Het klinkt misschien heel cynisch om het te hebben over voordelen in deze tijden van snelle inflatie, energiecrisis, droogte en opwarming van de aarde, maar er zijn zeker voordelen.
Een gevleugeld spreekwoord zegt:  Elk nadeel heeft zijn voordeel. Die uitdrukking schijnt overigens helemaal niet van de voetballer Cruijff te zijn, maar geheel terzijde.

Voordelen die ik bedacht heb zijn in willekeurige volgorde:

  1. Als mensen minder voedsel gaan kopen doordat er minder geld is, dan wordt de verspilling ook minder. Minder voedsel weggooien is prachtig! Lees ook hier, bij Zuinig met Tante Dora, tegen verspilling.
  2. Doordat consumenten minder geld hebben voor vakanties, wordt er minder gevlogen. Een grote winst voor het milieu! En veel minder drukte op luchthavens!
  3. Doordat er minder geld beschikbaar is, worden er minder nieuwe kleren gekocht. Kleding wordt vaker gebruikt en hergebruikt. De kledingindustrie is extreem vervuilend en kost daarnaast heel veel water. Ook moet het vanuit het verre oosten, waar de kleding veelal geproduceerd wordt, vervoerd worden. Dus minder vlieg- en bootverkeer en een lager brandstofverbruik voor vervoer.
  4. Er is minder geld beschikbaar voor het kopen van auto's, dus er worden minder auto's verkocht = minder vervuiling tijdens productie en vervoer.
  5. Minder brandstoffen verbruiken door zuiniger stoken en minder auto's, verlaagt de CO2 uitstoot.


Misschien zijn er nog wel veel meer, ik kan het niet bedenken, weet jij er méér?

47 opmerkingen:

  1. Er zijn voordelen voor energieproducenten en grootwinkelbedrijven. Die maken nu extra winst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelf ben ik me ook bewuster geworden van wat ik nog weggooide aan voedsel wat niet meer goed was.
    Van de week restjessoep gemaakt; niet echt een succes :(
    Ik let nu nog beter op de datums van voedsel in de koelkast.
    Misschien moet ik nog strenger worden en een weekplanning maken voor 21 maaltijden en aan de hand daarvan mn boodschappenlijstje maken.

    Iemand hier ervaring met restjessoep gemaakt van overgebleven groente? Ik gebruik overigens geen room, vermecelli etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ui en knoflook ( prei) bakken (met olie en roomboter) peper, zout, laurier wortel en selderij, water toevoegen goed koken en de aanbaksels in het water oplossen. Als de wortel uit elkaar valt zeven. Groente bouillon. Toevoegen aan gebakken. Gestoomde of geroosterde groente. poosje koken, pureren, op smaak brengen met andere kruiden.

      Verwijderen
    2. Ik vries alle restjes groente in, ook aardappel, als het een kilo is 2 l water erbij en opkoken met bouillonblokje en dan pureren. Erdoor soepballetjes of restjes vlees of kip die ik ook had ingevroren. Of onsje gehakt er in plukjes ingooien en als je roert valt dat uitelkaar of ik gooi er een ei in en dan ook hard roeren, heb je leuke sliertjes.

      Wat was het probleem met jouw restjessoep?

      Verwijderen
    3. Als ik restjes verwerk in de soep bestaat de soep niet uit alleen de restjes. Eigenlijk maak ik een groentesoepje, met de helft aan groenten die ik er normaal in doe en de andere helft zijn de groenten uit de koelkast die op moeten. Of ik maak een linzensoep die ik aanvul met de restjes groenten uit de koelkast.

      Verwijderen
    4. Allereerst bedankt voor de reactie! Hier ben ik blij mee :)
      Probleem met mijn soep was dat er niet veel smaak aan leek te zitten; aardappel, paprika's (rode en wat snoeppaprika die op moest), bleekselderijstengels 1 ui en 2 tenen knoflook.
      Ui gefruit met knoflook, kippenbouillon erbij en de groente met aardappel. Ook lavaskruid mee getrokken en daarna alles gepureerd.
      Vlees wilde ik er bewust niet in hebben, omdat ik dat enkel met restjes doe. Vaak neem ik er speltbrood bij dat ik vooraf rooster met wat huttenkase ofzo.
      Met peulvruchten heb ik al veel soeprecepten geprobeerd maar die vond ik niets. Idem met linzen.

      Verwijderen
    5. De paprika van tevoren poffen/roosteren kan een groot verschil maken :-)

      Verwijderen
    6. Als je zelf bouillon trekt, geef je meer smaak als je laurier, geplette peperkorrels, zout.thijm en andere tuinkruiden meetrekt. En hoe meer verschillende smaken hoe lekkerder de bouillon is mijn ervaring. Ik trek. 2.liter per keer, maak een soepje van de helft (met verse groenten) en vries de andere helft in, in grote silicone vormen. Die gebruik ik ook voor restjes jus en currypasta

      Verwijderen
  3. Hopelijk raken mensen meer tevreden met wat ze wel kunnen kopen .

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik weet het zo net nog niet, ben behoorlijk pessimistisch over die vermeende ‘voordelen’. Minder (nieuwe) auto’s is al jaren het geval maar dat komt niet doordat mensen ze niet kunnen of willen kopen eerder door tekort aan chips/grondstoffen. Mensen die zich echt genoodzaakt zien om hun uitgavenpatroon aan te passen beginnen meestal met besparen op kwaliteit niet kwantiteit wat voor zaken als voedsel en kleding vooralsnog eerder negatief dan positief uitpakt ivm grondstoffen, het aandeel mensen dat hierom voor tweedehands kiest is denk ik verwaarloosbaar in de totale vergelijking.
    Bovendien is de huidige situatie zo dat zowel klimatologisch als economisch de mensen die echt gedwongen worden om hun levenstandaard drastisch te wijzigen (en de we gaan de impact echt nog flink meer voelen denk ik) wereldwijd al de mensen waren die helemaal geen zware wissel trokken op de aarde en haar grondstoffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is wel duidelijk dat jij geen flauw benul hebt waar jouw pensioen verdient wordt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedoel je te zeggen dat ik niet weet dat mijn pensioen ook geraakt wordt door deze crisis en dat mijn pensioen verdiend wordt in sectoren die het moeilijk krijgen? Natuurlijk weet ik dat!
      Ik denk dat iedereen een flinke stap terug moet doen, ook ik. Dat is niet negatief voor het behoud van een leefbare aarde. Als we maar zorg dragen voor de allerarmsten op deze planeet.

      Verwijderen
    2. We laten de allerarmsten op deze planeet gewoon sterven. Eventueel helpen we ze daar een handje bij. Kijk hoe er met vluchtelingen in Griekenland wordt omgegaan.

      Verwijderen
    3. Aaf, ik denk dat Luz bedoelt dat de pensioenfondsen beleggen in bv vervuilende fossiele energie, om maar een voorbeeld te noemen. Jij doet alles om het klimaat te beschermen, de pensioenfondsen gaan voor het meeste geld. Waarmee ik geen oordeel uitspreek, maar wel de discrepantie zie die Luz ziet.

      Verwijderen
    4. @ Geartsje: Ik weet dat pensioenfondsen beleggen in foute dingen. Alleen kun je je pensioenfonds niet zelf uitkiezen. Toen ik in 1976 twee jaar lang (semi-)ambtenaar werd viel er niets te kiezen en ook later, vanaf 1999 kon ik weer niets anders dan verplicht deelnemen aan het ABP. Inspraak heb je niet, je kunt hooguit druk uitoefenen.

      Verwijderen
    5. Aan anoniem 9.40. Dat klopt.Maar wat denk je van die vluchtelingen in Nederland, waarvoor geen bed geregeld kan worden en die buiten moeten slapen, ook kinderen ??
      100 x schande. Begrijp hier niets van.



      Verwijderen
    6. Aaf, ik reageerde omdat ik het idee had dat je Luz verkeerd begreep, gezien je reactie op hem.

      Verwijderen
    7. @Aaf, ik reageerde omdat ik het idee had dat je Luz verkeerd begreep, gezien je reactie. Meer moet je er wat mij betreft, niet achter zoeken.

      Verwijderen
  6. Eens is de bodem bereikt met besparen en minderen...
    Ik vind kwaliteit en natuurlijke producten zeer belangrijk. Dat hoeft niet perse duur te zijn; groene zeep, bakingsoda, azijn bijv.
    Wil nu kijken of ik met pure olijfzeep ook de afwas kan doen.
    Steeds meer naar de basis en eenvoud....maar het houdt een keer op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was mijzelf en mijn haren met olijfoliezeep, ook de was doe ik ermee. De afwas doe ik met een kristalsoda en baking soda in kokend water. Ik maak een pot vol en haal er elke keer 2 ruime theelepels uit, een pot is 10 eetlepels kristalsoda en 10 eetlepels baking soda.

      Verwijderen
    2. Oh met de zeep was ik ook gezicht en lichaam, gebruik het als scheerzeep en ik doe er vaak een handwasje mee.

      Wordt je vaat echt schoon met de bakingsoda en soda?
      Ik begreep dat gewone soda nogal agressief is dus die deed ik de deur uit namelijk.
      Vroeger lieten wij mensen een voetbadje soda nemen tegen ontstelingen masr dat is toch te agressief.

      Verwijderen
    3. Olijfzeep is nogal vet om de afwas mee te doen. Hoewel, ik herinner me de zeepklopper met daarin een stuk huishoudzeep (die indie jaren heeel lekker rook) waarmee de afwas in vrijwel alle huishoudens werd gedaan.
      Je zag toe in veel keukens groene bakjes voor zand, zeep en soda.Denk dat alle schoonmaak werkzaamheden daarmee werden gedaan. Zou nu ook kunnen ik zou daar nog citroen aan toevoegen.
      Scheelt enorm veel plastic flessen.
      Frisdrank is toch ook eigenlijk niet nodig, wordt nu in veel gezinnen standaard gekocht. Scheelt ook weer veel plastic.En geld.




      Verwijderen
    4. Bedoel je misschien de sunlight zeep? Dat deed mijn oma vroeger. Die had ook een zeepklopper inderdaad.
      Ik wil zvm natuurlijke en gezonde schoonmaakmiddelen. En het meest eenvoudigste is vaak ook goedkoop.
      Olijfzeep werkt voor mijn haar niet dus ik heb een een shampoobar maat ook nog shampoo van een merk vwat er uit ging en nog maar €2 p.st. was ipv €6 :)
      Ben heel erg aan het zoeken hoe eenvoudiger, natuurlijker en goedkoper kan.

      De was doen met olijzeep durf ik niet. Heb vaak gehoord dat je dan veel kans hebt op vetluis etc.

      Verwijderen
    5. @anoniem 12.30. Ik had laatst een hardnekkige ontsteking aan een vinger. Trekzalf hielp niet. Een soda badje wel.

      Verwijderen
  7. gevolg,minder banen.nog meer vluchtelingen.wat minder het milieu belasten ben ik helemaal voor,terug naar de basis met je bestedingen,maar niet doorslaan,zijn altijd weer mensen de dupe van.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Sommige mensen raakten hun baan kwijt in de coronalockdowns, horeca en festivalmensen bijvoorbeeld en zijn gaan kijken naar banen waar ze meer zekerheid én plezier uit haalden. Vaak ook dichterbij, minder reistijd.
    Meer kopen bij de boer.
    Meer wandelaars(wat nu ook wel problemen geeft omdat mensen meer ongelukken krijgen op wandelvakantie omdat ze toch niet getraind genoeg zijn)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Met als gevolg dat op alle genoemde onderdelen door verlaagde inkomens weer banen moeten verdwijnen, waardoor een negatieve spiraal ontstaat.

    Er worden al een hele tijd minder auto's en fietsen geleverd en de tweehandsmarkt is steeds beperkter. Mensen zijn dus veroordeeld tot veel geld uitgeven als ze tóch vervoer nodig hebben (niet iedereen kan met OV of fiets) en misschien wel vervuilender dan ze zouden willen.

    Het lijkt even heel positief, maar ik ben bang dat het allemaal piepkleine lichtpuntjes zijn op een boel ellende. Omdenken met een nare bijsmaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik denk niet dat de mensen, die weinig geld te besteden hebben, nog meer kunnen bijdragen aan deze ‘voordelen’
    Ze kochten geen nieuwe auto, boekten geen vliegreis, gooiden so-wie-so geen voedsel weg, kochten weinig kleding of gaan naar de kledingbank en bezuinigden allang op de energie
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het kon zo ook niet door gaan ,voor de corona het kon allemaal niet op, grotere huizen ,kleding ,uit eten,festivals ,evenementen,vakanties ,auto’s, alles moest maar kunnen.
    Hoop dat iedereen wat bewuster wordt en zeker jongeren wat betreft geld uitgeven.
    Denk dat iedereen weer moet leren hoe je met geld om moet gaan en leren dat wat dichtbij is , je omgeving,familie ,vrienden belangrijker zijn dat al het materialisme.
    Misschien moet het allemaal zo lopen ……
    Ik ben niet bang voor de toekomst ik denk dat alles uiteindelijk weer goed komt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eens.
      Zelf ben ik in 2014 begonnen met een minimalistische levensstijl, eenvoud en consuminderen.
      Heerlijk. Weg met al die overbodige ballast. Ik heb eigenlijk niets gemist van wat ik weg gedaan heb. En geloof me er gingen tig zakken en banendozen vol de deur uit.
      Ik woonde al in een klein huisje van geloof 45m2.
      Ik woon nu wat groter maar heb wel minder spullen.
      Wel heb ik mijn persoonlijke voorraad als tandpasta bijv opgebouwd in 1+1 acties.
      Ook een nieuw dekbedovertrek wat duur is en goede kwaliteit haalde ik uit de restantenbak met 50% korting. Nieuwe slippers voor thuis kocht ik laatst bij Lidl voor €8 en ga ze pas volgende zomer dragen. Nu was het in de aanbieding.
      Zo probeer ik te besparen. En alles wat met een draad vast zetten weer mee kan verstel ik zelf, al is dat met mijn handen een drama.

      Zo heb ik jaren geleden bijv 4 simpele platte borden gekocht bij blokker en ik heb nog de 3 ontbijtbordjes van mijn oma toen ze in 2008 overleed.
      Ze zijn allemaal nog prima, oid, maar het heeft wel wat :)

      Verwijderen
    2. Ik heb een californis servies, in de jaren 60 door mn oma opgespaard. Met van de pastelkleurtjes. Het wordt langzamerhand slecht hoor en de ontbijtbordjes zijn er nog maar weinig. Maar ik vind het nog steeds vrolijk op tafel staan, al is het minimaal 50 jaar oud. Groet, G

      Verwijderen
  12. De wal keert het schip
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. In het boek Hoe God verdween uitrwerd wordt ook heel mooi beschreven hoe de boeren en tuinders er onder te lijden hadden dat mensen uit zuinigheid minder groentes kochten.
    We hebben op vele zichtbare en minder zichtbare manieren samenhang met elkaar, ook buiten de grenzen van ons land.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Verbeter de wereld, en begin bij jezelf.
    Ook al is het maar een piep klein druppeltje op een gloeiende plaat.
    Ik hoor namelijk veel om mij heen "ja maar, de industrie, de vlieg maatschappij, de boeren en...". Maar als niemand iets doet, en de schuld op een ander blijft schuiven, veranderd er niets.

    Of zie ik het verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee ben het wel met je eens. Of dat met een andere regering het veeeel beter zou gaan. Zo heel veel kan een regering met andere partijen op korte termijn ook niet veranderen en we leven in een rare wereld.

      Verwijderen
  15. Zoveel voordelen zie ik niet en de rijken worden nog rijker over de ruggen van de armere mensen. Zoals bijvoorbeeld Frans Mullier van Ahold die 'klaagt' dat ze niks verdienen aan de huidige crisis....Nou diezelfde meneer Muller had op 7 januari al binnen aan salaris van één van zijn medewerkers met het minimumloon een jaar voor moet werken. Mensen die nu al zuinig zijn kunnen vaak niet verder bezuinigen ik las dat door de droogte de gasprijs alweer gestegen is en dat wordt heus doorberekend. Het is een leuk onderwerp voor een tv. format om een maandje van weinig te leven maar als dat jarenlang moet wordt het toch allemaal wat minder rooskleurig. En ik geloof dat er maar weinig goede impact is op het klimaat zoals mevrouw Baarsma al zei. Als rijke kun je de CO2 punten van een armere kopen die daarvan dan zijn kapotte wasmachine kan vervangen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klaagt.... of legt hij uit dat waar mensen denken dat supermarkten prijzen verhogen om zelf winst te maken, zij prijzen verhogen omdat de inkoop stijgt en de minimale marge ook gewoon nodig is om financieel gezond te blijven en duizende mensen baangarantie te kunnen geven.

      En wb zijn salaris, logisch dat iemand met de verantwoordelijkheid voor 100derden dan wel 1000den banen meer verdient dan iemand die de vakken vult.
      En trouwens, daar waar het salaris vd vakkenvuller steeg, daalde dat van hem.

      Ik vind dat altijd zo.n onzin. Een voetballer zonder enige verantwoording verdient nog meer met op de bank zitten. De wereld is scheef, zeker, maar sommige banen verdienen ook gewoon meer beloning dan andere. Of niet?

      Verwijderen
  16. Ik zie geen voordelen bij deze crisis. Ik zit op het minimum en kan niet meer besparen. Het enige dat ik kan gaan doen is géén medicatie meer nemen, slechtere kwaliteit kleding en voedsel kopen óf kou lijden. Het is het één of het ander. Ik heb een kleine moestuin en de juiste kleding voor de winter. Maar met deze prijzen….
    Mijn vakantiegeld gaat op aan een nieuwe wasmachine, want deze loopt op het einde. En ja ik maak gebruik van alle toeslagen die ik kan krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben geen econoom, heb geen idee hoe het de maatschappij beïnvloedt. Ik geloof wel dat mensen met een laag inkomen dit heel goed merken. Maar als ik door de stad fiets, in mijn geval fietste ik vorige week door Rotterdam, dan zie ik straten (Coolsingel, Koopgoot) vol winkelend publiek, met volle tassen in hun handen. Dit weekend was ik even in Den Haag en daar zag ik hetzelfde. Voor de fastfoodzaken die een drive-in hebben staan altijd auto's in de rij. Welke mensen zijn dit die zoveel (kunnen) kopen in de stad en zoveel (kunnen) betalen voor fastfood? Waarschijnlijk alle mensen bij wie het energiecontract nog niet is verlopen 😉.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik denk niet dat Aaf de nadelen wil bagatelliseren maar juist ook de (weinige) voordelen wil (laten) zien. Het lijkt mij juist heel zinvol om ook in moeilijke situaties proberen positieve dingen te blijven zien, hoe klein ze ook zijn. Dat wil niet zeggen dat je dan geen oog hebt voor de moeilijkheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Sommige mensen bezuinigen niet uit noodzaak maar om andere redenen. Onder hen zijn enorme fanatiekelingen. Zij zullen zich best prettig voelen bij het feit dat de meeste mensen nu wel bezuinigen moeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Voordelen van de crisis? Vooral voor energiebedrijf Budget Energie heb ik opgemerkt. De opbrengst van de zonnepanelen worden daar per maand gesaldeerd ipv per jaar. Zodat je nu wel elke maand ietsje terugkrijgt door overproductie, maar dat wordt niet gecompenseerd met de wintermaanden. Die is tegen de wet, maar de enige maatschappij die dit toch doet is Budget Energie. Ik zou zeggen: Vertel het door

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik zie helaas ook niet zoveel voordelen.
    Wel dat de echte rijken nog meer het mileu zullen belasten en de anderen de ogen uit zullen steken.Je hoort vaak dat ze vroeger wel meer tevreden waren dan nu.Maar het was toen ook een socialere wereld.Dus ik weet niet of dat met minder geld te maken had.Het zou wel fijn zijn als we meer tevreden zouden zijn met wat we hebben. Maar ook ik maak mezelf wel eens schuldig aan iets nieuws of moderner willen kopen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.