Pagina's

zondag 25 december 2022

Ongezonder, want goedkoop voedsel voor mensen aan de onderkant van de samenleving

Op deze kerstdag waarop traditioneel feestelijk, en dus duurder dan normaal, gegeten wordt, is het goed aandacht te hebben voor mensen die het geld gewoon niet hebben voor een kerstdiner, ook niet thuis gekookt.

Eten en drinken wordt nog steeds duurder.  Dit is vooral een probleem voor mensen met een laag inkomen. Ongezond eten is goedkoper dan gezonde voeding.
Je kunt je euro maar één keer uitgeven en  wat koop je dan? Dan koop je voedingsproducten met veel calorieën en weinig voedingswaarde.
Daardoor mis je belangrijke voedingsstoffen, krijg je te veel slechte vetten binnen en te veel suikers en andere koolhydraten.
Je kookt bijvoorbeeld een pan goedkope witte pasta, je doet er als groente een blikje tomatenpuree door en als vlees doe je er een onsje gesnipperde boterhamworst in. Wat zout er bij, misschien nog wat in een klont goedkope margarine gebakken uien, een scheut ketchup er over en klaar is je warme maaltijd!

Heel ongezond!
Ook voedsel uit Voedselbanken is vaak niet heel gezond. Niet omdat Voedselbanken niet anders zouden willen, maar omdat het eten dat beschikbaar is tekortschiet. Er is gewoon niet genoeg voor alle mensen die in toenemende mate een beroep doen op de Voedselbank.

Welke oplossingen zijn er?
Meer geld voor arme mensen, dus hogere lonen en hogere uitkeringen,
Schoolmaaltijden op school zodat kinderen in ieder geval 1 gezonde maaltijd per dag krijgen.
Verlaging BTW op groente en fruit
Weet jij nog een oplossing?

39 opmerkingen:

  1. Hier word ik altijd even stil van ook al weet ik het vaak voorkomt. Veel meer dan me lief is.
    Idd voedselbankpakketten bestaan vaak uit vulmiddelen ipv voedsel... Tis dan letterlijk overleven.
    Ik gaf met regelmaat aan een dame die hier bij de AH stond met een daklozenkrantje vers fruit (appel sinaasappel, banaan), thee, ander drinken zoals fles spa blauw met warm weer, wat broodjes en heb eens mijn oude handschoenen en sjaal gegeven toen het zo koud was en zij niet heel warm gekleed was. Een andere keer wat kleding verzameld en haar meegegeven.
    De tranen in haar ogen, het kruisteken dat ze sloeg en hoe ze mij vastpakte maakte op mij veel indruk.
    Dit doe ik vele malen liever dan "goede doelen" steunen; je weet wel die in een groot duur pand zitten en de direucteur een vermogen verdiend. Ik ondersteun op een andere manier :)

    Zelf heb ik het ook helemaal niet breed en leef van sociaal minimum, toch probwer ik te helpen waar ik kan. Dan ben ik dankbaar dat ik een ander, al is het nog zo minimaal, een ander mag helpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het absoluut met je eens dat de lonen omhoog moeten, de BTW op groente- en fruit naar 4% of 0% en dat we in dit land eens moeten stoppen met al die toeslagen. Gisteren hoorde ik op de radio dat gemeenten wéér 60! regelingen in het leven hebben geroepen om minima daar waar nodig te helpen. Goed natuurlijk dat er hulp is maar bizar dat die steun weer afhankelijk is van de gemeente waar je woont net als dat er verschillende maatstaven gehanteerd worden voor die energietoeslag. Dit systeem is uiteindelijk niet te handhaven want die 2 x 190,00 Euro heeft miljarden gekost terwijl heel veel mensen het niet nodig hadden. Zelfs ministers en kamerleden kregen dat. Om mensen direct te helpen misschien lessen? over gezonde voeding dat je ook met (goedkope) groente een goed pan soep kunt maken, gedroogde peulvruchten etc. Vaak komt er ook een soort apathie bij mensen die structureel van weinig moeten leven. Ik snap dat wel een half jaar van weinig inkomen rondkomen is voor iedereen haalbaar maar structureel? Geeft stress en allerlei andere problemen. Voor nu denk ik aan het Franse stelsel kinderen worden rond 08.00 uur opgehaald gaan om 16.00 uur weer naar huis en krijgen intussen een goede, gezonde warme maaltijd, zo ook op veel scholen in Engeland. Beetje lang verhaal geworden sorry daarvoor, ik wens je fijne dagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat je als voorbeeld van een goedkope maaltijd geeft is wel heel extreem. Dan is een boterham met pindakaas gezonder.
    Het lijkt me vreselijk moeilijk als je te weinig geld hebt om een beetje gezond te koken. Het kan wel heel goedkoop, maar daarvoor moet je vindingrijk zijn en energie hebben. En heb je dat nog wel als je zo weinig geld hebt. Met groentes van het seizoen, bv wortels, kool, uien, aardappels, peulvruchten soms een ei.En genoeg kruiden en specerijen in je keuken voor de variatie. Een blok tofu van de super is ook niet duur. Ik heb zelf een tijd zo gekookt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is wel allemaal duurder dan de pasta..
      Hier gaat er nog ui, gehakt en paprika in de gezeefde tomaat. Maar.. wij eten met 3 personen 8keer van 300 gram gehakt. Dit was 8 keer van 400 gram met 2 personen.. ik kook meer pasta maar niet meer saus..

      Het is goedkoper om basmatirijst. Te eten dan aardappel momenteel. Een kilo basmati gaat mij 5 keer mee en 1,5 kilo aardappel gaat op. Wortels tikten een jaar geleden 70 cent aan de kilo. Nu blijven ze 90.

      Momenteel zijn alle stijgingen inleveren op wat we sparen. Over een paar dagen is er 0 euro te sparen.. de zorg gaat weer meer kosten voor minder vergoede zaken. En nee, al die regelingen en extraatjes en tegemoetkomingen krijgen wij niet, tenzij iemand met 65000 bruto het krijgt. Een jaar geleden! Spaarden we 800 tot 1000 on de maand. Naast een studieschuld aflossing (53,17) is er niks veranderd in ons leven.

      De overheid wil trouwens de stunt aanbiedingen op groente en fruit gaan verbieden.. zodat supermarkten de telers beter gaan betalen.. die zien er geen cent meer om, maar dan gaan de prijzen nog meer stijgen.

      Btw eraf. Voor drinkwater. Voor groente en fruit. (In Duitsland hebben ze 3 of 4 btw tarieven op artikelen in de supermarkt. Ga daar even vragen hoe ze dat doen. Ipv er 4 jaar over mompelen) geen 9 cent accijns bij de brandstof op. Geen btw over gas en stroom heffen. Geen belasting heffen over stroom. (In januari stijgen de belasting een de btw over de belasting, komt er 9 cent accijns op brandstof bij)

      Verwijderen
  4. En helaas weet niet iedereen meer,hoe ouderwetse goedkopere groenten kan worden klaargemaakt. Hier had de bioboer een aktie. Klanten konden een wintergroentenpakket kopen,voor de voedselbank. Ik hoop,dat er recepten bij gegeven worden voor knollen,pastinaak e.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier worden een paar keer per jaar, ook vlak voor kerst, inzamelingen bij de supermarkten gehouden voor produckten voor de voedselbank. Je koopt als klant gewoon 1 of meer artikelen en ligt die in de kar van de voedselbank na het afrekeken. Vind ik zelf een mooi inniatief.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gelukkig Kerstfeest Aaf!
    Wat een mooi onderwerp voor Kerstmis: goed en gezond eten voor iedereen.
    Vooral voor de kinderen ( ik ben een groot fan van Jamie Oliver met zijn gezonde lekkere schoolmaaltijden), die nog een heel leven voor zich hebben.
    Ik ben zelf het grootste gedeelte van mijn schooltijd zonder ontbijt en soms ook zonder lunch naar school gegaan.
    Niet omdat er geen geld was, maar omdat mijn moeder depressief was na de dood van mijn zusje, en het haar allemaal niets meer kon schelen.
    Dus, niet alleen schoolmaaltijden voor arme kinderen, maar voor alle kinderen.
    Zij leren wat gezond eten is en de groten kunnen de kleinen helpen, volgens de leer van Maria Montessori die lesgaf op arme scholen in Italië.
    Ik wens iedereen fijne Kerstdagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Recepten zoals A girl called Jack maakt. Zij kent aan den lijve de armoede in de UK en de situatie hier lijkt er steeds meer op. Heel verschrikkelijk.
    Wat ik kan bedenken is een gezamenlijke volkstuin zoals die er is in onze gemeenten. Mensen met een minimuminkomen mogen daar groenten komen halen. Ook in de winter is er nog, alleeen minder keuze uiteraard.
    Ik prijs mezelf gelukkig dat ik ben grootgeworden in de jaren 70 en dat ik heb geleerd dat je met eenvoudige groentes zelf iets lekkers kan maken. Dat je niet op Insta wordt voorgehouden dat een ontbijt blauwe bessen en cocosroom nodig heeft, om gezond en voedzaam te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Met Too Good To Go boxen kan je zeker goedkoper uit zijn maar het vergt ook veel creativiteit en een basisvoorraad van andere produkten en smaakmakers.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gelukkig ken ik geen mensen die gezond eten niet kunnen betalen. Wel mensen die van een bijstand moeten rond komen. Die geven hun geld uit aan gezond eten en bezuinigen dan op andere zaken. Het is echt triest als je in Nederland geen geld hebt voor gezond eten.
    Dat gezegd hebbende, maar soms zijn de prioriteit van mensen niet op orde. Dak boven je hoofd en gezond eten moet op een staan. Maar vaak zie je dat mensen een dure telefoon, tv etc in huis hebben en klagen dat groenten en fruit duur zijn. Ja, het is duur maar ook belangrijk. Dus je gaat niet troep eten omdat gezond eten duurder is.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoewel het deels klopt vind ik het soms wel jammer dat er zo zwart-wit wordt gesteld dat gezond eten duur is, en ongezond eten goedkoop. Als je keuzes maakt kan je zelfs met een heel krap budget toch redelijk gezond eten. Bijvoorbeeld peulvruchten ipv het blikje vlees, daar kan je alle kanten mee uit. Qua groenten houd je het bij voorkeur bij goedkopere groenten als kool, ui, wortel etc (en ook diepvriesgroenten, die zijn even gezond als vers). Ontbijten deden we vaak met havermout, al is dat tegenwoordig volgens mij ook best aan de prijs. Of anders een bruine boterham (precies even duur als een witte boterham) met pindakaas. Wij hebben best wat jaren armoede gekend maar toch altijd gezond gegeten, mede door dit soort dingen toe te passen. En zoals anoniem om 09:15 aangeeft: recepten opzoeken van Jack Monroe, die zelf ook in armoede heeft geleefd maar toch gezond kookte voor haar zoontje en haarzelf. Het is zeker iets dat meer creativiteit vergt en energie en juist dát ontbreekt soms bij mensen in (uitzichtloze) situaties waarbij sprake is van armoede. Dus ik kan wel enigszins begrijpen dat men dan neigt naar gemaksvoedsel. Maar als je echt wil, zijn er dus zeker alternatieven.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mijn ouders kregen in de zeventiger jaren het 'gemakseten' in het oog. Niet meer kopen bij de groenteboer, bakker, melkboer en kruidenier op het dorp, en leven van de eigen kippen en groentetuin. Maar voortaan naar de budget super in de stad. Ik herinner vanaf toen ook de macaroni boterhamworst, ui, tomatenpuree maaltijden. De voorgebakken friet in de friteuse met de goedkope zakjes kipsaté. De goedkope witte broodjes. De chips. Limonade gazeuse. Witte rijst met zakje gedroogde nassigroenten en kilo vet gehakt. Over gezond werd niet nagedacht. Ik en mijn zussen/ broers ontwikkelden vanaf die tijd ook overgewicht. Groentetuin werd gazon. Kippen houden was duurder dan de eitjes uit de batterijen. Kolenhok met elke morgen 2 kolenkitten klaarzetten bij kachel aanmaken werd overbodig. Minder lichamelijke oefening en dikker worden tot gevolg.
    Wat is de oplossing?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik als kind van de jaren 80 herken dit verhaal ook heel goed!

      Verwijderen
  12. anoniem .ik ben het er niet mee eens dat ze groenten en fruit kunnen halen.alleen voor de echt ouderen en die niets meer kunnen lichamelijk,ik ben van mening dat mensen zelf meer moeten doen dus ook zelf in zo'n volkstuin meewerken,tijd dat veel mensen weer leren koken en leren met geld om te gaan,weet dat er veel mensen echt te weinig geld hebben maar de meeste klagen en kopen ondertussen alles wat ze willen(recht op hebben vinden ze) en ook als je niet veel hebt kun je vaak goed eten.wij hebben aow en een klein pensioentje,kunnen veel doen maar zal altijd opletten met ons geld,en altijd priorteiten stellen ,ook hebben we een flinke moestuin waardoor we jaar rond kunnen oogsten en eten,maar als je die niet hebt kun je ook thuis kweken.je kunt als je handig bent in iets of dingen maakt ruilen of verkopen.en je hoeft veel niet nieuw te kopen of te hebben.het zal altijd voor een deel van de mensen zwaar blijven maar je kan ook veel zelf doen.als je in orde bent

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gezond eten hoeft niet duur of moeilijk te zijn. Lees Armeluiseten van Sylvia Witteman.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb al zo vaak geprobeerd een fatsoenlijk, smakelijk gezond gerecht te maken van peulvruchten en linzen. Keer op keer is het 1 grote mislukking!
    Ik haak sowieso af op recepten waarbij je een halve kruidenierswinkel aan je recepten moet toevoegen!! Want duur!

    Ik ga voor recepten die heel simpel, gezond, goedkoop, smaakvol en lekker zijn. Zo veel mogelijk "whole foods".
    Geen troep als halvarine/magarine, bakboter, bloem, varkensvlees, maar ook geen tarwe/melk producten.

    Wat eet je dan bijv bij rode kool of spinazie (uit de vriezer)?
    Of bijv italiaanse wokgroente als je geen kipf vlees wil eten?
    Persoonlijk vind ik het nogal lastig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak bij rode kool aarsappelpannekoekjes met hazelnoot. Die zijn op zich duur, maar je gebruikt een klein beetje hazelnoot.
      Juist kruiden en dingen als nootjes geven goede variatie. Sommigen zijn duur, maar anderen (kokos) goedkoop.rooster eens wat kokos, pindas en andere noitjes met wat kruiden en strooi het over je roergebakken kool met worteltjes. Heerlijk.
      Groet, G

      Verwijderen
    2. Daar heb ik wat aan, dankjewel!
      Zou je misschien willen uitleggen hoe je die aardappelpannekoekjes maakt?
      En zou je een voorbeeld willen geven met kruiden en nootjes over wat voor roergebakken kool wet wortel? Chinese kool, groene kool zijn niet mijn soort groentes, maar spitskool, witte kool, knolderij, kolrabi lust ik wel graag :)

      Verwijderen
    3. Linzensoep basic: ui en winterpeen aanfruiten in olie. Wat je hebt aan kruiderij even meebakken (bijvoorbeeld paprikapoeder, komijn, kerriepoeder). Gedroogde linzen erbij en water (kijk op de verpakking van de linzen hoeveel) Op laag vuur laten pruttelen tot de linzen zacht zijn en uit elkaar vallen. Je kan de pan ook in een deken verpakken en 'gratis' laten verder garen. Evt. op smaak brengen met peper en zout. Als de linzen zacht zijn isje soep klaar.
      Afhankelijk van budget of war je in huis hebt zijn er nog vele opties:

      -fruit met de ui ook wat knoflook mee
      -doe er een bouillonblok bij samen met het water.
      -pureer de soep als de linzen zacht zijn
      -voeg nog wat bleekselderij toe voor meer bites
      -Voor pittig: chilipoeder erdoor. Kan ook aan tafel in je bord, zo kan iederen zelf kiezen hoe pittig het moet zijn.
      -in je bord een schep kwark of yoghurt erop. Of crème fraiche.
      -extra luxe: gebruik currypasta toe ipv kruiden.
      -voeg op het allerlaatste fijngesneden verse koriander of peterselie toe.

      Lekker met geroosterde brood. Een schep gekookte rijst erbij kan ook.

      Tip: Maak een grote pan. In de koelkast blijft echt wel een paar dagen goed. Het is ook heel goed in te vriezen.

      Verwijderen
    4. Dankjewel Nienke!
      Hier kan ik wat mee :)
      Met hoeveelheid groente kan ik niets verprutsen? Ik eet veel groente namelijk :)

      Hoop dat G dit ook nog leest en wil reageren op mijn berichtje.
      Helemaal fijn zo :)

      Aaf, is het een idee misschien een dat we super gezonde budgetrecepten vegan met elkaar kunnen delen hier onder een speciaal blogje van jou?
      Vlees/kip/kaas kan altijd toegevoegd worden.

      Verwijderen
    5. Hoi, hier G weer. Fijn als je wat aan de tips hebt, ik zal wat verduidelijking geven.
      Aardappelkoekjes voor 2 personen:
      - 300 gr gaargekookte aardappel
      - 1 ui, gesnipperd
      - 30 gr blanke hazelnoten, fijn gehakt
      - 1 ei
      - 40 gr geraspte kaas
      -beetje peterselie als je het in huis hebt, fijngehakt
      - peper, zout, melk en bloem.

      Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan, zet apart in een bakje. Dan wat olie in de pan en de ui fruiten.
      Maak van de aardappels een puree met eein ei, de raspkaas, kruiden, peterselie en een klein scheutje melk. Niet te nat.
      Voeg de gefruite ui en hazelnoot toe en maak er 4 burgers van. Haal deze door de bloem en bak ze voorzichtig bruin. Ze zijn niet heel stevig, maar hazelnoot doet het goed bij rode kool.


      Verwijderen
    6. En de nootjescrunch:
      20 gr liefst ongezouten pindas, grof gehakt
      40 gr kokos
      30 gr walnoten, grof gehakt.
      (heb je andere restjes noten zoals pistache of amandel dan kan dat ook, ik wil het recept betaalbaar houden)
      1 eetl bruine basterdsuiker
      Chilivlokken, zout, peper.

      Strroi de noten (zonder de kokos!) en bruine suiker, chilivlokken en wat peper en zout door elkaar.
      Verhit een ruime koekenpan zonder vet. Rooster hierin de nootjes. Als de nootjes een beetje verkleuren en lekker ruiken voeg je de kokos toe en rooster je die mee.
      Kokos verbrandt snel, dus erbij blijven en omscheppen.
      Als de kokos lichtgekleurd is, haal je de pan van het vuur. Je kunt het direct gebruiken, maar ook van te voren maken.
      Roerbak daarna wintergroente als wortel, groene kool, prei, ui en champignons. Voeg op het einde wat ketjap en bouillon toe. Bindt dit met maizena.

      Strooi de crunch op je bord over de groente. Rijst erbij. Wij vinden dit erg lekker.
      Ik hoop u ook.

      Verwijderen
    7. Wat fijn dat u nog gereageerd heeft, G!
      Dankjewel voor het delen van beide recepten.
      Ik weet wat ik komende week ga eten :)

      Verwijderen
    8. Kan je mijn mixed kitchen ook aanraden, ik maak vrij vaak de Turkse linzensoep van haar, en er staan veel recepten, uitleg van producten, en veel verse groente.

      Verwijderen
  15. In mijn woonplaats (en omliggende gemeentes)komen steeds meer buurtdeelkastjes/voedselkastjes je kan er (houdbare)voedsel producten in doen, verzorgingsproducten zoals zeep, shampoo enz., maandverband, schoonmaakmiddelen, luiers en dierenvoeding. Wat je normaal ook aan boodschappen doet zeg maar. Helaas zijn er steeds meer mensen die het moeilijk hebben en minder tot geen geld hebben om boodschappen te doen. Soms is er nog net geld voor eten maar niet voor luiers.
    Mensen die spullen over hebben kunnen het in het kastje doen en mensen die het nodig hebben kunnen er wat uitpakken. De kastjes staan vaak bij mensen op hun eigen terrein. En af en toe geeft de eigenaar een update op facebook waar het kastje te vinden is en wat er bijvoorbeeld op dat moment allemaal inzit of welke producten behoefte aan is. Er wordt veel gebruik gemaakt van de kastjes. Zelf breng ik regelmatig wat, er staan soms spullen in onze de voorraad kast die bij ons niet opkomen en nu met de feestdagen ook wat extra lekkere dingen gebracht.
    Ook geeft de gemeente sinds kort ontbijtpakketten uit voor gezinnen die het nodig hebben, daar zit o.a fruit, havermout en volkoren producten in.
    Het helpt allemaal een beetje, maar structureel zijn er natuurlijk andere oplossingen nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier helaas in de gemeente geen kastjes.... :(
      Ben momenteel grote opruiming aan het houden en alles wat ik niet gebruik, niet meer nodig heb mag weg.
      Een anser maak ik er blij mee.
      Ik leef een minimalistische levensstijl, maar ik koop bijv wel zaken die ik gebruik in de 1+1 of met fikse korting. Zodat ik altijd voorraad heb en nog heb voordat de volgende aanbieding komt.

      Verwijderen
  16. Ik doe voor mijn werk budgetbeheer en om heel eerlijk te zijn, mensen die zo karig moeten eten zoals in de blogpost omschreven is ben ik nog niet tegengekomen. Voor de duidelijkheid: ik heb wel mensen gezien die zo eten, vooral aan het einde van de maand, maar dit zou echt niet noodzakelijk hoeven zijn. Er is zoiets als een beslagvrije voet voor mensen met schulden, er zijn allerlei regelingen voor chronisch zieken etc.

    Wat ik wel ben tegengekomen: mensen die tientallen euro's per maand uitgeven aan dingen als edelstenen die ze geluk of andere dingen moeten brengen. Mensen die per maand meer uitgeven aan roken dan aan voedsel. Mensen die een auto hebben die ze eigenlijk niet nodig hebben. Mensen die ervoor kiezen om parttime te werken. Mensen die extreem zuinig leven en veel geld sparen wat ze meenemen in hun graf, cru gezegd. Mensen die meedoen aan de loterij. Mensen met allerlei onnodige abonnementen. Mensen die niet rond kunnen komen maar soms zelfs 100 euro per maand aan goede doelen geven. Mensen met veel huisdieren. Niet een kat of een hondje, nee gewoon 5 katten of 3 honden, die vaak pas genomen zijn op het moment dat ze al lastig konden rondkomen. Mensen die zelf niet rond kunnen komen maar wel elke week 50 euro pinnen om hun kind in de bijstand te helpen, terwijl ouder het geld beter kan gebruiken dan kind.

    Voor ik boze reacties op de hals haal: ik zeg niet dat het makkelijk is, ik zeg niet dat arme mensen geen geld mogen uitgeven aan vrije tijd, ik zeg niet dat arm zijn een keuze is. Maar ik heb al honderden mensen geholpen met hun budget, en er zat GEEN ENKEL geval tussen waarbij het met de juiste prioriteiten stellen en de juiste potjes aanspreken onhaalbaar was om genoeg geld over te houden om dagelijks gezond te eten. En dan is er echt ook nog wel geld over om af en toe wat leuks te doen.

    Ik ben heel veel gevallen tegengekomen waarvan het in eerste instantie lijkt alsof het onmogelijk is voor die mensen om rond te komen, de gevallen waar mensen zich boos over maken als ze het nieuws lezen, want zulke armoede mag toch niet bestaan in Nederland? Maar ik heb gewoon echt nog nooit een geval meegemaakt van iemand die écht alleen het noodzakelijke uitgaf en nog steeds niet rond kon komen. Altijd blijkt er toch een flinke hoeveelheid geld naar onnodige zaken te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het voorbeeld van de macaroni met tomatenpuree en boterhamworst zag ik een paar jaar geleden in een documentaire over arme mensen in Nederland. Ik heb het altijd onthouden doordat ik het zo triest vond.

      Verwijderen
    2. Zo, Sprintertje brengt nuances aan, ben er blij mee, top.

      Verwijderen
    3. Als je in plaats van boterhamworst peulvruchten gebruikt (die zijn gedroogd goedkoper dan worst), dan wordt je maaltijd al een stuk gezonder.

      Verwijderen
    4. In Nederland hoeft niemand honger te hebben of kinderen zonder eten naar school te sturen. Het ontbreekt vaak aan vaardigheden om een te regelen. Rekenen, plannen, prioriteiten stellen basisvaardigheden in de keuken. Of hulp zoeken daarvoor.

      Verwijderen
    5. Hm ik doe vergelijkbaar werk als vrijwilliger, al bijna 20 jaar. En ik krijg toch regelmatig een heel ander beeld. Mensen die administratief alles ‘goed’ doen maar gewoon niet uitkomen, bij wie de rek er aan alle kanten uit is omdat ze al overladen zijn met werk- en (mantel)zorgtaken en eigen gezondheidsproblemen. Met name als ze al wat langer in een financieel lastige situatie zitten en er een keer iets mis gaat. De ‘potjes’ en andere hulp verschillen erg per gemeente en zijn lang niet altijd toegankelijk voor iedereen die die hulp nodig heeft. Dit is geen boze reactie :) het kan best dat het in verschillende regio’s anders is of dat we een andere groep mensen zien maar iedereen is zo happig om dit soort ‘nuanceringen’ te omarmen, het is immers wel zo comfortabel om te kunnen denken dat het alleen maar een kwestie van prioriteiten hoeft te zijn. Ik vind dat onrechtvaardig tegenover een heleboel van mijn cliënten die hun stinkende best doen, muurvast zitten en vervolgens vanuit maatschappij en overheid de boodschap krijgen dat ze onmogelijk in de problemen zouden kunnen zitten als ze maar de juiste keuzes zouden maken.

      Verwijderen
    6. Ik sluit me volledig bij Mare aan.
      Het is heel makkelijk roepen over andermans situatie.
      Niet iedereen komt in aanmerking voor regelingen en inderdaad in elke gemeente is het weer anders geregeld.
      Inmiddels ben ik ook klaar met de oneliner "in NL hoeft niemand honger te lijden". Dan heb je geen idee hoeveel mensen daadwerkelijk tussen wal en schip vallen, omdat regelingen niet passend zijn of niet mogelijk zijn.
      Zo wordt er vaak geroepen dat er een gemeenteverzekering is voor mensen met laag inkomen en veel zorgkosten. Jaja das leuk, maar die verzekering dekt vaak niet wat je dus wel nodig hebt in de aanvullende verzekering zoals bijv veel fysio.

      Verwijderen
  17. Prettige Kerstdagen allemaal. Het zijn niet alleen de prijzen, maar het heeft ook te maken met tijd, plannen en bereikbaarheid.
    Ik zou zo graag zien dat op elke lagere en middelbare school en in buurthuizen een kooklokaal kwam met voldoende kookplaatsen voor een grote groep. Daar kunnen kooklessen gegeven worden, eventueek met ouders erbij, voor gezonde, lekkere maaltijden, waarbij aandacht aan het budget besteed wordt. En kookervaringen uit verschillende culturen uitwisselen. daarna gezellig met z'n allen opeten, zonder dwang overigens. En af en toe iets minder gezonds maken mag dan best.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Heb er zelf helaas ook mee te maken, wat zou helpen is het omdraaien de en gezondere voedsel goedkoper maken.
    Ik ben gek op fruit en groentes maar het is bizar wat de prijzen zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wij halen onze groente graag bij de boer, waardoor wij een stuk voordeliger uit zijn maar waarvan de boer ook een eerlijke opbrengst krijgt. Wij kopen groots in als bepaalde groente beschikbaar zijn en vriezen dan veel in. Wij betaalde 30 cent per courgette afgelopen zomer die sneden wij in blokjes en hebben we ingevroren nu maanden later nog steeds profijt van. Op dit moment zijn er spruiten, boerenkool, bloemkool, spitkool, uien, wortelen, bieten ( 0,50 en voor 1 euro) en aardappelen(1,50) in overvloed te krijgen bij de boer. Wekelijks doen wij een rondje en eten voordelig en gezond. 50 euro voor een gezin van 4 lukt nog altijd prima. Soms halen wij to good to go voor zuivel of een stukje vlees. Handig voor de feestdagen. Brood van gister smorgens bij de ah voor 50 ct pstuk. Als je echt wilt zijn er mogelijkheden genoeg. Hier gebruiken we echter geen pakjes en zakjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb veel verschillende dingen gelezen in de bovenstaande antwoorden. Zoals koken met de seizoenen, een buurtmoestuin, afschaffen van BTW op groenten en fruit maar wat ik niet heb gelezen is mensen leren omgaan met geld. Kinderen van nu zijn gewend alles te krijgen en leren niet meer omgaan met geld. Als ze later zelfstandig wonen weten ze niet meer hoe ze alle rekeningen moeten betalen, want ze zijn gewend aan dure spullen, kleding en afhaal eten. Leer kinderen en pubers omgaan met geld, leer ze koken vanaf de basis, leer hun zuinig te zijn met energie enz. Ik hoor en zie nog te vaak dat de kinderen van ouders met een kleine beurs alles krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn echt meer dan genoeg kinderen die prima leren omgaan met geld en weten dat je iedere euro maar éénkeer kan uitgeven. De situatie die je hier schetst vind ik wel erg kort door de bocht. Kijk maar hoeveel scholieren bijbaantjes hebben.

      Verwijderen
    2. En ik had vroeger niet veel, kreeg zeker niet alles, werkte als scholier maar kon als twintiger toch echt niet met geld omgaan 🤷🏼‍♀️

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.