Pagina's

woensdag 1 mei 2024

En toen zag ik ineens beelden van mijn oude school!

 Ik keek naar "Kopen zonder kijken", deze keer met een stel jonge mensen met een baby. Ze wilden graag in Haarlem een huis kopen, maar dat lukte voor geen meter. Er kwamen vrijwel geen huizen op de markt  in de wijken waar ze wilden wonen en die huizen die er waren ook nog eens een keer heel duur, te duur. Daarom was KZK ingeschakeld. Het werd een rollercoaster, want door ziekte van de jongeman (hij bleek gaandeweg het programma MS te hebben) en het feit dat  hun appartement al bij de start van het programma te koop stond en al snel verkocht werd, waren er heel veel spanningen, o.a. over het behoud van de hypotheekrente voor het nieuw te kopen huis.
Doordat het appartement waar ze in woonden verkocht was, moesten ze ergens anders wonen. Ze gingen wonen bij haar vader in Leeuwarden. De filmploeg filmde 2 x bij vader thuis en al bij de eerste keer dacht ik: Asjemenou! Dat is mijn oude school! De grote voordeur en het trapje naar de deur. Die grote trap binnen en die kamers die eerst klaslokalen waren met een plafond op + 5 meter hoogte!

Ik had een paar jaar geleden, toen ik op Funda keek naar mijn oude woonbuurt in Leeuwarden, gezien dat deze school verbouwd werd tot appartementen. Een appartement bestaande uit 1 of 2 klaslokalen.  En op de bovenverdieping was de zolder van de school er ook nog bij getrokken. Op facebook kun je er meer over vinden.
Bijzonder! De school is gebouwd rond 1894 (volgens de Leeuwarder courant), echt een klassiek schoolgebouw. Mijn moeder en haar broer, mijn oom, mijn broer en ik zelf hebben allemaal op deze lagere school gezeten. Wij kwamen overigens nooit via de voorkant binnen, maar altijd via de achterdeur.

vooraanzicht van de Aebingaschool.

De tweede keer dat de filmploeg kwam filmen, lette ik nog wat beter op. Zou het echt zo zijn? En ja hoor, het kon niet anders en het huisnummer klopte ook!
De trap die ik onmiddellijk herkende als de trap van "mijn" school,
op de beelden in KZK niet rood, maar okergeel.

Met de zoektocht van KZK liep het goed af. In een buurt in Haarlem die niet de voorkeur had van het stel, werd een huis aangekocht die uiteindelijk prima voldeed aan de woonwensen van het stel. De verbouwing van badkamer en keuken waren deze keer naar mijn mening volkomen terecht, want die dateerden uit de jaren 60 of hooguit begin jaren 70 van de vorige eeuw.

En over de ziekte van de man, Multiple Sclerose, was ik blij verrast te horen dat je er tegenwoordig niet meer dood aan gaat en dat je deze ziekte met behandeling aanmerkelijk kunt remmen. Eerlijk gezegd had ik dat niet meegekregen!
Een dochter van vrienden van mijn ouders had vanaf haar 16e MS, dat was in 1971 en zij overleed 15 jaar later. Haar MS kende een akelig verloop. Ze was vrijwel vanaf het begin van haar ziekte rolstoelafhankelijk en in de laatste jaren blind. Sinds haar dood heb ik in mijn omgeving niet te maken gehad met MS. Fijn om te zien dat er nu meer behandelmogelijkheden zijn dan toen en dat het blijkbaar nu geen doodsvonnis op termijn is.
Misschien waren er in de jaren 70 en 80 ook genoeg mensen voor wie MS ook toen al helemaal geen dodelijke ziekte was en was dit meisje, dat op haar 31e overleed een uitzondering. Dat weet ik niet, ik was destijds alleen maar zeer onder de indruk van het beloop van haar ziekte. Ik had haar gezond meegemaakt en met haar gespeeld en op mijn 19e las ik een zwaar gehandicapt meisje van 17 jaar, dat in een rolstoel zat, voor omdat ze zelf niet meer kon lezen.

11 opmerkingen:

  1. Heb je gezien dat de school en de bewoners een eigen Facebook pagina hebben ? Veel foto.s met details. Jullie woonden in Huizum ? Die ,van achter het spoor , werden lang gezien als geen echte Luwarders hé. 🥴 Van oorsprong een dorp. Dat Huizum. Als je Fries én Luwarders wilt lezen. De boeken van Hilda Talsma zijn echt lachen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de 2e wereldoorlog is Huizum bij de gemeente Leeuwarden gevoegd, dat was voor mijn geboorte. Mijn moeder en mijn oom waren Huizumers, want geboren in Huizum, in Lde gemeente Leeuwarderderadeel en niet in de gemeente Leeuwarden. De link naar de Facebook pagina van de verbouwde school heb ik zelf in de blogje gezet.

      Verwijderen
    2. Haha. Suftrut. Ik ging een rondje googlen om te kijken waar die stond en kwam zo bij de mooie plaatjes uit. Geweldig dat ze de oude elementen gespaard hebben.

      Verwijderen
    3. Hoezo suftrut? Ik snap niet waarom je dat woord hier gebruikt!

      Verwijderen
    4. Ik bedoel dat ik zo suf was om niet eerst nog eens goed te lezen wat jij schreef. Dat is toch truttig van mij 😌


      Verwijderen
  2. Zelfspot! In Amersfoort zeggen wij ‘sufkip’.
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is Huizum al in WO II bij Leeuwarden gevoegd? Dat was voor mij nieuw, want toen ik in 1966 bij een Arnhems ingenieursbureau begon te werken had een collega een projeect onder handen dat intern bekend stond als "Zwembad Huizum, Gemeente Leeuwardereadeel". Heb nooit beter geweten dan dat Huizum toen nog een zelfstandige plaats was en geen 'wijk' van Leeuwarden. Als ik me goed herinner had dat zwembadcomplex een kleuterbadje in de vorm van een eend. Niet dat een kleuter dat zag en twijfel er ook aan of een volwassene dat opmerkte. Maar het stond wel leuk op de grote overzichtstekening.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja zeker, in 1944.
      Dit vind ik op Wikipedia:
      Tot 1 januari 1944 was Huizum de hoofdplaats van de gemeente Leeuwarderadeel. Tijdens de Duitse bezetting, werd het zuidelijk deel van de gemeente Leeuwarderadeel (Leeuwarderadeel-zuid) bij de gemeente Leeuwarden gevoegd. Hierdoor werd Huizum een woonwijk van Leeuwarden. Tot 1965 stond het gemeentehuis van de gemeente Leeuwarderadeel nog in Huizum.

      Verwijderen
    2. Wat op Wikipedia staat is niet altijd juist, maar aangezien zowel mijn moeder als mijn grootmoeder, die allebei heel lang in Huizum gewoond hebben, aan mij vertelden dat Huizum in de oorlog bij Leeuwarden is gevoegd, denk ik dat dit klopt.

      Verwijderen
    3. Ik twijfel niet aan de juistheid van wat je schrijft, maar was alleen een beetje verbaasd.
      Omdat tot 1965 het gemeentehuis van Leeuwarderadeel nog in Huizum stond acht ik het niet uitgesloten dat daar ook de overleggen geweest zijn voor de voorbereidingen van het project en zodoende de (voormalige) gemeentenaam ook in de projectnaam terechtgekomen is.
      Wel een merkwaardige situatie dat het gemeentehuis in een andere gemeente terecht is gekomen bij een annexatie.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.