Pagina's

donderdag 21 november 2024

Ik ben de textiel-klusjes-oma

Oudste dochter heeft vaak textielklusjes voor mij. Het gaat bijna altijd om kleding van haar dochters. Stuiterballen zijn het, die het liefst de hele dag in beweging zijn en dat gaat soms ten koste van kleding. Mijn kleinzoons, kinderen van de andere dochter, zijn rustiger en minder beweeglijk.
Afgelopen zaterdag, toen de kleindochters een groot deel van de dag bij mij waren, kreeg ik vier kledingstukken ter reparatie of verbetering.
Een pyjamabroek die op de knie kapot was.

met een enorm gat
Deze pyjamabroek heb ik op de hand weer dichtgenaaid. met grijs garen, zodat het niet zo op viel. Pyjama's zijn tegenwoordig zó dun! Ik herinner me kinderpyjama's voor mijn dochters van hetzelfde bedrijf (HEMA), waarvan het tricot veel dikker was dan nu!
na reparatie
Maar goed, de pyjama hoefde nog niet bij de poetslappen.

Er was ook een trui, die ik ooit breide voor oudste kleinzoon toen hij 2 jaar was. Mijn vierjarige kleindochter is tenger en smal. Die past er prima in, de mouwen waren goed op lengte, alleen was het lijfje nogal aan de korte kant. Of ik daar wat aan kon doen. Dat kon. Ik heb er vanaf de onderkant een stuk aan gebreid, met hetzelfde regenbooggaren dat nog over was. Vanaf de onderste gele baan breide ik er een stuk aan in paars overgaand in oranje. Er was nog net genoeg.
Als je goed kijkt, dan kun je zien, dat de mouwen van ander garen zijn, alleen de boorden zijn van hetzelfde garen. Destijds had ik al niet genoeg garen voor 2 mouwen van hetzelfde garen.

verlengde trui
Verder waren er nog een rokje en een pyjamabroek die in de taille te ruim waren. Bij het rokje ging het om uitgerekt elastiek. Ik heb er een stuk breed elastiek achter genaaid.
De pyjamabroek was nieuw, maar veel te ruim in de taille. Dat heb je met tengere en vrij magere kinderen, die passen niet zo goed in confectiematen. Dan klopt de lengte wel, maar zijn ze te ruim. Die pyjamabroek heb ik op de naaimachine in de taille wat smaller gemaakt.

Ik vind de klusjes leuk om te doen. Kleindochter is dolenthousiast over de trui die nu weer goed op maat is. De klussen zijn ook nuttig,  want zo hoeft er minder gekocht te worden én verdwijnt er minder naar het textielafval. 

Repareer jij kleding?

22 opmerkingen:

  1. Ja ik reapeer wat ik kan; knoop aanzetten, iets met een paar stikjes vastzetten en nu heb ik een knuffel waar ik eea aan mag herstellen.
    Heb nooit in een gaatje in een trui herstels, want ik weet niet of dat er dan wel netjes uit komt te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, kleding repareer ik ook altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee, ik kan dat niet.
    Toen de kinderen nog klein waren naaiden oma of ik wel eens een plaatje op een kapotte knie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En trui waarvan de boord uitgelubberd was, met veel moeite een gaatje gepeuterd omdat het garen nauwelijks te zien was en ik zit al met een loeplamp met licht erboven, en er een elastiek doorgeregen, is weer moi geworden.
    Van de spijkeroverhemden van partner draai ik de kraag en manchetten en zet er van oude hemden elleboogstukken op.
    Voor mijn zus repareerde ik ook regelmatig wat, eerst deed onze moeder dat maar na haar dood mocht ik het doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier worden dit soort klusjes ook door oma gedaan :) Voor onze dochters maakt ze lange leggings korter als er een gat in zit bij de knie, die korte leggings worden in de zomer dan onder jurkjes en rokjes gedragen…

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel soms doe ik kleine reparaties of knoopjes. Ook kan ik elastiek in broeksranden aanbrengen om ze beter te laten aansluiten. Helaas heb ik verder geen handwerkervaring.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In breien en haken ben ik geen ster maar kleding en linnengoed maken, aanpassen en herstellen doe ik regelmatig. Mijn wandelsokken stop ik ook.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik herken het, Smalle kinderen. Mijn jongste neefje was smal en had hele lange benen. Broeken kopen was een nachtmerrie. Waren ze lang genoeg dan waren ze minstens 2 maten te groot. Paste de broek om de billen, dan had hij hoog water. Mijn schoonzus had echt zoiets van….. Op één gegeven moment heb ik hem een hele donkerblauwe jeans genaaid in de juiste maat maar met verlengde broekspijpen. Schoonzus gelukkig, neefje nog meer. Eindelijk een jeansbroek die paste! Daarna kwam hij wat meer in balans, maar echt dik is hij nooit geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Aaf, ik weet hoe precies je bent met een correcte spelling.
    Breien = stam=brei, ovt is breide. Geen kritiek hoor!
    Groet,
    Anne

    Veel mensen gooien versleten spullen weg. Jij repareert. Knap!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Viel mij ook op. Aaf haar Nederlands is doorgaans prima.

      Verwijderen
    2. Jullie hebben helemaal gelijk! Ik ga het alsnog veranderen.

      Verwijderen
  10. Als het de moeite waard is dan repareer ik. Maar ben niet fanatiek. Al bijna versleten kleren ga ik niet meer repareren. En wat jij ook al schrijft, pyama's ed zijn al dun en flodderig als je ze koopt, het lijkt ook of overal polyester in zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik zou het truitje helemaal uitgehaald hebben en opnieuw gebreid met dat extra garen. Ik vind de boord, zo aangebreid, minder mooi. Of uitgehaald het stuk boven de oksel. Daar een stukje tussen en dan de mouwinzet iets hoger.
    Het laatste wat ik repareerde is een maxi nachthemd met lange mouwen die vanaf de elleboog doorgesleten was. Ik hou van lange mouwen. Dus de stof aan de onderkant gebruikt om nieuwe stukken aan de mouwen te zetten. Nu komt het nachthemd tot mijn knie, maar wel heerlijk weer lange mouwen.
    Net als Lot keerde ik ook kragen van overhemden. Maar tegenwoordig is de stof zo snel verschoten qua kleur, dat ik de moeite niet neem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het met je eens dat de aangebreide boord minder mooi is dan het lijfje opnieuw breien. Maar .. ... ik ben net weer begonnen met breien en ik wil mijn handen niet overbelasten.
      Kleindochter is heel blij met wat ik er van gemaakt heb. Ze straalde helemaal. Voor mij is het goed genoeg.
      Boorden van overhemden heb ik van mijn leven nog niet gekeerd, dat zal er ook wel niet meer van komen.

      Verwijderen
    2. Natuurlijk. Als kleindochter blij is dan is het goed.

      Verwijderen
  12. Wat heerlijk voor jullie om kleinkinderen te hebben en daar wat voor te kunnen verstellen.
    Die weelde heb ik niet helaas. Maar ik maak van oude lapjes dekentjes voor de poes, en ik haak een dikke sprei voor de winter.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ja,hoor.
    er gaat niet gauw iets weg.
    Ik was een oorlogskindje dus ik heb veel van mij moeder geleerd.
    oude handdoeken worden weer washandjes en oude washandjes worden weer schoonpoetslapjes en dan mogen ze weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik repareer weleens wat. De pyjamabroek zou ik niet gerepareerd hebben. Fijn dat dochter en keindochter er blij mee zijn (daar gaat het om) maar persoonlijk vind ik het armoedig staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ben net bezig met een trui, heb de col opnieuw gebreid , was te wijd geworden. Ik repareer kleding zeker, vind het ook leuk werk en ben er redelijk handig in

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Lijkt me handig als dochters of schoonzoons dit ook leren. Weet nog dat een broer van me zijn broek nauwer wilde maken en mijn moeder aangaf waar de naaimachine stond, uitlegde hoe het werkt en zo leerde hij het. Maar ja, andere tijden en betere stoffen inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn eerste reactie na het lezen van het stukje was ook waarom probeert de dochter van Aaf het zelf niet te repareren? Zo moeilijk is dat toch niet? Als het niet lukt kan haar moeder helpen. Het is altijd makkelijk als je zulke zaken zelf kan.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.