Pagina's

donderdag 12 december 2024

Het leek geweldig, geen Gronings gas meer uit de grond!

Maar de werkelijkheid blijkt anders te zijn.
Het gas wordt nog steeds uit de grond gehaald. Niet meer uit het Groningenveld, bij Slochteren, maar wel op andere plekken.
Er mag tot het jaar 2032 nog wel degelijk Gronings gas gewonnen worden. Dat mag ook in Warffum, in Pieterzijl en Grijpskerk. Allemaal in de provincie Groningen. Dat heeft minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei bekendgemaakt.
En er zijn meer plaatsen waar dit gewoon nog mag, uit kleine velden.

Stomverbaasd ben ik. Hoe zat het ook al weer met het hoofdlijnen akkoord? In het hoofdlijnenakkoord van de coalitie staat: 'geen Gronings gas meer'. Geen Gronings gas meer, maar toch wel Gronings gas? 

Volgens de wet is het vanaf 1 januari komend jaar verboden om gas te winnen bij Warffum, maar daar heeft het kabinet iets op verzonnen. Want er komt een gedoogconstructie. En dan mag de gaswinning nog 8 jaar doorgaan.

Mijn verwachtingen voor deze regering waren al vanaf het begin somber, maar zijn nu weer verder gedaald.

Een rare wereld! Toezeggen geen gas meer te winnen en dan stiekem nog steeds gas uit de grond halen.

17 opmerkingen:

  1. Ik heb nooit begrepen waarom ze zouden stoppen met Gronings gas. Wat ik heb begrepen is dat er zoveel gas zit dat dat heel veel kachels, onafhankelijk van andere landen, zouden kunnen branden. Als dat zo is;

    Waarom dan niet mensen uitkopen en helpen verhuizen om daar gebruik van te kunnen mkn.? (Ik bedoel dus ook met huizen regelen he, niet enkel een verhuisbus)

    Ik ben geen Groninger, dus mijn vraag aan jou Aaf, denk je dat mensen daar open voor zouden staan? Hoe fijn ik nu ook woon, als dit hier zou spelen zou ik daar open voor staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat het gewoon niet veilig is ivm bodemdaling en aardbevingen. Maar waarschijnlijk moeten er eerst doden vallen voor ze echt stoppen. Gr. Marij

      Verwijderen
    2. Aardbevingsbestendig bouwen en mensen met schade echt helpen.
      Die energietransitie kost veel meer gas want de stroom moet ergens vandaan komen en gas wordt gebruikt om stroom op te wekken.
      Het hele land wordt met die transitie naar de knoppen geholpen want er is niet voldoende stroom en niet voldoende capaciteit. En al helemaal niet in de wintermaanden. Warmtepomp lijkt een oplossing maar vraagt grote investering in oudere huizen qua isolatie e vloerverwarming. En dan is er nog de vraag of jouw warmtepomp wel goed is geïnstalleerd en goed onderhouden kan worden.

      Verwijderen
    3. Aan anoniem van 8:54 overal waar mijnbouw is (geweest) blijf je risico lopen. Oude gangen kunnen instorten, verschuiven enz. Zelfs een relatief harde ondergrond is geen garantie dat er niets kan gebeuren. Groningen en andere gebieden van Nederland hebben ook nog eens zogenaamde slappe ondergrond. Hierdoor zijn verzakkingen nog sneller een gegeven.

      Verwijderen
    4. In Limburg is dit gewoon gebeurd tijdens de mijnbouw. Hele straten werden afgebroken en weer opgebouwd. De steenkolenmijnen betaalden hiervoor. Maar ja dat was in een tijd dat de bewoners deden wat hen gezegd werd en de mijnen veel geld hadden.
      Nu kan men zich tegen alles verzetten en weigeren om mee te werken. Want men vindt dat zij meer rechten hebben als de buren die last hebben van het een of het ander. Bijvoorbeeld het houden van kippen, inclusief hanen, in een drukke binnenstad of blaffende honden. Men is egoïstischer geworden ten opzichte van zo’n 50 jaar geleden waarbij men rekening hield met de buren. NEE, ik heb nú uitzicht op de polder en dat wil ik houden, dus geen woningen aan de overkant!

      Verwijderen
    5. Ik denk dat de mijnen meer draagvlak hadden onder de bevolking, het betekende werk en brood op de plank voor velen. De Groningers hebben echter geen enkel voordeel van het gas oppompen. Het levert geen werk en geen geld op.

      Verwijderen
    6. Nienke wat veel mensen niet weten is dat men geen keuze had. Was je geen goede handwerksman, zoals timmerman of stukadoor, of erg slim dan ging je ondergronds werken. Ik denk dat dit ook gold voor de havens van Rotterdam enz.

      Verwijderen
  2. De oostelijke helft van Nederland is compleet in beeld wat betreft gaswinning uit kleine velden.
    Zo ook het noordoosten en zuidoosten van Friesland.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is niet echt stiekem Aaf, want we weten het. Het is wel schaamteloos, met een omweg toch doorgaan. En zo zullen er meer dingen gebeuren de komende tijd die eigenlijk niet kunnen, maar waar dan toch een manier voor wordt bedacht om onder allerlei wettelijke en Europese verplichtingen en afspraken uit te komen. Want daar hebben ze kennelijk maling aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. en waarom wordt de locatie in Bedum niet genoemd? Die is ook volop in bedrijf!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijstje met Bedum staat achter de link: "En er zijn meer plaatsen waar dit gewoon nog mag, uit kleine velden"

      Verwijderen
  5. We worden allemaal genaaid door degene op het pluche.
    Heb je nog iets vernomen Aaf over mevr H te B?
    Vriendelijke warme groet
    Een lezeres

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Had je iets anders verwacht van de Partij voor VolksVerlakkerij en de BoerenBedrogBeweging? De VVD is onderhand PVV-light en niet meer serieus te nemen. En het NSC, tja........

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die gaswinning is al van voor de verkiezingen

      Verwijderen
  7. Anoniem 12.16u . Bijzonder dat alles nu op het huidige kabinet geschoven word. De kabinetten voorafgaande aan het huidige zijn toch meest schuldig en ook de oorzaak van het stemgedrag bij de laatste verkiezingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan zou je toch verwachten dat het huidige "kabinet" met haar meerderheid in de 2e kamer in staat is e.e.a. op te lossen? Maar helaas kan dit sukkelzooitje alleen maar ruzie maken en de ellende verhogen, wat een Kneuzenbende met ma Slons voorop samen met Blonde Greet, herstel gebondeerde Geert, voorop. Waarbij gesteld dat Blonde Greet geen deel uitmaakt van de regering.

      Verwijderen