Pagina's

maandag 23 december 2024

Thuisbatterij om stroom op te slaan?

Ooit dacht ik dat de aankoop van een thuisbatterij een goed plan zou zijn om overtollige stroom van mijn zonnepanelen op te slaan.
Daar denk ik inmiddels anders over.
Waarom?
Voornamelijk doordat een thuisbatterij maar een heel kleine capaciteit heeft. Je kunt niet in de zomer stroom opslaan om het in de winter te gebruiken.
In de zomer leveren mijn zonnepanelen in  piekweken 85 - 100 kWh per week en ik verbruik in die piekweken soms maar 5 kWh die ik geleverd krijg van het net.

Milieu centraal:

Gemiddeld verbruik je zelf ongeveer 30 procent van de stroom die je zonnepanelen opwekken. De rest lever je aan het elektriciteitsnet. Dat komt doordat zonnepanelen veel stroom opwekken als de zon schijnt, terwijl je vooral veel verbruikt op andere momenten. Bijvoorbeeld 's avonds na je werk. Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, slaat je zonne-energie op voor later.

Maar dit is wel beperkt. Een normale thuisbatterij kan ongeveer 6 kWh stroom

In de zomer is dat te weinig om alle zonnestroom op te slaan die je niet meteen verbruikt. En in de winter leveren je zonnepanelen te weinig op om de thuisbatterij te vullen.

Wil je geld besparen of het klimaat helpen? Dan helpt een thuisbatterij op dit moment niet. De batterij is namelijk behoorlijk duur en de productie ervan heeft een hoge milieu- en klimaatimpact. Er zijn betere manieren om je huis te verduurzamen en een bijdrage te leveren aan de energietransitie.

In het consumentenprogramma Radar werd er op 16 december jl. ook aandacht aan besteed. Kijk hiervoor hier.   
Het komt er op neer dat een thuisbatterij niet rendabel is. De terugverdientijd is langer dan dat het apparaat mee gaat.  En de productie is vervuilend en gaat ten koste van grondstoffen die beter op een andere manier gebruikt kunnen worden.
Je ziet surfend op het internet lovende reclames langskomen, maar die reclames zijn volgens Radar misleidend.  En dat geloof ik graag als ik de informatie van Milieu centraal lees.
Niet doen dus!

13 opmerkingen:

  1. Ik denk dat thuisbatterijen als opslag in de zomer, voor gebruik tijdens de hele winter ook niet de oplossing is. Dan zou de capaciteit veel hoger moeten zijn. Op dit moment niet realistich. Ik denk dat een thuisbatterij icm een dynamisch contract meeer het idee zal zijn. Opslaan op de goedkope momenten van de dag, en zo goedkoopste energie gebruiken gedurende de dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook heel benieuwd naar mijn energierekening met terugleverboete e.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch wel bijzonder dat een thuisbatterij wordt afgeraden vanwege oa milieuredenen. En accu’s zijn idd slecht voor het milieu en er gaat nogal wat mensenleed (kinderleed) gepaard met delven van grondstoffen.
    Maar ondertussen moet iedereen wel een elektrische auto vanwege ‘ het milieu’.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat dus (elektrische fiets v anoniem). En hoe wonen al die mensen in Amerika, Canada, Zweden en weet ik veel waar nog meer off grid? Juist met een thuisbatterij. En Aaf je schrijft, max 6kwh.... daarvoor zeg je ik gebruik 5kwh, dan ben je er toch? Hoeveel stroom wek je dan op id winter? Want daar ligt het probleem. Veel mensen hebben zonnepanelen gekocht, de goed betaalbare variant uiteraard, want het milieu is belangrijk maar moet ons zelf niet teveel kosten. Duurdere en ook echt betere varianten werken id winter ook beter....
    Alle (fiets)accus, zonnepanelen ed zijn overigens een ramp vh milieu want veelal niet meer her te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou in de winter 30 zonnepanelen moeten hebben om in mijn eigen stroom te voorzien + een thuisbatterij. Dan zou het kunnen. In hartje zomer heb ik hooguit 2 zonnepanelen + een thuisbatterij nodig voor stroomvoorziening 's avonds en 's nachts.

      Verwijderen
  5. Of grid kan en gaat vaak ook met een eigen aggregaat is generator met dynamo en zo. En eventueel omvormers .

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kiezen tussen twee kwaden he

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als je volgens milieu centraal zelf gemiddeld 30% stroom verbruikt van je zonnepanelen dan heb je toch teveel panelen op je dak liggen? Of zie ik dat verkeerd? Ik heb geen zonnepanelen want verbruik weinig en heb 2 dakkapellen op het dak en die zouden niet meer geschilderd kunnen worden als er panelen op het dak liggen. Daarnaast heb ik moeite met verhoogd brandgevaar bij zonnepanelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb 6 zonnepanelen op het dak van mijn huis en daarmee voorzien we in een groot gedeelte van de stroom die we gebruiken.
    We hebben laten onderzoeken of een thuisbatterij zinvol zou zijn maar daarop was het antwoord een duidelijk NEE.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het hele punt met zonne- en windenergie is dat er (te) veel wordt opgewekt op momenten dat het niet gebruikt wordt. De opslag van elektriciteit is maar heel beperkt mogelijk. Een mogelijkheid is om overbodige elektriciteit om te zetten in waterstof. Dit kan wél heel goed opgeslagen worden. Zo kan je grotere hoeveelheden energie bewaren voor momenten dat het wel nodig is. Helaas is er lange tijd volledig ingezet in het opwekken van duurzame energie zonder vooruit te kijken. Hierdoor is techniek mbt waterstof op dit moment nog onvoldoende doorontwikkeld om grootschalig te worden ingezet. Jammer, want de combinatie duurzaam opgewekte energie en waterstof zou heel goed kunnen werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vraag me af hoe milieuvriendelijk het is als we allemaal onze zonnepanelen en batterijen gaan hebben, is dit niet heel veel materiaal?
    Moeten die na verloop van tijd vervangen worden en wat dan met het afval?
    Vandaag op de radio gehoord dat er nog nooit zoveel co2 is uitgestoten als het voorbije jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En al die oorlogen helpen niet mee, dat geeft ook veel milieunarigheid. Ik word er zelf ook naar van

      Verwijderen
  11. De 15 panelen op mijn dak wekken jaarrond tussen de 4000 en 4500 kWh op. In december wordt er echter maar 45 a 65 kWh opgewekt, terwijl in een zonnige zomermaand 700 kWh redelijk normaal is. Nogal wisselvallig allemaal en daarom ben ik me nu aan het oriënteren op een thuisbatterij. vooral bedoeld om perioden van stroomuitval op te vangen en er ook 's avonds uit te kunnen 'tappen'. Het eerst waarmee ook de verkopers mee aankomen is de terugverdientijd. Daarover komen de meest fantastische verhalen voor het voetlicht, maar op het moment dat je zegt daarin niet echt geïnteresseerd te zijn, maar vooral in het gemak ervan, kwam er weinig zinnigs uit de verkopers.
    Dan moest ik maar een dynamisch contract nemen werd gezegd, maar dat is het laatste wat ik wil. Ik kan u wel in contact brengen met een maatschappij.
    Maar het kwam er wel op neer dat ik in dat geval tussen ca €6000 en €15000 kwijt was, een beetje afhankelijk van de aanpassingen.
    Belangrijkste les voor mij was wel dat het een markt is waarin nogal wat cowboys ronddarren die op het snelle geld uit zijn. Maar je moet zelf wel toegang hebben tot de kennis. De verkopers hebben dat niet.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.