Pagina's

zaterdag 1 februari 2025

Op mijn bord in week 5

Het ging afgelopen zaterdag en de dag er na over bewerkte voeding die een lezer benoemde als vulling, iets minderwaardigs  dus, tenminste dat was mijn interpretatie van de reacties. Meerdere anonieme reacties volgenden over dit onderwerp. Het voelde een beetje alsof de voedingspolitie mij de les kwam lezen.

Daarom dacht ik: laat mij maar eens een uitgebreide lijst maken van wat ik at in de afgelopen week. 

Zaterdag 25 januari
Volkoren knäckebröd met 100 % pindakaas, hoemoes (dunne laagjes) en gesnipperde radijs.

Bio volkoren brood met zonnepitten met bio gemengde notenpasta en 8 cherrytomaatjes.

Pompoensoep, zelfgemaakt, met rode linzen, bloemkoolstronk, winterwortel, gele ui, chilivlokken, verse gember en natuurlijk pompoen (bio). Er bij: een snee bio volkoren brood met zonnepitten, belegd met hoemoes.
Yoghurt (koemelk) met walnoten en muesli.

Zondag 26 januari
Volkoren knäckebröd met 100 % pindakaas, hoemoes (dunne laagjes) en gesnipperde radijs.

Bio volkoren brood met zonnepitten met  100 % pindakaas en cherrytomaatjes.

Gegeten bij oudste dochter in verband met oppassen op avond. 
Naanbrood.  Linzen/groentesoep met bloemkool, ui, knoflook en tomaat. Met een paar lepels vegan  aardbeien yoghurt als toetje.

Maandag 27 januari
Volkoren knäckebröd met 100 % pindakaas, hoemoes (dunne laagjes) en gesnipperde radijs.

Geroosterd volkoren brood belegd met 100% pindakaas en geroosterde plakken bloemkool met kerrie.

Pompoensoep, zelfgemaakt, met rode linzen, bloemkoolstronk, winterwortel, gele ui, chilivlokken, verse gember en pompoen (bio). Er bij: een snee volkoren brood, belegd met hoemoes en een vegan vleesvervanger (schnitzel)
Yoghurt (koemelk) met bio muesli met extra proteïne.

Dinsdag 28 januari
Volkoren knäckebröd met 100 % pindakaas, hoemoes (dunne laagjes) en 3 gesnipperde radijs.
 
een hard volkoren broodje met gerookte haring.

Witlofsalade met stukjes banaan en gebakken gemarineerde tempé.

Yoghurt (koemelk) met bio muesli met extra proteïne.

Woensdag 29 januari
Volkoren knäckebröd met 100 % pindakaas, hoemoes (dunne laagjes) en 3 gehalveerde cherrytomaatjes

zuurdesem pistolet met kaas

*Pompoensoep, zelfgemaakt, met rode linzen, bloemkoolstronk, winterwortel, gele ui, chilivlokken, verse gember en  pompoen (bio).
*Yoghurt met gepureerde banaan

Donderdag 30 januari
*Brintapap met sojamelk

*Brintapap met sojamelk en een eetlepel gemengde notenpasta
Een uurtje later een gerookte haringfilet.

*Gepureerde bloemkoolsoep met kerrie en uien. Ik verwerkte ruim 900 gram groenten in de soep, maar er is nog van over gebleven.
*Yoghurt met gepureerde banaan.

Vrijdag 31 januari
*Brintapap met sojamelk en een eetlepel gemengde notenpasta

Volkoren boterham met plakjes gebakken tempé.

Gegeten bij jongste dochter in verband met oppassen op middag.  Wraps met veel gemengde groenten in alle kleuren, crispy chilli in olie en kidneybonen. 
Rijstepap met kaneel als toetje. 

*Op woensdagmiddag werd ik geopereerd aan mijn bovenkaak en had ik op twee plaatsen hechtingen in mijn mond. Dat maakte vloeibaar eten noodzakelijk of in ieder geval fijner om te eten

Mocht je toch graag een lijst willen van voeding en drinken die ik in de afgelopen week kocht?
Die lijst publiceer ik vanavond om 18:00 uur.

24 opmerkingen:

  1. Wat maak jij lekkere soepen. Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je eet heel gezond en maakt ook bewuste keuzes. Daarom begrijp ik niet dat je, in mijn ogen, zoveel kant-en-klare vleesvervangers koopt. Daar wordt zoveel aan toegevoegd om het op vlees te laten lijken, qua uiterlijk en smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hou toch eens op met door zeuren , die obsessie. Prachtig menu ondanks vervelende operatie. Ze koopt nauwlijks van die dingen. Brood en crackers zijn toch ook bewerkt. Of moeten we ook nog allemaal aan de graanmolen en de vijzels. Alles zelf maken. Ga dan ook maar zelf jagen en villen of slachten. Eerst maar leren om een mes te slijpen of een geweer te onderhouden dan.

      Verwijderen
    2. Geeske bewerkt voedsel is geen voedsel bewerken, zoals snijden of koken. Met bewerkt voedsel wordt bedoeld, voedsel met veel ingrediënten die smaak kleur en houdbaarheid veranderen . Dit kunnen ongezondere keuzes zijn. Ik kook mijn aardappelen, dat is geen bewerkt voedsel. Een doosje aardappelpuree waar je water aan moet toevoegen is dat wel. Lees etiketten en verbaas je over de lijst aan toegevoegde ingrediënten behalve aardappel. Bieke

      Verwijderen
    3. Hihi, als we dan toch blijven doormekkeren.. zelf het metaal voor je mes of geweer delven.. moet je wel even de deur uit.. naar Verweggistan? En hoe doe je dat, blootsvoets? Want zo'n vieze auto, dat mag echt niet! En mag je dan wel een pleister nemen als je in een scherf trapt?
      OK, alle gekheid op een stokje.. maar ik kon het niet laten..:-)

      Verwijderen
    4. Ach hou toch op met dat gezeur over kant-en-klare vleesvervangers. Zo ongezond zijn die nou ook weer niet. Hoe gezond dacht je dat vlees is dan? De gemiddelde vleesvervanger is gezonder dan het vlees dat vervangen wordt! Door geen vlees te eten wordt het leefklimaat op aarde een stuk gezonder. (En elk jaar naar Australië vliegen is juist erg schadelijk)

      Verwijderen
    5. Overdrijven is ook een vak apart :D :D

      Verwijderen
    6. Ine Jij snapt them 🥴

      Verwijderen
    7. Anoniem 9. 22. Daar is weer zo.n bevoogdend tiepje. Terwijl ik vroeg hou toch eens op met zeuren over die vega dingen uit een pakje. En dan ook nog doen als of ik een complete nitwit ben. Te erg.. Ik weet door heel veel overgevoeligheden dat ik etiketten moet lezen. En het verschil tussen aardappels en aardappel puree.
      Zelf maak ik die burgers..Maar als iemand anders dat anders doet. Gewoon niet zeuren. En aanstellen. Het is beter dat we de acties van Foodwatch onder steunen. B.v dat als er een plaatje van fruit op een product staat er 35 % echt fruit in moet zitten. Word al het aardig leeg in de supermarkt.
      Er zijn veel ouders die denken dat ze hun kind dan fruit geven door zo.n afbeelding.
      Oh leuk. Laten we nu eens gaan zeuren dat appelstroop of fructose toch ook als fruit mag tellen. En dat de suikers de zelfde clicemisch index hebben.

      Verwijderen
    8. Of laten we weer zo.n groep beginnen als die monniken . Mani nogwats . Het schijnt dat de woorden maniakale en manisch daar van af geleid zijn.
      Die mochten alleen eten wat de natuur, dus God , gaf. Fruit, besjes. Granen of andere zaden uit hun aren gesprongen.
      Dus niet eens plukken. Ook geen messen nodig of gips voor gebrokken benen van het uit bomen vallen.
      Er is een blog van een vrouw die een jaar alleen maar lokaal , 40 km rondom wil eten. Ze houd het een paar maanden vol. Geen thee. Koffie ,suiker. Peper, nootmuskaat. Of andere specerijen.
      Ik wil hier maar mee zeggen ; Wat is puur natuur eten ? ? ? Niemand toch die dat helemaal doet en kan.

      Verwijderen
  3. Ik ben dolblij met de huidige vleesvervangers.
    30 jaar geleden moest ik het doen met gedroogde sojabrokken ( bleh) , bonen of af en toe een eitje.
    Grappig dat veel mensen, ik ook, het liefst altijd hetzelfde eten voor het ontbijt. Ik altijd: een volkoren knäckebröd met zuivelspread, waar de poes altijd een likje van krijgt, en koffie met veel melk.
    Mandarijntje of appeltje toe.
    Jij eet een stuk gezonder dan ik Aaf, want ik snoep tussendoor, en ik kom niet aan zoveel groenten als jij. Wel genoeg volgens het voedingscentrum trouwens.
    Dus trek je maar niets aan van de voedingscommissie, jouw blog is
    "ter lering en vermaak", en ik leer ervan en vermaak mij dikwijls!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In mijn provinciestadje kocht ik 30 jaar geleden tofu, tempeh en seitan. Bij de naruurvoedingswinkel.

      Verwijderen
    2. Oh, dat geloof ik meteen!
      In de provincie is alles eerder. Als kind heb ik mijn eerste seksshop gezien toen ik bij een vriendinnetje op de boerderij logeerde, midden op de marktstraat. En dat terwijl ik mijn hele leven in hartje Amsterdam woon.
      Agatha Christie zei het al: in die kleine dorpjes in de provincie, daar gebeuren de spannende dingen.

      Verwijderen
  4. Dit zijn de maaltijden, met inderdaad veel groente. Eet je niks tussendoor? Want ik mis (behalve een banaan) is fruit en vooral in de vorm van citrusfruit.
    Ik heb mijn hele leven alle dieet hypes gevolgd en van Methode Montignac over gehouden om de dag met fruit te beginnen, op het moment een mandarijn en een sinaasappel. In de loop vd ochtend meestal een beschuit met roomboter en kaas of havermout met kokosmelk en rozijnen (overnight oats)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jawel, ik at fruit tussendoor en ik dronk ook alle dagen koffie, thee en water.

      Verwijderen
  5. Ik eet echt niet super gezond.Soms eet ik een bolognese lasagne van de Aldi, daar eet ik dan twee keer van. Andere keren aardappelschijfjes uit de airfryer met groente. Of een wereldgerecht. Daar zitten pakjes en zakjes in. Verspakketten maak ik ook wel. ‘s Morgens twee boterhammen met stroop. Natuurlijk ongezond. Tussen de middag met kaas en soms vleesbeleg. Ook wel zure haring of makreel. ‘s Zomers eet ik veel fruit, in de winter wat minder. Erwtensoep kook ik nu ook regelmatig, nu ik de slowcooker van mijn zoon leen. En natuurlijk kapucijners met appelmoes en spekjes. Als geheel niet super gezond, maar ook niet super ongezond, lijkt me. Ik ben wel sterk geminderd met vlees. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En nu komen er zeker weer reacties dat er niet genoeg afwisseling in zit met elke dag zelfde lunch en ontbijt? :) Ga zo door Aaf, lijkt me prima voeding! Gr.Marij

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik eet nauwelijks pompoen. Na de vorst belanden ze in de kliko. Ze staan mooi op de bank voor het huis.
    Ik vind ze saai. Dit jaar ge ik flespompoenen telen. Die ga ik wel eten.
    Ik had 8 planten. De pompoenen gingen traditiegetrouw naar familie en de overigen gaf ik weg aan een stel docenten. dat ook tuiniert voor zichzelf en voor mensen die net niet genoeg hebben. Dat stel is net als ik, erfelijk belast met tuinieren..

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je komt nergens zoveel geniepige reacties tegen als op fora over lijnen, dieetblogs, bij thinspo influencers (eetstoornis-verheerlijkers), enz. Ik denk dat dit mensen zijn die ZO chagrijnig zijn dat ze niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen (zowel in kwaliteit als kwantiteit) dat ze het wel moeten afreageren. Ze zijn zo boos dat het er op die manier uitkomt. Soort van 'hangry', die irritatie als je bloedsuikerspiegel te veel dipt.

    'Clean' eters, vegans, mensen met eetstoornissen enzovoorts zijn vaak hele lieve, normale mensen, maar er zitten 2 groepen tussen die echt venijnig kunnen zijn. De eerste is de groep die iets zoekt om zich moreel verheven te voelen, beter dan de ander. Vaak een heel laag zelfbeeld dat ze op deze manier afreageren. ZIJ zijn immers wel goed bezig. Het maakt daarbij dan even niet uit of jij ook goed bezig bent, op alles wat niet perfect is kan lekker commentaar gegeven worden. Wat deze mensen weer een opgelucht gevoel geeft, de boosheid is dan namelijk even uitgeraasd.

    De tweede groep zijn mensen met een eetstoornis die dit verbergen door vegan te zijn, of extreem clean te eten. Omdat daar positieve associaties aan hangen. Je bent dan niet iemand die aan anorexia lijdt, maar iemand die veel geeft om dieren en heel gezond alleen maar fris plantaardig, onbewerkt voedsel eet. Dat je daarmee (in die gevallen) veel minder calorieën binnenkrijgt valt dan niet op. Hier kunnen sommige mensen helemaal in doordraaien. Let wel, niet alle mensen met een eetstoornis! Maar er is zeker een groep die het zo aanpakt.

    Ik denk dat een van de twee van die groepen elke keer dat nare commentaar achterlaat; een soort van dwangmatig de woede over het eigen onvermogen om een gezonde relatie met eten te hebben afreageren.

    Dat, of iemand zoals je laatst beschreef, die hele rechtse tirades achterlaat. Wel of niet vlees eten is aan die kant voor sommigen ook helemaal doorgeslagen. Waarbij alles wat vlees eet goed is, en de rest links en 'dus 'slecht. Hele rare blik op de wereld, maar sommigen hebben hebben geklutste hersens gekregen de afgelopen 10 jaar. Dus het commentaar van 'zie, gotcha, jij eet OOK niet perfect' kan daar ook uit voortkomen. Een soort van 'pakken' op het feit dat jij ook wel eens iets eet dat bv. te zout is.

    In alle drie de gevallen heeft het helemaal niets met jou te maken. Het is een innerlijk defect in die mensen. Ze reageren hun eigen situatie af op jou. Ik zou de reacties gewoon niet meer plaatsen en ook de IP checken, zodat je kan zien of het elke keer dezelfde(n) zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij wijst nu ook wel weer erg vaak naar de vegans. In relatie met een eetstoornis en of andere frustraties. Hier op Aaf haar blog of op fb groepen zijn het juist de vleeseters die telkens lopen te mekkeren over die ongezonde kant en klaar dingen . Er is een onderzoek/ poll geweest op een vegan forum waar in juist veel vrouwen reageerden dat ze van hun eetstoornis genezen zijn door vegan te gaan eten. Ja een logisch weg misschien . Veel in wel of niet mogen eten verdiepen en dan uit komen bij al dat dierenleed. En dan ontdekken dat de verrijking in de beperking zit. Ik denk dat we die misschien wel voor ons zelf nodig hebben om de weg te vinden in het enorme ( vr) eet aanbod. Zolang we die maar niet aan een ander gaan opleggen. Dat is een sociale stoornis . De rest ge psychologiseer. Uitgaande van de norm dat vlees en zuivel eten hoort en moet.

      Verwijderen
  9. Als jij zo de schroef voor je implantaat krijgt, Aaf, mag je niets hard eten.
    Ik ontbijt altijd met magere kwark en een banaan, dus ik kan dat gewoon blijven eten. Wat ik wel prettig vind.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die knäckebrödjes kan ik dan niet eten, nu ook niet. Ze zijn behoorlijk hard. Die eten zou pijn doen aan de hechtingen in mijn tandvlees.

      Verwijderen
  10. Ik ben geen vegetarier en eet dus vlees. Wat anderen doen moeten ze lekker zelf weten. Het enige waar ik een hekel aan heb is aan mensen die anderen vertellen hoe en wat ze moeten eten. Of dat nu vlees eters zijn of vegetariers. Vertellen hoe jij eet en drinkt, prima, maar ga niet mensen die anders denken en doen de les lezen.En nogmaals dat geldt voor beide partijen. Ans

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.