Pagina's

donderdag 6 maart 2025

Gierst herontdekt

Al weer een tijd geleden had ik in een 2=1 aanbieding biologische gierst gekocht. Het is echt een herontdekking van dit graan! 
In mijn macrobiotische tijd, tussen 1975 en 1979, at ik regelmatig gierst. Soms zelfs in de zuurkoolstamppot, als vervanging van aardappelen. Als "vlees" aten we er destijds reepjes gebakken tempé bij.
Ik heb nu in de afgelopen tijd 2x gierst gekookt en ik vind het nog steeds heerlijk. Anders dan boekweit, wat ik destijds geroosterd heel lekker vond. Daar vind ik nu niets meer aan, maar gierst smaakt mij nog steeds goed. 

In de afgelopen week at ik de gekookte gierst zoals ik ook wel rijst eet. Met gebakken ui, prei, rode paprika en doperwten. Er bij:  knapperig gebakken vegan kipstukjes.

Ik zocht in mij oude macrobiotische kookboek, uit 1978, een recept op. Gierst brandt snel aan. In dat recept stond de tip om de gierst heel zachtjes te laten koken en daarbij een asbest vlamverdeler te gebruiken.  Die tip heb ik toch maar niet gebruikt,  ik zette de pan in een geïmproviseerde hooikist. 

Als je leeft op een krap budget, is de gierst geen aanrader. Gierst kost nogal wat, bij de AH €2,25 per 400 gram. Dat is prijzig! Met een smalle beurs zou ik gaan voor eigen merk volkoren macaroni (€0,79 per 500 gr) of zilvervliesrijst. (€1,49 per kg).

6 opmerkingen:

  1. Gierst schijnt ook regulerend te werken op je bloedsuiker.
    Als je het vaker eet, kun je ook eens bij een Indiase winkel of zo kijken of het daar voordeliger is.
    Mocht je nog boekweit hebben, die is vermengd met granenmeel heerlijk in de pannenkoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Boekweitpap eet ik een paar x in de maand als tweede ontbijt, mijn eerste ontbijtje zijn 2 vruchten.
    Tijdje geleden kreeg ik bij stiefdochter een salade van parelgort met bleekselderij en granaatappelpitten en lekkere dressing. Vond ik ook erg lekker.
    Zijn allemaal een beetje vergeten granen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ga het vanmiddag kopen.
    Ik geef niets om rijst, pasta, bami/mie, noodles etc.
    Ik heb een kleine beurs, maar ik zou er 8x mee kunnen doen. Dus dan ist nog leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het nog nooit geprobeerd, heb zelfs geen idee of het überhaupt wordt verkocht waar wij wonen en hoe het dan heet, maar moet het eigenlijk toch maar eens proberen. Tegen rijst kan ik steeds minder goed, hoewel ik er wel van houd, dat is wel jammer. Sorghum (kafferkoren) wordt bij ons wel weer veel gegeten. Is ook erg lekker om pap mee te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gierst ken ik alleen uit de tijd dat ik nog thuis woonde op de boerderij waar we onder andere een volière hadden met parkieten. Het was onderdeel van het parkietenvoer en de vogeltjes waren er gek op herinner ik me nog. Maar ja, ik heb het nu over de jaren '60 van de vorige eeuw. Of je toen überhaupt gierst voor menselijke consumptie kopen kon; geen flauwe notie.
    Heb later ook nooit de behoefte gevoeld om alternatief te eten. Hield me wel aan de schijf van vijf, maar ben nooit begonnen aan het alternatieve circuit. Vooral ook omdat het in die tijd, in mijn woonomgeving althans, nogal stevig evangeliserend bezig was. En dat begon me enorm tegen te staan. Eerlijk gezegd zou ik er nu, op mijn 81e meer voor openstaan dan destijds, ondanks dat ik nog steeds allergisch ben voor fanatiek evangeliserende veganisten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn toenmalige partner was helemaal bekeerd tot de macrobiotiek. Hij werd acupuncturist en ging zich vervolgens toeleggen op Bachbloesem therapie. Nogal zweverig. Voordat hij met het bachbloesem gedoe begon, zijn onze wegen gescheiden.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën of fascistische opmerkingen) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.