Mijn huis is ruim, waardoor ik jarenlang nauwelijks noodzaak voelde om op te ruimen. Ja ik ruimde wel eens op, maar er bleef ook nogal wat liggen.
Nu heb ik het voornemen om op vrijdag een uur op te ruimen. Ik schreef er al eerder over, lees hier hoe ik begon. Declutteren noemen ze dat opruimen in hedendaags Nederlands. Afgelopen vrijdag zou de 2e keer zijn, maar er kwam meteen al een kink in de kabel. Ik kreeg een dringend oppasverzoek. Dat gaat voor en ik dacht: dan verschuif ik mijn opruim-uur naar de avond.
Ik ben flexibel, waarom niet op avond of zaterdag of zondag?
Het plan was om mijn papieren administratie aan te pakken. Ik archiveer al jaren alles digitaal, dus die administratie is grotendeels overbodig, oud en niet meer nodig.
Toen ik vrijdagavond om kwart voor negen 's avonds thuis kwam, na een fietstocht door de koude mist arriverend in een koud huis, had ik er allesbehalve zin in.
Een kastplank van 80 cm breed vol met ordners. Sommige ordners had ik in jaren niet ingezien en dat was in sommige gevallen niet voor niets.
Ik vond bijvoorbeeld een akte van erkenning* voor ons ongeboren kind of mogelijke meerling, uit mei 1985. Met de handtekeningen van mijn partner, van mij en van een ambtenaar van de gemeente Groningen. Op 30 mei werd ons dochtertje dood geboren en daardoor was de akte niet meer van toepassing. Dat papiertje heb ik destijds in de ordner gedaan en nooit meer naar gekeken en nooit meer aan gedacht. Te pijnlijk waarschijnlijk. Bij de volgende zwangerschap, het jaar daarna, hebben we niet meer zo'n papiertje gehaald. En kreeg mijn oudste dochter de eerste dagen na haar geboorte op vrijdag, mijn achternaam en pas later de naam van haar vader, toen ik in het ziekenhuis de akte van erkenning getekend had. Ik was er sindsdien van overtuigd dat het een slordigheidje van ons was om het niet van tevoren te regelen, maar ik denk nu dat we eerst maar eens afwachtten of er inderdaad een levend kind geboren zou worden. Dat was niet vanzelfsprekend na een miskraam en daarna een doodgeboren kindje.
In diezelfde map vond ik een aanmaning voor de rekening van de crematie 1985 van dit doodgeboren kindje. Daar heb ik ook geen enkele herinnering aan! Uiteraard wel aan het feit dat ze gecremeerd werd, maar dat we die rekening te laat betaalden, absoluut geen herinnering!
Naar beide papieren heb ik na juni 1985 nooit weer gekeken, tenminste ik herinner me er helemaal niets van. Op het tabblad staat kindje 1985. Dus het onderwerp van dat stukje in mijn archief was meteen duidelijk en emotioneel beladen. Nu, na bijna 50 jaar, gaat het weg.
Er komt in de kast ruimte voor andere dingen, zoals puzzels en spelletjes voor de kleinkinderen.
Het is goed zo.
*Ter verduidelijking: we waren niet getrouwd en hadden ook geen geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. We woonden alleen samen. In dat geval kun je een kind door de vader laten erkennen, zodat het een wettig kind wordt van beide ouders. Daar was dan nog wel een uitspraak van de kantonrechter voor nodig. Ik wilde destijds wel trouwen, maar hij wilde dat niet, vond het nergens voor nodig. Aan het einde van onze relatie van 20 jaar wilde hij wel trouwen, maar zag ik dat door zijn vergevorderde psychiatrische ziekte niet zo zitten.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
Pagina's
▼
Wel trieste herinneringen
BeantwoordenVerwijderenIk heb wel eens gehoord dat papieren vaak het moeilijkst opruimen zijn en dat herken ik wel. Deze zijn wel erg confronterend. Knap dat je hebt doorgezet. Volgende week even iets van een bestekla?
BeantwoordenVerwijderenOp het Viafora-forum loopt een draadje "een kastje/laatje per dag" . Een inspirerend draadje, iets voor jou?
BeantwoordenVerwijderenDeclutteren is natuurlijk Engels, ik noem het zelf ontrommelen.
BeantwoordenVerwijderenGoed bezig Aaf, in etappes die te overzien zijn dingen wegdoen die niet meer ter zake zijn.
Dat is inderdaad een groot probleem bij echt 'opruimen' (in plaats van de gewone normale schoonmaakactiviteiten). Zeker als je wat ouder wordt kom je veel fijne, maar ook veel pijnlijke herinneringen tegen.
BeantwoordenVerwijderenKan ook bv een brief zijn van iemand met wie een vriendschap of liefde vervelend eindigde, of een object dat je herinnert aan een ouder die toch niet zo aardig was. Of juist heel erg lief, waardoor de gedachte aan het verlies je jaren later opeens weer in verse, diepe rouw dompelt. Ik denk dat dit een van de grootste redenen is waarom mensen dit soort opruimklussen uitstellen.
Dit helpt misschien; Elke keer dat je besluit om iets wel weg te gooien, is een cadeautje aan je toekomstige zelf. Als je het op de stapel 'mwa ik heb er genoeg ruimte voor en ik wil er niet mee dealen' legt, dan kom je het tijdens de volgende ronde tegen. Waardoor je dan WEER die confrontatie hebt. Dus je maakt dan elke keer die wond weer open. Bij je kindje ligt dat iets anders, dat is zo intiem en ook vol met liefde. Maar andere dingen waar je eigenlijk alleen nare herinneringen aan hebt? Gewoon weggooien. Dan hoef je er straks als je misschien nog een keer aan de slag gaat -bv omdat je kleiner gaat wonen- niet nog een keer naar te kijken.
Ik neem deze even mee. Ik heb ook zo'n confronterende doos met spullen, tijd om mezelf cadeau te doen dat ik die nooit meer tegenkom. Dankjewel!
VerwijderenDeclutteren vind ik echt een onzinnig woord. Gewoon opruimen wat mij betreft. Een groter huis heeft als nadeel dat er veel in past. Nu ben ik zelf vrij 'weggooierig' en hou ik van opgeruimd en leeg, dus bij mij zal het niet snel vollopen gelukkig.
BeantwoordenVerwijderenRecent zijn mijn ouders (eind 60, begin 70) verhuisd naar een kleiner huis. Daardoor hebben zij veel opgeruimd, weggegooid/weggeven etc.
Mijn (sinds kort ex-)schoonouders daarentegen wonen in een grote tweekapper die van BG tot zolder vól staat met ouwe zooi. Helaas voor mijn ex zal hij daar een flinke kluif aan hebben als zij zouden overlijden, want zij zijn niet van plan het nog op te ruimen en vinden het heel normaal dat hij het doet. Voor mijn ex-man vind ik dat wel naar.
Ik kan me voorstellen dat oude documenten herinneringen oproepen. Soms ook herinneringen uit minder mooie of zelfs nare tijden. Dat maakt het proces ingewikkeld. Ik zie bij een collega dat het ook helpt met verwerken om het nog eens goed te bekijken.
Ik denk dat u rond mijn leeftijd zit.
VerwijderenMijn ouder zijn ook ver in de 60. Soms denk ik ook; als dat huis leeg moet....wat dan?
Ben zelf minder valide dus dat wordt hem niet.
Zelf ben ik verhuisd naar een grotere woning, maar ik deed een hoop weg rondom de verhuizing en ik leef al sinds 2014 een minimalistische levensstijl.
Heb zelfs nog overwogen om veel foto's kn de versnipperaar te doen op 30 na ofzo. Dr zijn dr wel veel weg van vroeger hoor.
Ik hou maandelijks wel een opruimrondje om bij te houden. Ik laat makkelijk spullen los (al schaf ik veel al niet eens meer aan), maar papieren van bijv overheidsinstanties bewaar ik meer dan 5jr.
@anoniem 11.33 ja, heel jammer dat ouderen er niet bij stilstaan dat ze hun kinderen opzadelen met allerlei moeilijke beslissingen over wat te doen met dierbare spullen, foto's, brieven. Maar voor de kinderen of kleinkinderen hebben die geen betekenis meer, vaak onbekend met de personen die op foto's staan of afzenders van brieven zijn. Naast het rouwproces om de overleden ouder ook nog de moeilijke taak om dat allemaal af te handelen. Soms ook nog onder tijdsdruk omdat de huur van de woning of verzorgingstehuis vervalt.
VerwijderenGoed dat je nu zelf al een start maakt, Aaf.
Elke kringloop heeft een opruim service Hoef je zelf niets te doen. Ook schoonmaken na het ontruimen kun je regelen.. kost geld inderdaad, maar die tweekapper zal een koophuis zijn. En voor de verkoop moet je het toch leeghalen en schoonmaken. Wel tegen die ex schoonouders zeggen Dat vreemden dat dan gaan doen, al hun privé zaken zien en wegdoen. Soms is dat de stimulans voor mensen om het zelf te doen. Vooral degenen die op een dorp wonen waar iedereen iedereen kent.geen leuke manier maar in sommige gevallen de enige manier. Bieke
VerwijderenKringlopen hier weigeren de meubels mee te nemen wegens te veel aanbod en te weinig vraag. Zie het ook bij de fancy fair van de kerk, dat zulke spullen overblijven en vernietigd worden.
VerwijderenVoor het huis van mijn schoonmoeder een bedrijf in gehuurd. Kost veel geld maar in twee dagen was het veeg schoon en leeg.
BeantwoordenVerwijderenMarijke.
Dat is heerlijk als je je die luxe kunt veroorloven. Daar zou ik ook voor kiezen als het kon. Ik hoor er regelmatig goede verhalen over.
VerwijderenIs ook een goede oplossing. Er zijn ook opkopers die komen kijken en beslissen of er ruim voldoende waardevolle spullen in zitten en dan maken ze ook alles leeg, maar waarschijnlijk niet schoon.
VerwijderenDat is precies wat ik ook ga doen bij het (enorme en volle) huis van mijn vader. Ik hoef er niets van, spullen waren van hem en mijn moeder. Ik heb genoeg aan herinneringen in mijn hoofd. Mijn vader weet dat ik dit ga doen en vindt het prima.
VerwijderenDe erfenis was ruim genoeg om de kosten van het leegruimen te betalen. We hebben natuurlijk wel de administratie en de echt dierbare spulletjes meegenomen. 2 doosjes denk ik. De andere kinderen ook.
VerwijderenMarijke
Opruimen heeft sneeuwbaleffect. De eerste beetjes zijn moeizaam, later wordt het eenvoudiger. Het hindert daarom niets om een doos of klapper terzijde te leggen en met een volgende te beginnen. Op een gegeven moment (en dat kan na jaren zijn) komt het moment dat het kinderpuzzeltje, de bedelarmband, het damasten tafellaken, de foto van je oudoom wel weg mag. Of misschien besluit je wel om iedere dag te ontbijten op dat tafelkleed in plaats van het "voor speciale gelegenheden" te bewaren.
BeantwoordenVerwijderenWe hebben net het appartement van mijn schoonmoeder leeggeruimd en ook mijn zeer nuchtere en praktisch ingestelde schoonbrussen hebben van alles terzijde gelegd, waar ze nog geen afstand van konden doen. Zo werkt het, volgens mij. Mensen moeten tijd voor afscheid kunnen nemen.
(Gooi wel alles weg wat te vies is om met een tang aan te pakken)
Papieren, foto's en brieven zijn het allermoeilijkste, succes!
BeantwoordenVerwijderenMijn eerste kindje was ook overleden toen ze geboren werd. Juist alles wat rondom haar te maken heeft kan en wil ik niet wegdoen. Ik heb al zo weinig van haar. Zijn er bij jullie nog foto's gemaakt Aaf?
BeantwoordenVerwijderenNee, er zijn geen foto's. Er werd ons in eerste instantie door de gynaecoloog zelfs ontraden om haar te gaan zien. Zo ging dat bijna 40 jaar geleden. Toen gingen ze heel anders om met de dood van baby's.
VerwijderenEen verpleegkundige zei: ga wel, want anders maak je het in je hoofd erger dan het is. Haar raad hebben we opgevolgd. We hebben haar gestreeld en bekeken. Het was een mooi kindje en ik ben heel blij dat ik haar gezien heb. Dat had ik niet willen missen.
Mijn zusje is als kleintje overleden. Ik heb niets van haar, mijn moeder heeft het grafje laten ruimen. Nu heb ik zelf een herdenkingsplankje ingericht, heel klein, maar toch.
BeantwoordenVerwijderenToen mijn moeder naar het verzorgingshuis ging wilde mijn zus alles uitzoeken, samen met haar dochter. Zij kregen alle drie ( ook de kat) longontsteking van het stof en de schimmels in de kleding en bontmantels en boeken en andere troep.
Dus, wil je het later zelf doen, stofmasker op!!
Ik vond het opruimen van het huis van mijn ouders behoorlijk lastig. Mijn vader overleed als eerste en toen ging mijn moeder van het grote vrijstaande huis met meerdere schuren verhuizen na een kleine eensgezins woning. Dus er moest heel veel weg en later toen mijn moeder ging verhuizen naar een vezorgingstehuis moest er weer heel veel opgeruimd worden. En gingen een aantal spullen mee met mij en mijn toenmalige man. Maar na mijn scheiding ging ik veel kleiner wonen met mijn dochter en ging er weer veel weg. Nu ben ik 63, mijn dochter is het huis uit en ik wil haar het opruimen zoveel mogelijk besparen als de tijd daar is. Ik ben dus vorig jaar begonnen met opruimen en in het begin vond ik dat heel lastig, maar ik kreeg er steeds meer een goed gevoel bij, want wat niet hebt hoef je niet op te ruimen en schoon te houden. Dus gaat er steeds meer de deur uit, wel houd ik er rekening mee dat ik niks wegdoe wat mijn dochter mettertijd graag zou willen. Laatst kwam een buurman me helpen met een klusje en zei, jouw huis lijkt veel groter. Precies ,lijkt , omdat ik steeds minder spullen heb en daarom ook een aantal kasten weggedaan heb. En heb tot nu toe geen spijt van alles wat de deur uit is.
BeantwoordenVerwijderen