donderdag 19 december 2024

School

Blogcollega Mevrouw Niekje schreef kort geleden een leuke blog over scholen en opleidingen die ze bezocht.
Een leuk onderwerp!
Een onderwerp dat ik wil navolgen, omdat ik het leuk vind om over vroeger te schrijven.
En man o man, wat heb ik veel jaren in scholen en op opleidingen doorgebracht!

Kleuterschool
- Vanaf dat ik 4,5 was, zat ik op de kleuterschool. Toen ik vier jaar werd, was er geen plek en kwam ik op de wachtlijst. Pas na verloop van tijd kon ik instromen. Onderwijs werd er eigenlijk niet gegeven, hoewel ik wel oefende in motorische vaardigheden zoals knippen, plakken, matje vlechten, papier uitprikken op een priklap en spelen in een gymzaaltje en buiten.

Lagere school
- daar leerde ik heel veel, rekenen, taal, aardrijkskunde, biologie, geschiedenis, handwerken. In de laatste 3 jaren van de lagere school was ik vaak ziek en liep ik onderwijsachterstanden op. Ik werd particulier getest. De cito toets bestond nog niet. De uitslag was dat ik slim zat was, maar dat ik vanwege die achterstanden en doordat ik een heel onzeker en verlegen meisje was, maar beter naar de mulo kon.

Mulo-B - De Mulo was eigenlijk te makkelijk,  maar de aansluiting bij overstap naar de HBS was lastig, sloot niet goed aan. Dus heb ik de Mulo afgemaakt en koos ik voor Mulo-B met als keuzevak scheikunde.
Het onderwijs in die exacte vakken was heel pittig, het tempo was hoog en ik was 1 van de 2 meisjes in die klas. Mijn eindexamencijfers voor de exacte vakken waren nauwelijks voldoende. Dat had mijn motivatie voor deze vakken niet bevorderd, ik besloot bij de overgang naar de Havo-top deze vakken te laten vallen. Voor mij geen wiskunde, scheikunde en natuurkunde meer.

Havo-top- Toen ik mijn eindexamen Mulo deed, was de Mammoetwet ingegaan. Geen HBS, geen Mulo, geen MMS meer, maar Havo, Mavo, Atheneum en Gymnasium. Ik stapte over naar de Havo-top om daarna een vervolgopleiding te kunnen gaan doen.
De Havo-top was verbonden aan een Pabo. Voor die tijd was het een kweekschool, waartoe je met een Mulo diploma toegang had, ook met een HBS diploma, met dat laatste diploma kon je instromen in de 3e klas, dacht ik. De 1e en de 2e klas van de oude kweekschool werden omgevormd tot de Havo-top, klas 4 en 5 van de Havo.
Je mocht je 6 eindexamenvakken helemaal zelf kiezen. Ik koos voor een pakket dat later een pretpakket genoemd zou worden: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Aardrijkskunde en Geschiedenis.
In de 5e klas werd ik in de herfstvakantie ziek. Ik had een ernstig oogprobleem: loslating, gaten en scheuren in het netvlies van beide ogen. Mijn linkeroog was het ergste aangetast, rechts viel mee en moest alleen een aantal keren gelazerd worden. Ik heb lang in het ziekenhuis gelegen voor operatie en behandeling. Mijn gezichtsvermogen werd zo goed mogelijk gered en ik heb geluk gehad. Met anderen met dezelfde kwaal liep het minder goed af. Het gevolg was wel, dat ik mijn ogen in de eerste periode nadat ik het ziekenhuis lag niet goed kon inspannen, van het lezen van 4x 10 boeken (of waren het er meer?) voor de boekenlijst voor de 4 talen kon geen sprake zijn. De schoolonderzoeken die in de loop van het jaar afgenomen werden, had ik door deze ziekte ook gemist. Ik heb geen eindexamen gedaan en ik heb jaar 5 over gedaan en ik ben toen met vlag en wimpel geslaagd voor de Havo.

Bibliotheek- en documentatieacademie (nu zou dat een tweejarige HBO associate degree zijn) -
Ik hield van het lezen van boeken en ik had geen vastomlijnde ideeën over een beroep voor de toekomst. De tweejarige HBO-opleiding leek mij een goed plan. Het was een leuke opleiding en ik had het goed naar mijn zin. Na mijn diplomering in 1974 bleek er erg weinig werk te zijn. De economie stond er niet goed voor en op bibliotheken werd bezuinigd, want die leveren geen winst op, er moet alleen maar geld bij. Na een jaar werkloos te zijn geweest, leek het mij een goed idee om me te oriënteren op verdere scholing. Ik koos voor het VWO, zodat ik aan de universiteit zou kunnen gaan studeren.

Atheneum aan het NAC (=Noordelijk Avondcollege) klas 5 en 6.
Op deze school was 3 avonden in de week tussen 17:30 en 22:00 uur les. Doordat het een avondschool was, mocht ik 1 vak minder volgen dan dat dit op het dagonderwijs moest. 6 eindexamenvakken dus. Dezelfde vakken als op de Havo. In klas 6 werkte ik er bij. Ik werkte parttime (50%) bij de universiteitsbibliotheek als medewerker uitleenbureau. Ik moest zelf mijn boeken kopen en ik moest schoolgeld betalen.

Kunstgeschiedenis (afgebroken),
Nadat ik mijn VWO diploma haalde, kon ik gaan studeren aan de universiteit. Ik koos voor werken en studeren. Ik werkte nog steeds bij de universiteitsbibliotheek en daarnaast studeerde ik kunstgeschiedenis.  Dat ging moeizaam, ook doordat ik nog steeds werkte en grotendeels voor het gezin (met 2 kinderen) van mijn toenmalige partner zorgde. Colleges volgen, studeren, werken, koken en huishouden doen, voor kinderen in de basisschoolleeftijd zorgen, een beetje véél. Bovendien werd vaak door de docenten gezegd dat de werkgelegenheid slecht was, de meesten van de studenten zouden werkloos worden. Dat motiveerde mij niet. Maar geschiedenis vond ik wél heel leuk, ik besloot over te stappen naar de studie geschiedenis.

Universitaire studie geschiedenis (afgebroken),
Ik stopte met werken en ging min of meer fulltime studeren. Nog wel met het gezin er naast.
In het eerste jaar heb ik de slechte relatie met mijn partner verbroken en ben gaan samenwonen met mijn nieuwe vriend. Wat studie betreft: ik kwam er achter dat ik niet een erg goed geheugen had, in ieder geval niet voor jaartallen. Eigenlijk had en heb ik sowieso moeite met getallen. Daarnaast vond ik de studie toch minder interessant dan gedacht. Al die stomme oorlogen en veldslagen, ik vond sociale geschiedenis véél leuker. Ik haalde mijn eerste jaar niet en stopte met de studie. Mijn nieuwe partner was wel heel enthousiast. Hij nam al mijn boeken over en begon met de studie geschiedenis.

Hbo opleiding tot maatschappelijk werker,
Tijdens een jaar werken in een fabriek, productiewerk in de tabaksfabriek, en ondertussen zonder resultaat solliciteren bij bibliotheken, zocht ik uit wat ik dan wel wilde. Maatschappelijk werker wilde ik worden. Dus 4 jaar met veel plezier en goede resultaten een Hbo opleiding gedaan.
Vervolgens had ik opnieuw problemen met het vinden van werk, het lukte niet om een baan te vinden.
Ik heb wel vrijwilligerswerk gedaan in het begeleiden van vrouwengroepen, maar betaald werk vond ik niet.
Ik kreeg kinderen en mijn partner werd ernstig psychiatrisch ziek. We belandden in de bijstand en ik had het druk met kleine kinderen en zorg voor partner. Ondertussen werkte ik als vrijwilliger in het buurtwerk, in de bewoners belangenvereniging. Ik fungeerde daar als secretaris.

Secretaresse-opleiding mbo4. De mogelijkheid deed zich voor om met behoud van uitkering gratis parttime de secretaresse opleiding bij het Centrum Vakopleiding te doen. Het was een manier om uit de bijstand te komen. Anderhalf jaar 20 uur per week, + huiswerk. Nogal saai, maar het leek er op dat ik daarmee aan het werk kon, want de opleiding was bedoeld als opstapje naar werk.  En dat lukte! Binnen een maand na diplomering werkte ik bij de universiteit. Weer parttime, op uitzendbasis.
Een vervanging voor zwangerschaps- en ouderschapsverlof. In eerste instantie 3 dagen per week en later 1,5 dag per week. Eind november 1999 zou deze baan eindigen, maar vanwege de uitzendbasis, mocht ik ook eerder vertrekken. Per 1 november vond ik een baan als secretaresse bij de Hanzehogeschool en daar ben ik tot maart 2019 gebleven.

Assistant to the manager
Tijdens mijn werk bij de hogeschool kreeg ik de mogelijkheid mij verder te scholen. Een 2 jarige avond opleiding Assistant to the Manager is het geworden. De werkgever betaalde de opleiding en ik betaalde de boeken en stopte er flink wat tijd in. Het was een soort Secretaresse Plus opleiding met vakken als Financiële Analyse, Interne communicatie, Organisatie en haar strategievorming, Marketing, Projectmanagement en Kwaliteitszorg.

Daarnaast volgde ik nog korte cursussen:  excel, allerlei ICT applicaties en dergelijke.

Als ik dat allemaal zo opschrijf, is het een lange lijst! Lang niet allemaal fulltime, ook nogal wat jaren parttime of avondopleiding, maar toch 28,5 jaar scholing.

Gratis?
Nog even voor alle duidelijkheid: denk niet dat alle onderwijs en scholing gratis was.
Ik heb collegegeld betaald voor het HBO- en Universitair onderwijs. Ik heb schoolgeld betaald voor avond VWO en daarnaast kocht ik alle boeken die gebruikt moesten worden in hoger onderwijs en VWO.
De secretaresse-opleiding was wel gratis, evenals lager onderwijs, Mulo en Havo. Voor die laatste 2 opleidingen moesten wel zelf boeken aangeschaft worden.
Overige opleidingen en cursussen zijn door de werkgever betaald.

9 opmerkingen:

  1. Wat een scholingsweg met hard werken. Om toch 20 jaar je uiteindelijke baan te houden. En veel uiteenlopende kennis te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben uit 1951 en heb de "bezemklas" van de Montessori MMS gedaan in Amsterdam. Ik ben 1 September jarig, dus ik was een vroege leerling.
    Het was wel een eng idee dat ik nooit mocht blijven zitten, want erna hield het op!
    Ik kreeg naast jouw "pretpakket" - intensieve talen met vooral veel conversatieles - ook organische scheikunde, sterrenkunde en handwerken, want dat vond de rector belangrijke vakken. Oh, en balletles voor een goede houding.
    Wat een tijd!
    En later, toen ik 40 was, heb ik de in service verpleegkundige opleiding gedaan in het OLVG: ook de bezemklas, daarna werd het MBO of HBO.
    Sommige dingen zijn voorbestemd denk ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is inderdaad een heel verhaal als je het zo achter elkaar opschrijft.
    Ik kan heel kort zijn, kleuter, basisschool en mulo, allemaal Montessori onderwijs. Uiteindelijk examen 3 jarige ULO gedaan, Ik was niet zo goed in theorie maar heb wel een goede basiskennis.
    Gaan werken met 16 jaar en 5 maanden toen mocht dat nog.
    Altijd op kantoren gewerkt en via gewone typemachine naar computer lay-outwerk gegaan enkele korte cursussen over specifieke programma's gedaan die betaald werden. In al dat werk was ik wel goed omdat je vaak wel een basiscursus kreeg maar het echte werk in de praktijk leerde en daar was ik wel goed in

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou, jij hebt in ieder geval niet stil gezeten en veel algemene ontwikkeling opgedaan.
    Na de lagere school ben ik naar het U.L.O gegaan, (diploma A met wiskunde) omdat er het laatste jaar geen leraar boekhouden en aanverwante vakken was. Ook op die school (r.k.) nog een godsdienstdiploma gehaald 🤣 Jaar later type - en stenodiploma en middenstandsdiploma. Tijdens mijn ‘loopbaan’ getuigschriften van diverse werkgerelateerde cursussen. Heb de eerste 10 jaar altijd op kantoren gewerkt, daarna in winkels (o.a. kledingzaak en V&D) maar de leukste baan was in een grote stoffenzaak in Friesland.
    In 1985 zijn man en ik zelf een zaakje begonnen (goud- en zilversmederij) en we zijn in 2018 met pensioen gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik was verrast dat je kunstgeschiedenis gestudeerd hebt! Dat heb ik ook gedaan, afgestudeerd in 1985.
    Banen lagen inderdaad niet voor het opscheppen, ik heb het kunstgeschiedenis onderwijs op de basisschool van mijn kinderen voor mijn rekening genomen (onbezoldigd), ben in het lezingencircuit terecht gekomen met aansluitend excursies ( leuk als bijbaantje, viel niet van te leven) en later via Guid'or gids geweest in Amsterdam en diverse musea. Omdat ik 5-talig ben verdiende dat enorm goed.
    Wat mij door de studie enorm goed bijgebracht is is bronnenonderzoek te doen, daar heb ik veel profijt van. Ik kan dus vanuit verschillende hoeken onderwerpen onderzoeken, hoef me niet alleen op krant of NOS te verlaten. Met verrassende resultaten...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Misschien heb je wel het meeste geleerd op de kleuterschool!
    Je kreeg daar nog vaardigheden mee waar je de rest van je leven profijt van hebt zoals oefenen motoriek, sociale omgang en noem maar op! En de juf las vast ook voor, hoe belangrijk voor de woordenschat van een kleuter en om belangstelling op te wekken voor boeken.
    Was het kleuteronderwijs maar gebleven zoals het was, maar met het invoeren van de basisschool is daar veel verprutst.
    Als we ons afvragen waarom kinderen zo slecht kunnen lezen moeten we ons maar eens af gaan vragen waarom we letters en cijfers in een kind gieten op een leeftijd waarop een kind heel andere dingen nog moet leren en belangrijk zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sommige kinderen vinden letters en cijfers veel fijner dan knippen en plakken, ook al zijn het nog maar kleuters. Vroeger was niet altijd beter. Je moest altijd groepsgewijs werken, werken op eigen niveau was er niet bij. Ik heb me stierlijk verveeld op kleuter en lagere school. Ik had mezelf lezen en schrijven geleerd op de kleuterschool, maar dat werd zeer afgekeurd door de meesters en juffen van de lagere school. Van knippen en plakken houd ik nog steeds niet, van lezen wel. Ik heb ook de bibliotheek opleiding gedaan, Aaf. in 1997 afgestudeerd en altijd werk gedaan in dat vakgebied. Nu bij jouw oude werkgever.

      Verwijderen
    2. Als moeder van twee kleuters vraag ik me af wat dan het verschil is met de kleuterschool vroeger en het basisonderwijs nu. Knutselen, gymmen, verkleden, buiten spelen, voorlezen... Dat doen ze allemaal nog steeds. En de oudere kleuters leren ook cijfers en letters. Prima toch?

      Verwijderen
  7. Leuk dat jij over jouw schoolloopbaan hebt geschreven. En wat heb je veel gedaan!!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.