donderdag 16 januari 2025

Ziek van blauwe bessen uit de diepvries!

Tot ongeveer een jaar geleden kocht ik regelmatig een kilo diepvries blauwe bessen, bij de AH. De laatste tijd koop ik meestal 1000 gram zomerfruit en meestal niet bij de AH, maar bij de Lidl. In de zakken zomerfruit zit een mengeling van blauwe bessen, rode bessen, zwarte bessen, frambozen, aardbeien en kersen. Die mengeling vind ik lekkerder dan alleen blauwe bessen.

En nu was er in het nieuws dat de sommige zakken blauwe bessen van de AH besmet zijn met Hepatitis A. Zakken met een houdbaarheidsdatum van 14-4-'26 en de data daarvoor.  Een van de plukkers van blauwe bessen of verpakkers in Polen, of misschien meer, hadden/hebben Hepatitis. Niet goed je handen wassen na wc gang en hups, het virus zit op het fruit. Dat overleeft het vriesproces en zorgt voor besmetting in Nederland. Volgens het RIVM zijn er waarschijnlijk honderden Nederlanders besmet, maar de meesten merken daar niet zo veel van. Sommigen wel en worden flink ziek. 

Gelukkig worden kleine kinderen er niet ziek van, het hepatitis A-virus veroorzaakt bij kinderen tot 6 jaar nauwelijks klachten.

Eerlijk gezegd was ik diepvries groenten en fruit nooit. Ik ga er zonder meer van uit dat de producten schoon zijn en niet besmet met bacteriën of virussen, maar zou het dan toch goed zijn groente en fruit te wassen? Dat lukt bij gehakte spinazie in ieder geval echt niet en als ik gemengd rood fruit ontdooi, dan liggen de bessen, aardbeien en kersen in een plasje sap. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je die wast? 
En nu lees ik dat wassen ook niet helpt: Wassen helpt niet om het virus van de bessen te verwijderen.
Als je het virus oploopt, heb je gewoon pech!  Gelukkig is de kans niet zo groot dat je besmet wordt en als je besmet wordt is de kans niet groot dat je er ernstig ziek van wordt.

12 opmerkingen:

  1. Gisteren hoorde ik een viroloog zeggen,dat "helaas" de kinderen door betere hygiene minder vaak besmet raken. En dus geen levenslange immuniteit opbouwen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je het in de buurt hebt kun je ook nederlandse blauwe bessen of bosbessen zelf invriezen. Wij plukken ze in de bessentuin hier in de buurt, maken ze thuis verder schoon (takjes, stof) en vriezen ze los in. Meer werk en misschien niet voor de hele winter voldoende....maar blauwe bessen groeien ook hier.
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik pluk in de zomer bramen, die zijn er genoeg, bosbessen helaas niet.

      Verwijderen
  3. Na dit bericht van ah ben ik niet van plan om nog diepvriesfruit te kopen. Elke ochtend at ik die blauwe bessen in de havermout. Maar ik schil vanaf nu een appel of pel een banaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is niet zeker dat de besmetting door een plukker komt.Het is een mogelijkheid. Maar het probleem ligt niet bij de diepvries. Ook bij vers fruit kan het gebeuren. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij mij in de buurt is een grote pluktuin met alleen blauwe bessen (onbespoten)met een vrij lang plukseizoen. Ze adviseren daar de bessen ongewassen in te vriezen. Doe dit al jaren. Voor mij geen bessen uit het buitenland. Zijn vast meer kwekerijen in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. het komt tegenwoordig wel vaak voor deze terug roep acties.je moet er toch vauit kunnen wat in de winkel verpakt te koop is goed is. wordt er nu te weinig gekontroleerd? deze bessen kunnen ook gesproeid zijn met besmet water .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of terugroepacties tegenwoordig vaker voorkomen dan vroeger weet ik niet, maar te voorkomen zijn ze alleen als je 100% controleert en niet meer steekproefsgewijze, zoals gebruikelijk (en praktisch uitvoerbaar) is.
      Wat me wel verbaast zijn het type reacties als "voor mij geen diepvriesfruit meer" en daarmee te vergelijken. Doet me denken aan een collega midden jaren '60, die een aardige prijs won in de voetbalpool. Had weliswaar al jarenlang meegespeeld, maar nooit wat gewonnen. Maar die ene keer stonden zijn kruisjes wel goed met de prijs als gevolg. Tot mijn verbazing kwamen enkele andere collega's de volgende week naar hem met het verzoek om hun formulieren voor de voetbalpool in te vullen, want 'daar ben je goed in'. Dat is wat je noemt een incident tot norm verheffen. Laat dat maar aan de politiek over, er zijn groeperingen die daaraan hun bestaansrecht ontlenen.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is van mij. Had vergeten mijn naam in te vullen

      Verwijderen
    3. Ik denk dat er vaker terugroepacties zijn omdat we meer doen aan voedselveiligheid dan vroeger. En soms gaat het niet om onveilig eten, maar omdat er bijvoorbeeld niet op het etiket staat dat het in een bedrijf met noten is gemaakt en daardoor gevaarlijk kan zijn voor mensen met een notenallergie. Zo ook met andere intoleranties en allergieën. Dat stond vroeger sowieso niet op verpakkingen. Daarnaast is er nu veel meer aandacht over omdat alle winkels het op hun websites and socials zetten, had je vroeger natuurlijk ook niet.

      Verwijderen
  7. Dat mensen met blote ongewassen handen bessen, aardbeien of ander fruit plukken, dat daarna zonder gewassen te zijn direct wordt ingevroren ! Dat had ik niet kunnen bedenken. Ik ontdooi dat fruit, maar was het niet.
    En eet het vervolgens op. Dus, het voelt beter om fruit met een schil te kopen en zelf te schillen of pellen. Zo raar is dat toch niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wel.
      Wat niet weet wat niet deert, meestal.
      Marijke

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.