zondag 7 april 2019

Grafstenen hergebruiken

Laatst las ik op de site van de NOS een leuk artikel over het hergebruik van grafstenen.
Inspirerend moet ik zeggen!
Oude, afgedankte grafstenen worden opgehaald van de begraafplaats. Het gaat dan om oude graven die geruimd worden.  De stenen worden weer als nieuw en het scheelt enorm veel aan grondstoffen!
In 2015 zond het tv programma Keuringsdienst van Waarde een tweedelige documentaire uit over de productie van grafstenen. Bij de productie van de stenen werd gebruik gemaakt van kinderarbeid
en ook het steenstof is verre van gezond.
Het lijkt mij een heel goed idee om oude stenen opnieuw te gebruiken. De stenen die in Nederland hergebruikt worden, worden op een verantwoorde manier gereed gemaakt voor hergebruik. Goed voor het milieu in de landen waaruit de stenen afkomstig zijn, hoewel weer wat minder voor de economie. Want geen verkoop van stenen brengt geen geld op.
Het zou mij ook wel wat lijken, ware het niet dat ik de voorkeur geef aan cremeren.
Al mijn grootouders, ouders, (oud)ooms en -tantes zijn allemaal gecremeerd, dat is in mijn familie gebruikelijk. Begraven wordt in mijn familie al lang niet meer gedaan.
Nu is het wel de vraag of cremeren goed is voor het milieu. Je neemt geen grond in beslag, maar er is wel sprake van uitstoot van allerlei gassen en rook.  Het schijnt dat er milieuvriendelijker methoden ontwikkeld worden.

10 opmerkingen:

  1. Een prima idee! Als stenen toch afgedankt worden, lijkt me dit een prima nieuwe bestemming. Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen dit willen, ik zou me kunnen voorstellen dat er veel mensen zijn die het een onaangenaam idee vinden om onder de steen van een ander te liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ...ik denk niet dat er ook maar een dode daar last van heeft!

      Verwijderen
    2. Nee, dat denk ik ook niet! Zo'n steen is na behandeling als nieuw.

      Verwijderen
  2. Hergebruik van grafstenen is een prima idee maar het dan gaat wel ten koste van de economie in het land van herkomst. Het is m.i, belangrijker dat we ervoor zorgen dat de welvaart beter verdeeld wordt zodat ook deze mensen keuzes kunnen maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Huh...je gaat toch geen nieuwe grafsteen plaatsen om de economie van een verwegland op orde te houden?

      Verwijderen
    2. Ik wil sowieso geen grafsteen en ik ben een wereldburger, verwegland is mijn land!

      Verwijderen
  3. 6 Jaar geleden bezocht ik het bedrijf van een steenhouwer om een grafsteen voor een familielid uit te zoeken.Hij liet me toen zien hoe hij oude stenen omwerkte tot nieuwe.Dat waren vaak mooie stenen uit noord Europa. Goedkopere grafstenen uit bv China zijn vaak hol trouwens.
    Grafmonumenten kunnen ook van ander materiaal zijn zoals glas of hout.
    Ik heb toen een mooi zwerfkeitje uitgekozen,ook een mogelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toevallig zijn we gisteren "op bezoek" geweest bij de graven van mijn ouders, heel dichtbij andere familie van me dood en levend. Wat we juist zo mooi vinden aan dat kerkhof, is dat er nieuwe en ook oude grafstenen zijn. Dat geeft veel meer sfeer van eeuwigheid dan alleen de laatste mode in grafmonumenten. Er zijn graven van laat 19e eeuw. En ook graven die hergebruikt zijn: dan is er een nieuw graf gemaakt maar zijn de stenen rug aan rug tegen elkaar aangezet. Dat zijn vaak familieleden van elkaar en de botresten van het eerste graf zijn soms ook in het nieuwe graf bijgezet. Ik moet er niet aan denken op een kerkhof te komen, dat voor de korte termijn is ingericht, met verplichte ruiming na 12 of 20 jaar. daarom hebben wij gekozen voor een natuurgraf, met een grafrust van 250 jaar. Daar mogen geen geimporteerde steensoorten worden geplaatst, maar wel bv een (inheems) houten monument dat mettertijd vergaat. Of je kan een (inheemse) boom planten. De begraafplaats maakt deel uit van een natuurgebied.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Logisch dat ze worden hergebruikt. Als je geen eigen graf hebt met een langdurig contract, dan worden de restanten zo-wie-zo snel geruimd. Want de grond is duur.
    In de gemeente Rotterdam schijnt een extra stuk grond nodig te zijn voor de islamieten. Die graven mogen niet geruimd worden en cremeren of oplossen is helemaal uit de boze.
    De grond is duur in Rotterdam.

    Ik heb gekozen voor een natuurbegraafplaats. Er zijn er vele in ontwikkeling. Ik zal er niks van merken, maar gewoon in de natuur, zonder steen, lijkt mij wel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je geweldig voor dit bericht. Over een jaar moeten wij de beslissing nemen over wat we zullen doen met het graf van mijn ouders. Een van de dingen die vooral mijn broer moeilijk vindt, is de grafsteen. Als we die kunnen laten hergebruiken, denk ik dat het voor hem een mooi idee is.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.