Budgetteren van je boodschappen

Les 1. Overzicht van al je boodschappenuitgaven. Bewaar je bonnetjes, ook die van etentjes, afhaalvoedsel en maaltijdbezorgservices, kantine etc

Om te kunnen budgetteren moet je eerst weten hoeveel geld je nu uitgeeft aan boodschappen. Pas als je dat in kaart gebracht hebt, kun je bezuinigingen doorvoeren en budgetten maken.
Een overzicht maken is gemakkelijk als je per week maar in 1 winkel je boodschappen doet. Dan heb je al het bedrag dat je uitgeeft voorhanden.
Maar .......  de meeste gezinnen geven op veel meer plekken geld uit voor voeding, drinken, toiletartikelen etc:
meerdere supermarkten, online bestellingen, drogist, bakker, slager, groenteman, markt, poelier, viswinkel, (afhaal)restaurant, (bedrijfs)kantine, maaltijdbezorgservice, snackbar, op het terras, koffie to go, een broodje of snacks op het station. Waarschijnlijk vergeet ik nog wel plekken waar je boodschappen en eten en drinken kunt kopen.

Bewaar alle bonnetjes en noteer ALLE uitgaven. Ik noteer aankopen op de dag van aankoop in een excelsheet, maar je kunt het ook in een schriftje of kasboekje doen. Er zijn allerlei plekken waar je gratis kunt leren om met excel om te gaan. Bijvoorbeeld hier.
Op de site wijzer in Geldzaken kun je gratis huishoudboekjes downloaden.
Het is van groot belang dat je alles noteert en dat je jezelf niet voor de gek houdt door uitgaven weg te laten, want dan krijg je geen volledig overzicht! 

Gooi niet alle uitgaven op één hoop, maar zorg voor overzicht door je uitgaven uit te splitsen in categorieën.
Bijvoorbeeld:
(Fris)drank (inclusief wijn, bier etc)
Koffie/thee
Koek, snoep, zoutjes, chips etc.
Maaltijden niet zelf gemaakt (kant en klaar, afhaal, bezorgd of ter plekke gegeten)
Dranken niet thuis geconsumeerd
Groenten en fruit
Aardappels, rijst, pasta etc
Vlees, vis, gevogelte
Peulvruchten en vleesvervangers
Brood en crackers etc
Beleg inclusief boter of margarine
Zuivel
Wasmiddel, schoonmaakmiddelen
Toiletpapier, maandverband, luiers

Tel alles bij elkaar op en doe dit bij voorkeur een aantal weken, zodat je een gemiddelde kunt berekenen en op basis daarvan een budget kunt vaststellen. Als je weet dat je per week heel gemiddeld bent in je uitgaven, dan hoef je dit niet een aantal weken te doen voordat je een budget vaststelt.
Maar gedurende de cursus blijft het goed om je uitgaven te noteren.
Als je nog nooit je uitgaven genoteerd hebt, dan zul je zien dat het effect van noteren al is, dat je stilstaat bij je uitgaven. Je ontdekt bijvoorbeeld dat je per week 25 euro uitgeeft alleen al aan snacks. Dan denk je: hebben we dat werkelijk allemaal nodig? 

Het Nibud heeft richtlijnen voor boodschappenbudgetten voor voeding en drinken per dag. Dat vind je hier. Volgens het Nibud zou ik als alleenstaande 70+-er €58,21 per week kwijt zijn aan voeding. Dat geef ik niet uit, mijn budget is 40 euro, waarschijnlijk doordat ik geen vlees en kip eet, ik heel goed op aanbiedingen let en vrijwel nooit alcohol consumeer. Ik bespaar daarmee dus bijna 1000 euro per jaar!

Komende donderdag de volgende les:
Stel op basis van je uitgaven van de afgelopen week/weken een budget vast.


Mijn kennis en ervaring:

 • ik had zeer zuinige ouders. Ze hielden een uitgebreid kasboek bij, waar ze alles in opschreven en hun uitgaven berekenden. Hun uitgavencategorieën waren nog uitgebreider dan bovenstaand lijstje. Doordat mijn moeder ziek was, haalde mijn moeder de aanbiedingen uit krantenadvertenties en stuurde mij vanaf mijn 10e vervolgens naar diverse winkels om alle nuttige aanbiedingen op de fiets op te halen. Ook ging ik voor mijn ouders naar de markt om groenten, fruit en kaas. Dus ik kreeg zeker het goede voorbeeld!
 • Ik heb een opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond: daar leerde ik hoe ik mensen kon helpen om hun uitgaven in de hand te houden.
 • Ik heb zelf 17 jaar in de Bijstand gezeten en heb toen pas goed geleerd om van weinig rond te komen.
 • Van mijn parttime inkomen heb ik als alleenstaande in 10 jaar mijn hypotheek volledig afgelost.
 • Schrijfervaring: ik schrijf nu ruim 15 jaar een blog, met vrijwel dagelijks een bericht, ondertussen bijna 5.500 berichten.

  &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

  Lezerstips bij les 1
 • Ik hou de boodschappen voor het deel gezamenlijke huishouden eten en drinken, en de vaste lasten. Verder zijn onze geldzaken gescheiden.
  Wat ik koop verdeeld in diverse categorieën, groente/fruit, brood, vlees, zuivel, drogist snacks/dranken en diversen.
  Ik schrijf het simpel in een schrift. Met viltstift geef ik aan wat niet echt nodig is of pure luxe.
  Afgelopen zaterdag als broodbeleg lever en pekelvlees gekocht voor broodjes halfom, vinden we heerlijk maar hangt wel prijskaartje aan, dat krijgt een oranje kleurtje

 • Ik kijk iedere ochtend even in de afprijsbak van de Jumbo. Terwijl ik dat doe verzin ik ter plekke recepten voor mogelijke maaltijden die ik daarmee kan maken. Over het algemeen lukt dat bijzonder goed maar ik moet er wel aan toevoegen dat ik voor deze manier van besparen sinds mijn pensioen voldoende tijd heb en dat ik redelijk creatief ben in de keuken. Bovendien woon ik naast de Jumbo, dus ook dat is een groot voordeel. Ik begrijp heel goed dat veel mensen geen tijd hebben om elke dag boven de afprijsbak te hangen, maar ik wil het toch nog even toevoegen aan alle andere tips!

 • Bij de Plus kun je een tegoedbon vragen als een aanbieding niet voorradig is! Heb op die manier al diverse keren de aanbieding gewoon een week later kunnen kopen. (dat kan ook bij de AH)

  €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Les 2  Stel op basis van je uitgaven van de afgelopen weken een budget vast.

In les 1 heb je een overzicht gekregen van al je uitgaven voor voeding en drinken.
Dat was waarschijnlijk een flinke klus!
Ik verwacht dat je inmiddels al een aantal besparingsontdekkingen hebt gedaan, waardoor je in de toekomst je budget naar beneden bij kunt stellen. Misschien geef je veel uit aan alcohol en frisdrank, misschien geef je nogal wat geld uit aan snacks en chips, of gaat er veel geld de deur uit aan maaltijden die je niet zelf bereidt.
Belangrijke ontdekkingen, want daar kun je op besparen!

Waar kun je richtlijnen vinden voor je nieuwe budget?
Daarvoor ga je naar het Nibud. Daar vind je per leeftijd richtlijnen voor uitgaven voor voeding en drinken per dag en verder de percentages die je bij de totaaluitgaven met optellen of aftrekken als je gezin meer of minder dan 2 personen telt.

Het Nibud geeft ook een voorbeeld:
Een gezin bestaat uit een twee ouders (beiden jonger dan 50 jaar), een kind van 12 en een kind van 7 jaar oud. Per dag besteedt dit gezin aan voeding: 7,47 + 6,69 + 6,16 + 3,82 = 22,91 euro minus 30 procent vanwege vierpersoonshuishouden = € 16,04.
Mijzelf als voorbeeld: alleenstaande 70+-er. Per dag te besteden: 7,56 + 10% vanwege eenpersoonshuishouden = €8,32
Richtlijn voor voeding voor twee volwassenen (jonger dan 50 jaar), man en zwangere vrouw=  €16,39

Zo kun je aan de hand van het overzicht van de minimale kosten van het Nibud uitrekenen hoeveel geld je minimaal kwijt zou zijn voor voeding en drinken.
Daarbij zegt het Nibud dit:
"Uitgaven zijn afhankelijk van het inkomen

Hoe hoger het inkomen, hoe meer geld aan voeding wordt uitgegeven. Andere uitgaven hebben ook invloed op wat je aan voeding kunt besteden. Heb je bijvoorbeeld hoge woonlasten? Dan blijft er minder over voor bijvoorbeeld voeding.
Wanneer het inkomen stijgt, besteedt een huishouden meer aan andere dingen dan aan voeding. Bijvoorbeeld kleding en vervoer. Iedereen maakt hierin zijn eigen keuzes."

        En dan nu jouw budget voor de komende tijd!
Geeft het Nibud als richtlijn net als in het voorbeeld €16,04 per dag (= €112,28 per week), maar zit jij op het dubbele of hoger?
Het is ondoenlijk om onmiddellijk je uitgaven sterk te beperken. Oude gewoontes kun je vaak niet meteen ombuigen, daar is tijd voor nodig. 
Ga daarom in de komende maanden in een aantal stappen naar die €16,04 per dag. Hoeveel stappen je maakt, is afhankelijk van je inkomen en afhankelijk van het bedrag dat je boven deze richtlijn zit.
Want let op, het Nibud geeft een minimaal bedrag.
Ik zit daar weliswaar onder, meer uit gewoonte dan dat het moet, maar het is natuurlijk niet noodzakelijk om daar onder te gaan zitten.
Alleen als je financiële situatie er om vraagt en je dringend moet bezuinigen, kun je proberen zo snel mogelijk je budget bij te stellen.

Wees niet al te streng voor jezelf en ga er van uit dat je fouten gaat maken. Van je fouten leer je en fouten maken is menselijk. Je bent geen boodschappenrobot 😂

Stel je doelen niet te hoog. Het is heel teleurstellend en demotiverend om te merken dat je je gestelde besparingsdoelen niet kunt halen. Te hoge doelen maken dat je er mee ophoudt en dat is niet de bedoeling van deze cursus. Het is een heerlijk gevoel om je doelen wel te halen en te zien dat je het kunt!

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Lezerstips bij les 2:

 • Schrijf op wat je uitgeeft en ga dan schrappen.alleen snacken op b.v vrijdagavond. Zondags wat lekkers bij de koffie, het liefst zelf bakken doordeweeks alleen een kaakje. Geen luxe producten met veel toevoegingen hou het simpel en bespaar.

 • Schrappen hoeft niet altijd, probeer te optimaliseren. Bijv koffie. Je wilt echt drie , soms vier flinke mokken per dag en je partner ook. Hoeveel mag dat kosten? En wat is dan het lekkerst. Wij zijn aan het zoeken geweest. Zetten 2 keer per dag een thermoskan van 0,9 liter filterkoffie met door ons gemalen bonen. Arabica van de Lidl. We gebruiken 1/2 espresso 1/2 crème. En 35 tot 40 gram gemalen koffie per kan. In de aanbieding kost een pak van 1200 gram 10 euro. 70 à 80gram koffie voor 8 flinke mokken geurige versgezette koffie . Nog geen 10 ct per mok. Die cupjes komen er bij ons niet in

       €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Les 3. Kijk wat je in huis hebt, maak een maaltijdplanning en maak lijstjes wat je daarvoor nodig hebt.

Bijna iedereen heeft voorraad in huis, in de vriezer, in de koelkast, in de keukenkastjes of in een speciaal daarvoor ingerichte voorraadkast. Voordat je boodschappen gaat doen, kijk je of de voorraad aangevuld moet worden.
Aan de hand van aanbiedingen maak je een planning voor de maaltijden in de komende dagen. Ik plan meestal niet heel ver vooruit, zeker niet een hele week, maar er zijn veel mensen die dat wel doen. Een vroegere leidinggevende had zelfs een jaarplanning. Die weet nu al wat ze bijvoorbeeld op woensdag 26 juli a.s. gaat eten.

Hoe maak je je voorraad overzichtelijk?
Er zijn mensen die regelmatig voedsel uit hun voorraad weggooien doordat het bedorven is of over de datum. Dit is een vorm van verspilling die veel geld kost. Dat zou je moeten voorkomen.
Om te kijken wat je aan voorraad hebt, is het van belang om deze voorraad goed overzichtelijk te maken.
Ingevroren voeding labelen en soort bij soort leggen: een broodlade, een lade met ingevroren maaltijden, een lade met vlees(vervangers)
Koelkast overzichtelijk inrichten, zodat je in één oogopslag kunt zien of je nog voldoende groenten en fruit hebt. Zet de voeding die snel op moet vooraan, wat wat nog wel even kan liggen meer naar achteren.
In de voorraadkast houd je ook rekening met de houdbaarheid. Wat nog lang houdbaar is, zet je achteraan.
Zorg dat alles niet propvol is, want dan heb je geen overzicht meer.

Je boodschappenlijstje.

Aanbiedingen
.
Mijn maaltijdplanning is op basis van aanbiedingen en aanwezige voorraad. Zijn de bloemkool en de spruiten in de aanbieding, dan maak ik daar maaltijden van, in combinatie met peulvruchten en vleesvervangers uit de voorraad.
Maar let op!
Niet alles wat in de aanbieding is, is werkelijk een voordelige keuze! In de winter zijn sperziebonen die ingevlogen zijn uit warme landen, ook als ze in de aanbieding zijn een dure keuze. Je kunt veel beter voor diepvries kiezen. Die wordt op moment van oogsten, als er een groot aanbod is, ingevroren. Bijvoorbeeld in week 3 waren de sperziebonen bij de Plus in de aanbieding: €1,49 voor 500 gram (= 2,98 per kg). 800 gram uit de diepvries kost €1,19 (= €1,49 per kg)
Regelmatig zijn er houdbare artikelen in de aanbieding die ik gebruik bij maaltijdbereiding. Bijvoorbeeld rijst, pasta of sauzen. Aanbiedingen gaan meestal over A-merken. Kijk dan goed of het huismerk dan toch nog steeds voordeliger is dan dat A-merk in de aanbieding.
Ik kom in les 5 nog uitgebreid terug op aanbiedingen en in les 8 bespreek ik de A-merken, B-merken en huismerken.

Dure artikelen

Bij dure artikelen is het de vraag of je niet beter op zoek kunt naar goedkopere. Olie en koffie, maar ook andere producten, heb je in verschillende prijsklassen.  De vorige vriend van mijn dochter had bijvoorbeeld de gewoonte om heel dure koffie te drinken. Zeg maar de duurste keuze, terwijl er ook veel goedkopere keuzes mogelijk waren. Aan die koffie waren ze veel geld kwijt.  Eigenlijk veel te veel voor hun minimumbudget. Vriend bleef toch vasthouden aan "zijn" koffie en betaalde die voortaan van eigen (zak)geld.
Olie om in te bakken kun je ook in deze dure tijden kopen voor ongeveer 3 euro per liter (slaolie), maar ook voor 11 euro per liter (olijfolie) of meer.

Kleine verpakkingen en grote verpakkingen.

Vaak is een grote verpakking voordeliger dan een kleine verpakking. Eén enkele winterwortel is veel duurder per kilo dan een kilo-zak. En een zak met een kilo aardappelen is weer duurder dan een zak met 5 kilo aardappelen. Als je zeker weet dat het product niet snel weer gebruikt is het verstandig om een kleine zak of verpakking te kopen of één enkele ui of wortel. Gebruik je het (veel) vaker, dan is het raadzaam om grotere hoeveelheden te kopen, dat is per eenheid vaak een stuk goedkoper en bewaar je de rest in je voorraad.

Tips:
 • Koop geen voeding die je niet (zo) lekker vindt, die belandt uiteindelijk vaak in de vuilnisbak en dan heb je dus je geld voor niets uitgegeven.
 • Vries je voorraad brood in en ontdooi alleen wat je voor de dag nodig hebt.
 • Kijk goed wat er nu precies in de aanbieding is. Ik heb wel eens de verkeerde vis in blik gekocht. Dan was er maar 1 soort van hetzelfde merk tonijn in de aanbieding en kocht ik blikjes die niet in de aanbieding waren. Ik ontdek het altijd snel, doordat ik de bon ter plekke nakijk en zie de de korting er niet af gegaan is. Dan lever ik het in bij de servicebalie en vraag mijn geld terug. 
 • Een tip die daar op aansluit: kijk je kassabon na. Soms kloppen de prijzen niet met wat er op het schap staat of is er een kortingsticker over het hoofd gezien. 
 • Kijk ook eens in de bak/koelvitrine met afgeprijsde artikelen. Meestal zitten er dingen in die je echt niet nodig hebt, want vaak nog steeds veel te duur, maar een enkele keer zit er wel iets bij wat wel lekker voordelig is.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

 Tips lezers bij les 3

 • Je kassabon nalopen is belangrijk.Vorige week kocht ik bij de Boni reinigingsdoekjes uit een reclamebak voor 0,99 cent voor tijdens de vakantie. Thuis gekomen keek ik de bon na en bleek ik 2,79 betaald te hebben. Ik heb er een hekel aan om terug te gaan naar de winkel, soms doet het personeel moeilijk maar deze keer kon ik kiezen, geld terug of het artikel voor de juiste prijs. Ik heb geld terug gevraagd. 

 • Wat ik eerst deed was bijv rijst , pasta en aardappelen gewoon qua hoeveelheid op de gok koken. Toen waren we nog met meer mensen thuis. En dan kookte ik het hele pak rijst. Vaak bleef dan veel over en kieperde ik weg. Ik weeg nu deze dingen vooraf af. Even uitkienen hoeveel je per persoon nodig hebt. Tegenwoordig reken ik op 60 gram rijst/ pasta voor mijn man en 40 gram voor mezelf. Stamppot 200 gr aardappels p.p. Gewoon bij groente 100 gram .

 • verder mijn allergrootste bespaartruck plak een nee nee sticker op je brievenbus dan heb je geen prikkels meer :)     

 €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Les 4.
Koop en bestel nooit met een lege maag. Want die lege maag laat je meer kopen dan nodig.
Probeer verleidingen te weerstaan.


Belangrijk om te weten: supermarkten zijn zó ingericht, dat die inrichting heel erg zijn best doet om jou te verleiden dingen te kopen die je niet nodig hebt, maar die je wel heel aantrekkelijk lijken. De bedoeling daarvan is, om zo veel mogelijk te verdienen en dus te zorgen dat jij en alle andere consumenten zo veel mogelijk geld uitgeven.
Hoe gaat dat in zijn werk?
Met muziek, met verlichting, met de geur van vers brood, met aanbiedingen die heel voordelig lijken (maar het niet altijd zijn, soms zijn huismerken nog steeds voordeliger)
Verleidingen zitten overal en van veel producten is niet alleen de prijs hoog, maar ook het gezondheidsgehalte laat te wensen over, daarom is een goed samengesteld boodschappenlijstje zeer aan te raden.
Ik denk dat de meeste lezers ook wel weten dat de supermarkt vol is met verborgen verleiders, maar het leek me goed om jullie er nog weer eens aan te herinneren.

Als jij niet veel geld wilt uitgeven, dan moet je goed uitkijken.
Hoe doe je dat dan?
- Ga niet op stap met een lege maag, want dan koop je dingen voor jouw lekkere trek. Dure, ongezonde dingen zijn heel verleidelijk.
- Eet van tevoren iets en maak een lijstje van boodschappen die je nodig hebt.
- Heb je moeite om snacks, snoep en koekjes te weerstaan, neem dan die schappen vooral niet op in jouw supermarktroute. Je hoeft er niet langs te lopen. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld het bier en de wijn. Ook bij online bestellen kun je beter niet al te hongerig zijn. Voordat je het weet, heb je je online boodschappenkarretje volgeladen met chocola, chips en andere hapjes, die behalve duur ook niet nodig zijn voor een gezonde en voordelige leefstijl.
- Koop grote verpakkingen, snijd en schil zelf, kies geen groenten en fruit van buiten het seizoen. (zie les 6 en 7)
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Tips lezers bij les 4
Ik bestel 1 keer per week online de bulk van de boodschappen bij de plaatselijke  super ( plus) Dat zijn een aantal standaard dingen ( eerder gekocht) maar een aantal van die standaard dingen hoeft niet elke week. Ik begin direct na het bestellen al met mijn volgende lijst. Dan pas ik de lijst aan de volgende dagen, als ik merk dat er iets bijna op is. Dan worden de aanbiedingen bekend. Die loop ik na en voeg dingen toe, Dan kijk ik of het de moeite waard is om artikelen te kopen die mij gratis bezorgen opleveren ( scheelt 6 euro) Dan kies ik de bezorgdatum en kijk hoeveel het met elkaar kost. Daarna kijk ik de lijst grondig na op dingen die eigenlijk wel weer van de lijst afkunnen en kijk of het binnen het budget is. Voor dat ik echt bestel doe ik dat nog eens en soms voeg ik nog iets toe. Dat gebeurt allemaal tussendoor, maar het wordt zo een doordachte lijst.

Neem je kinderen en partner niet mee met boodschappen doen. Die zien ook die lekkere dingen en je bent zo euro's duurder uit.

Een simpel vegetarisch snel budget recept populair bij mijn kinderen.
Rode punt paprika in blokjes (deze week in de aanbieding bij aldi en plus), met diepvries spinazie a la crème (200 gram per persoon), gehakte pinda´s. Dit is de pasta saus. Dan nog pasta erbij koken. Ik gebruik graag fusilli omdat daar al veel saus tussen gaat zitten.

Verder heb je voor kleding ook ruilpunten van "krijg de kleertjes" bijvoorbeeld in Nijmegen. Je levert kleding in, deze wordt nagekeken en gewogen. En je kunt voor het zelfde gewicht kleding uitzoeken. Ideaal bij groeiende kinderen en ook voor volwassenen af en toe erg leuk.

Ik kijk altijd eerst in de koopjesbak van de supermarkt. Voor 50 cent of een euro afgeprijsde producten .melk, yoghurt , vla,  gehakt, soeppakket, tomaten. Altijd genoeg keus. Thuis gelijk verzorgen en in de vriezer of roerbakken snel afkoelen dan is het nog een paar dagen houdbaar.had vanmorgen zelfs een stuk kaas voor €1.50 .

Het is misschien al voor bij gekomen .. .. maar maak zoveel mogelijk zelf als het kan. dus geen kant en klare producten/ gesneden groentes etc.. Wij eten vanavond patat/friet..... zijn de kinderen dol op. Voorheen kochten we nog weleens de verse patat bij de jumbo. Nu is 1 kilo inmiddels €1,99. En we hebben 2 zakken nodig. Bij een boer kochten we onlangs een zak agria/ patat aardappel voor 10 euro/ 25 kilo. Een stuk voordeliger is nu onze eigen gebakken patat. En op jaarbasis is dat een aardige besparing. We eten 1 keer in de week patat/ friet. En zo kan je dat op heel veel eigenlijk toepassen.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Les 5: Let op aanbiedingen.

Online kun je op vrijdag precies zien welke aanbiedingen er de komende week zijn. Maak er gebruik van, maar laat je er niet door verleiden.
Er zijn sites waar alle folders online zijn te vinden. Bijvoorbeeld hier.

Er zijn aanbiedingen bij, die in mijn ogen absoluut waardeloos zijn. Ze staan met enig bombarie online of in de folder, maar in feite zijn ze nauwelijks goedkoper dan anders of ze passen niet in een gezond voedingspatroon.
Een voorbeeld: in de afgelopen week verkocht AH 3 pakken koeken voor 5 euro, normaal zijn 3 pakken €5,55. Je hebt dus 55 cent voordeel en je legt heel veel suikers in je winkelwagen. Wil je dat? Voor je budget is het geen goede zaak. Koop liever fruit, bijvoorbeeld sinaasappels. Die waren vorige week €2,49 per net van 2 kg. Dan heb je dus ongeveer 2x 10 sinaasappels voor 5 euro.

Aanbiedingen waarbij de 2e gratis zijn, of met 50% korting,  zijn over het algemeen wel goed. Alleen natuurlijk niet als je het product niet of bijna nooit gebruikt. Wat ik altijd in de aanbieding 2e gratis koop: koffie, vleesvervangers, wasmiddel, tandpasta, shampoo(zeep), (multi)vitamines, kattenvoeding droog en nat, toiletpapier, WC-gel, . Natuurlijk is dit afhankelijk van de thuis nog aanwezige voorraad. Als ik nog genoeg heb, dan koop ik niet, maar ik zorg er altijd wel voor dat er genoeg in huis is. 
Het probleem met voedingsaanbiedingen is dat het over het algemeen gewoon slecht is voor je gezondheid. Geen basisvoeding en daarom kan je het beter niet kopen.

Probeer ook met aanbiedingen je ongeveer aan je budget te houden. Tenzij er natuurlijke prachtige aanbiedingen zijn waar je graag een voorraad van aan wilt leggen. Met zo'n voorraad ben je later weer veel goedkoper uit. Dus dat kun je dan ongeveer tegen elkaar wegstrepen.

Mijn moeder was in de jaren 60 heel goed in het kopen van aanbiedingen. Ze zocht alle advertenties na in de krant, ook marktkooplui hadden advertenties. Toen was er natuurlijk nog geen internet. Vooral de combinatie van moeder ziek thuis en ik vanaf mijn 12e naar de supermarkt, de slager en de markt fietsen om deze aanbiedingen te kopen was budgettair een hele goede. Over het algemeen ging dat heel goed. We kochten heel goedkoop allerlei basisartikelen waar mijn moeder zittend maaltijden van kookte. Moeder kwam niet in verleiding en ik mocht echt alleen kopen wat er op het lijstje stond. Dat ging niet altijd goed, want mijn moeder had de indeling van de winkel niet paraat, wist niet van winkelroutes en dus vergat ik wel eens wat, want dan was ik er aan voorbij gelopen.
Even terzijde:
ik vond het niet leuk om overal alle koopjes vandaan te halen! Lees daarover ook hier.

Maar ............ besparen deden wel wel! Eerst kwam er met het bespaarde geld een boot en later werd de boot verkocht en kochten mijn ouders daarvoor in de plaats een huis!

Niet dat ik wil suggereren dat je nu van het bespaarde geld een huis of een boot kunt kopen hoor! Huizen zijn nu zo duur dat je kunt besparen wat je wilt, maar een huis kun je daar niet van kopen.

Nu kun je online je boodschappen bestellen. Dus geen kind meer naar de winkel sturen, maar zelf je boodschappenlijstje activeren. Kost wel wat aan bezorgkosten, maar misschien, als je dikwijls in de winkel dingen koopt die je beter niet had kunnen kopen, kun je ook besparen.

Samenvattend: met aanbiedingen kun je veel geld besparen op artikelen die je anders ook al koopt!
Zorg er wel voor dat je niet te veel koopt, zodat er niets over de uiterste houdbaarheidsdatum gaat.

Tips:

 • is de aanbieding goedkoper dan huismerk? Dan is de aanbieding de betere keuze.
 • kijk eerst hoeveel je nog in huis hebt. Nog een nieuwe fles wasmiddel of afwasmiddel voegt weinig toe als je nog 5 flessen in huis hebt. 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Tips van lezers bij les 5:

 • Zelf koop ik ook veel zaken enkel in de aanbieding; wasmiddel, toiletpapier, elektrische opzetborstels voor tandenborstel, tandpasta, deo, 100% katoen maanverband en tampons etc.
 • Shampoo en deo gebruik ik enkel de 100% gezonde natuurlijke producten (helaas voor tandpasta geen optie en gebonden aan duur merk ivm blootliggende tandhalzen). Kom ik die in de aanbieding tegen dan sla ik in, maar mijn shampoo heb ik nog niet eerder in de aanbieding gezien.

 • Goedkoop huishouden doen; Azijn, bakingsoda, groene zeep en evt huishoudsoda kom je een heel eind mee. Keukenkastjes vol met allerlei schoonmaakmiddelen is vooral marketing en totaal overbodig!
 • Zelf gebruik ik ipv fles afwasmiddel een blok afwasmiddel, omdat ik gezondheid heel erg belangrijk vind en al die plastic flessen spuugzat werd. Je hebt er ook minder van nodig.

 • Keukenpapier koop ik ook nooit, gewoon vaatdoekjes volstaan.

 • Enveloppen van de post die ik krijg gebruik ik als kladpapier; notities, to-do lijstjes, boodschappenbriefjes etc.

Extra tips
* lege tube tandpasta openknippen en je kan weer een 1-2 weken vooruit
*shampoofles, afwasmiddelfles, allesreinigerfles bijna leeg, aanvullen met water
*mocht je flessen met sausen gebruiken is een "flessenlikker" een goede om aan te schaffen
*ik zweer bij mijn ecostoof (niet om gas te besparen, maar vooral tijd en lichamelijke energie)

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Welkom bij de 6e gratis les!

Kook met basisproducten en maak alles zelf.

Wat zijn dat dan, die basisproducten?
Brood, melk,
Aardappelen, gedroogde pasta, rijst, bulgur, etc. (volkoren) meel.
Gedroogde peulvruchten, tofu, vis
Vers fruit, maar dan niet ingevlogen uit verre landen: appels, sinaasappels, peren, mandarijnen etc.
Verse groenten en diepvriesgroenten. Ook hier liever geen groenten die van buiten Europa komen, want die kosten door het vervoer veel. Niet alleen geld, maar het vervoer is ook vervuilend.
Het leuke van duurzame groenten en fruit is, dat het ook vaak het goedkoopst is. Dat komt doordat er voor het telen en vervoer weinig dure energie (gas, stroom, benzine) nodig is

Zelf kruiden, marineren, snijden, hakken, schillen en snipperen
Het aanbod van panklare voorgesneden, geschilde en gesnipperde groenten en aardappelen is enorm. Zelfs fruit wordt in kant-en-klare porties aangeboden. Het kan allemaal zo op je bord, of in de pan.
Als je dat allemaal zelf doet, bespaar je veel geld. Maak er dus een gewoonte van om te kiezen voor groenten, aardappelen en fruit waar je zelf nog van alles aan moet doen!
Het verschil in prijs kan enorm zijn, vaak is kant en klaar meer dan in prijs verdubbeld.
En wat te denken van een bakje fruit voor een prijs van omgerekend ongeveer 10 euro per kilo! Het geeft veel verpakkingsrommel en is absurd duur. Gewoon niet doen!

Recepten met basisproducten.
Er zijn op het internet veel sites te vinden met maaltijden die ongeveer 2 euro per persoon kosten. Het is wel even zoeken misschien, maar ze zijn er wel.
Kijk bijvoorbeeld eens bij de Allerhande recepten: https://www.ah.nl/allerhande/recepten/goedkoop-gezond-eten
Of bij keukenliefde: https://www.keukenliefde.nl/category/menu/hoofdgerecht/budget/
Of bij budgetrecepten van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/budgetrecepten.aspx
Of bij de Jumbo: https://www.jumbo.com/blog/5x-budgetrecepten
Op mijn blog vind je ook recepten, klik daarvoor hier: https://zuinigaan.blogspot.com/p/zuinige-recepten.html

Kun je niet koken?
Het loont echt om te leren koken. Je bespaart er honderden euro's mee! Je hoeft niet meer te laten bezorgen, of (naar mijn mening) tamelijk smakeloze kant-en-klaar gerechten uit de winkel te kopen, maar maakt zelf in een handomdraai de heerlijkste gerechten en hapjes.
Als je helemaal niet gewend bent om te koken, is het een aanrader om kooklessen te nemen of een basiskookboek te kopen en dat te gebruiken bij het vergroten van je kookvaardigheden. Kooklessen kosten geld, een 2e hands kookboek kost vrijwel niets. In de kringloop of elders tweedehands zijn mooie kookboeken te koop die een goede steun kunnen zijn bij het koken.
Ik heb ook koken geleerd uit een kookboek, niet van mijn moeder, die wilde alles altijd zelf doen, en bovendien was ze een slechte kookster. Ze liet alles altijd aanbranden en regelmatig was voedsel niet gaar.
Dus heb ik vanaf mijn 21e mezelf leren koken met recepten uit een basiskookboek. Ik kocht het boek met een boekenbon die ik voor mijn verjaardag gekregen had.
En tegenwoordig kun je ook koken leren met internet recepten. Goed lezen wat er staat en het recept volgen is het devies. 

Mijn eigen meestgebruikte kookboeken, de linker uit 1984 en de rechter uit 1974. Mijn beide dochters hebben tegenwoordig ook een exemplaar van het oudste kookboek.

tips van lezers:

 • wat voor mij werkt is : ik kook op zaterdag 2 maaltijden maar dan gelijk voor 3 a 4 x. en dat elke week zo heb ik genoeg in de vriezer en smorgens als ik naar mijn werk ga haal ik er iets uit. verder kook ik ook aardappels , rijst en pasta op zaterdag voor de hele week. (rijst altijd per pak en de rest in de vriezer) als ik dan thuis kom van mijn werk hoef ik het alleen op te warmen.
 • Nog een tip, de site Bijstandsgerechten. Veel inspiratie voor betaalbaar eten. Er is ook een kookboek van.
 • Helemaal waar. Scheelt veel geld als je alles zelf maakt. Een tip is ook om allerlei kruiden en specerijen in huis te hebben.Dat maakt koken een stuk leuker. Een aantal kleine toevoegingen, als ik zo vrij mag zijn. Soms loont het wel degelijk (los van de verpakking) om voorgesneden groente te kopen. Zo kosten bijvoorbeeld broccoliroosjes (450g) 1.25 EUR uit de vriezer, terwijl actueel een hele broccoli 1.79 kost (500g).   Soms zijn ook de portiegroottes toereikender voor met name kleinere gezinnen. Voor ons werken die broccoliroosjes niet: wij koken een kilo broccoli :-).

 • Verder: bepaal bij het boodschappen doen HOE je het gaat bereiden. Gerechten klaargemaakt in de oven kosten véél meer energie dan koken in de pan. Tenzij je dingen kunt bundelen in de oven (bijvoorbeeld vis & aardappels in de oven).

 • Vergeet ook het kookwater niet: dit is prima om een koekenpan met vet mee uit te spoelen. Beetje zeep in de koekenpan & kookwater er overheen. Scheelt warm water pakken van de CV-ketel en je hebt het warme water uit de pan goed benut. Dat scheelt je niets in de boodschappen, maar wél in het energieverbruik.

 • Ik zorg ervoor dat ik altijd prei ui en wortel in huis heb. Prei koop ik bij de Lidl altijd drie voor een euro, de uien krijg ik van iemand en de wortels koop ik per 10 kilo voor 2 euro. (Paardenvoer, maar een buts of stuk eraf maakt me niet uit) hier kan ik heel veel verschillende kanten mee op. Soep, hutspot, preischotel, door de pasta, hachee, geb uitje op brood.

 • Ook een aanvulling: ik heb veel mensen aan het koken gekregen via de boeken van Koken met Karin. Die zijn voor jongere mensen misschien net wat toegankelijker dan jouw (mooie!) boeken. Karin geeft ook tips voor restjes, waar de oudere generatie niet eens aan denkt, zo vanzelfsprekend is het.

 • Met basisprodukten in huis maak je ook makkelijk pannenkoeken of bijvoorbeeld kaassaus. Nergens voor nodig om een pannenkoekenmix of sausmix te kopen.

 • Ik dacht bij dit onderwerp meteen aan 'Great Depression Cooking by Clara'. Dat is een Amerikaanse vrouw die recepten deelt uit de tijd van voor de 2e wereldoorlog. Er is een site, een boek en talloze filmpjes op youtube die door haar kleinzoon gemaakt zijn. Leuk om eens te bekijken en om inspiratie op te doen. 


€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€


Welkom bij al weer een nieuwe les Budgetteren van je boodschappen kun je leren
Deze les sluit aan bij de vorige les, waarin ik het had over koken met basisproducten en alles zelf maken./snijden.

Les 7: Koop alleen groenten en fruit van het seizoen (en uit de diepvries).

GROENTEN

Waarom groenten van het seizoen? Omdat die goedkoper zijn dan de groenten die van ver moeten komen of onder glas geteeld worden.
Daarnaast is de milieubelasting een stuk minder. Dat komt door korte vervoersafstanden, teelt op de volle grond en niet in kassen. Ook belangrijk en natuurlijk betaal ik ook voor de energie in de kassen en de benzine of diesel of kerosine die voor het vervoer nodig is.

Groenten van de winter:

 • winterwortelen,
 • pastinaken,
 • koolraap
 • knolselderij,
 • bietjes,
 • pompoen
 • uien,
 • prei
 • sluitkolen zoals witte kool, rode kool, groene kool (ook wel savooiekool), spitskool, spruitjes
 • zuurkool (eigenlijk ook een sluitkool, want gemaakt van witte kool, maar in pakjes verkocht)
 • boerenkool
 • witlof
 • andijvie

Bewaarduur
Het voordeel van bovenstaande wintergroenten is ook, dat je het op een koele maar wel vorstvrije plaats, lang kunt bewaren, waardoor je niet zo snel verrotte of beschimmelde groenten weg hoeft te doen.

Diepvries is vaak voordeliger
Naast bovenstaande groenten kun je kiezen voor groenten uit de diepvries. Spinazie, sperziebonen en bijvoorbeeld boerenkool worden direct na het oogsten ingevroren. Daardoor zijn de kosten minder hoog en is de prijs van deze groenten laag, soms lager dan die van de verse producten. Boerenkool uit de diepvries kost bijvoorbeeld €0,79 per 450 gram (= €1,75 per kg). Een zak gesneden "verse" boerenkool kost €2,19 per 500 gram (= €4,38 per kg). De voedingswaarde van de diepvriesproducten is prima en vergelijkbaar of soms beter dan vers. Dat komt doordat in het voorbeeld van de boerenkool, de gesneden boerenkool nog een aantal dagen in zo'n zak ligt voordat die in jouw pan zit. In de tussentijd gaat de kwaliteit achteruit. Daarom zette ik het woord vers ook tussen "aanhalingstekens".

Tip: Blijf ook bij wintergroenten letten op prijzen per kg en aanbiedingen!

FRUIT

Fruit van de winter

 • Ananas.
 • Druiven
 • Appel.
 • Bananen.
 • Citroenen.
 • Kiwi.
 • Mandarijnen.
 • Peren.
 • Pompelmoes.
Duurzaamheid
Appels en peren uit Nederland zijn het hele jaar verkrijgbaar. Stevig fruit zoals bananen, citrusfruit en druiven komen in grote aantallen tegelijkertijd met de vrachtauto uit Zuid-Europa of met de boot uit tropische landen en zijn daarom minder belastend voor het milieu.

Diepvries

Afgezien van blauwe bessen vind ik zelf bevroren fruit geen aanrader. Ik heb toch liever vers. Blauwe bessen eet ik altijd in de yoghurt of kwark en dan maakt het niet uit als ze bevroren zijn geweest. In prijs maakt het wel veel uit. Je koopt een grote zak diepvries voor omgerekend €5,30 per kg en vers kost omgerekend €13,30 per kg (als je een bakje met 300 gram koopt).

Tip: Blijf ook bij fruit letten op aanbiedingen en prijzen per kg.

Tips groenten en fruit:
Let op afgeprijsde groente en fruit, in bijvoorbeeld een Too Good to Go box, Verspil-Mij-niet zak of gewoon met 35% of 50% stickers.
Deze afgeprijsde vruchten of groenten moet je vaak wel snel opmaken. Je kunt ze klaarmaken en invriezen. Ook bananen kun je geschild en in stukjes invriezen en dan bijvoorbeeld in smoothies gebruiken.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Les 8: A-merken, B-merken en huismerken: bukken loont


Welkom bij de les over goedkopere merken!

Marketing van A-merken
Als je kiest voor goedkopere merken kun je veel besparen!
Hoe komt dat?
Een groot deel van de meerkosten van de A-merken zit in de promotie, de marketing, de reclame voor de artikelen. Die zorgen dat je grijpt naar dat A-merk als jij in de supermarkt of bij de drogist bent.
Jij krijgt er niets extra's voor, uit het extra dat jij voor het A-merk betaalt, worden de onkosten van de reclamecampagnes betaald.
Heel slim gedaan hoor, die reclames! Door die reclames laten ze jou geloven dat het A-merk het beste merk is om te kopen: lekkerder, gezonder en gemakkelijker. Soms laten ze je zelfs geloven dat je er gelukkiger en mooier door wordt. En die reclame betaal jij door het product te kopen!
In consumentenprogramma's en in de Consumentengids worden dikwijls testen gedaan. Dan gaan mensen blind proeven wat ze het lekkerste vinden. Ik kan je één ding vertellen: meestal komt het duurste product NIET als beste uit de test! Dus het is financieel de moeite waard om goedkopere merken te proberen! Ik zeg niet dat goedkopere merken altijd even lekker zijn of even goed als A-merken, maar soms is er geen of nauwelijks verschil! Daarom is het goed te kijken of je goedkoper kunt. 

Prijsverschillen:
Voorbeelden van prijsverschillen bij verpakkingen die (ongeveer) dezelfde inhoud hebben:
chocoladehagelslag: huismerk €5,48 per kg, A-merk €8,95 per kg.
pindakaas 100% pinda: huismerk €7,69 per kg, A-merk: €11,40 per kg
aardbeienjam: huismerk €2,64 per kg, A-merk €8,78 per kg
fusilli pasta: huismerk €2,58 per kg, A-merk 4,58 per kg
kidneybonen in blik, huismerk: €2,64 per kg, A-merk €7,16 per kg
kikkererwten in blik, B-merk: €4,13 per kg, huismerk €4,72 per kg, A-merk €8,64 per kg.
diepvries spinazie fijngesneden: huismerk €1,44 per kg, A-merk €2,98 per kg.
diepvries hele sperziebonen fijn: huismerk 2,64 per kg, A-merk €5,98 per kg. Overigens koop ik altijd de huismerk gebroken diepvries sperziebonen in voordeelverpakking voor €1,59 per kg.
Het lastige bij prijsvergelijkingen is, dat de inhoud van verpakkingen verschilt. Soms staat de kiloprijs op het schap, maar lang niet altijd.

Bukken loont
De supermarkten zijn heel uitgekiend in hun verkoopstrategie. De goedkoopste producten staan óf heel hoog, óf heel laag. Het is namelijk zo, dat ze op goedkope producten minder verdienen. Ze verkopen dus liever de duurdere producten. En die staan op ooghoogte, zodat je die als eerste ziet. Ze liggen als het ware voor het grijpen. Daarom loont het voor jou als consument om te bukken of je uit te rekken naar de bovenste planken in de schappen. Jij bent er immers niet voor om de supermarkt dikke winsten te bezorgen, jij wilt graag besparen om met dat bespaarde geld leuke dingen te doen, of gewoon om rond te komen van je inkomen.

Toen ik veel pijn had aan mijn nog niet geopereerde heupen, liep ik met een stok. Ik kon door de artrose niet bij de onderste planken en ook niet bij de bovenste planken, zeker niet als de producten achterin stonden. Met het handvat van de stok had ik daar een werktuig voor en haalde ik de blikjes of potjes zo ver naar voren dat ik er wel bij kon. Als dat ook niet lukte, vroeg ik hulp aan een medewerker of klant in de supermarkt.

Ook een tip als je er slecht bij kunt: gebruik producten uit de schappen om producten die jij wilt hebben bereikbaar te maken. Bijvoorbeeld een afbakstokbrood of een pak spaghetti, in ieder geval iets langwerpigs, daarmee kun je heel goed harken op de onderste plank of de bovenste plank, Als je het gewenste product te pakken heb gekregen, leg je het hulpmiddelproduct weer terug op de plek waar je het vond 😀

Daarnaast kun je natuurlijk je mond gebruiken en mensen vragen. Nu moet ik zeggen, dat ik daar als jongvolwassene en ook nog járen later veel te verlegen voor was.  Het was voor mij onbestaanbaar om hulp te vragen. Tegenwoordig kan ik dat prima, maar dat was vroeger anders!

Tips van lezers:
 • Als je ouder wordt neem dan ook een leesbril mee, de lettertjes van bv kiloprijs zijn meestal heel klein. Je kan op je telefoon ook een loep app installeren, of je maakt een foto van het prijskaartje op de plank en dan kan je hem op je telefoon vergroten.
 • Daarom bestellen wij boodschappen altijd. Huismerk zonder te bukken! De hagelslag kopen wij bij de AH voor omgerekend 4.15 EUR per kg. Pindakaas is in een grotere pot ook aanzienlijk goedkoper (dat scheelt bijna 15%). Dus zeker voor producten die langer houdbaar zijn (ook geopend) is het zinvol om grote verpakkingen te nemen.
 • Wat ook handig is, is dat de kiloprijs tegenwoordig meestal op het prijskaartje aan het schap staat. En anders de rekenmachine op de telefoon erbij pakken om uit te rekenen wat het goedkoopste is.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Les 9. Benut de diepvries, zowel die van je zelf als die van de supermarkt

Welkom bij les 9, deze keer over de diepvries

Heel lang heb ik geen vriezer gehad, wel tot mijn 45e deed ik zonder, ik had ook geen fornuis trouwens. Ik had een tafelmodel koelkast met een 4-pits kookplaat er bovenop en dat was het dan.
Toen ik eenmaal een vriezer had, eentje met 3 lades, toen ging ik hem volop gebruiken.
Waarvoor?
Ik vroor rauw vlees en kip uit aanbiedingen in porties in.
Brood had ik op voorraad, zodat we altijd voldoende vers brood in huis hadden en geen oud brood hoefden weg te doen. Afgepaste hoeveelheden brood haalde ik uit de vriezer en als ik daar wat laat mee was, roosterde ik het brood.
Verder vroor ik in: geblancheerde sperziebonen in het oogstseizoen, gekocht op de markt en soms ook van schoonouders gekregen.  
Porties erwtensoep
Alles dat goedkoop was op moment van aankoop, ging er in, ook kaas, dat laatste vond ik overigens niet zo'n succes.
Tegenwoordig vries ik ook regelmatig vlees-, vis- en kip-vervangers in als die in de aanbieding te koop zijn.

Een diepvries is een uitstekende manier om eten te bewaren. Je zet namelijk bacteriegroei in je eten (bijna) stil.
Let wel op dat je geen bedorven eten invriest, want die giftige stoffen van het bederf zitten er na ontdooien nog steeds in. Bacteriën in ingevroren toestand vermenigvuldigen zich niet of nauwelijks, maar wat er al in zit, blijft er in zitten, die vries je niet dood en is na ontdooien gevaarlijk!  
Wil je klaargemaakt eten invriezen, werk dan hygiënisch en koel je voeding snel, zodat je het eten veilig in kunt vriezen.

Hoe lang kun je eten in de vriezer bewaren?


Al eerder in deze cursus schreef ik dat diepvriesgroenten en sommige soorten fruit goedkoper zijn dat de vers aangeboden groenten. Dat geldt met name bij diepvriesaanbiedingen.
Lees hier over diepvries groenten en fruit.
Ik ben niet zo thuis in het aanbod van diepvriesvis, maar ik weet wel zeker dat je zalm en andere soorten vis, beter uit de diepvries kunt kopen dan vers. 400 gram diepvries koolvis koop je voor €2,89.

Dus hoe benut je de diepvries optimaal?
Vries maaltijden en kliekjes in
Vries gekookte porties peulvruchten of rijst in
Gebruik diepvriesbrood, waar je iedere dag de benodigde boterhammen uit haalt
Koop diepvries groenten en vis, of ook vlees, maar met dat laatste ben ik niet zo op de hoogte doordat ik al heel lang geen vlees meer eet.
Blancheer in het hoogseizoen (= goedkoopste seizoen) zelf groenten van je volkstuin of uit de supermarkt en vries in.

Let er wel op dat je het energieverbruik van je vriezer beperkt. Koop een nieuwe als die van jou al heel oud is, dat scheelt enorm in energie.
Zorg ook dat de ijsafzetting minimaal blijft door hem regelmatig te ontdooien. Door dikke lagen ijs verbruikt een vriezer aanzienlijk méér stroom!

Welkom bij les 11: voorkom verspilling

Er wordt heel veel voeding weggegooid.
Milieucentraal:
Omdat het steeds om kleine beetjes gaat kun je voedselverspilling snel onderschatten. De kleine en grote beetjes tellen op tot gemiddeld ruim 34 kilo weggegooid goed voedsel per persoon per jaar. Dat komt neer op 120 euro. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!

Voeding bederft: verrot, beschimmelt, verdroogt, verlept, er komt vraat in van beestjes: wormpjes, torretjes. Het ziet er niet uit en is vaak niet meer eetbaar door het ontstaan van giftige stoffen door schimmels of bacteriën. Iets waarbij verspilling veel voorkomt: kort houdbare voeding, die je bijvoorbeeld in de koelkast moet bewaren.

Wat helpt tegen verspilling: koop niet te veel, niet meer dan je nodig hebt en bewaar wat je koopt heel goed.
Voor spullen buiten de koelkast: bewaar op een droge, koele plaats. Hoe méér vocht hoe slechter voor het product. Ook warmte is slecht voor de kwaliteit, zeker vochtige warmte.
In de koelkast: op producten in de koelkast zit vaak een uiterste houdbaarheidsdatum of een tenminste houdbaarheidsdatum.


HOUDBAARHEID
Als je alles weet over houdbaarheid kun je geld besparen.
Hier een aantal tips over bewaren van voeding.
 Op voedingsproducten staat een aanduiding over de houdbaarheid of de uiterste verkoopdatum.
 Tenminste houdbaar tot, of te gebruiken tot zijn gangbare termen.
Wat betekenen die termen?
Kun je voedingsmiddelen eten die over de datum zijn?
Het is heel handig te weten hoe lang je de verschillende etenswaren kunt bewaren, zodat je niet te veel in voorraad hebt en voedsel weg moet gooien. Dat is jammer voor het geld en de moeite die het gekost heeft om het product bij jou te krijgen. Het is lang niet altijd zo dat je een product dat over de houdbaarheidsdatum is, meteen moet weg gooien, in sommige gevallen is het nog prima te gebruiken.
Dus let op wat je weg doet.
Je zou een onderscheid moeten maken tussen houdbare spullen en spullen die snel bederven.
 Die laatsten zijn: vlees, gevogelte, vis, zuivel. Deze kun je, als je de etenswaren op een goede manier vervoert en bewaart, goed houden tot de datum die op de verpakking staat. Als er geen verpakking is, omdat ze bijvoorbeeld op de markt gekocht zijn, is het raadzaam de producten snel, bij voorkeur nog dezelfde dag te consumeren en tot de bereiding koel te bewaren. Zeker bij vlees, kip en vis zou ik je niet aanraden dit na de uiterste datum nog te gebruiken. Je kunt er akelig ziek van worden.
Eieren is al weer een ander verhaal. Daar staat een THT datum op de ik regelmatig overschrijd. Wat ik doe: ik bewaar eieren in de koelkast en als ik een ei ga bakken dat een paar dagen over datum is, ruik ik aan een ei nadat ik hem opgebroken heb.
Geen stank: niets aan de hand. Rotte eieren ruik je echt wel!
Ziek ben ik van eieren over datum nog nooit geweest. Zorg er wel voor dat je het ei goed door bakt, zodat je het lang genoeg verhit. Maar dat moet ook met verse eieren, want ook die kunnen besmet zijn met bijvoorbeeld salmonella.
 Kaas: blijft tamelijk lang goed. Zolang er geen zichtbare schimmel op staat, kun je het consumeren. Bij schimmel kun je de schimmelplekken er af snijden en de rest consumeren, dat deed mijn hele familie. Omdat zowat mijn hele familie in de kaas/zuivel werkte, lijkt mij daar niets mis mee. 

Langer houdbare voeding:
Diepvries: het is van belang dat diepgevroren voedsel niet ontdooit, ook niet een beetje. Tijdens de periode in de vriezer gaat de kwaliteit heel langzaam iets achteruit, voornamelijk door uitdroging. Dus het is wel slim om producten niet al te lang te bewaren, want dit is niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Bederven doet het eigenlijk niet, volgens mij. Zorg voor snel en koel vervoer van winkel naar jouw diepvries.
LET OP Doe nooit ontdooid vlees, kip of vis weer in de vriezer.
Ook brood bewaar ik in de vriezer. De plakken brood die ik per dag nodig heb, haal ik 's ochtends uit de vriezer.
Conserven in potten en blikken. Deze zijn heel lang houdbaar, meestal jaren. Een paar maandjes meer of minder maakt niet uit. Zorg voor een koele, droge omgeving. Ik weet niet hoor, maar het lijkt me een slecht plan om je blik sperziebonen op de verwarming te bewaren. Dat komt de houdbaarheid vast niet ten goede.
Bij pakken koekjes etc. volg ik de datum. Koekjes bederven niet zozeer, maar worden snel minder smakelijk. Ik zou niet zo snel koekjes presenteren die houdbaar waren tot een maand geleden. Waarschijnlijk zijn ze zacht of smaken ze muf. Als ik verder niets in huis had, zou ik wat gaan bakken. Een stuk lekkerder!
 Zuurkool in vacuüm, dit is in feite heel lang houdbaar, dit komt dat zuurkool geconserveerde kool is. Met de datering op het pak neem ik het niet zo nauw. Soms is de zuurkool dan wel wat zuurder. Als ik oude zuurkool heb die over de datum is, dan spoel ik het af. Het komt bij mij overigens bijna niet voor dat ik zuurkool heb die over de datum is, tegen die tijd heb ik de zuurkool al lang opgegeten.

TooGoodToGo / VerspilMijNiet /
Op zich is een pakket voordelig in vergelijking met de normale prijs, maar ik heb wel twijfels over de hoeveelheid spullen en de soort spullen die in dergelijke pakketten zit. Te veel (zoet of vet) eten wat je normaal niet koopt, te veel bederfelijke waar in relatie tot wat je al in huis hebt, zodat je alsnog eten weg moet gooien.  Ik heb bijvoorbeeld als alleenstaande nog nooit een TooGoodToGo pakket gekocht omdat ik verwacht dat ik dan veel te veel tegelijk in huis haal.
Ik zou het bijvoorbeeld als experiment een keer kunnen doen als ik helemaal niets vers in huis heb.

les 12. Budget ontbijt en lunchproducten

Valt er te besparen op je ontbijt en lunch?
Dat hangt er helemaal van af wat je nu eet en drinkt bij het ontbijt en lunch en ook wat voor jou gezond is en wat niet.
Voor bijna iedereen zijn volkoren producten de goede keus, aangevuld met wat vetten en eiwitten en groenten en fruit.
De meeste ontbijtproducten zijn nogal zoet en duur! Cruesli, granola, chocopops, honingringen en ga zo maar door! Wat mij betreft geen goede keus!

Moet je persé bezuinigen op ontbijt en lunch? Nee, dat is geheel je eigen keuze! Je kunt nog steeds luxe ontbijten en lunchen als je wilt budgetteren op je uitgaven, maar dan moet je wel zorgen dat je voor andere maaltijden en hapjes en drankjes weinig geld uitgeeft, anders komt er van budgetteren weinig terecht.

Ik heb altijd vrij sober ontbeten en geluncht en daarmee heb ik veel geld bespaard. Een enkele keer koop ik een luxe broodje, maar meestal eet ik goedkoop volkoren brood uit de supermarkt of volkoren knäckebröd uit de aanbieding, belegd met een beetje makreel, cottage cheese, een enkele keer een gekookt eitje, eigen gekweekte kiemen, pindakaas of hoemoes en niet te vergeten: voordelige halvarine.

Wat is een goedkoop ontbijt?

Havermoutpap met water en melk (6,5 cent per portie havermout bij gebruik van goedkope havermout)
Een volkoren boterham met halvarine en beleg (5 cent per kale boterham)
Wat neem je er dan bij?
Een sinaasappel, een appel, of een peer. Je kunt het fruit ook in stukjes door je pap doen.
Neem liever geen kant en klaar sinaasappelsap. Met het sap krijg je vooral suikers binnen en veel minder vezels als wanneer je de vrucht eet. Voedingskundig is sap een slecht keuze.
Neem koffie, thee, soja(melk) of water.

Wat is het verschil tussen sojamelk en koemelk? De verschillen qua voedingswaarde zijn miniem, zo zit er in halfvolle koemelk gram 3,5 eiwit en 120 mg calcium per 100 ml en in sojamelk ook 3,5 gram eiwit en 120 mg calcium per 100 ml. Dat is anders als je andere soorten plantaardige melk neemt, zoals havermelk (0,6 gram eiwit), amandelmelk (0,5 gram eiwit) of rijstmelk (0,2 gram eiwit).
Dan de prijsverschillen. Ik koop altijd houdbare sojamelk. Die is momenteel €1,05 per liter. Houdbare halfvolle melk kost €1,19 per liter. Andere plantaardige melkproducten, die overigens allemaal - drinks heten, zijn veel duurder, met name de A-merk amandel-, rijst- en haverdrink.

Wil je bezuinigen, kies dan voor een eenvoudig ontbijt en lunch met gewoon brood of havermoutpap. En trakteer jezelf zo nu en dan op een luxere variant van brood!

Het jij tips voor budget ontbijt en lunch?

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Les 13 Op wasmiddelen, schoonmaakproducten en verzorgingsartikelen valt veel te besparen:

1. Je kunt slim inkopen: De volle prijs betalen voor wasmiddelen en verzorgingsartikelen is echt niet nodig.
Drogisterijketens en supermarkten hebben altijd aanbiedingen. Vaak 2e gratis, of 50% korting. Soms is de korting nog hoger!
Ikzelf koop altijd in aanbiedingen: tandpasta, (af)wasmiddel, schoonmaakmiddel, shampoobars, (multi)vitamines. Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat er mensen zijn die deze spullen nog voor de volle prijs kopen!

2. Tussen dezelfde producten zijn aanzienlijke prijsverschillen.
Ook in de aanbieding. Over het algemeen koop ik B-merken of huismerken en geen A-merken. Dat scheelt in prijs en dus geef je minder uit.
Koop zo veel mogelijk huismerken en B-merken. Volgens consumententests is de kwaliteit hier van ook prima!

Ik ben nogal merkentrouw, dat komt doordat ik last heb van allergieën. Ik heb wel eens last gehad van blaren in mijn mond door een soort tandpasta waar ik niet tegen kon. Verder word ik benauwd van sommige merken wasmiddelen. Alleen al de geur van het wasgoed beneemt mij de adem, en dan heb ik het er nog niet eens over hoe mijn huid reageert met kriebels en roodheid!

3. Verminder de hoeveelheid die je gebruikt.
Met de aanschaf van wasmiddelen en verzorgingsartikelen ben je er nog niet.
Want hoeveel gebruik je? Van tandpasta's hoef je maar een klein beetje op je tandenborstel te doen en ook de hoeveelheid shampoo en wasgel hoeft niet heel groot te zijn om schoon te worden.
Ik spoel altijd flessen om en knip de tube tandpasta open voor de allerlaatste beetjes, zodat ik echt gebruik dat ik gekocht heb.
(Af)wasmiddelen en schoonmaakmiddelen kun je zo zuinig mogelijk doseren. Dan doe je langer met een fles of pak.

4. Voor vrouwen: Heb je wel eens van Pink tax gehoord?

Producten speciaal gemaakt voor vrouwen zijn vaak stukken duurder dan precies dezelfde producten die niet roze zijn of die niet volgens het etiket speciaal voor vrouwen zijn. En dat terwijl de inhoud hetzelfde is. Alleen de kleur of de verpakking is anders.
Bijvoorbeeld de pijnstiller Aleve Feminax. Dit bevat de pijnstiller naproxennatrium en verder niets. Aleve Feminax kost ca €4,50 voor 12 tabletjes. Naproxennatrium kost ca €2,70 voor 12 tabletten.
Zo heb je roze wegwerpscheermesjes met 3 bladen van Gilette. Die kosten €7,89 per 4 en die voor mannen kosten €5,69 per 6 mesjes. Dezelfde mesjes, maar dan blauw van kleur.
Zo betaalt een vrouw gemiddeld zo’n tien tot dertig procent meer voor hetzelfde product als een man. Mijn advies: koop de goedkopere producten en niet producten speciaal voor vrouwen.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Welkom bij alweer de 14e les van de cursus Budgetteren van je boodschappen: Koop zegels in de supermarkt en gebruik een kortingspas

Bij verschillende supermarkten kan je zegeltjes kopen en sparen. Bij de Plus koop je bij iedere euro een zegel van 2 cent. Als je een spaarkaart vol hebt met 200 zegels, = 400 centen, krijg je bij inlevering 6 euro. Dus krijg je 2 euro cadeau. Het duurt voor mij als alleenstaande nogal lang voordat ik een kaart vol heb. 200 zegels kun je kopen als je 200 euro uitgeeft, maar in de praktijk geef je meer uit. Want je koopt bijna nooit boodschappen die precies een afgerond bedrag in euro's kosten. Als je €5,95 uitgeeft, kan je 5 zegeltjes kopen. Dus misschien geef je wel 250 euro uit voor die 2 euro "winst".

Ook bij de AH kun je zegeltjes sparen. Tegenwoordig alleen digitaal. Bij AH koop je bij iedere euro een zegel van 10 cent. Als je 490 zegels hebt en je dus tenminste 490 euro aan boodschappen hebt uitgegeven, krijg je bij inlevering 52 euro uitgekeerd, terwijl je 49 euro betaald hebt. Een "winst" van 3 euro dus.

Toen de rente 0% was, was het geen slechte manier om toch nog een beetje "rente" te krijgen, hoewel het bepaald niet hard gaat.

Ik spaar bij Plus en bij AH, maar soms heb ik twijfels: waarom doe ik het eigenlijk? Het levert nauwelijks iets op. Als je bij beide supermarkten samen zo'n 700 euro uitgeeft, en je koopt voor 53 euro zegels, dan krijg je 5 euro cadeau. Dus met een mooi Nederlands spreekwoord: het zet geen zoden aan de dijk.

Dan de kortingspas. Bijvoorbeeld de AH bonuskaart of de Lidl Plus kaart (kan alleen op naam). Daarmee krijg je (bonus)korting bij aanbiedingen. Als je niet wilt dat AH weet wat je allemaal koopt, maar wel de kortingen wilt, dan kun je een anonieme bonuskaart nemen. Daarmee kun je dan geen zegels sparen, maar wel krijg je kortingen.
Er zijn soms aanzienlijke kortingen mogelijk met een bonuskaart. Meer voordeel dan met zegeltjes sparen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.