vrijdag 3 mei 2019

Niet-stook seizoen begint op 1 mei

Bij de mensen die geboren werden aan het einde van de 19e eeuw was het vaste prik: 1 mei was einde stookseizoen. Dat gold voor mijn overgrootouders en ook voor de ouders van mijn schoonouders.
De kolenkachel werd buiten bedrijf gesteld en het was tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak.
Alle stof en roet veroorzaakt door het stoken van kolen werd weggepoetst.
Soms vriest het nog in de maand mei, maar dat maakte niet uit, er werd niet meer gestookt, voornamelijk omdat er geen geld voor was. Misschien was het bij welgestelde families niet de gewoonte om tijdens koude periodes in mei niet te stoken, maar in het tamelijk armoedige milieu van mijn familie en schoonfamilie kon daar geen sprake van zijn.
Een ouderwetse kolenkachel uit de jaren 50(?)
 Tegenwoordig kijken we niet meer naar de kalender bij ons stookgedrag en dat deden mijn ouders en grootouders ook al niet meer, in elk geval niet na de jaren 60, toen Nederland een stuk welvarender werd.
Ik kijk ook niet op de kalender, als ik het koud heb in mijn woonkamer, dan gaat de verwarming aan, zo gemakkelijk is dat. Wel is het gasverbruik in de maand mei meestal een stuk lager dan in de maanden daarvoor, vaak gaat het om bij verwarming van een paar graden op frisse avonden en ochtenden.
Ik ben al wel bezig met het opruimen van winterjassen. Twee van de drie jassen hangen te luchten op zolder voordat ze de kast in gaan en 3 zomerjassen hangen al weer aan de kapstok. Ook was ik van plan mijn winterdekbed om te wisselen voor mijn zomerdekbed, maar toen ik de weersverwachtingen gisteren zag, heb ik dat nog maar even uitgesteld. De nachtelijke temperatuur komt in de komende dagen nauwelijks boven nul! En aangezien ik mijn slaapkamerraam 's nachts flink ver open doe, wordt het in mijn slaapkamer 's nachts veel te fris voor een zomerdekbed!


15 opmerkingen:

  1. Het is tegenwoordig ook zo makkelijk tegenover vroeger, toen moesten kachels weer aangemaakt worden tegenover nu alleen een cijfertje instellen en het huis wordt heerlijk warm.
    Het scheelt ontzettend als je bewust stookt dus niet alleen wat je nodig vindt. Zelf doe ik dat ook en weet dat ik veel minder betaal dan mijn buren en het toch behaaglijk heb.
    Kleding is vaak moeilijker, wat doe ik ik vandaag aan? Meestal heb ik meer laagjes aan van natuurlijk materiaal niets syntetisch. Een warme jas kun je ook vaak nog lang nodig hebben. Lente en herfst gaan de temperaturen soms alle kanten op.
    Fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat was het leven in die zin heerlijk duidelijk destijds! Hoewel die regels natuurlijk benauwend konden zijn, gaven ze ook wel een hele duidelijke leidraad.

    Ik heb gisteren onze houtkachel nog aan gehad : )

    Dat lijkt me soms best fijn in deze individualistische tijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben overdag de verwarming op 17 graden staan en 's nachts op 12. Dat vinden mijn man en dochters warm genoeg, en ik heb een heerlijk warm wollen vest met fleece voering. Als de verwarming 's ochtends niet aanslaat, omdat de temperatuur niet onder de 17 is gekomen, zet ik de thermostaat even op 17,5, zodat de kilte uit het huis is. Daarna gaat hij weer naar 17.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb al wat jaartjes een huisjas aan in huis, die ik zelf maak. Dat scheelt heel wat gas. Er liggen momenteel alweer nieuwe stofjes klaar, voor komende winter. Ik had nl een dubbele enkellange fleecejas gemaakt én ik heb een kat. Die twee kunnen niet samen, de fleece trekt de haren van de kat aan. De bovenste stof wordt nu iets in de kleur van de kat 😁.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben van 1949. In de jaren vijftig stookten we nog kolen. Als mijn moeder alles schoongemaakt had, kwam de kachel niet meer aan. Dat had mi niet alleen te maken met armoede, mar ook omdat mijn moeder geen zin had dat alles weer vuil werd door het stoken. Eenmaal schoongemaakt bleef de kachel uit. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook wat jij welgestelden noemt stookten niet meer na de grote schoonmaak.Wel werden er als het nog te kil was van die straalkacheltjes aangezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier gaat de kachel aan als het onbehaaglijk is. Punt uit. Vanmorgen met de zon op het raam was 15 graden prima. Nu bewolkt en binnen te kil om te zitten dus de CV op 17,5 gezet.
    Dagen in april niet gestookt. Nu in mei weer wel. Het isis ni anders. En in de kou zitten hebben we noodgedwongen in de eerste jaren wel gedaan, 13 graden. Maar dat vinden we onaangenaam en armoedig.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Die kolen kachel op de foto was al zo,n vooruit gang. Duur ding voor die tijd .Hij heeft en soort lucht circulatie waardoor hij veel zuinig stookte en meer warmte af gaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In de vastentijd vóór Pasen werd in huis de grote schoonmaak gedaan. Daarna ging de kachel niet meer aan. Met koud weer werd hooguit een elektrisch kacheltje aangezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik woon in een nieuwbouwappartement ner vloerverwarming. Als we in de winter twee uurtjes per week stoken, is het veel. Ik ben nog altijd verbaasd over de efficiënte isolatie hier. En hrt is best fijn om altijd terug te krijgen van de energieleverancier. Zo bouwen we een fijne buffer op.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hadden in 1974 zelfs nog een kolenkachel. Een wat modernere versie dan hier op de foto. Wij waren toen pas verhuisd naar een andere woonplaats en daar was nog geen gas aangelegd. In het huis waar we eerst woonden was al wel gas. Mijn moeder moest toen op dat gebied weer terug in de tijd. Ze was ook wel blij dat de kolenkachel was blijven staan van de vorige bewoners. Het scheelde weer in de kosten van aanschaf van een nieuwe kolenkachel, die toch niet lang gebruikt ging worden want het gas kwam eraan. De gaskachel van het vorige huis werd dan ook zolang ergens anders in huis gezet, wachtend op de aansluiting. Jullie hadden in Groningen zeker al eerder gas? Wij woonden toen in Alblasserdam , in Zuid-Holland.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mijn ouders hadden in 1974 nog een kolenkachel. Wij waren pas verhuisd van Bolnes naar Alblasserdam ( Zuid- Holland). In Bolnes haden we al een gasaansluiting en een gaskachel. Mijn moeder was dan ok blij dat de vorige bewoners de kolenkachel hadden laten staan. Het was voor haar weer even terug in de tijd met weer kolen kopen enz. Gelukkig voor haar was het maar van korte duur want misschien een half jaar later kwam er daar ook een gasaansluiting en kon de meeverhuisde gaskachel weer dienst doen.





    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mijn ouders hadden in 1974 ook nog een kolenkachel, een iets modernere versie dan die op de foto. Ze waren net verhuisd van Bolnes naar Alblasserdam en daar was nog geen gasaansluiting. Voor mijn moeder was dat weer terug in de tijd. Ze was dan ook blij dat de vorige bewoners de kolenkachel haden laten staan. De gaskachel uit het oude huis kon pas een half jaar later in gebruik worden genomen. Toen kregen ze daar een gasaansluiting. Wanneer hadden jullie in Groningen gas? Mijn moeder was blij dat het kolen stoken van korte duur was. Gas was veel schoner en makkelijker.
    Gr Centina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik woon vanaf 1972 in Groningen, en vanaf 1973 hemelsbreed op ongeveer 8 km afstand van de dichtstbijzijnde aardgasvelden bij Slochteren. Bij ons was inderdaad een gasaansluiting.

      Verwijderen
  14. Een schepje zout in het eerste was water zorgt ervoor dat luizen/mieren enz. direct dood zijn.
    Pluk ook niet langs paden waar veel honden worden uitgelaten.. die plassen precies op Top hoogte.
    Van zevenblad kun je heerlijke pesto maken. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.