zondag 16 februari 2020

Zeventig graden

Volgens mijn vader was 70 graden de juiste kamertemperatuur. In mijn jeugd hadden wij geen thermometer met in verdeling in Celcius (C), maar alleen in Fahrenheit (F).
Volgens mij was dat in de jaren 50 en ook begin jaren 60 heel normaal. Ik wist in ieder geval niet beter!
Als de temperatuur onder de 70 graden was, dan was het voor mijn vader te koud in de woonkamer en mijn vader vond het nogal eens te koud. Hij beschuldigde dan mijn moeder ervan dat ze stiekem de kolenkachel niet goed opgestookt had om daarmee zuiniger te stoken. Het scheelde natuurlijk kolen en die waren niet goedkoop! Mijn moeder: "nee, kijk zelf maar op de thermometer en dan was het inderdaad minstens 70 graden.

Ik heb het eens nagekeken, en wat blijkt? 70 graden F komt overeen  met 21,111 graden Celcius.
Dat is voor mijn begrippen best hoog!
In mijn woonkamer is het niet zo vaak meer dan 21 graden.

Wij hadden vroeger 2 kachels. 1 in de voorkamer, de grootste kamer, en 1 in de achterkamer. Meestal waren de tussendeuren open en gebruikten we beide kamers. Heel luxe eigenlijk!
Ons huis was gebouwd in de jaren 20 van de vorige eeuw. Echt ouderwets, zonder badkamer, er was alleen een wastafel met koud water in de slaapkamer van mijn ouders. In plaats van een WC was er achter in de bijkeuken een tonnetje.
En er waren dus kolenkachels. Rond de kachels waren rood marmeren schoorsteenmantels. Die vond ik prachtig! Later is alles uit die huizen gesloopt en is er waarschijnlijk helemaal niets van overgebleven. 
Er gebeurde van alles rond die kachels: de was hing op rekken rond de kachels, op de kachels stond een pan of een fluitketel met water, zodat die op konden warmen. Op die manier had mijn moeder altijd warm water. Dat warme water werd ook gebruikt voor de zinken tobbe waar mijn broertje en ik regelmatig in gewassen werden. Voor de kachel, want de woonkamers waren de enige plekken die verwarmd werden.

Rekenden jouw (groot)ouders ook in graden Fahrenheit?

9 opmerkingen:

  1. Op de thermometer die in onze gang hing kon je de temperatuur aflezen in Celcius en in Fahrenheit. Ik denk niet dat die temperatuur erg hoog was, we hadden alleen een kolenkachel in de woonkamer. De voorkamer en de boververdieping waren niet verwarmd. En inderdaad, er stond vaak een wasrek voor en een waterketel op die kachel.
    In de hoek op de overloop was een wastafel met koud water met een gordijn ervoor. Daar wasten wij ons en 1 keer per week in de zinken teil, die dan in de keuken stond.
    In 1968 verhuisden we naar een nieuw huis met een badkamer en centrale verwarming. Wat een heerlijke luxe was dat !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, wij hadden een thermometer die zowel C als F aangaf maar wij spraken over ‘zoveel graden Celcius’. Op de lagere school leerde ik het omrekenen van F naar C en vice versa. Dat was in de jaren 50 van de vorige eeuw.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het schijnt dat in de meeste Europese landen tot ongeveer 1960 Fahrenheit werd gebruikt. Mijn ouders waren van 1930 en vrij ouderwets, maar ik heb hen er nooit over gehoord dat ze in hun jonge jaren Fahrenheit gebruikten. De thermometer in mijn ouderlijk huis gaf beide aan, maar we gebruikten altijd Celsius, ook mijn ouders. Ik was net 3 jaar oud toen we verhuisden, in dat huis zat een boiler en cv. Ik weet niet of we in het huis dat we eerst bewoonden dat ook al hadden. Kolenkachels herinner ik me nog goed, want die hadden ze bij bijna al mijn vriendinnetjes thuis nog lang in gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn ouders waren van 1923, dus nog net weer wat ouder dan jouw ouders. Voor hen was Fahrenheit blijkbaar heel gewoon!

      Verwijderen
    2. Mijn vader was van 1917 en mijn moeder van 1920.

      Verwijderen
  4. Wat leuk om te lezen hoe het er vroeger aan toe ging, Aaf. Als ik dat zo lees is het weer een reden om dankbaar te zijn met wat we hebben. Warm water uit de kraan en een CV lijken zo gewoon, maar het is toch bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij ons hing er ook een met beide waardes maar ik kan .me herinneren dat 72 het gemiddelde was

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat leuk om te lezen. Mijn ouders waren van rond 1930 en wij hadden thuis ook een thermometer met beide waardes (al gebruikten we Celsius, net als bijna iedereen in de reacties). Ik was dat helemaal vergeten. Ik heb het boek De Gouden Jaren net uitgelezen en daar stond in dat je 002 kon bellen voor de juiste tijd, dat was ik ook vergeten. En al napratend kwam bij mijn man en mij naar boven, dat je 003 kon bellen voor het weerbericht.
    Allemaal van die kleine dingen die weg zijn. Maar de grote dingen, zoals stromend water, goede verwarming en niet te vergeten een grotere persoonlijke vrijheid, die zijn er nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nog steeds hangt er in onze keuken een oude thermometer met beide waarden. Soms zie ik een Amerikaans vlog en kan snel kijken en omrekenen

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.