Het gaat zo goed met de economie, dat er volgens de kranten veel
onvervulde vacatures zijn. Ze kunnen er gewoon geen mensen voor vinden!
Dat had ik me een jaar geleden niet voor kunnen stellen! Toen waren er
door corona veel werklozen en was het moeilijk om een baan te vinden. Dat is nu heel anders. De oorzaak is niet alleen de
economie, maar ook de bevolkingsopbouw draagt daar aan bij. Er zijn
namelijk veel mensen van mijn leeftijd die met pensioen gaan. De verlate
babyboomers, zeg maar. Na ongeveer 1955 was de babyboom wel
voorbij en werden er minder kinderen geboren. Daarna, in de jaren
zestig, kwam de pil die de geboorteregeling stimuleerde: nog minder
kinderen. Wat nu de arbeidsmarkt op komt, is lang niet zo groot in
aantal als wat met pensioen gaat.
Ook zijn arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa vanwege corona terug naar het land van herkomst.
Dus ben je nu werkloos? Grijp dan nu je kans!
Zoek je werk, je kansen zijn nu groter dan een jaar geleden!
In welke sectoren zijn met name te weinig mensen?
De zorg, de horeca, technisch personeel, verhuizers, verder zijn er ook
te weinig receptionisten en hoveniers. Er is volgens de NOS zelfs een tekort aan
mensen die nieuwe werknemers moeten zoeken: recruiters.
Zit je ergens en je wilt wel wat anders?
Volgens mij is het daarvoor nu een goed moment!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 20 augustus 2021
Het gaat goed met de economie!
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
heb je het nu over de gebruiks economie of de kapitalistische economie?dus voor de gewone mens of de rijke?
BeantwoordenVerwijderenIk wist niet dat er een economie was voor de rijken en eentje voor de gewone mens. Ik heb het over de economie die er voor zorgt dat er meer vacatures zijn dan dat er werklozen zijn.
VerwijderenIk heb het niet over dat mijn pensioen-inkomen de inflatie bij lange na niet bijhoudt, dus dat ik ieder jaar in feite in inkomen achteruitga.
Dit is inderdaad wel heel fijn voor mensen die een baan zoeken! Het schept mogelijkheden.
BeantwoordenVerwijderenWaarom zouden er nog zoveel mensen werkeloos zijn als er zoveel vacatures zijn?
BeantwoordenVerwijderenIets met ‘daar heb ik niet voor geleerd’ of ‘ voor 200 euro meer wil ik niet aan het werk’??
Thea
Nogal suggestief die reactie en ik hoor dat ook al zo'n 60 jaar dat 'iedereen die werken wil, dat ook kan' en dat het gros der werkelozen maar klaplopers en steuntrekkers zijn. Voor een deel van de werkelozen zal dat inderdaad opgaan, maar ben er gelijktijdig van overtuigd dat ze zwaar in de minderheid zijn.
VerwijderenHet is nu eenmaal zo dat niet iedereen ingezet kan worden op een vacature. Het gros van de boekhouders moet je niet trachten om te scholen tot metselaar of stucadoor en omgekeerd, om maar een voorbeeld te noemen.
Na enig (juridische) heibel met mijn toenmalige werkgever waarvan de uitkomst was dat ik ten onrechte geloosd werd en ze mij weer een werkplek en functie moesten geven, werd ik -civieltechnische opleiding en daarin toen ook al meer dan 30 jaar werkzaam-, in de verslavingszorg gedropt, waar ik als 'hoofd timmerwerkplaats', de cliënten weer een werkritme aan moest leren. Op papier was ik inderdaad bevoegd om een werplaats te leiden, maar was meer dan 35 jaar niet in een timmerwerplaats geweest en zag er machines staan waarvan ik moest raden waarvoor ze dienden en hoe ze werkten. Bovendien ontbrak mij het talent om het geduld op te brengen mee te gaan in het uitermate slome tempo wat kennelijk 'normaal' schijnt te zijn in de verslavingszorg.
Heb het daar maar een klein half jaar volgehouden en toen vond ik op eigen kracht weer werk in mijn eigen vak.
Je kunt nog zo flexibel zijn, maar er is voor iedereen een grens aan zijn of haar (geestelijke) buigzaamheid.
Je hebt gelijk! Ik zou ook niet echt geschikt zijn voor werk dat totaal haaks staat op opleidingen die ik gedaan heb en mijn belangstelling.
VerwijderenNiet afhankelijk zijn van de maatschappij als het niet perse nodig is, heb ik van mijn ouders geleerd en doorgegeven aan mijn dochter.
VerwijderenIk heb altijd gewerkt en niet iedere baan paste bij mijn opleiding. Mijn dochter, afgestudeerd HBO-er (milieumanagement) heeft ruim 1 jaar post bezorgd voordat ze een baan, passend bij haar opleiding, kreeg!
Ze heeft jaren folders bezorgd en als secretaresse gewerkt om haar studie geschiedenis aan de universiteit in Groningen te betalen.
Tuurlijk zijn er massa’s mensen die niet kunnen werken maar om vanwege ‘niet passend bij mijn opleiding’ af te zien van een bepaalde baan en werkeloos te blijven totdat zich iets passends aandient vind ik verkeerd. Werknemers zijn eerder geneigd iemand aan te nemen die werkt dan iemand die wacht op een passende baan ( ik heb jaren op een personeels-afdeling gewerkt en spreek uit ervaring)
Thea
Thea soms moet je wel wachten op een passende baan. Ik , vrouw, heb artrose aan mijn handen, ik ben klein en verdraag geen al te veel lawaai om me heen ( daarvan word ik sneller moe). Dus dan vallen al heel veel banen af. De zorg, horeca, onderwijs vallen dus puur af om die redenen. Ik ben niet technisch aangelegd, dus de techniek valt ook af. Er blijft dus niet veel meer over dan een administratieve functie en die zijn dun gezaaid in mijn regio want de Randstad haalt alle belangrijke bedrijven over met subsidie om toch maar daarnaar toe te verhuizen. De afdelingen van de diverse ministeries zijn ook inmiddels geconcentreerd in de Randstad.
VerwijderenHet feit dat je jarenlang bij een personeelsafdeling hebt gewerkt, maakt je niet bepaald een objectieve ervaringsdeskundige. Ik heb me bijvoorbeeld een tiental jaren bezig gehouden met schade aan gebouwen. Als ik die ervaringen representatief verklaar voor de staat van de Nederlandse gebouwen, dan is het er ronduit slecht mee gesteld. Van iemand die (zware) misdaden racht op te lossen, hoop ik ook niet dat zijn/haar wereldbeeld door het werk zozeer be:invloed wordt dat ze dat als normaal gaan zien.
VerwijderenAan die afdeling was ook een laboratorium verbonden en het is me ook enkele keren overkomen dat ik HBO'ers en zelfs een keer een WO'er kreeg op een laborantenfunctie op LBO/MBO-niveau. En vrijwel altijd kwamen die na enige tijd wel aan het werk op hun eigen niveau.
Op een afdeling personeelszaken krijg je ook meer dan gemiddeld te maken met het type mensen dat je aanhaalt.
Als ze voor €200,00 meer niet aan het werk willen, hoeven we ook geen medelijden meer te hebben. Bovendien beseffen die mensen niet dat werk veel meer betekend dan alleen maar geld verdienen.
BeantwoordenVerwijderenZoveel vacatures, maar tis niet alleen dat niet iedereen wil solliciteren op elke vacature, maar de werkgevers zijn ook nog steeds heel kritisch. Als 50-plusser moet je wel verhipt mooie papieren hebben om er tussen te komen. O nee, dat mag ik niet zeggen want leeftijdsdiscriminatie bestaat niet, toch?
BeantwoordenVerwijderenHoi loesje, dat verschilt wel per sector. Ik heb eerder het idee dat je als 50+ meer tijdelijke banen/projecten krijgt. Vind ik niet altijd leuk. Ik heb geen verhipt mooie papieren, maar een cv in een sector waar toevallig veel vraag is. Groet, g
Verwijderen