In Nederland waren in het jaar 2020 bijna 550 duizend schapen. Dit is exclusief lammeren.
In het voorjaar worden jaarlijks de schapen geschoren. Ik dacht dat die 1,5 miljoen kilo wol gebruikt werd als grondstof voor dekbedden, kleding, isolatiemateriaal etc. Maar wat blijkt er met het grootste deel te gebeuren? De wol gaat de vuilnisbak in en komt in verbrandingsovens terecht. Schapen in Nederland worden blijkbaar enkel en alleen gefokt voor het vlees en de wol wordt weggegooid!
Ik vind het onthutsend en ik had geen idee dat dit gebeurde!
Mijn schoonouders hielden jarenlang een tiental schapen, als hobby. Van de melk maakten ze schapenkaas. Mijn schoonvader schoor eigenhandig zijn schapen en van de wol spon mijn schoonmoeder wol waar ze truien, mutsen etc van breide. Geen sokken, daarvoor had ze speciale sokkenwol. Ze verfden wol met plantaardige verven en verkochten ook gesponnen wol en ook de kaas. Doordat mijn schoonouders alles van hun schapen gebruikten, had ik het idee dat dit de normale praktijk was. Maar dat is dus niet zo! Bijna alles gaat de verbrandingsoven in!
Voor corona ging de schapenwol naar China om daar verwerkt te worden als isolatiemateriaal, maar door corona kan dat nu niet meer.
In dit artikel kun je lezen dat het Hollands Wol Collectief er nu zelf een hoogwaardig isolatiemateriaal van wil maken.
Dat vind ik een heel goed initiatief!
Wist jij dat van Nederlandse wol bijna helemaal geen truien of dekbedden gemaakt worden en de wol sinds corona weggegooid wordt?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
maandag 6 september 2021
Wol van schapen in Nederland
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Jahoor, wol die wij hier dragen komt uit Australië of Nieuw-Zeeland of China en de wol van de schapen hier ging tot voor kort naar China. Vrijwel niemand eet hier bij mijn weten schapenvlees of schapenkaas, dus dat zal allemaal ook wel weer geëxporteerd worden. Hetzelfde met kalveren. Die komen hierheen uit Schotland om hier eventjes vetgemest en afgemaakt te worden en vervolgens weer geëxporteerd te worden, want zoveel kalfsvlees eten we hier niet. Varkens worden naar Italië gestuurd om parmaham te worden die hier weer heen gereden wordt.
BeantwoordenVerwijderenLeve de vrije handel!
Ik zag het afgelopen week ook op de televisie. Schokkend inderdaad. Ik wist het niet. Ik vind het eeuwig zonde dat het verbrand werd. Wol is zo’n prachtig materiaal.
BeantwoordenVerwijderenWol van Nederlandse schapen is nogal 'grof'. De verguisde kriebelwol of prikwol. Gemiddeld gezien.
BeantwoordenVerwijderenHet arbeidsloon in Nederland is hoog. Te hoog om het rendabel te maken er iets mee te doen voor een prijs die men wil betalen.
Schapen zijn meer grasmaaiers dan wol- melk- vlees voorziening.
Er wordt door hobbyspinners wel eens een vacht gekocht. Maar omdat je vacht bijzaak is is deze erg vervuild, slecht geschoren.
Ja, dit had ik ook al eens begrepen, dat je niet van elk type wol maar fijne kleding kunt maken.
VerwijderenDesondanks is het wel fijn als het voor andere toepassingen kan worden ingezet: vulling dekbedden/jassen, isolatie etc. Dat is allicht duurzamer dan verbranden/weggooien.
Een andere optie is het gebruik van de wol als mest. Het schijnt dat er in Duitsland op kleine schaal mee geëxperimenteerd wordt om te zien in hoeverre het als mest én als biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt kan worden. Het precieze weet ik er niet van, ik heb ooit iets erover gelezen.
VerwijderenDat initiatief van het Hollands Wol Collectief is wel geweldig. Mooi als een Nederlands produkt gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld isolatiewanden en duurzame kleding.
BeantwoordenVerwijderenEen echte vegan wil natuurlijk geen wol als materiaal gebruiken. Zoals die ook geen leren schoenen draagt.
BeantwoordenVerwijderenEn wie bedoel je met die echt vegan? Jezelf? Ik snap de relevantie van deze opmerking niet...
VerwijderenJa, ik wist het en vind het zo treurig! Er is veel mis in ons land terwijl we zo graag een vermanend vingertje opsteken naar andere landen.
BeantwoordenVerwijderenThea
Zo zie ik het ook Thea. Wat is het allemaal onduidelijk geworden doordat geld de enige drijfveer lijkt te zijn en we dieren en spullen de hele wereld over sturen. Idioot.
VerwijderenGroet, G
Vegan of niet. Wol uit Australië moet geboycot. De mulesing is verschrikkelijke mishandeling. In Nieuw Zeeland mag geënt worden tegen de muggen die die kont opvreet ellende veroorzaken. In Noorwegen wordt niet aan mulesing gedaan. De wol is ook van veel betere kwaliteit. Een trui van Raumagarn gaat gerust twintig jaar mee. En het blijft mooi. Het kost wat meer. Maar veel beter dan die goedkope flut kwaliteiten. Waar na een seizoen niks meer van over is. Daar hoeven dieren van mij niet voor te lijden.
BeantwoordenVerwijderenDat wist ik niet en ik vind het heel jammer. Prachtig dat er nu toepassingen worden bedacht in Nederland. Dat is ook beter die verschepingen heen en weer. De verborgen kosten daarvan, en de impact op de aarde...
BeantwoordenVerwijderenHoi Aaf, ik wist dit niet, maar ik weet wel dat ik thuis dekbedden en kussens heb met wol van schapen van Texel. Daar hebben we op gelet toen we nieuwe dekbedden aanschaften, nu twee jaar geleden. Nu ik dit weet ben ik daar nog blijer mee dan ik al was!
BeantwoordenVerwijderenIsolatiewanden uit wol? Daar kan de mot in komen....
BeantwoordenVerwijderenIk had het wel eens gehoord, maar ik blijf het bizar vinden. Zulk goed materiaal - en dat dan vernietigen? Tegelijkertijd gebruik ik zelf - te - weinig wol: het is me vaak te warm, te duur, te lastig in eht onderhoud van mijn kleding.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn ook (kleine) boeren die hun schapen niet laten scheren. Laten scheren kost geld en de wol levert niks meer op.
BeantwoordenVerwijderenOp de waddenzeedijk zag ik schapen met loslatende plukken wol.