In je tuin en in de vrije natuur kun je eetbare wilde planten vinden.
Helemaal gratis groeit er van alles in je tuin en in bossen, parken en nog veel meer.
Paardebloem |
Welke planten zijn eetbaar?
Brandnetels en paardebloemen zijn waarschijnlijk bij iedereen bekend, maar ook andere planten zijn eetbaar:
Grote en smalle weegbree
Veldzuring
Zevenblad
Vogelmuur
Witte dovenetel
Witte en rode klaver
Look zonder look
Ik heb alle planten gelinkt naar wikipedia, waar je uitgebreid over deze planten kunt lezen.
Ik vond een site waar je een lijst kunt vinden van veel voorkomende eetbare wilde planten, klik daarvoor hier.
Let goed op dat je geen planten haalt van mogelijk vervuilde grond en eet alleen planten waarvan je zeker weet dat het niet iets anders is. Want één ding is zeker, giftige planten zijn NIET gezond.
Ook planten uit wegbermen zou ik zeker mijden vanwege de uitlaatgassen die daarop neerslaan.
Wat ik zelf regelmatig eet: ganzenvoet, zevenblad en paardenbloem.
Foto boven: paardenbloem
Foto beneden: look zonder look
Bron foto's: wikipedia
Look-zonder-look |
Ook eetbaar en gratis bij groenten die je koopt:
het blad van radijs,
het loof van de wortel
het blad van de bloemkool
Ik ga weer brandnetels plukken voor soep
BeantwoordenVerwijderenKan lekker zijn en gezond
VerwijderenMijn moeder zei altijd: niks plukken om te eten in bermen, parken en bossen ivm plassende honden, vossen en andere dieren. Ook hebben katten de neiging om in jouw tuin te plassen.
BeantwoordenVerwijderenThea
Niet alleen waar vee graast... ook waar honden en vossen plassen. (Dat laatste is ook relevant bij bessen en bramen plukken in de natuur.)
BeantwoordenVerwijderenMijn vader zei altijd dat je alles mocht eten wat boven kniehoogte groeide. Inderdaad, voor plassende vossen en ander wild. Maar de zuring die in de jaren '50 nog volop in de weiden groeide was geen enkel probleem, evenals de bosbessen en veenbessen; de regen spoelde de (koeien)urine wel weg was waarschijnlijk de redenering, of domweg kansberekening; hoe groot is de kans dat een koe urineert op de pol zuring als er 12 koeien in de wei lopen. Dat soort benaderingen.
VerwijderenMaar eerlijkheidshalve, we namen het als kind niet zo nauw met de regels van hygiëne. We hadden een grote boomgaard bij huis, allemaal hoogstammen, en het jongvee graasde er wel eens en je denkt toch niet dat we voor een appel die in een koeienvlaai was gevallen naar binnen gingen om die te wassen; dat was tijd verknoeien. Afvegen aan een graspol was voor ons voldoende. Vermoedelijk heb ik, en met mij mijn broers en zussen, zodoende veel weerstand opgebouwd, want we hebben zelden 'de maag van streek' of vergelijkbare klachten, tot op de dag van vandaag.
Ik heb alle onkruid uit mijn tuin gehaald. Die ga ik echt niet eten. Waarvoor? Bezuinigen?
BeantwoordenVerwijderenOok omdat het lekker is. Brandnetel in ruim roomboter gesmoord vind ik heerlijk bv.
VerwijderenIk pluk momemteel veel daslook. Lekker voor in kruidenboter,pesto,soep....Was een tijdlang beschermd in Nederland,maar nu niet meer,dacht ik. Het is er maar heel kort. Hier in Normandië zie je nu de bloemknopjes verschijnen. Na de bloei verdwijnt het weer.
BeantwoordenVerwijderenWij gaven vroeger de bladeren van de paardebloem aan de konijnen. Die waren er dol op. Konijnebladeren, noemden we ze. Op weilanden waar vee graast, zul je niets vinden. Daar groeit enkel gras. Daar zorgt de boer wel voor. Tegenwoordig komt er meer aandacht voor kruidenrijk gras. Geartsje
BeantwoordenVerwijderenHa, Ik plukte nét gisteren wat paardenbloemen uit de tuin, en droogde de wortels. (Ik hoop dat deze reactie "verschijnt", gisteren probeerde ik te reageren, maar die reactie raakte zoek...).
BeantwoordenVerwijderenIs zevenblad eigenlijk lekker? Ik trek dat al jaren intensief uit omdat dat anders mijn tuin overneemt, maar misschien moet ik het eens eten dan ...
BeantwoordenVerwijderenJa een pittige smaak maar niet teveel blaadjes tegelijk, combineren met ander groene sla
VerwijderenDe jonge blaadjes van speenkruid schijnen ook erg lekker te zijn als pittige (beetje peperig) toevoeging aan salades. Als speenkruid gebloeid heeft zijn de blaadjes niet meer bruikbaar hen ik ergens gelezen.
VerwijderenWij hebben qua onkruid o.a kaasjeskruid en brandnetel in de tuin groeien, kaasjeskruid gebruik ik gewoon als bladgroenten in diverse gerechten. Brandnetel voornamelijk voor het maken van thee thee.
BeantwoordenVerwijderenWat trouwens niet eetbaar is maar wel bruikbaar: klimop, dat kan blijkbaar worden gebruikt als (af)wasmiddel. Zelf nog nooit geprobeerd, maar het wordt op internet regelmatig als tip gegeven.
Pesto van zevenblad (bijvoorbeeld op een boterham met kaas), is ook lekker vind ik althans.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Lily
Voor veel dingen geldt wel: alleen de jonge topjes in het voorjaar zijn lekker (brandnetels, zevenblad).
BeantwoordenVerwijderenLeesgraag.