Nee, niet het Pieterpad of zo. Ik wil jullie graag vertellen over het nieuwste boek van de Engelse Raynor Winn: Landlijnen.
Ze wandelt met haar man Moth in 4 maanden van Schotland naar Cornwall, een afstand van 1600 km. Het is een vakantie met veel ontberingen, regen, pijn, afzien en nog veel meer pijn. Ze kamperen iedere nacht, soms op campings en soms zoeken ze ergens een plekje, als er geen camping op hun weg komt.
Ooit wandelden ze samen het zoutpad, dat was 10 jaar geleden. Daar schreef ze ook een boek over. Het beschreef een situatie waarbij zij zonder
geld en met een slopende ziekte van Moth, hij heeft CBD, een langeafstandswandeling (1014 km) rond
Cornwall maakten, uiteraard ook kamperend, want wat moet je anders zonder geld? Ze zijn dan 50 en 53 jaar oud. Na deze eerste wandeling was Moth er lichamelijk
beter aan toe dan medisch te verwachten was. Nadat de gezondheid van Moth opnieuw hard achteruit gaat, besluiten ze opnieuw te gaan wandelen. Eerst in Schotland, maar daar stopt het niet, gaandeweg besluiten ze de hele weg naar huis in Cornwall te gaan lopen. Financieel gaat het een stuk beter met hen dan toen ze het zoutpad liepen. Nu hebben ze kampeerbus en ze kunnen in outdoorwinkels kopen wat ze willen.
Een vakantie van 4 maanden met zoveel ontberingen zou ik zelf vreselijk vinden, er wordt veel kou geleden en er is veel pijn bij zowel de schrijfster als bij haar man. En de reis bestaat uit enorm veel dagen met regen. Het lijkt meer op een pelgrimstocht met als doel een betere lichamelijke conditie van Moth. Op zich wordt dat doel wel gehaald, voor hoe lang dat beklijft is onduidelijk, maar hij is er aan het einde van de lange wandeltocht van 1600 km er duidelijk beter aan toe dan bij vertrek.
Ze zijn duidelijk heel verknocht aan elkaar en het is duidelijk dat Raynor haar man niet aan de ziekte wil verliezen en er daarom alles aan doet om te zorgen dat hij niet verslechtert.
Het is heel interessant hoe ze met voeding omgaan. Ze eten voornamelijk rijst met vis uit blik, of zakjes instant noedels en ook aardappelpuree. En ze drinken liters thee. Als ze ergens wat gaan eten, eten ze patat.
Verder nogal wat chocolade en jellybars. Veel snoep dus.
Ik lees niet of nauwelijks iets over groente of zuivel.
Volwaardige maaltijden in die 4 maanden beschrijft ze niet. Misschien eten ze die weer als ze weer thuis zijn?
Ooit fietste ik met mijn vriend vrijwel ieder jaar, voordat we kinderen kregen, een maand door Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, België en Luxemburg. Niet bij iedere tocht al deze landen, maar wel 1 maand lang gemiddeld 110 kilometer per dag. Dat gemiddelde was inclusief een paar rustdagen. Toen aten we ook geen volwaardige maaltijden, denk ik achteraf. Veel blikvoer en aardappelpuree, salami en veel brood. Geen stokbrood, maar zo volwaardig mogelijk brood. Fruit kochten we onderweg, aan de kant van de weg: abrikozen, perziken, rode bessen. Ook dronken we iedere dag een liter melk, ieder de helft van een pak. Over dat blikvoer schrijf ik binnenkort meer. Thuis aten we echt veel beter voedsel. Wij hielden het er gemakkelijk een maand op uit, hoewel we wel veel afvielen.
Terug naar het boek Landlijnen. Ik vind die lange afstandswandelingen wel inspirerend, echt leuk om te lezen, maar ik vrees dat het op mijn 70e veel te hoog gegrepen is om lange afstandswandelingen te maken en daarbij ook te kamperen.
Ken jij de boeken van Raynor Winn?
Het Zoutpad heb ik 2 weken geleden bij de kringloop gekocht. Gisteravond ander boek uitgelezen en nu ga ik aan het Zoutpad beginnen.
BeantwoordenVerwijderenBeide boeken zijn leuk om te lezen! Ik wandel sowieso graag en erg veel, loop soms nog routes van 25 km maar kamperen doe ik niet meer. Op mijn leeftijd (73) wil ik een comfortabele plek om te slapen.
BeantwoordenVerwijderenThea
Las Het Zoutpad en vond het een beetje vervelend en meer van hetzelfde.
BeantwoordenVerwijderenHet tweede boek heb ik liggen om te lezen. Het zoutpad heb ik een aantal jaar geleden gelezen. Het slechte eten herkende ik ook in dat boek. Engelsen eten over het algemeen wel veel minder groenten dan wij. Bij feestjes veel pasteitjes, je ziet daar niet snel een schaal met komkommer en tomaatjes op tafel staan. Maar ik vind Engelsen en nog meer de Welsch echt leuk volk.
BeantwoordenVerwijderenIk heb alle drie de boeken gelezen en vind het hele goede boeken.!
BeantwoordenVerwijderenZe is een goede schrijver.
Heb het Zoutpad met moeite uitgelezen. En nooit begonnen aan het tweede of derde boek.
BeantwoordenVerwijderenLees nu Phoenix van Bert Wagendorp en dat kan ik wel iedereen aanbevelen.
Ik heb alle 3 de boeken gelezen. Je moet wel van beschrijvende verhalen houden. Maar ik vond het fijne boeken om te lezen. De tweede vond ik net iets minder. Ik ben zelf een enorme fan van wandelen en ben ook bezig met een lange afstandswandeling maar zo in een tentje slapen als zij zou mij niet meer lukken. Ik ben zelf wel van het gezondere eten tijdens mijn wandelingen. Ik zou het niet uit kunnen houden op de instant noedels en thee.
BeantwoordenVerwijderen