zondag 19 januari 2025

Hartritme stoornissen

Het schijnt dat hartritmestoornissen bij ouderen veel voorkomen.
Ik weet sinds juni 2023 dat ik daar soms ook last van heb. Niet doorlopend, maar zo nu en dan. Mijn activitytracker, die ik toen aanschafte, gaf het aan dat ik last had van boezemfibrilleren.
Vooral in de nacht gaat het bij mij wel eens mis. Als ik slaap kan mijn hartslag binnen 1 minuut van 38 slagen per minuut naar 160 slagen gaan en ook weer terug. Zonder activitytracker was ik daar niet achter gekomen, want ik slaap bijna altijd als deze hartritmestoornissen optreden en ik voel er niets van.

De huisarts noemt het atriumfibrilleren. Bij mij treden die hartritmestoornissen vaak op als ik ziek ben, verkouden of een andere virus- of bacteriële infectie, bijvoorbeeld toen ik wondroos had, een tamelijk ernstige bacteriële infectie. Toen was mijn hart bijna 2 weken doorlopend van slag, dat merkte ik overigens wel.  Toen is officieel vastgesteld dat ik inderdaad last heb van atriumfibrilleren. Ik heb 24 uur lang een kastje, een holterkastje gedragen, waarmee mijn hartritme geregistreerd werd. Het kastje was verbonden met van die plakkers die je ook op het lichaam krijgt bij een hartfilmpje (ECG). Die registratie in het kastje is uitgelezen door een cardioloog en die gaf mij officieel de diagnose atriumfibrilleren.

Is het gevaarlijk?
Nee, dat schijnt niet het geval te zijn, in ieder geval niet het type hartritmestoornis dat ik heb. Volgens mijn huisarts kan ik er oud mee worden.  En ik ken verschillende mensen die een hartritmestoornis hebben of hadden.

Waarom schrijf ik er nu over?
Dat heeft als reden dat ik nu al máánden geen ritme stoornis gehad heb.
Hoera!
27 augustus vorig jaar was de laatste dag dat mijn hart urenlang niet helemaal regelmatig klopte.
Dus dat ziet er prima uit!
Dat atriumfibrilleren mag dan misschien volgens de huisarts ongevaarlijk zijn, ik heb de klacht veel liever niet dan wel!

5 opmerkingen:

  1. Langduriger atriumfibrilleren kan bloedpropjes veroorzaken in de atriums (ook wel boezems) van het hart. Schieten die los en komen ze in je hersenen terecht, dan krijg je een TIA of een herseninfarct. Heel veel mensen met atriumfibrilleren moeten daarom bloedverdunners gebruiken.
    Als het atriumfibrilleren maar heel kort duurt, zoals bij jou, ontstaan er geen bloedpropjes. Als het atriumfibrilleren langer dan 24 uur aanhoudt, dan kan dit wel gebeuren. Daarom wordt aan mensen die langdurig atriumfibrilleren hebben, vaak een bloedverdunner voorgeschreven door de huisarts. Dat vermindert het risico op TIA's en CVA's dan namelijk weer heel erg, gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat fijn,dat je nu geen last hebt. Want het kan onaangenaam voelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Aaf, vraagje: wat voor activity tracker heb je, en ben je er tevreden over? Ik zoek een fijne, maar vind het lastig kiezen. En er zijn hele dure, maar ik weet dan niet of die ook echt beter zijn. Fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een Fitbit inspire 2, die zijn nu niet meer in de handel. Die kocht ik tegelijk met mijn oudste dochter en haar man. Hij kostte mij indertijd €64,-. We zijn alle drie maar matig tevreden. Of eigenlijk is mijn schoonzoon ontevreden, want zijn apparaat doet het niet meer.
      Wat ikzelf minpunten vind:
      Niet buiten te gebruiken als horloge doordat er te weinig contrast is. Je kunt hem niet aflezen. Bovendien moet je hem met 1 hand inknijpen om het scherm te activeren.
      Daarnaast registreert het apparaat mijn slaaptijd erg slecht. Hij geeft voor de afgelopen nacht aan dat ik 1 uur en 1 minuut geslapen heb, terwijl ik 9 uren in bed heb gelegen en daarvan toch zeker 7 uren geslapen heb. Soms gaat het inslapen slecht, maar dat ging deze keer wel goed. Het probleem is, dat hij 's nachts diverse keren mijn hartslag kwijt is. Dan registreert hij niets.

      Verwijderen
  4. Mijn hart slaat wel eens een slag over of eigenlijk is het een vertraagde want de volgende komt er snel achteraan. In bed heb ik er wel eens last van en als je er op gaat letten wordt het verontrustend, ik ga er dan wel even uit en rondlopen dan gaat het weer normaal. Overdag kuchen, of trap op en aflopen helpt ook.
    Mijn vader had 30 jaar last van stoornissen en is er 90 mee geworden en niet aan hartfalen overleden.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.