vrijdag 8 juni 2012

Oudedagzorg zelf regelen?

Volgens de Raad voor Volksgezondheid en Zorg moeten we zelf onze oudedagzorg gaan regelen. We moeten gaan sparen, bijverzekeren en zo veel mogelijk middels een netwerk zelf regelen. We moeten nadenken over de zorg op latere leeftijd en vanaf ons zestigste moeten we iedere 5 jaar een "zorgverklaring" invullen. Alleen mensen die het echt niet kunnen betalen komen in aanmerking voor hulp van de overheid.
Ik dacht dat ik al heel veel deed voor mijn oude dag, 20% van mijn inkomen gaat naar mijn pensioensvoorziening. Nu blijkt dat ik me ook nog moet verzekeren en sparen. Zooooo, dat is niet niks, in ieder geval anders dan de generatie van mijn ouders. Die vertrouwden op de overheid en "profiteerden" van de overheid.
Mijn moeder vanochtend: ik had op mijn zestigste geen idee dat ik er nu op mijn 88e zo voor zou staan. Ze heeft een reeks chronische ziektes, 12 soorten medicijnen, kan niet meer staan en niet meer lopen en gaat soms wekelijks naar het ziekenhuis. Nou ja, gaat ..., ik breng haar er heen in haar rolstoel, regel indien nodig een rolstoelbus en begeleid haar daar in het ziekenhuis.
Moeder had op haar zestigste het idee dat ze gezond oud zou worden. Tot haar 80e mankeerde ze helemaal niets, geen medicijnen, niets. Ze had alleen 1 x in de week een hulp van de thuiszorg, die ze grotendeels zelf betaalde middels een eigen bijdrage. Ze wilde in haar eigen huis oud worden en tot 7 jaar geleden was er niets dat er op leek dat dat niet zou kunnen.
Wat ik maar wil zeggen: je weet helemaal niet wat je te wachten staat. Misschien is het wel heel anders dan je denkt.
Ik heb nu al 3 chronische ziektes: misschien moet ik in de toekomst mijn eigen huis wel "opeten".

Mijn gevoel zegt me dat het niet eerlijk is. Misschien had ik toch moeten blijven huren, lekker veel geld uitgeven en mij nergens druk over maken? Dan had ik dus geen cent te makken en kon ik in de toekomst lekker leunen op de overheid.

Het doet mij denken aan mijn bijstandsperiode. Toen kreeg ik geen kwijtschelding van gemeentelijke belastingen etc omdat ik er met bijstand in geslaagd was wat spaargeld op te bouwen. Ik had spaargeld, dus ik kon de onroerendzaakbelasting en de milieuheffing wel betalen. Toen werd ik gestraft voor spaarzaamheid met een minimuminkomen. Ik vrees dat ik nu weer gestraft ga worden voor spaarzaamheid.
Gewoon maar niet meer doen? Dat sparen?

17 opmerkingen:

  1. Pfff, het is allemaal wel heel heftig. Als je kijkt wat er overblijft van wat je verdiend. Ik vind dat in de afgelopen maanden ineens wel hele grote stappen worden gemaakt. Alle verworvenheden, hoogstaande welvarendheid is vrij snel maar ook eenvoudig weggevaagd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat is zo, je wordt gestraft voor zuinig zijn. Toch betaal ik liever zelf, dan dat ik mijn hand op moet houden. Ik hou mijn hart vast voor de terugval vn de Abo, de zwakte van de euro enz.
    Ik maak me kwaad over de exhrbutante verdiensten van de europarlementariers, het geld over de balk gooien. Er is in Brussel teveel boter op het hoofd van de Europese regering.

    Er moet meer controle komen op de uitgaven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hebt gelijk. Degenen die flierefluitend door het leven gaan worden ook goed verzorgd. Maar als je die instelling niet hebt dan mag je sparen tot je een ons weegt. Het wordt je weer afgepakt. Geld in een "oude sok" werkt misschien nog wel het beste. Heb het goed.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben zo boos om die plannen.

    Waar ben je dan als je geen kinderen hebt (om wat voor redenen dan ook) of als je een heel klein netwerk hebt, of een netwerk wat net zo oud en gebrekkig is als jij zelf?

    Toen ik 15 jaar geleden in de Thuiszorg werkte vond ik de situatie voor de kwetsbaarste ouderen soms al te nijpend, te erg. Wat gebeurd daarmee als die alles zelf moeten regelen en betalen?

    Hoe zit onze oude dag eruit?

    Ik vind het zeer zorgelijk en vraag me serieus af waar we nou precies belasting en al die zorggelden voor betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een beetje op de bank en de rest in je achterzak. Onze ´zorgstaat´ is langzaam aan het oplossen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mensen die niet werken en/of niet sparen worden als zwak beschouwd en krijgen alles kado. Mensen die werken en/of sparen mogen alles zelf betalen. Laten we hopen dat de SP en de PvdA het niet voor het zeggen krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarom denk je dat het zo slecht zal gaan als deze partijen het voor het zeggen krijgen? Het lijkt mij juist dat dan het grote graaien van de hoge inkomens aan banden wordt gelegd en er meer overblijft voor de mensen met de lagere inkomens. Bovendien willen de SP en de PvdA zorgen dat er nieuwe banen komen.

      Verwijderen
    2. De SP en de PvdA willen bij alle voorzieningen een vermogens of inkomenstoets. Ook willen ze de belasting op spaargeld verhogen. En dat terwijl het spaargeld door de inflatie en de belasting al minder waard wordt. De rente wordt namelijk kunstmatig laag gehouden om de mensen die zich in de schulden hebben gestoken te ontzien. Zo wordt schulden maken beloont en sparen bestraft.

      Verwijderen
    3. De rente wordt niet door onze overheid kunstmatig laag gehouden. Die rente is zo laag omdat de banken tegen een heel lage rente kunnen lenen. De banken hebben ons spaargeld helemaal niet nodig.

      Verwijderen
    4. Toen Kok nog voor de vakbond werkte was hij vakbondsman. Hij kwam voor de PvdA in de kamer en zijn pet ging al anders staan. Als MP gaf hij al veel geld uit de staatskas weg. En ook toen al hadden we een begrotingstekort. Na deze periode kon hij eindelijk gaan graaien. Hij weet precies hoe dat moet. Met andere woorden; maar erg weinig mensen met een laag inkomen kunnen goed met geld omgaan. En juist deze mensen stemmen op de linkse partijen. ELLEN ik ben net zo bang als jij bent.
      Hartelijke groet
      Gerrie

      Verwijderen
  7. Ook ik was er boos om, want met z'n vijven blijft er in Lege Zakken Huize niet zoveel meer over om te sparen. Behalve studiekosten, ziektekosten ed. wordt het leven wel heel erg duur.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In Amerika moeten mensen al zelf betalen voor bijv. een verpleegtehuis, kosten 3000 dollar per maand. Wie kan dat betalen? Gezien bij een documentaire van Louis Theroux, de Engels/Amerikaanse documentairemaker van de BBC, was een paar weken geleden bij Canvas. Als je geen geld hebt moet de patiënt thuis blijven en zal familie alles op zich moeten nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hierbij gaat het wel over de ziekte van Alzheimer, volksziekte no.1 die iedereen kan treffen. Wil je hiervoor professionele hulp, kassa voor de 'zorgaanbieders'.

      Verwijderen
    2. Ik denk dat ik tegen die tijd een euthenasie-pil wil. Mijn familie met Alzheimer belasten lijkt me vreselijk. En om daar 3000 euro per maand aan uit te geven. Ik maak liever een paar familieleden blij met een erfenisje.
      Het klinkt misschien wat cru, maar zo denk ik er over.
      Guusje

      Verwijderen
    3. Dan moet je dat nu al regelen want op het moment dat je wordt getroffen door deze ziekte ben je wilsonbekwaam en is de kans klein dat je de pil krijgt. Klinkt inderdaad heel cru. Niet wat je schrijft maar dat we met z'n allen in deze situatie terecht zijn gekomen. Toch denk ik dat het anders kan....

      Verwijderen
  9. Door jouw chroniche ziekte gebruik je veel meer dan je bijdraagt aan het ziekenfonds. Dat die premie wordt betaalt door anderen, waaronder ook mensen met een laag inkomen, die geen gebruik maken van de zorg geeft niet want dat heet solidairiteit.
    Maar oh wee als die mensen met dat lage inkomen zelf ziek worden dan moeten ze alle kosten wel zelf betalen. Dan is solidairiteit uit het woordenboek verdwenen.
    Zelf heb ik een laag inkomen waardoor ik niet kan sparen. Ik maak geen gebruik van de zorg, dus alles wat ik aan premie afdraag gaat naar anderen. Dat heb ik nooit erg gevonden, maar om nu, op 63 jarige leeftijd te moeten constateren hoe ontzettend egoistich jij en anderen zijn en mij dezelde zorg misgunnen geeft me wel te denken. Solidariteit, alleen van de anderen, maar niet van jezelf. Misselijk word ik van dit soort stemmingmakerij en zielige gedoe.

    Elise

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Elise: Ik vind het onterecht dat je me wegzet als egoïstisch, als iemand die doet aan stemmingmakerij en zielig gedoe. Ik misgun niemand de zorg. Ik vind dat iedereen daar recht op heeft.

      Volgens mij gebruik ik overigens niet meer dan ik bijdraag. Ik betaal per jaar inclusief de premie van de werkgever €3407,- voor de zorg, dat is voor een deel aanvullende verzekeringen. Daarvan gebruik ik ongeveer €1700 per jaar voor mijn medicijnen en ga ik 3x per jaar naar de internist en 1x per jaar naar de oogarts. Dat zijn dus 4 consulten per jaar. Dat zal echt niet meer dan 400 euro zijn, lijkt mij.
      De huisarts heb ik al heel lang niet gezien. De griepprik wordt door mijn werkgever betaald. Ik ontvang per maand 35 euro zorgtoeslag. Dus netto betaal ik bijna 3000 euro per jaar.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.