Een paar dagen geleden ging het over tafelmanieren. Het aanleren daarvan door kleine kinderen. Mag je als kind wel of niet met kleiner bestek eten en op welk bord of schaaltje moet de maaltijd dan liggen.
Dan denk ik automatisch terug aan mijn jeugd.
Ik ben absoluut niet opgevoed met tafelmanieren, mijn ouders gaven daar niet om.
Bestek warme maaltijd.
We aten nooit met mes en vork, maar alleen met een vork en een lepel voor de soep en nagerecht. Mijn vader gebruikte wel een mes, maar dat was om het vlees voor ons allemaal te snijden. Mijn vader gebruikte het mes alleen om te snijden, niet om te eten. We kregen dan elk een lepel vol fijngesneden vlees, dus een mes hadden we helemaal niet nodig. We hadden genoeg aan een vork om de aardappels en groenten te prakken en een kuiltje voor de jus te maken. Toen mijn broer en ik ouder waren, mochten we zelf onze gehaktbal of portie vlees fijnsnijden. Messen, vorken en lepels hadden we maar in één maat. We hadden geen dessertbestek.
Borden warme maaltijd
We aten van oude borden, borden die kwamen uit inboedels van overleden kinderloze ooms en tantes van mijn moeder. En daar had ze er nogal wat van. Allemaal verschillende diepe borden. Soepborden dus eigenlijk. Dat waren de borden in mijn jeugd. Mijn moeder had een net servies, gekregen bij haar huwelijk, maar dat gebruikten we bijna nooit. Alleen als mijn opa's en oma's kwamen eten. En dat gebeurde zelden. Later, vanaf dat we gingen kamperen, ongeveer vanaf mijn 9e jaar, werden de diepe borden vervangen door diepe campingborden. Héél gemakkelijk, want onbreekbaar.
Als er een toetje gegeten werd, dan aten we dat van hetzelfde bord. Je moest dan je bord schoonlikken, met je tong, en dan was het weer (bijna) schoon. Dan kon de vla er uit gegeten worden.
Bestek broodmaaltijd
Voor de broodmaaltijd gebruikten we alleen een mes, om het brood mee te besmeren en om het brood in blokjes te snijden.
Nooit een vork.
We aten het brood dus met de handen.
Borden broodmaaltijd
Deze borden waren kleiner, en plat, echte ontbijtbordjes. Ook een allegaartje.
Bekers en glazen
Bij de warme maaltijd werd niet gedronken. Helemaal niets. Bij de broodmaaltijden dronken we melk uit een beker van aardewerk.
Bedekking van de tafel en servetten.
De tafel was tijdens de maaltijd altijd bedekt met een tafelzeil en servetten had alleen mijn ene oma. Thuis gebruikten we geen servetten.
Mocht je alles opeten?
Thuis wel, daar mochten de pannen leeg, maar in bijzijn van vreemden mocht je niet de hele schaal of pan leeg maken. Er moest wat overblijven. Het was niet netjes om alles op te maken. Mijn ouders vonden het uitermate belachelijk dat mijn oom de pan volledig leeg maakte.
Ik wist niet anders en vond het allemaal heel gewoon, zoals dat gaat bij kinderen. Pas later kwam ik er achter dat veel mensen vinden dat het niet zo hoort, zoals wij het deden. We aten nooit in een restaurant, dus we hoefden niet netjes te eten. We wisten wel dat je buitenshuis je bord en ook je mes niet hoorde af te likken. En dat je buitenshuis een warme maaltijd met mes en vork hoorde te eten.
Ook de partner, waarmee ik 20 jaar samen was en waarmee ik 2 dochters kreeg, had een dergelijke opvoeding genoten. Daar likten ze hun bord niet af, maar kwam het toetje in het schoon geschraapte diepe bord. Dat vond ik vies. Het gebruik van bestek was vergelijkbaar met hoe ik het van huis uit gewend was.
Onze kinderen hebben vrij lang van kampeerbordjes gegeten. Totdat ze groot genoeg waren (ca 4 jaar of zo) om van een gewoon (diep) bord te eten. Voor onze dochters kocht ik een dessert bestek met mooi gekleurde heften. Voor de ene lichtgroen en de ander roze.
Wat vind ik er van? Het heeft me nooit gestoord dat we zeer eenvoudige tafelmanieren, borden en bestek hadden. Achteraf gezien vind ik het eten van campingborden wat heel ver gaan, maar verder ben ik van mening dat het gaat om de kwaliteit en de smakelijkheid van de maaltijd en niet om wat er omheen zit.
Wat vind jij en hoe was dit bij jou?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
donderdag 27 maart 2025
Tafelmanieren in mijn jeugd en ook later
Labels:
Vroeger

Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
29 opmerkingen:
Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën of fascistische opmerkingen) worden niet geplaatst.
Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik groeide op in de jaren 70. Brood werd de eerste jaren door mijn moeder in blokjes gesneden, later mocht het dubbel en uit de hand gegeten worden. We hadden kleine bij elkaar passende ontbijtbordjes en ook klein ontbijtbestek (vorken en messen). Als er pap was werd dat uit een diep bord gegeten. Avondeten van grote platte borden, met mes en vork al werd er niet moeilijk gedaan als je je mes niet gebruikte. Een tafelkleed op tafel, dat na het eten in de tuin werd uitgeklopt. Servetten hadden we alleen met kerst :). Toetjes kwamen in hun eigen schaaltje en aten we met een lepel zoals we die ook voor soep gebruikten. Voor soep hadden we speciale kommen. Het niet goed met mes en vork kunnen eten heeft me nog wel eens dwarsgezeten bij anderen in huis of als we uit eten gingen. Hoewel niemand zich eraan stoorde, had ik toch zelf het gevoel dat ik iets niet kon wat wel hoorde.
BeantwoordenVerwijderenHerkenbaar, ik moet altijd nadenken hoe het hoort als we uit eten gaan en daardoor voel ik mij minder op mijn gemak.
VerwijderenHe wat grappig, precies zoals jij het beschrijft deden mijn ouders het ook. En ook hetzelfde met borden en bestek. Allegaartje van van alles. En een mooi trouwservies dat alleen met Kerst en Pasen gebruikt werd. Alleen dat uitlikken van het bord niet, dat deden ze zoals jij beschrijft over je partner. Dat zag er wel vies uit in het geval van bieten, rode kool of spinazie... Vanaf mijn zevende woonde ik niet meer permanent bij mijn ouders en toen ik het op mijn nieuwe verblijfsadres zo deed als ik gewend was kreeg ik meteen een pets op mijn handen en werd ik openlijk voor gek gezet. Moest toen nieuw gedrag aanleren.
BeantwoordenVerwijderenBij ons thuis werd er in het gezin niet veel waarde aan tafelmanieren gehecht, maar mijn ouders vonden het wel belangrijk dat als je bij andere mensen of uit eten ging je wist hoe het hoorde. Zo hoefden wij thuis niets te eten wat we niet lekker vonden, maar bij anderen moest je eten wat er op tafel kwam al was het maar een paar hapjes. Zeggen dat lust ik niet of vind ik niet zo lekker was daar uit den boze. En we wisten ook hoe we met bestek moesten eten, ook al werd daar thuis niet moeilijk over gedaan. Zo heb ik mijn dochter ook opgevoed. Thuis best wel relaxed, maar wel weten hoe je je gedraagt in een omgeving waar tafelmanieren wel op prijs gesteld worden.
BeantwoordenVerwijderenIk ben opgegroeid in de jaren 60 en herken er niets van. Bij ons werd gegeten met mes en vork en voor ontbijt en lunch met kleiner bestek dan bij het diner. Tafel gedekt met een kleed en servetten. Grote borden voor het diner, kleine borden voor een broodmaaltijd, diepe borden voor soep, kommen voor desserts dat werd gegeten met een dessertlepel of een koffielepel. Waterglazen en wijnglazen voor mijn ouders. En de afwas ging vanaf eind jaren 60 de machine in. Ik ben blij dat ik zeer goede tafelmanieren in mijn opvoeding heb meegekregen. Daar hoef je in wel gezelschap dan ook niet meer over na te denken. Mijn man, opgegroeid in de jaren 50, kreeg dezelfde waarden en normen mee rondom maaltijden. Wij gaven het door aan onze kinderen.
BeantwoordenVerwijderenAls lagere schoolkind moest ik bij de werkster 's avonds warm eten.
BeantwoordenVerwijderenNiet alleen was het vlees vettig, mijn moeder had ook verordonneerd dat ik met mes en vork moest eten i.p.v. met alleen een vork of lepel.
Als enige he, zij waren daar met z'n negenen.
Ik schaamde mij dood.
Echt veel herinner ik me er niet van maar tafel werd wel met kleed etc gedekt en kan me veel afwas herinneren dus we zullen wel aparte borden en kommen gebruikt worden. En er kwamen geen pannen op tafel maar alles werd in opdekschalen gedaan met een juskom erbij.
BeantwoordenVerwijderenJa, die opdekschalen en juskom was ik nog vergeten! Die gebruikten we dus nooit. Mijn oma (de moeder van mijn moeder) wel, zij gebruikte ook een stoffen tafelkleed en bijpassende servetten. De pannen, inclusief braadpan met vlees en jus, kwamen op tafel. Zo deed ik het zelf als volwassene ook.
VerwijderenJa, ook hier gewoon de pan op tafel dat scheelt afwas. Volgens mij deed iedereen dat die van boerenafkomst of van het platteland kwam dat.
VerwijderenTwee serviezen. Een dagelijks en een mooi servies. Drie gangen meestal. Groot gezin. Erfelijk belast. Dus moestuin. De bakker kwam dagelijks langs. Kottie ‘s morgens van de restanten vorige avond. Voor schoooltijd aardappelen schillen. Op begrafenissen wordt meestal genoemd de snelheid waarmee de aardappelen geschild werden. Dun geschild, want meer aardappel.
BeantwoordenVerwijderenWe waren volgens dorpelingen een sjiek huis.
Moet altijd lachen als ik bij mijn broer en zijn gezin ga eten. Ze hebben een prachtig ,duur servies in kast staan, maar als er geen visite komt eten ze van de oude , plastic campingbordjes die mijn moeder ooit gekocht had omdat wij als kinderen op schoolkamp gingen, inmiddels dik 30 jaar oud. Net als het oude bestek uit ons ouderlijk huis.
BeantwoordenVerwijderenAlhoewel ik tegenwoordig graag mooi uniek handgemaakt serviesgoed gebruik (heel onpraktisch want vaak kwestbaar maar ik heb een zwak voor ambachtelijk vervaardigde gebruiksartikelen en we zijn toch maar met z'n tweeen) vind ik het minstens zo charmant als mensen een eclectische verzameling van niet bij elkaar passend serviesgoed met gebruikssporen op tafel zetten of juist heel formeel dekken. Zolang iedereen doet wat diegene het beste past en elkaar niet om de oren slaat met wat 'hoort' en tegelijkertijd probeert de eventuele ceremoniele behoeften van anderen een beetje te respecteren vind ik alles prima.
BeantwoordenVerwijderenIk groeide op in de late jaren 70, mijn moeder houdt in alles van setjes en series die bij elkaar passen maar er was weinig geld dus we hadden en heel herkenbaar hema servies. Mijn grootmoeder die vlakbij woonde en waar we een paar keer per week aten had een donkergroen glazen servies dat vond ik als klein kind magisch, doorzichtige borden.
Ik ben van 1962 en ook ik heb van huis uit niet geleerd met mes en vork te eten. Ik weet nog goed hoe lastig ik het vond om de eerste keer met onbekenden in een restaurant te gaan eten. Als mijn moeder van 87 nu wel eens bij ons komt eten kan ik me er voor schamen dat ze geen tafelmanieren heeft. Altijd schrokken, niet wachten tot iedereen eten op zijn bord heeft, met volle mond praten.
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder heeft aan het begin van hun huwelijk een zwaar verzilverd bestek gekocht, omdat ze niet zo goed kon koken; 'dan leek het nog wat'. :D
BeantwoordenVerwijderenIk heb leren eten met mes en vork, en kon op mijn derde ook mijn boterham zo zelf beleggen en eten. De dames van het blijf-van-mijn-lijfhuis in Groningen (waar mijn moeder maatschappelijk werker was en ik regelmatig in de crèche zat) waren vol verbazing!
Thuis werd met mes en vork gegeten; grote dinerborden (in de uitverkoop), kleinere ontbijtborden, soep uit Chinese rijstkommetjes, toetje uit 'Engelse' dessertschaaltjes, mooie katoenen servetten en ieder een eigen zilveren servetring. Op zaterdag gingen de servetten de was in. Op tafel voor iedereen een dekservet/placemat. Mijn ouders hadden serveerschalen, maar die werden alleen bij bijzondere gelegenheden gebruikt.
Ja en het mes lag op zo'n houder. Ben de naam vergeten. Ik heb het complete zilveren bestek geërfd. Dat ligt nu bij mij op de zolder te wachten dat ik het een keer weg breng. Soep werd bij ons gegeten van soepborden. Het toetje van een wat kleiner bord. Wat een afwas. En nog geen afwasmachine. Wel een dienstmeisje.
VerwijderenEn volgens mij werden die servetten ook nog gesteven. Ze waren van linnen. En alles werd gestreken hè. Ook het tafellaken.
Mijn moeder ging elke middag even rusten. Mocht je haar niet storen.
De lakens gingen bij ons in een pers. Ook die heb ik geërfd. Daar doe ik nu de dekbedhoezen in. Komen er perfect uit.
Mijn oma noemde die houder een messenlegger. Ze had ze van kristal en was er uitermate trots op!
VerwijderenWat leuk al die verschillende verhalen.
BeantwoordenVerwijderenIk ben uit de jaren 50 en bij ons ging het ook zo al kwamen de aardappelen altijd in schalen op de tafel.
Ons bord moest schoon zijn voor de pap en 1 broer lukte altijd zijn bord uit.
Die kon zo heerlijk eten.
Was je bord niet schoon ,pakte moeder een droge aardappel en pakte die op je bord en moest je die opeten.
Dus zorgde ik voor schoon bord.
Later kocht ik zelf en papschaaltje en ging moeder overstag.
Op de huishoudschool leerde ik met vork en mes eten en tafel dekken.
Wij mochten pas met de pap beginnen als moeder de eerste hap nam.
Altijd zelfgekookt dus werd aan tafel opgeschept.
Ik geef zelf nog niet om een mooi gedekte tafel maar wel aan smakelijk eten.
Groet Lianne
Ondanks dat ik uit een groot gezin kom, was juist het tafeldekken belangrijk. Ik herinner me dat het altijd fijn was om aan een gedekte tafel te zitten. Ik vond het ook mooi om de tafel te dekken. Door de weeks aten we van een boerenbont servies. Op verjaardagen, feestdagen en zondagen van het trouwservies. In mijn hoofd zie ik nog de verschillende tafelkleden langskomen, als kind vond ik het leuk om naar de patronen en kleuren te kijken. Voor alles een apart bord of schaaltje. Het trouwservies is nu bij mijn zus en daar dekt ze nog regelmatig mee. Als kind wen je aan zoiets . Door bij vriendinnen te eten zag ik dat het ook anders ging. Soep, warm eten en toetje alles uit hetzelfde bord, dat vond ik niet fijn, maar ik paste me daar natuurlijk bij aan. Soms zaten we wel met 16 man aan tafel. Onvoorstelbaar wat mijn ouders aan voorraden moesten inslaan om onze monden te voeden. Voeding was een belangrijk item in ons gezin, vooral gezond. Op voeding werd nooit beknibbeld. De afwas was natuurlijk gigantisch, maar je wist niet beter. Tijdens het afwassen was het altijd gezellig, Soms zei mijn vader : gaan jullie maar buitenspelen dan deed hij de afwas met mijn moeder. Ik heb altijd een vader gehad die naast zijn werk heel veel in het huishouden meehielp. hij kookte in het weekend en tijdens de vakantie. Toen hij 65 werd heeft hij iedere dag gekookt en mijn moeder dekte de tafel. Ik heb goede herinneringen aan de gedekte tafels in ons gezin. Astrid
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder gebruikte een tafelzeil. Na de warme maaltijd werd dat schoongemaakt en op een lange bezemsteel gerold zodat er geen vouwen in kwamen. Bij het ontbijt en de lunch lag er een stoffen tafellaken op de eettafel. Hoofdgerecht en nagerecht in hetzelfde bord betekende soms een toetje met een roze rand (rode bieten, rode kool). Bord aflikken werd niet gedaan!
BeantwoordenVerwijderenToen ik 7 was ging mijn oudste zus naar de huishoudschool en veranderde er veel. Aparte schaaltjes en bestek voor toetjes, eten met mes en vork en we kregen een servet. Mijn ouders vonden het prima.
Dit is nu bijna 70 jaar geleden en toetjes met een roze rand zou ik nu niet meer eten!
Mijn moeder hechtte waarde aan tafelmanieren. Ook de tafel werd gedekt met tafelkleed en bestek. We aten met mes en vork, nooit pannen op tafel maar schalen.Geen ellebogen op tafel of praten met volle mond. Als ik weleens bij vriendinnetjes at waar het anders toeging , eten en daarna vla op hetzelfde bord bijvoorbeeld, vond ik dat ook prima. Ben geboren in 1955. Allebei mijn oma's dekten ook gewoon de tafel en aten met mes en vork. Een oma werkte in haar jonge jaren in een wolfabriek, de ander was dienstbode bij een dokter. Ikzelf gebruik placemats, eet met mes en vork en zet geen pannen op tafel. Voor mijn zoon kocht ik kinderbestek en hij dronk al snel uit een gewone beker zonder tuit.
BeantwoordenVerwijderenIk ben opgevoed met tafelmanieren, zoals het “hoort “.
BeantwoordenVerwijderenMet net servies. Later kwam er elke dag een tafelkleed. Ik kom uit een gezin met zes kinderen…..
Mijn ouders stonden erop dat we goede tafelmanieren hadden. Mijn moeder had zich geschaamd toen ze jong was. Ze had een vriend waar het allemaal wat officieel ging. Dat wilde ze ook bij haat ouders invoeren en werd ze belachelijk gemaakt.
Nou ja, haar kinderen zou dat niet gebeuren!
Ik dacht altijd dat het goed was totdat we op schoolkamp gingen en er tafelmanieren verlangd werden. Daar kregen we les in!
Weer wat bijgeleerd en in praktijk gebracht.
Mijn kinderen leerden al jong met bestek te eten en ook altijd een schoon tafelkleed. Elleboog van tafel etc
Drinken uit een gewone beker en servies van porselein, want sterk.
En toen ze wat ouder waren ook met stokjes kunnen eten.
En dat alles onder het motto van goede tafelmanieren heb je heel je leven plezier
Ik vind het ook storend als mensen slordig eten.
Snap best bord op schoot en een lepel, maar aan tafel eet je netjes
Ik herken dit. Ook bij ons ging en gaat het zo. We hebben wel als kleine kinderen een speciaal bordje gehad met een trein langs de rand. Eten wat de pot schaft en alleen als je iets echt vies vindt dan kreeg/krijg je wat anders. Dus ik eet echt geen spinazie en tuinbonen. De rest wel maar als ik iets niet lekker vind dan een kleinere portie dan normaal.
VerwijderenIk ben geboren in 1944 en mijn vroegste eetherinneringen zijn dat er een stapel gesmeerde boterhammen op tafel stond waar mijn vader en opa van aten. Mijn moeder en mijn oudere broer en zus zullen er ongetwijfeld ook van gegeten hebben, maar mama zorgde in ieder geval wel dat er nieuwe boterhammen kwamen als de stapel op was. Beleg herinner ik me niet, maar toen ik ouder werd, was dat vaak stroop of jam.
BeantwoordenVerwijderenBij de warme maaltijd, rond half een, stonden er diepe borden op tafel waaruit we alles aten. Soep werd alleen 's zondags gegeten en dan ook vaak zelf gekookte pudding. Doordeweeks meestal karnemelksepap (gortepap gekookt in karnemelk) toe, maar altijd in hetzelfde bord. En alleen maar een zeiltje (zwilkie) op tafel. Later kwam ik er achter dat we wel linnen tafellakens hadden, maar kan me niet heugen dat die gebruikt werden.
Naarmate de kinderen ouder werden veranderden ook de tafelmanieren. Toen mijn oudste zus naar de middelbare school ging moest ze van mijn moeder leren met mes en vork te eten en ik onderging datzelfde lot. Mijn een jaar oudere broertje was, toen een week voor mijn 4e verjaardag, bij een ongeluk om het leven gekomen.
Naarmate meer kinderen naar de middelbare school gingen en ook wel eens vriendjes of vriendinnen van buiten meenamen werd ook de tafel uitgebreider gedekt en werd bijvoorbeeld het toetje uit een apart schaaltje gegeten met een aparte lepel. Je kunt wel zeggen dat, naarmate de kinderen ouder werden ook de manieren rondom het eten meegroeiden.
Wat ik achteraf wel apart vond was dat mijn moeder nooit echt anders is gaan koken. Voor een boerenvrouw die op haar 15e al 'op het land' moest werken en nooit verder geleerd had, kookte ze voor haar generatie zeer zeker, heel modern, wat ze nauwelijks aan hoefde te passen in de loop van de tijd. Hoewel ze de pest had aan het huishouden, koken had wel haar liefde en aandacht.
Hi Willem, wij op zondag soep, stoofvlees en gekochte vla of een puddinkje. Allemaal van te voren te maken, had moeder op zondag geen werk van het eten.
VerwijderenVoor onze kinderen kocht ik kinderbordjes met een mooie print, vanaf hun eeeste warme hap aten ze daar van. De ene Peter Konijn en de andere Winnie de Poeh. Aten wij van Hema borden en de kinderen van Wedgewood en Royal Doughlton.
BeantwoordenVerwijderenDe bordjes zijn nog steeds onbeschadigd en de kinderen herinneren zich nog dat ze altijd van hun mooie bordjes aten.
Wij hadden in de jaren 60 thuis pap en hoofdgerecht in dezelfde diepe borden maar leeglikken was uit den boze. Op zondag gekochte vla uit een glazen bakje en met Kerst het mooie servies op tafel. Bij het warme eten nooit iets te drinken, en nu ook niet.
Ik gruwel weer bij het lezen van dit alles. Zo aten wij vroeger ook. | Wat niemand vernoemde was dat wij, als goed katholieke Brabanders, voor het eten eerst het Onze Vader baden. Een van mijn ouders begon en dan vielen wij bij "Geef ons heden ons dagelijks brood". Mijn vader kwam uit een groot gezin wat ooit betere tijden had gekend en daar fonkelden het zilver en kristal bij bijzondere gelegenheden. Thuis stonden de pannen op tafel, aten we 5 dagen lang dezelfde soep (vers gemaakt maar op de derde dag aangelengd met soep uit een pakje). Avontuurlijk was mijn moeder nooit, vooral niet op kookgebied waar ze liever lui dan moe scheen te zijn. Groente diende ze op uit het kookwater. De volgende dag bracht ze die pan weer aan de kook en werd de tweede helft van die groente gegeten. "Pudding" was een poedertje uit een pakje gemengd met aan de kook gebrachte melk. Is het een wonder dat een land met zulke afgrijselijke eet- en kookgewoontes nooit een Nederlands restaurant in het buitenland vestigt? Met 18 nam ik de benen naar Engeland en leefde in weelde. Ik heb daar leren koken en bakken: bakte iedere week een cake, roosterde kippen en stukkken bief/varken, kookte de groente die de tuin verschafte. En meestal dronken we vooraf een glaasje sherry en er stond op
BeantwoordenVerwijderenzondag altijd wijn op tafel. Later dat jaar reisde ik naar Cornwall en stond
daar in die zomer iedere ochtend heerlijke (ongezonde) ontbijten te bereiden.
Op een andere manier was Parijs eveneens een mooie ervaring. Wat ik ook gezelliig vond was dat er na een maaltijd altijd nagetafeld werd. Goede gesprekken onder het genot van een kopje koffie. Wilde paarden sleepten mij niet terug naar Brabant!
t
Leuk om te lezen allemaal. Bij ons thuis werd de tafel gedekt met een tafelkleed. Van toen ik heel jong was herinner ik me dat mijn moeder brood klaarmaakte voor alle kinderen. Dat werd op een broodplank op tafel gelegd en daar kon je van afpakken. Dubbelgevouwen boterhammen, we aten ze uit het vuistje, dat scheelde vaat (en beleg, mijn moeder smeerde dunner). Later gebruikten we bordjes en maakten we zelf ons brood klaar, maar brood met een vork eten was niet echt de gewoonte.
BeantwoordenVerwijderenWarm eten aten we uit een soepbord, vaak hoofd- en nagerecht uit hetzelfde bord. Likken was niet toegestaan, als we rode bieten of rode kool aten was er altijd appelmoes om je bord mee 'schoon' te maken. Later oefenden we weleens met mes en vork, maar het meeste heb ik buitenshuis geleerd. We hebben geprobeerd dit bij onze kinderen anders te doen, ik voelde me jarenlang in restaurants niet altijd helemaal op mn gemak en vond dat vervelend.
Op zondag aten we soep (op zaterdag gekookt), en een toetje. Dit doen we nog steeds, maar wij eten er een broodje gezond of broodje hamburger bij.
In mijn jeugd dronken we vrijwel nooit bij de warme maaltijd, alleen als er een hittegolf was zette mijn moeder weleens een kan water op tafel. Wij drinken in de zomer vrijwel altijd water bij de warme maaltijd, en ook als het eten pittig gekruid is. Er kwamen vrijwel altijd pannen op tafel, alleen op hoogtijdagen gebruikte mijn moeder dekschalen, dit doe ik op dezelfde manier.
Vla uit het bord waar nog restjes van de maaltijd in zitten. Daar gruwde ik echt van. Thuis hadden we schaaltjes. Bij vriendinnetjes niet altijd...bij mijn beste vriendin kreeg ik als enige een schaaltje. Ik ben geboren in 1969.
BeantwoordenVerwijderenGroet, G
ik ben opgegroeid in de jaren 60 en bij ons werd er aandacht aan tafelmanieren besteed. Voor ontbijt en lunch kleinere borden en kleiner bestek dan voor het avondeten. Dessert uit een schaaltje met dessertlepel, soep uit een soepkom met soeplepel etc. Er waren ook verschillende tafelkleden voor ontbijt/lunch en de warme maaltijd. Met bijpassende servetten, in mijn herinnering werden die voor ontbijt/lunch door mijn moeder vingerdoekjes genoemd..... En ieder eigen servetringen.
BeantwoordenVerwijderenOok aan netjes met passend bestek eten, geen ellebogen op tafel, niet met volle mond praten of smakken etc werd aandacht besteed.
Toen ik ouder werd was ik erg blij dat mij dat goed geleerd was. Waar en met wie ik ook at, over mijn tafelmanieren hoefde ik niet onzeker te zijn.
Ik kan me goed voorstellen dat er door geldgebrek geen bijpassend servies is, maar ik kan me echt niet voorstellen dat mijn ouders het zouden accepteren dat ik mijn bord af zou likken.