Hoe was je zuinig?
Er spelen heel veel factoren een rol bij zuinig wassen:
- zorg voor een gevulde wasmachine, geen halfvolle trommel
- was je wasgoed alleen als het nodig is: kleding kun je vaker dan 1 dag dragen en badlakens kun je vaker gebruiken. Je bent schoon als je je afdroogt, dus waarom iedere keer een schone handdoek. Iedereen een eigen handdoek, bijvoorbeeld met een merkje of een eigen kleur en meerdere keren gebruiken.
- gebruik een zuinige wasmachine type A+++
- was zo koud mogelijk, bijvoorbeeld op 30 graden of lager
- gebruik het eco programma
- droog je was indien mogelijk aan de lucht
- zet de centrifuge op de hoogste stand als de was vervolgens in de droger gaat
- gebruik minder wasmiddel. Fabrikanten willen graag aan hun wasmiddel verdienen en geven een grotere hoeveelheid op dan nodig om schoon te wassen.
Het je tips? Ik lees ze graag!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
woensdag 29 mei 2013
Zuinig wassen
Labels:
Besparen,
Huishouden
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ook een oude Miele(16 jaar) maak je zuinig, sluit hem aan op warm water en je hebt de zuinigste wasmachine die er is.
BeantwoordenVerwijderen0.09 tot 0.14 kw/h stroomverbruik per wasbeurt en 50 liter gasverbruik. Voordeel is mijn ketel staat op 60 graden en was met lagere ongeveer 50 graden(ivm koudwater in leiding) maar wel alles goed schoon altijd.
En met zelf gemaakte wasmiddelen is dit goedkoopste manier van wassen of je moet het met de hand doen:(
In het boekje van mijn wasmachine staat hoeveel stroom en water elk programma gebruikt. Hier houd ik rekening mee als ik was.
BeantwoordenVerwijderenWat ook nog een goede tip is: maak gebruik van een hotfill indien mogelijk, door de wasmachine aan te sluiten op warm water verbruikt deze minder stroom. (werkt het beste met gasketel en zonnecollector)
Precies wat ik bovenstaand vermeld maar een echte hotfill is ook weer duur, ik heb hem enkel op heet waterkraan aangesloten. Maar let wel op wasprogramma voorbij hup switch naar koud water voor spoelen. En werkt perfect bij onze oude Miele. Ook onze vaatwasser is zo aangesloten verbruik 0.10 Kw/h per vaat :)
VerwijderenMet deze vorm van aansluiten hebben wij ongeveer 600 KW per jaar bespaard op onze stroomnota, oh en onze gas nota is al jaren stabiel op 500 M3.
Bij de hoeveelheid wasmiddel ook nog: let op de maatstreepjes. Ik heb het een keer gemeten: het eerste maatstreepje dat de fabrikant duidelijk aangeeft op het bolletje is al van de DUBBELE dosis. De enkele dosis werd toch wel aangegeven: met een streepje van een halve millimeter lang en dik. Sindsdien gebruik ik natuurlijk dat streepje. Het is al snel te veel; zeker als kleren eigenlijk nauwelijks vies zijn.
BeantwoordenVerwijderenVoor behoud van je wasmachien: Draai minimaal één keer per maand een was op 95graden, fabrikanten geven altijd aan een lege machine te laten draaien om vet te verwijderen, zelf gooi 'k de machine gewoon vol met 'witte' was soda en azijn (als wasmiddel en wasverzachter) en draaien maar.
BeantwoordenVerwijderengroet
Nee, dat is echt niet nodig. Wij wassen hier op 60 graden en met eigen gemaakte wasmiddelen, en die bestaan uit soda en schoonmaakazijn en dan is machine echt brandschoon en fris.
VerwijderenEens per maand was ik ook een kookwas, na de menstruatie. Alle wasbare verbandjes die ik tussendoor gewoon met lagere temperaturen heb meegewassen gaan dan daarna uitgekookt weer de kast in.
VerwijderenIk was trouwens beddengoed en washandjes en aanrechtdoekjes standaard op 60, vanwege allergieen en hygiene (aanrechtdoekjes!). Ik koop gewoon wit dan kan alles bij elkaar. Op welk blog had ik trouwens gelezen dat witte handdoeken droger drogen?
Ik spaar handdoeken en nachtgoed op en dat gaat op het snelle programma van 30 graden en dan doe ik alleen een schepje soda of helemaal niks bij de was en het wordt wel schoon van de restjes wasmiddel die nog in de machine zitten.
BeantwoordenVerwijderenIk doe de helft van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel en vul dit aan met een schepje soda.
Als wasverzachter gebruik ik soms azijn, meestal gebruik ik niets.
We douchen niet meer dagelijks en dat scheelt ook een berg was (en water en gas).
Groetjes, VeggieMo
Ik gebruik een kleine magnetische wasbal. Daardoor hoef ik maar de helft aan wasmiddel te gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenGebruik geen vloeibaar wasmiddel, dat is mij absoluut afgeraden door de wasmachine monteur vanwege klontering. (ja echt, klontering door vloeibaar wasmiddel).
BeantwoordenVerwijderenGroeten van Marijke
Als het buiten erg mooi weer is(warm, wind), laat ik de wasmachine op minder toeren centrifugeren. Scheelt ook weer in stroom en de was wordt toch wel droog als het buiten warm is.
BeantwoordenVerwijderenhaha, of je wasmachine op 800 toeren of op 1400 toeren laat centrifugeren scheelt echt niets aan stroom enkel opstarten van 0-600 toeren kost veel energie.
VerwijderenJuist water verwarmen kost 95 % van alle energie die wasmachine verbruikt.
Nou, het zal heus wel schelen, want de wasmachine doet er minder lang over en dat scheelt toch stroom! En al die minuten die de wasmachine minder stroom verbruikt, zijn toch een hoop minuten bij elkaar op den duur. Dus zo raar vind ik mijn tip helemaal niet.
VerwijderenOja, lees hier nog even : http://www.praktischduurzaam.nl/duurzaam-de-was-doen/
VerwijderenDaar staat 'mijn' tip ook tussen!
Bij een laag toerental droogt de was ook nog een gladder op!
VerwijderenAnkie
Ik heb mijn twijfels over de efficiëntie van een ecoprogramma van een wasmachine. Mijn machine heeft ook zo'n programma dat maar een half uurtje duurt voor een was op 30°. Ik heb bewust mijn wasmachine gedurende zo'n ecowas eens in de gaten gehouden en ik vond dat het wasproduct vrij vlug (na min of 20) werd weggepompt: het wasgoed had amper tijd gehad om in het zeepsop te 'zwemmen'. Wat ik me ook afvraag is of het op zeer korte tijd opwarmen van het water niet meer energie gebruikt tov de opwarmtijd van een normaal programma. Ik gebruik het ecoprogramma dan enkel maar voor het wassen van badtapijtjes en opfrissen van niet bevuild wasgoed. Omdat ik mijn twijfels heb over de efficiëntie, onderbreek ik het wasprogramma eens de machine water en wasmiddel met elkaar gemengd heeft en het wasgoed een paar keer heeft rondgedraaid. Ik laat de was dan een paar uurtjes weken in dat zeepsop en start nadien de machine terug op zodat ze dan aan haar ecoprogramma kan beginnen maar dan is het wasgoed wel al geweekt in het sop. liesbet
BeantwoordenVerwijderenDan kan je net zo goed eerst je was laten weken in een emmer ofzo en dan pas in de wasmachine en een ecoprogramma laten draaien.
VerwijderenMaar als je het een paar uurtjes laat weken en weer ecoprogramma gebruikt is dat 2x opwarmen en dat is ook kostbaar want x aantal liters water weer opwarmen naar 30 graden kost hoop elektra.
VerwijderenBv mijn wasmachine heeft weekprogramma maar warmt water niet nog een keer op na 2 uur weken dus erg zuinig.
Anoniem, je hebt mijn reactie niet goed gelezen : ik laat het water gewoon in de machine lopen zodat het wasproduct in het water zit, laat trommel een paar keer draaien zodat het wasgoed goed doorweekt is met het zeepsop maar stop dan het programma. De machine heeft dan nog geen tijd gehad om op te warmen dus heeft nog geen extra energie gebruikt. Ik laat het wasgoed een paar uurtjes weken in het koude zeepsop in de machine en schakel daarna de machine terug aan. Het programma gaat gewoon verder waar het voordien gestopt was (dus vlak na het waternemen paar toertjes draaien).Ik verspil geen extra energie aangezien ik de machine al uitschakel nog voor het opwarmen van het water startte. Ik kan inderdaad eerst mijn was laten weken in een emmer, de was eruit halen en dan in de machine overbrengen en een ecoprogramma draaien maar dat is veel meer werk, veel omslachtiger of het wasgoed in koud zeepsop laten weken in de machine. Na de weektijd zet ik de machine gewoon aan en geen gepruts met nat wasgoed dat ik van een emmer zou moeten overbrengen naar de machine. liesbet
VerwijderenMeeste besparing is echt vuil wasgoed wassen. Laatste 30 jaar zijn we steeds meer gaan wassen hoe kan dat ? terwijl gezinnen kleiner worden.
BeantwoordenVerwijderenHet is heel normaal als men een gezin heeft met 2 kinderen dat er meer dan 10 wassen worden gedaan en dan ook nog met een 7 of 8 kg machine. Vindt ik erg zonde dat je met zoveel wassen meer dan 10000 liter schoon drinkwater verkwanseld door onnodig wassen.
Wij gezin 4 kinderen wassen er iedere week 3 of 4 wassen per week(5 kg machine) dus wat de machine ingaat is echt vies.
Zelf je wasmiddel maken helpt inderdaad ook. En ik zou af en toe een hele hete was (wel met inhoud) draaien, om de machine schoon te houden.
BeantwoordenVerwijderenVolgens Teunie van Eenvoudig Leven drogen witte handdoeken sneller dan gekleurde...
BeantwoordenVerwijderenIk was het meeste wasgoed met zelfgemaakte sunsoda en gebruik azijn als wasverzachter.
http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/29/schone-schijn-en-gelukkig-worden
Dat herken ik. Zo werkt het ook met lichtgekleurde en donkergekleurde handdoeken. Ik heb nl liever geen witte handdoeken.
VerwijderenVeggieMo
Die ervaring met handdoeken heb ik ook en zwarte handdoeken drogen al helemaal voor geen meter, niet aan de waslijn alsook bij afdrogen.
VerwijderenAnkie
Zelfgemaakt wasmiddel en een kort programma, volle trommel en alleen echt vieze was. volgens mij is dat voor iedereen heel makkelijk te doen. hier was ik zo'n 3 keer per week, met een meisje dat elke dag schone kleren moet en een ventje dat soms zijn dekbed nog natplast. En gelukkig heb ik een zuinige wasmachine gekozen.
BeantwoordenVerwijderenIk vang water op vanuit de douche (vaak nog warm water zonder zeepresten) of gebruik het badwater van de jongste (ook vaak nog warm water) en gooi dit met emmers of jerrycan met kraantje in de wasmachine. Scheelt en water en het verwarmen ervan.
BeantwoordenVerwijderenJe kan ook gewoon niet wassen, grapje!!
BeantwoordenVerwijderenNatuurlijk hoef je niet iedere dag schone bovenkleding aan.
Maar als ik naar mij zelf kijk, 2 personen, was ik toch wel 6 tot 7 wassen per week. Twee witte wassen op 60 graden, een keer beddengoed op 60 graden, een was sokken en nu een paar truien. In de winter zijn er dit wel twee.
En twee of drie keer 40 graden met kleding en gekleurde handdoeken.
Mijn man fietst, nu veel op de weg, in de winter in het bos. Je wilt niet weten hoe modderig hij dan thuis komt. Ik zou eigenlijk niet weten hoe ik minder zou kunnen wassen.
Groetjes,
Lianne
ik heb er eens over nagedacht om regenwater op te vangen en dan kun je de wc op aansluiten en ook de wasmachine en je kunt er mee douchen,er moet dan een hydrofor pomp tussengebouwd worden maar je gebruikt goed water je moet het natuurlijk niet drinken,maar je gebruikt dan nog minder zeepsop omdat het zacht water is,mijn tante woont in ierland in de bergen en zij beschikken daar niet over een waterleiding ze drinken bronwater maar dat is te ijzerhoudend voor de wasmachine ed de witte was wordt naar verloop van tijd bruinachtig van het hoge ijzergehalte,daarom wast en douchen ze daar met regenwater,,het regent daar toch altijd!!dus water zat.
BeantwoordenVerwijderenmaar heeft iemand die dit leest er eventueel ook ervaring mee,ik lees het graag.
groet Danny
"Je bent schoon als je je afdroogt, dus waarom iedere keer een schone handdoek."
BeantwoordenVerwijderenKlopt, maar je 'scubt' de huid met afdrogen en daar komen dan ook dode huidcellen vanaf. Dus een handdoek is toch echt niet schoon na gebruik. Je kunt echter wel minder grote (50x100 ipv 60x110) handdoeken kopen en er maximaal één per keer gebruiken. Scheelt in de trommel.
Verder vind ik dit soort dingen soms wat krampachtig. Als je logisch nadenkt, niet alles klakkeloos in de was gooit en een beetje goed sorteert, dan ben je al prima bezig.
Ik heb eens een aflevering van Klokhuis gezien, waarin werd bekeken waar je ongemerkt bacterien die op je handen zitten na bijv. gehakt bereiden, allemaal heen 'smeert'. Er werd toen ook op een zgn. petri-schaaltje bekeken hoeveel bacterien er aan het begin, bij bereiden, handen met zeep, afgespoelde handen en afgedroogde handen op je handen zaten. Dit was het minste ná het afdrogen! Dus ik kan me voorstellen dat het ook met douchen zo is. Voor mij na elke douche een schone, frisse handdoek dus!
BeantwoordenVerwijderenIk was alleen in het weekend. Ik sorteer niet naar kleur maar op wassoort.
BeantwoordenVerwijderenSpijkerbroeken
Handdoeken, washandjes, sokken, ondergoed (enige hete was en droger)
kwetsbare was (kinderkleren en onze truien ed)
Beddegoed
Zo heb ik 4 soms 5 wassen per week/weekend
(2 volwassenen en 3 kleine kinderen)