zaterdag 8 februari 2014

Sparen? Sparen!

Recent in het nieuws bij de NOS: we sparen minder. Onder de kop: "sparen wat is dat?" wordt gemeld dat we minder sparen en vaker spaargeld opnemen.
Echt wetenschappelijk verantwoord was het absoluut niet. Ze hadden op facebook een oproep geplaatst en er reageerden 62 mensen.
En daar maken ze een nieuws-item van.
Zou het komkommertijd zijn? De mensen die reageren zeggen dat ze weinig overhouden en daarom niet sparen. Ze hebben alle geld nodig om van rond te komen. Het is wel zo dat de DNB bevestigt dat er inderdaad een terugloop is van spaartegoeden. 
Afgelopen zomer hadden we met ons allen nog 330,5 miljard op onze spaarrekening staan, vanaf de zomer gaat daar iedere maand ongeveer een miljard van af. Dat is véél! 
Toch blijft het voor iedereen belangrijk om te sparen en een reserve te hebben. Een reserve, een buffer, voorkomt dat je geld moet lenen. Geld lenen betekent schulden hebben en rente over je schuld moeten betalen. Als het niet echt nodig is, kun je dat beter niet doen.
Je hoeft er echt niet naar te streven om van je geld te rentenieren, want dan moet je wel erg veel spaargeld hebben, maar een beetje geld achter de hand is zonder meer nuttig!

10 opmerkingen:

  1. iedere maand 1 miljard eraf?!? dat is wel heel veel. Vind sowieso 330.5 miljard spaargeld ook enorm, dat is meer dan 20.000 per hoofd van de bevolking (ongeveer ;) )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vind die gemiddelden altijd zeer onzinnig ,want van dit soort dingen bestaat er geen gemiddelde , het zal er eerder op neer komen dat de een dik in de schuld zit en de ander miljonair is. ook vind ik het geen nut hebben om te weten wat de gemiddelde nederlander op zijn spaarrekening heeft staan, want a het is geen reeel gegeven en b wat moet ik met die informatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja ik doe mee met de mensen die spaargeld opnemen, maar dat is omdat we op dit moment geen inkomen hebben. Wij leven nu van ons spaargeld, en ik kan je vertellen dat het heel vervelend voelt om zulke bedragen van de spaarrekening af te halen. Aan de andere kant, het is goed dat we gespaard hebben anders waren we nu failliet geweest!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt me inderdaad heel moeilijk! Het lastigste is denk ik, dat je niet weet wanneer er een einde komt aan deze onzekere situatie en er weer meer geld binnenkomt dan er uit gaat!

      Verwijderen
  4. Ik doe ook mee, want ik los hypotheek af. Door aflossen verdwijnt ook veel spaargeld en het schijnt dat er massaal afgelost wordt.
    Mina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vanmorgen in de Volkskrant een stukje waarom aflossen niet altijd verstandig is. En toevallig in de colum van Rick Nieman op RTL daar ook een beschouwing over. Ik los ook niet verder af. Ik heb nog een hypotheek voor minder dan de helft van de waarde van mijn huis. Ben nu met pensioen en geniet liever van mijn geld dan dat ik het in stenen stop

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aflossen is een vorm van investeren. Door af te lossen betaal je minder rente en los je je schulden af. Daardoor hou je elke maand meer over. Dat is het rendement. Hypotheekrente betalen is op de lange duur duurder dan aflossen. Wij hebben alles afbetaald en hoeven dus niet meer rente en aflossing te betalen. Dus een grotere bestedingsruimte.
      Geartsje

      Verwijderen
  6. waarom sparen we eigenlijk, om het later eventueel uit te geven toch? we hebben dus de laatste jaren gespaard om het nu het weer wat beter gaat uit te geven, of we hebben het nodig omdat we minder inkomen hebben, misschien losen we een deel van onze hypotheek af, zodat we meer geld overhouden om van te genieten! we gaan dan toch niet met zijn allen ineens schulden maken? alleen omdat het spaargeld minder wordt?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat het spaargeldvoornamelijk opgenomen is door ouderen met spaargeld die nu liever wat aan de kinderen geven omdat er ook een deel van het spaargeld betrokken wordt bij de berekening voor de eigen bijdrage voor de zorgverlening.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wij sparen eindelijk eens iets meer. en t is niet gelij op na een verhzuing, andere auto kopen omdat de vorige te veel kostte aan onderhoud, of aan kinderkamers, maar het saldo groeit eindelijk. dus t bericht gaat niet op voor ons gelukkig. eindelijk een fijne buffer :)
    maar op zich hoeft het idd niet schadelijk te zijn. mensen hebben t niet voor niets gespaard. en het uitgeven is toch niet verkeerd..

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.