Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 7 februari 2014

Rondkomen van €3,50 per dag voor boodschappen

Blogster Kleinfarmhuus heeft in de maand januari boodschappen gedaan voor €3,50 per persoon per dag. Ook het kattenvoer, kippenvoer, toiletpapier en alles zat daar bij in. En dat niet alleen, ze at zo veel mogelijk biologisch en eerlijk voedsel.
Dat is heel knap! Ik geef veel meer uit en zeker niet steeds biologisch.
Dat is zeker een uitdaging om ook net als zij zo te kunnen eten!
Ik ga er rustig de tijd voor nemen om haar blog te lezen en te bedenken of ik de uitdaging inderdaad aan ga. Haar weblog is mooi en fijn om te lezen. Mooie achtergrond en mooie plaatjes. Ik ga er eens lekker voor zitten de komende tijd en misschien doe ik het wel. Het hoeft natuurlijk niet precies een maand te zijn, het kan ook vier weken zijn. In februari komt dat toevallig op hetzelfde neer, maar ik ben nog niet zo ver dat ik een beslissing genomen heb.

17 opmerkingen:

 1. volgens het N i bud mag ik per dag 17,48 uitgeven (4 personen) in het bovenstaande geval is het 14,00 per dag. Een leuke uitdaging!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het wordt natuurlijk wel gemakkelijker als er meer personen. Koken voor 4 personen voor € 14,-- is gemakkelijker dan voor 1 persoon voor € 3,50. Volgens mij voor jou, Zuinigaan, een extra uitdaging.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap maar ook veel werk en tijd kost het denk ik. Ik ga dit niet proberen. Misschien later als de kinderen het huis uit zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik dacht dat je dat al deed? Waarom zou je nog zuiniger willen leven als je toch al zuinig en sober door het leven gaat. Count your blessings.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. voor 1 persoon idd veel makkelijker denk ik, voor ons zou het met 6 personen op 21 euro komen is 147 per week. wij hebben jaren alle boodschappen voor 50 per week gedaan en zitten nu op 75 per week dus 10,50 per dag voor 6 pers incl alles, vind dat niet moeilijk het is niet biologisch maar we gaan wel naar de bakker en af en toe slager. de rest komt uit de supermarkt. misschien moet je voor kinderen de helft nemen? hier zijn ze 14,10,8 en 4.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. bedoel moeilijker voor 1 persoon;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. lijkt me wel een uitdaging. gemiddel zit ik in mijn eentje op 5,- per dag.
  eten en drinken voor alleenstaande 100, per maand en dat kan wel.
  3,50 is wel moeilijk denk ik.
  leuk om met meerder mensen te doen en elkaar op de hoogte houden.
  bv maart.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eerlijk gezegd vind ik het op den duur geen goed idee meer om de boodschappen steeds goedkoper te doen.
  Wij zijn met twee en ik heb voor mezelf een genoegpunt bereikt.
  Ik kook met basismiddelen (bloem, boter, aardappelen enz., je kent het wel) en wil per week een aantal dingen eten omdat ik dat de gezondste manier van leven vind.
  Wij eten per week 3x vegetarisch, 1x iets met kip, 1x iets met rundergehakt en 2x iets met vis.
  Verder gebruik ik basisspullen om schoon te maken, beperk het snoepen en snacken, koop biologisch vlees en melk en gebruik 2x fruit per dag.
  Ik vind het genoeg zo.
  Ik denk dat nog verder bezuinigen de kwaliteit gaat aantasten en dat wil ik niet.,
  Als ik nu extra geld zou moeten besparen zou ik het uit andere posten halen.

  Groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heb je wat leuke recepten van de basis produkten voor mij?

   Verwijderen
 9. ik ben er wel achter dat je als alleenstaande gemiddeld wat duurder uit bent dan wanneer je voor meer mensen inkoopt, veel dingen in de aanbieding zijn meestal grotere verpakkingen en niet alles kun je lang bewaren of invriezen, bij ons zij bijvoorbeeld komkommers vaak in de aanbieding en zijn dan 2 voor de prijs van 1 ,maar in je eentje moet je je dan wel klem eten aan komkommer om het op te krijgen voor het gaat bederven, een krop sla is ook veel goedkoper dan losse sla, maar ook een krop sla beder ft sneller dan ik hem op krijg , en zo zijn er nog wel meer voorbeelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In mijn situatie zou dat 73.50 euro zijn op weekbasis. Ik pin nu elke week 70 euro en kom daar mee uit, dus dit is geen uitdaging voor mij. Hier koop ik ook alles, incl. kattevoer, toiletpapier, deodorant, shampoo tandpasta, nieuwe haarborstel, wasmiddel etc.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wel lastig 3,50 per dag. Maar voor een maandje moet het wel lukken. Maar €5,- per dag is prima te doen. Want dat doe ik ook, voor 35 euro per week boodschappen incl. enkele huishoudelijke of verzorgingsproducten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. In mijn situatie zou dat uitkomen op € 49,- per week, zoveel geld heb ik momenteel gewoon niet. Wij doen het nu met € 25,- per week, twee personen, eten, drinken, huishoudelijke artikelen, verzorgingsproducten en kattenvoer.

  Gaat op zich best, maar het bio inkopen is wat moeilijker. Ik koop slechts een klein deel bio, rest regulier. Veel basisproducten en veel zelf maken, dan red ik het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Rondkomen van 3,50 euro per dag p.p............is dat goed?
  Ik vind goed eten (uit eigen tuin, uit eigen streek, biologisch) veel belangrijker. Ik heb een moestuin, kippen, maak heel veel zelf. Partner eet vlees, ik niet.
  Als ik alle kosten van de moestuin en de kippen, de biologische bulk-inkopen en de normale boodschappen (dus al het andere)die ik in de buurt doe, door 330 ( 5 weken niet thuis) deel kom ik per persoon ruim boven de 5 euro per dag uit.
  En dan reken ik de vaste lasten, gas, licht en water, verzekeringen, zorgkosten etc.etc. nog niet mee.
  Goed leven met respect voor mens, dier en milieu lijkt me voorr heel veel mensen een grotere uitdaging dan rondkomen van 3,50 per dag.
  Ik zou 15 dagen zonder geld kunnen leven ivm voorraden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Voor veel mensen is het helemaal geen uitdaging om met 3,50 p.p. per dag rond te komen. Maar is het gewoon bittere noodzaak.En het kan best zijn dat die 3,50 nog te ruim berekend is. Voor mijn dagelijkse leven (alles inclusief) is dit bedrag prima te behappen. Ik woon alleen en kook altijd extra om in te vriezen. Huisdieren eten ook van dit bedrag mee. Ik zal wel moeten. Door ziekte afgekeurd en laag inkomen. Veel eigen kosten voor medicijnen e,d,Leef ik niet zo , zal ik mijn oude autootje moeten afstoten. Dat is geen optie in een klein dorp zonder voorzieningen en zeer slecht o.v. Ik kan hier gewoon gezond van leven zonder dat ik me arm voel. Zou niet helpen want het is zoals het is.Wat dat betrefd tel ik mijn zegeningen maar omdat het altijd nog beroerder kan.Inderdaad is een goede vooraad van groot belang voor als er ergens een extra rekening van binnen komt.

  BeantwoordenVerwijderen