zaterdag 19 september 2015

Kosten voor mijn gezondheidszorg

Min of meer vroeg afgelopen zaterdag om inspiratie voor haar blog en Greet wilde wel eens weten hoeveel geld Martine kwijt is aan gezondheidszorg, niet alleen premie zorgverzekering, ook vitamines, gezond(er) eten, fysio, tandkosten, sport, medicijnen buiten de apotheek zoals pijnstiller.
Persoonlijk denk ik dat het voor Martine lastig te berekenen is, omdat er bij haar ook algemene uitgaven zijn die zowel voor haar, als voor haar man, als voor haar zoon gelden. Voor mij alleen is de berekening simpeler, dus ik vroeg me af, hoeveel geld betaal ik over een heel jaar aan dergelijke dingen?
Wat kost het mij aan premies, eigen risico en kosten die ik zelf draag?

Ik heb het een en ander over het afgelopen jaar op een rijtje gezet:

basiszorgverzekering 1073,27
zorgverz aanvullend 184,98
zorgverz. tandzorg 147,42
eigen risico zorg 375
pleisters voor oogkapje 2,30
nog meer pleister idem 1,30
pedicure (niet vergoed) 27,50
pedicure (deel vergoed door zorgverzekeraar) 10,00
pedicure 10,00
pedicure 10,00
pedicure 10,00
brillen (zonnebril en gewone) 428,00
leesbril 5,00
3x 90 vitamine D pillen  5,00
vitamine B12, 120 stuks 1,99
magnesium 5,00
vitamine D + calcium/magnesium/zink 2,49
vitamine D3 (2x90)+ B12(60 stks) 5,00
diarreeremmer 1,29
paracetamol, 20 tabletten 0,39
Ibuprofen 3x10 1,95
hoortoestelbatterijen 16,11
zwemabonnement (jaar) 168,00
 totaal per jaar 2491,99


Doordat ik aangesloten ben bij een collectieve zorgverzekering en ik per jaar betaal en ook daardoor korting krijg, ben ik ruim 350 euro per jaar goedkoper uit dan zonder collectief en zonder betaling in één keer. Dat scheelt mij bijna 30 euro per maand. Dat is mooi meegenomen!

Verder heb ik uit diezelfde verzekering een vergoeding ontvangen voor de aankoop van brillen na de staaroperaties: 225 euro. Die kunnen dus afgetrokken worden van het totaalbedrag. Ik zie dat ik geen geld vermeld heb voor de aankoop van badpakken. 225 euro is ruim genoeg voor de aankoop van badpakken!

Ik krijg vanwege een medische indicatie de pedicurezorg deels vergoed. Vanaf januari moet ik per keer een tientje zelf betalen. Tot januari 2015 kreeg ik 6 behandelingen volledig vergoed en moest ik verdere behandelingen zelf betalen.

Ik heb mijn zwemabonnement toegevoegd aan het lijstje, omdat zwemmen voor mij een zeer goede manier van bewegen is. Zowel de huisarts als de fysiotherapeut raden zwemmen ten zeerste aan! Omdat ik vanuit mijn werkgever een korting krijg van 30% op dit abonnement, vallen de kosten mee.

Die krap 2500 euro zou een ander bedrag worden als ik het hele jaar door wekelijks fysiotherapie nodig zou hebben. Dat dekt mijn aanvullende verzekering namelijk niet. Ik heb nu vanaf augustus een wekelijks consult en mijn verzekering dekt 27 consulten. Dat gaat dit jaar lukken en als ik vanaf januari nog steeds fysiotherapie nodig heb, dan kan ik opnieuw maximaal 27 consulten gebruiken.

Voor het volgende jaar: ik heb waarschijnlijk nieuwe hoortoestellen nodig. Ik heb mijn toestellen in januari 2016 al weer 8 jaar. Verder heb ik nieuwe zooltjes nodig van de podotherapie, die worden maar zeer gedeeltelijk vergoed.

Overigens zijn de werkelijke kosten hoger, want de werkgever betaalt ook een deel (aan de belastingdienst): Gevonden op de site van de belastingdienst: Voor de werkgeversheffing Zvw geldt het hoge percentage van 6,95 %
Mijn loon voor deze heffing:€1.934,90 per maand. Reken maar uit wat mijn werkgever voor mij betaalt (en voor alle andere werknemers met hetzelfde inkomen).

8 opmerkingen:

  1. Grappig dat je badpakken bij medische kosten rekent. Bij mij zou dat onder de post kleding en uiterlijke verzorging vallen, maar ik heb dan ook geen medische reden om te zwemmen.
    Ik heb een reserveringsrekening voor alles wat met gezondheid te maken heeft. Wij zijn wel met 2. Op deze rekening zet ik elke maand 50 euro. Dit jaar stond er gelukkig veel op. We hadden brillen nodig en ikzelf maandenlange (maar gedeeltelijk vergoedde) fysio......Tot nu toe is deze reservering voldoende gebleken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. P.s. overigens valt de premie collectieve ziektekostenverzekering bij ons onder de vaste lasten, dus die wordt niet betaald van de reserveringsrekening ziektekosten. Anders zou die
    50 euro p.m. lang niet toereikend zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ..de prijs van badpakken gaat van 30 euro tot over de 300 dus je kan het totaal bedrag naar wens hoger of lager krijgen!
    Mijn lange-afstands-wandelschoenen (Lowa, 195 euro) mijn sportkleding (voor buiten ongeveer 150 euro) voor in de sportschool (ongeveer 125 euro, lidmaatschap bijna 120 euro per jaar) . Ik moet veel sporten omdat ik aan huis werk en zittend ook nog zittend!
    Mijn nwe bril heeft me 875 euro gekost maar ik had ook eentje van 240 euro kunnen kopen. Ik heb een overzet-zonnebril van 50 euro. Omdat ik geen vlees eet gebruik ik een voedings-supplement, kost me ongeveer 120 euro per jaar. Gelukkig ben ik alle voorgaande jaren steeds onder de 100 euro eigen risico gebleven. Een aanvullende verzekering heb ik niet: fysiotherapie, ceasartherapie e.d. heeft mij vroeger nog nooit echt geholpen en voor een massage ga ik liever naar een sportmasseur. Mijn 'gezonde' levensstijl en de beste sportschoenen en de beste bril willen kost mij dus ook extra geld maar voor mijn zorgverzekering ben ik nu (nog) winstgevend ;-)
    Nog, omdat ik bijna 66 ben en ouderdom vaak met gebreken komt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ik zo oneerlijk vind,is dat er steeds minder vergoedingen of aftrekposten voor de belasting komen. Ziektekosten zijn een net zo hoge post als een vakantie voor een ander.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Betaald de werkgever je Zvw, wordt er niet een percentage van jouw salaris bij jou afgetrokken voor Zvw?
    Mijn man en ik hebben beide een ABP pensioen en daar staat op de maand specificatie een aftrek voor Zvw van ( afgerond) 45 euro. Dus dat is 2 x 12 x 45 = 1080 euro per jaar dat wij betalen bovenop de zorgverzekeringspremie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anneli, als er geen werkgever is omdat je met pensioen bent of je hebt een eigen bedrijf, dan moet je zelf je Zvw betalen. Mijn werkgever betaalt voor mij 140,69 per maand en dat bedrag vind ik niet op mijn loonstrookje terug als aftrekpost.

      Verwijderen
    2. Oké. Kan je met de volgende vergelijking meegaan?
      Wij ( 2 gepensioneerden) betalen aan basiszorgverz plus 1 aanvulling per jaar 2532 euro plus de Zvw via het ABP is 1080 euro is samen 3612 euro per jaar alleen al aan de basis kosten, dus zonder eigen risico, brillen, hoorapparaten, tandarts en andere bijkomende zaken. Dit is volgens mij 1806 euro pp.
      En jij betaald volgens mij vergelijkbaar 1258 euro voor basisverz plus 1 aanvullend pakket. Is dat zo volgens jou? Zijn gepensioneerden dan niet veel duurder uit voor hetzelfde? Of zie ik dat verkeerd?

      Verwijderen
  6. Interessant om te lezen, ik schreef toevallig net mijn stukje hierover, dat plaats ik maandag. Was inderdaad soms wel moeilijk uit te zoeken omdat ik niet de enige ben in het gezin die zorgkosten maakt en ik niet alles had gespecificeerd. Lang leve internetbankieren ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.