woensdag 16 maart 2016

Laat jij je kinderen tegen betaling klusjes doen?

Consuminderen had vanochtend een vraag over dit onderwerp en het leek mij wel leuk om daar over te schrijven. Vanaf mijn 11e jaar tot minstens mijn 19e moest ik verplicht thuis klusjes doen:

4x per week op de fiets boodschappen halen
stofzuigen
ramen lappen
badkamer en wc schoonmaken
dweilen
afwassen
groenten snijden
tafel dekken
tafel weer afruimen
bedden opmaken
strijken
kleding voor mijn moeder naaien en ook voor voor mezelf

Als ik al die klussen voor een huishouding van 4 personen niet deed, dan kreeg ik geen zakgeld.
Gewoon 0 gulden zakgeld. Als ik geld wilde hebben, en dat wilde ik toch wel toen ik op de middelbare school zat, dan moest ik aan de slag.

Ik vind het niet leuk om gedwongen te zijn om al die klussen te doen, ze namen flink wat van mijn tijd in beslag.

Dat is waarschijnlijk de reden dat ik mijn kinderen nooit geld heb gegeven voor klussen. Ze hoefden niet zo veel in de huishouding te doen en dat deden ze (min of meer?) vrijwillig.
Daarnaast kregen ze vanaf hun 12e jaar zak- en kleedgeld, dat geld konden ze naar eigen inzicht besteden. Het was niet heel veel, maar toereikend zullen we maar zeggen.
Misschien had ik hen voor een incidentele klus wel eens kunnen betalen, maar voor zover ik mij kan herinneren heb ik dat nooit gedaan.

Wat vind jij van het betalen van kinderen voor huishoudelijk werk?

24 opmerkingen:

  1. Ik geef mijn dochter elke week haar zakgeld, ongeacht hoeveel ze heeft meegeholpen in het huishouden. Ze komt nu vaak gezellig meehelpen met de afwas, de kliko's haalt ze binnen, en ze zorgt ervoor dat haar speelkamer en slaapkamer netjes blijven. Ik vind het prima :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ligt aan de context en de mate hoe het wordt toegepast. Als ik jouw lijstje zie, dan voelt dat voor mij (en ik bedoel dit niet als kritiek) als kinderarbeid. Juist, omdat je zelf ook al aangeeft dat het een gedwongen karakter had. Natuurlijk weet ik dat het vroeger meer dan nu gebruikelijk was (en helemaal in grote gezinnen) dat kinderen mee hielpen in het huishouden.

    Onze 10-jarige zoon hoeft niet veel te doen, maar er zijn wel een paar duidelijke afspraken, in onderling overleg met hem gemaakt: 's morgens zijn bed opmaken en de gordijnen open doen. Zijn kamer een keer per week opruimen (het liefst vaker :-)). Een keer in de week de kliko binnen halen en twee keer per week de tafel dekken. Doel: hem betrekken in het huishouden, zodat hij weet dat het niet vanzelf gaat. Hier gaan wij overigens wel soepel mee om; er staat geen tegenprestatie tegen over.

    Wel is het zo dat als hij een keer de auto wil wassen, of de tuin wil aanvegen, dat hij dan een kleine vergoeding krijgt. Maar dat is dan uit vrije wil, en omdat hij het kan gebruiken om ergens voor te sparen. Dat is dan zijn drijfkracht om het te doen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het lijkt me normaal,dat kinderen ook iets doen in het huishouden. Ik kreeg vroeger voor extra klussen in huis en zeker in de winkel van mijn ouders betaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben onze kinderen nooit een vergoeding gegeven voor gedane opdrachtjes. Ik vind dat een kind moet leren om 'iets' te doen zonder daarom een tegenprestatie te krijgen. Toen mijn broer klein was, kreeg hij van zijn peter voor elke 10 die hij op zijn rapport behaalde 20 bf. Broerlief reeg de tienen aan elkaar tot het moment dat zijn peetvader overleed en er tegen tegenprestatie meer stond bij het behalen van 10en. Sindsdien gingen de punten op mijn broer zijn rapport recht naar beneden net omdat er geen tegenprestatie mee aan verbonden was. Ze kregen vanaf 17 zakgeld en mochten dat besteden zoals ze zelf wilden. Ze deden dan ook vakantiejob, gingen babysitten om hun beschikbaar geld te verhogen.De oudste spaarde het allemaal de jongste gaf er veel van uit aan aankopen voor zijn pc

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het met Anoniem 20.20 uur eens. Mijn kinderen kregen in principe geen beloning voor wat ze deden. Ze hoefden niet veel bij te dragen in het huishouden, maar wel wat (eigen kamer schoonhouden of een boodschapje doen).Geld hiervoor geven gebeurde bij uitzondering. Ik vind dat kinderen ook moeten leren een ander belangeloos te helpen zonder dat er iets tegenover staat. Het vinden van bijbaantjes heb ik gestimuleerd (zelfstandigheid).

      Verwijderen
  5. Mijn kinderen hadden taken, en kregen zakgeld. Konden ze de taken niet doen om de een of andere reden dan konden ze onderling ruilen, elkaar helpen, of bij mij aangeven dat ze het niet konden. Daar zat vooral het leerpunt, overleggen en op tijd aangeven.
    Zakgeld kon wel ingehouden worden als ze het bont maakten...veel te laat thuiskwamen, niks uitvoerden zonder enige reden. Vanaf hun twaalfde ofzo mochten ze koken, wie hele maaltijd bereide hoefde niks meer qua afwas en opruimen na het eten. Dat was een zeer gewenste taak. De afwas was ook niet echt een ramp trouwens, altijd gezellige boel, de afdroger mocht de muziek uitzoeken...legde weer een heel ander accent op de strijd wie mocht afwassen :)

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zoon is vijf, dus nog geen zakgeld. Wel vind ik het belangrijk dat hij meehelpt.

    Hij dekt de tafel en ruimt zijn eigen zooi (enigszins) op. Ook geeft hij de poezen soms eten. Daarnaast gaat de tv na het avondeten pas aan als alle na het eten- taken gedaan zijn (ongeacht wiens taken het zijn en of zoon kan of wil helpen).

    Het takenlijstje voor boven de tien heb ik nog niet klaarliggen, maar ik vind dat je in een huishouden samen verantwoordelijk bent voor dat huishouden. Alleen dan meer in de trant van met zijn allen 15-30 minuten iets doen en klaar.

    Strijken, naaien, regelmatig ramen lappen en 4 x per week boodschappen doen we sowieso niet, dus kinderen zullen dat ook niet hoeven doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat het bij de opvoeding hoort dat kinderen meehelpen in huis zonder dat hier geld voor krijgt. Zo worden ze zich er van bewust dat het niet vanzelf gaat. Vroeger kreeg ik weleens het muntje van de boodschappenkar. Moest dan wel in de spaarpot ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nee, mijn zoon doet geen klusjes tegen betaling. Hij heeft ook geen vaste klusjes maar sommige dingen doet hij vanzelf, zoals de hond uitlaten. Als ik hem vraag om hulp. doet hij dat ook.
    Geld krijgt hij als hij dat nodig heeft, als hij ergens heen gaat met vrienden of kleren wil kopen. Het geld dat hij daarvan overhoud spaart hij.
    Misschien had ik beter een vast zakgeld kunnen geven, maar daar komt het niet van. Spaarzaam is hij in ieder geval wel.
    Wat moest jij enorm veel doen, Zuinigaan. Ik had vroeger een vriendinnetje bij wie het thuis ook zo toeging. Terwijl wij buiten speelden moest zij kilo's aardappels schillen (groot gezin), of de stoep schrobben.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In de week van het geld bleek dat kinderen vrijwel geen klusjes deden.
    Ik vroeg me af waarom kinderen geen klusjes meer deden om geld te verdienen. Laura dekker heeft haar vorige zeilboot verdiend met het doen van klusjes. Haar vader had geen geld.
    Kinderen ontvangen nu behoorlijk wat zakgeld. Zou het de reden zijn dat kinderen veel zakgeld ontvangen, dat ze geen klussen meer doen.
    Of is het dat kinderen nu vaak alleen onder begeleiding iets doen. Ze worden gebracht en gehaald, naar muziek, sport, naar en nog eens naar.
    Kinderen waren vroeger zelfstandiger.
    Ik moest in mijn uppie naar de tandarts. In het dorp was er alleen vanaf 12 jaar clubs. Gymen kom als vanaf vier jaar. Achterop de fiets bij een zus of broer naar de gym. Later zelf.

    Waarom verdienen kinderen zo weinig bij?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jouw moeder heeft veel van je gevraagd.
      Ik moest vroeger meehelpen met tomaten plukken, bakjes papieren. Ik kreeg er geld voor en spendeerde dat aan leuke dingen. Sparen kwam miet in mijn hoofd op. Alles wat ik nodig had was er.

      Verwijderen
    2. Ik vind het een goed idee om kinderen af en toe wat klusjes te laten doen voor wat geld. Moest alleen wel lachen om het stukje over Laura Dekker.
      Ilse

      Verwijderen
    3. ze krijgen al heel veel van ouders en hebben geen extra geld nodig.. (is mijn idee/mening..)

      Verwijderen
  10. Mijn kinderen hebben altijd min of meer geholpen maar nooit erg veel en nooit voor geld. Helpen bij het koken en afwassen, eigen kamer bijhouden en soms een boodschap doen of iets op de post doen. Dat had niks met zakgeld te maken.
    Ikzelf kom uit een gezin met 10 kinderen en hielp om de avond bij de afwas en poetste zaterdags tig paar schoenen; dus niet echt veel. Ik kreeg zakgeld maar werd niet betaald voor de klusjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik ben er nog niet uit hoe we het dan gaan doen. nu zijn ze 6 en 3, helpen soms. oudste is ook veel moe en ik vind ontspanning en spelen belangrijker dan mijn huishouden... daarnaast doe ik dingen liever wanneer het mij uitkomt, omdat ik als gastouder werk, dan wanneer het voor haar handig is (thuis van school, niet met andere dingen bezig (sport, logeren bij oma enz) maar wie weet als ze ouder zijn.. ik denk dat we sowieso zakgeld geven, voor ze sparen. maar evt extra geld voor klusjes oid, we zien het nog wel

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De kinderen hebben hier een paar vaste taken als tafel dekken en vaatwasser uitruimen. We vinden het belangrijk dat ze lerenn mee te helpen en dat niet alles voor ze wordt gedaan, ik ben hun sloofje niet ;-). Oudste krijgt zakgeld waarvan hij kadootjs voor verjaardagsfeestjes voor moet betalen en verder vrij te besteden.
    Ik zie ook een tendens dat ouders veel voor de kinderen betalen tot aan hele studies toe. Ik vraag me dan wel eens af of ze wel met geld leren omgaan en het waarderen of het heel normaal vinden dat hun ouders heel sober leven om alles voor de kinderen te betalen. Zelf heb ik vanaf mijn twaalfde altijd een krantenwijk gehad en later in een winkel gewerkt voor wat extra geld. Mijn ouders hadden het niet breed en mijn studie heb ik zelf betaald. Zodra wij thuis echt werk hadden met salaris betaalden wij kostgeld.meehelpen hoefde dan weer niet. Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik vind het prima om die mogelijkheid te bieden, zo leren ze ook te werken voor hun geld. Zelf moest ik thuis de ene week afdrogen met avondeten en de andere week tafeldekken (omgewisseld met broer). Daarnaast moesten we elke dag een karweitje doen. Soms was dat zo gedaan, soms was het een groter klusje. Daar had ik echt een grondige hekel aan (zowel het moeten als het feit dat het huishoudelijk was) en ik vond mezelf vrij zielig. Maar als ik jou zo hoor.... En op zaterdag mocht ik, als ik wilde, nog meer klusjes doen. Daar kreeg ik dan per klusje voor betaald. Als ik een zaterdag een beetje flink mijn best deed, had ik snel zo'n 5 gulden. Dat was niet dik betaald, maar mijn zakgeld was ook niet superveel, dus als je dan een gulden zakgeld hebt en nog vijf erbij gewerkt, dan tikt het wel aan. En m'n moeder gaf me dan ook altijd een kerstpakket :O

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Niks mis mee om je kinderen te laten helpen. Hier ook gedaan. Soms wel een vergoeding en soms doen ze het gratis.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Niks mis mee om je kinderen te laten helpen. Hier ook gedaan. Soms wel een vergoeding en soms doen ze het gratis.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik vind bepaalde taken normaal voor kinderen en daar zou ik dan niet voor betalen. Bijvoorbeeld op ruimen. Tafel dekken. Vaatwasser in of uit ruimen. Kleine boodschap doen. Dus meer dagelijkse dingen. Daar kreeg ik vroeger ook niet voor betaald. Ik kreeg vroeger wel na klagen over te weinig kermisgeld f 1 per uur geloof ik met onkruid wieden in de tuin. Ik was 10 ofzo. Geloof dat ik zo 3 gulden extra verdiende. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Onze kinderen kregen elke week zakgeld en deden wel verschillende taken in het huishouden, ze kregen daar gewoonlijk niet voor betaald. Maar in de vakanties had ik een lijst met klusjes die gedaan moesten worden, met per klusje een bedrag wat ze daarmee konden verdienen. Ze konden op de lijst intekenen op de klusjes en deden graag vakantiewerk, waarmee ze dan dus extra zakgeld verdienden. En ze zeggen nu ze volwassen zijn, dat ze er een hoop van hebben geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mijn kinderen krijgen zakgeld en hoeven daar geen klusjes voor te doen. Ik vraag ze incidenteel iets te doen en dat doen ze.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik laat mijn kinderen alleen stofzuigen. Verder geef ik ze er geen geld voor. Ze zijn ook zo klaar aangezien wij een stofzuiger hebben met enorme zuigkracht. Ze mogen blij zijn dat ik ze nog te eten geef. Over betalen gesproken. Geintje natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.