dinsdag 15 maart 2016

Opvoeding heeft een grote invloed op hoe we met geld omgaan

Deze week is weer de week van het geld.
Citaat van NOS.nl afgelopen maandag:
'Jong geleerd is oud gedaan' en 'goed voorbeeld doet goed volgen'. Dat geldt ook voor het omgaan met geld, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Vandaag is de Week van het geld begonnen, waarin basisschoolleerlingen les krijgen in het leren omgaan met geld. Ouders hebben grote invloed op het geldgedrag van hun kinderen, staat in het rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volwassenen die als kind hebben geleerd om met geld om te gaan, kunnen makkelijker rondkomen, hebben minder betalingsachterstanden en betalingsproblemen, sparen vaker en zeggen verantwoordelijker te zijn in hun aankoopgedrag.

Mijn ervaring is dat het klopt. Mijn dochters kunnen prima met geld omgaan en ik verwacht niet dat ze in serieuze geldproblemen zullen komen.
Ik denk dat het goed is dat er in de Week van het Geld op scholen aandacht is voor omgaan met geld. Helaas krijgt niet iedereen van huis uit mee om verantwoord om te gaan met geld.
Door lessen op de basisschool en op het voortgezet onderwijs kan hopelijk veel schuldenellende voorkomen worden! 

14 opmerkingen:

  1. Volgens mij klopt dat ook wel. Ik heb het wel geleerd en doe het grotendeels ook wel. Misschien zou het soms slimmer kunnen, maar dan zijn het meer uitspattingen (waar toch over nagedacht is), dan dat het onverstandige stommiteiten zijn. Bij mijn vriend zie ik het ook wel, hoewel ik daar ook wel kan merken dat ze er in zijn opvoeding waarschijnlijk iets minder mee bezig zijn geweest. Niet dat hij er onverstandig mee is, maar meer dat hij bepaalde dingen gewoon niet echt weet, net als je mensen hebt die bijvoorbeeld niet goed weten wat wel of niet gezond is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga er deels mee akkoord dat goed kunnen omgaan met geld te zien heeft met de opvoeding maar ik vind dat het ook enorm veel te zien heeft met het karakter van de persoon in kwestie. Wij hebben altijd heel zuinig moeten leven om rond te komen toen de kinderen nog thuis woonden. Ze beseften heel goed dat onze levensstijl noodzakelijk was.Bij onze oudste zat het er al jongsaf in om geen of zo weinig mogelijk geld uit te geven en nu ze uit huis is en haar eigen gezin heeft doet ze dat nog steeds : geeft geen geld uit aan nutteloze zaken, is voor recyclage, hergebruik, koopt en verkoopt tweedehandsgerief,zit in een freecycle groep en ze zal nooit de laatste technische snufjes willen hebben.
    De jongste, die dezelfde finaniele opvoeding kreeg of de oudste, is meer van t principe 'geld moet rollen'. Hij verdient goed maar geeft ook veel geld uit en zou, mits een beetje op te letten op zijn budget, al een heel pak verder kunnen staan of hij nu staat. Hij houdt van luxe, restaurantberzoekjes, mooie gsms.... ze kregen dezelfe opvoeidng en toh zit er zon verschil in beiden

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ouders hebben zeker een bijzondere invloed hierop. ik blijf mij verbazen hoe sommige kinderen zoveel krijgen alsof het niet op kan, zo leer je moeilijk de waarde van geld.
    Maar het is natuurlijk niet 100% de ouders, zoals wat anoniem zegt, ik ben zuinig, bij mijn broer moet geld rollen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk zeker dat het waar is. Maar het valt me ook op dat er weer een stukje opvoeding op het bord van de school wordt gelegd. En als je het van je ouders niet krijgt, is het super dat de school het doet natuurlijk. Maar soms gaat er wel erg veel naar de school.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Onze oudste dochter is dan blijkbaar de (enige?) uitzondering op de regel. Twee dochters, op dezelfde manier opgevoed en in dezelfde omstandigheden opgegroeid. Jongste is net als wij, apaarzaam en redelijk zuinig. Oudste geeft al het geld uit wat er binnen komt (gelukkig niet meer dan er binnen komt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt me geen uitzondering op de regel. Beide situaties, zowel zuinig leven als niet meer uitgeven dan er binnenkomt, zijn prima. Ze komen allebei niet in de geldproblemen.

      Verwijderen
  6. Ook hier al de kinderen dezelfde financiële opvoeding. En toch is er eentje die het niet oppikte, al jong meer geld uitgaf dan ze had, of schulden maakte die ze net op tijd af kon lossen. Karakter telt dus ook mee.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Opvoeding speelt mee, al zie ik in mijn familie dat het ook van hun jararkters afhangt. Of van die van hun partner.
    Ik wilde als kind al meer weten over financien in een huishouden en bij ons thuis. Helaas was dat in die tijd nogal taboe. Jammer, want ik had er dan veel van geleerd en ook de keuzes van mijn ouders beter begrepen. Want de verhalen over vroeger heb ik pas kortgeleden gehoord. Hoe krap ze zaten.
    Wij hebben onze zoons al jong verteld over geld. Ze wisten wat er binnenkwam. Ik liet ze zien wat vaste lasten zijn en wat alles kost en wat we spaarden.
    Ze kunnen allebei heel goed met geld omgaan en hechten weinig waarde aan spullen. Maar dat zal ongetwijfeld ook met hun karakter te maken hebben :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit herken ik!
      Ik wilde ook weten wat de huur was vroeger, maar dat mocht ik van mijn moeder niet weten en ook andere zaken werden niet besproken waardoor ik toen ik het huis uit ging nog wel een fout heb gemaakt die me anders bespaard was gebleven. We stapten over met energie en het maandbedrag was slechts €12,75, dit bleek natuurlijk veel te weinig en we moesten na een jaar €800 bijbetalen!
      Het was een fout van het energie bedrijf dat ze ons verbruik veel te laag hadden doorgegeven, maar als ik vanuit huis had meegekregen wat een normaal bedrag was voor energie had ik zelf wel aan de bel getrokken. Maar wist ik veel met mijn 18 jaar ;)
      Overigens hebben we wel meegekregen vanuit huis hoe we om moesten gaan met geld, want we kregen zakgeld en als we dan iets wilde moesten we daar zelf voor sparen.
      Toen ik 14 was en mijn eerste baantje kreeg ben ik zelf naar de bank gegaan om als mijn loon kwam automatisch 50 gulden over te laten schrijven naar mijn spaarrekening, maar dit had ik wel helemaal zelf bedacht, mijn ouders bemoeide zich niet met mijn geld.

      Verwijderen
  8. Tuurlijk is goed met geld kunnen omgaan belangrijk en schuldenvrij door het leven gaan helemaal prima. Maar mensen die niet door het zuinigheidsvirus getroffen zijn en het zich kunnen veroorloven om ruimer met geld om te gaan of mischien wel hun geld laten rollen (!), daar is toch niks mis mee ?
    Of zijn zuinigers en sober levenden een beter slag mensen:-)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zolang je niet meer uitgeeft dan er inkomt, dan is er niets aan de hand. Het is goed voor de economie om wat meer uit te geven. Maar als je bepaalde dromen hebt: eerder met pensioen, een koophuis of een leuke auto, dan moet je daar financieel wel wat voor doen.
      Op zich zijn gierigaards of zuinige mensen niet een beter slag mensen!

      Verwijderen
  9. Is het nature of nurture? Ik kom uit een groot gezin, we hebben allemaal dezelfde opvoeding gehad en sommige zijn zuinig en sommige niet....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een goede financiele opvoeding is erg belangrijk. Ondanks dat er (zoals Nicole terecht opmerkt) steeds meer bij de scholen wordt gelegd mag er daar van mij meer aandacht komen voor zelfredzaamheid op dit gebied. Leer kinderen wat vaste lasten zijn, hoe je kunt budgetteren, wat gemeentebelasting is enz, enz,
    Helaas zijn niet alle ouders bij machte om dit zelf goed te doen. Soms wat zwakker begaafd, soms zelf notoire schuldmakers. Geef deze kinderen de kans om niet in dezelfde ellende terecht te komen door ze goed voor te bereiden op een zelfstandig bestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vind het wel fijn dat er een speciale "geldweek" is. Mijn kinderen voed ik op met: geef niet meer uit dan dat er binnenkomt en spaar ook zeker iets, ook al is het maar een beetje. Van hun zakgeld moeten ze de helft sparen en de rest mogen ze verbrassen, oppotten of wat dan ook, dat is hun eigen keuze. Mijn broers en ik hebben dezelfde opvoeding genoten, wat je niet hebt kun je niet uitgeven dus lenen wij niet voor een auto (noem maar even wat), maar sparen we ervoor. Ik probeer mijn kinderen zoveel mogelijk te vertellen over wat er allemaal betaald dient te worden en zich er bewust van te laten zijn wat allemaal geld kost (lichten uit doen, kraan niet onnodig laten stromen etc etc)

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.