Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 14 maart 2016

Zegeltjes sparen

Zegeltjes sparen, zo noemden ze het vroeger in mijn vrouwengroep als je je boosheid opspaarde en daarna als het ware "ontplofte".  Dan was je niet alleen boos om wat er zojuist gebeurde, maar ook om een heleboel andere dingen die je al langer irriteerden.
Beter kon je je irritatie of boosheid direct uiten in plaats van er mee te blijven rondlopen. Dan was het geen ontploffing, geen stapeling, maar terechte boosheid van dat moment. Deze theorie kwam uit de Transactionele analyse, populair in de jaren 70 en 80.

Nu ik sinds juli afgelopen jaar weer AH-zegeltjes spaar, moet ik regelmatig denken aan die vrouwengroep, waar ik leerde om meer voor mezelf op te komen en geen "zegeltjes te sparen".
Waarom?
Misschien omdat het precies zo heet?
Hoe dan ook, het gaat niet heel hard met die zegeltjes en ik begin te denken dat het een vergissing is om die koopzegels te sparen. Ik vind het namelijk een heel gedoe.
- Eerst moet ik er aan denken dat ik om zegels moet vragen
- Dan moet ik controleren of ik voldoende zegels ontvangen heb (dat is niet altijd zo, soms zijn er te weinig)
- Dan moet ik ze ook nog inplakken.
En wat levert het op? Per boekje 3 euro.
Nu weet ik wel dat de rentestand heel laag is en er op mijn spaargeld nauwelijks rente te behalen valt, maar ik vind het sparen van zegeltjes heel omslachtig.
Ik heb in ongeveer een half jaar een zegelboekje vol gespaard. Daar heb ik 49 euro aan uitgegeven en dan ontvang ik €3,- extra. Omgerekend is dat 6,12%. Op zich niet slecht, maar het is wel maar 3 euro.

Vind jij het de moeite waard om AH zegels te sparen?

29 opmerkingen:

 1. Ja wij sparen ook, maar wij zijn met zijn zessen, hebben daardoor denk ik ook iets sneller een boekje vol. We doen er ongeveer 2 maand over. Wij gebruiken 50 euro (per boekje) voor vakantie en kampen en uitstapjes. Ik vind het een leuke manier om wat extra te sparen zonder dat je het door hebt.
  Nomoskar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ik vind het leuk omdat ik zo ongemerkt een extraatje bij elkaar spaar voor in de zomer vakantie en met Sint/kerst, maar ik ben het met je eens ik kan net zo goed elke week een paar euro in een potje kan stoppen. Dan heb ik wel es waar geen rente maar is ook een stuk minder gedoe. Voor mensen in de schuldsanering wel ideaal natuurlijk! Van het weekbudget worden de zegels gekocht, maar de volle kaart kan naar eigen inzicht weer besteedt worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee. Ik kom te weinig bij AH. Doe de meeste boodschappen bij Lidl en een streeksupermarkt. Bij AH koop ik leuke bonusaanbiedingen maar dan moet ik denk ik een jaar sparen voor een boekje vol ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja wij sparen ook. Tijdens het afrekenen van de boodschappen merk ik het niet en na ongeveer 1,5 tot 2 maanden, hebben we een boekje vol. Wij leggen dit bedrag apart en gebruiken het voor extra bestedingsgeld in de vakanties. Ideaal! Daarnaast nog de kleine bijkomstigheid dat de kinderen het leuk vinden om mee in te plakken haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik spaar ze bij de Plus. Daar betaal je 2 cent voor een zegel en krijgt er 3 cent voor terug. 200 zegels in een boekje, dus 4 euro betalen voor een boekje en 6 euro terugkrijgen. 50% rente! Ik spaar de boekjes op voor de zomervakantie, samen met de bonnetjes voor statiegeld en alle muntjes kleiner dan 50 cent die ik dagelijks in mijn spaarvarken stop. Alles bij elkaar leuk zakgeld voor de zomer.

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Marjolein ik spaar ook bij de Plus en ik hoef ook nooit te vragen om zegeltjes, nee er wordt aan mij gevraagd of ik zegeltjes wil en zo hoort het.

   Verwijderen
  2. Hier nog beter: ze kennen me en weten dat ik zegeltjes wil! Ze weten ook wie mijn kinderen zijn etc. Al jaaaaaren dezelfde kassadames, heerlijk.

   Verwijderen
 6. Ik wist dat ze zegeltjes hadden, maar dat dat zo weinig oplevert. Ik vind dat echt teveel 'gedoe' voor 3 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik spaar ook; het gaat niet erg snel. Ik noem dit mijn oude sok. Ik vind het geen gedoe, maar ja; ik hou ervan mijn administratie bij te werken, bonnen in te boeken en ook die zegels te plakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik spaar geen koopzegels. Gewoon omdat ik nauwelijks bij de Hamster winkel kom. Wel spaar ik alle (gratis) zegels die ik overal krijg. Gebruik ik het zelf niet dan geef ik het aan iemand anders die het graag wil hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik spaar ook koopzegels. Krijg meer rente dan op een van mijn spaarrekeningen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het overwogen omdat het ongemerkt wel een leuk spaarpotje is. Bijvoorbeeld voor vakantie of feestdagen. Maar uiteindelijk vergeet ik het dan toch weer, zeker nu ik zelf scan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook hier spaar ik zegeltjes van de Jumbo en AH, levert meer op dan de rente op de spaarrekening!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee, ik vind het niet de moeite waard. Inderdaad, om wat jij zegt: je doet een half jaar je best en je verdient drie euro. Je komt al snel in de verleiding om toch nog maar iets extra's te kopen zodat je een extra zegeltje kunt kopen. En als je er maar een paar kwijt raakt (of de kassamedewerker vertelt zich in jouw nadeel), dan gaat daar je winst.

  Ik heb nu ook besloten om aan de meeste andere acties, met gratis zegels, niet meer mee te doen. Laatst nog keukendoeken gespaard: vijf weken sparen en dan nog 1,50 euro moeten betalen voor de keukendoeken. Waarschijnlijk krijg je ze elders gewoon voor 1,50... En ik had niet eens écht keukendoeken nodig...

  Ik ga kijken of het me misschien zelfs helpt om nergens voor te sparen. Niet er om hoeven te denken, niet vier producten kopen in plaats van de twee die ik nodig heb, om maar meer zegeltjes te krijgen, niet sparen voor iets wat je anders sowieso niet zou kopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nee ik ben afgestapt van zegelboekjes en dergelijke, ik kom te weinig of ga meer kopen om dan een beetje korting of geld te krijgen. Daar is voor mij Euroclix veel lucratiever en sinds kort nog sneller Klezzer. Bij laatste heb ik in 5 wkn totaal 40,02 verdiend. In het begin veel schrijven, nu is het dagelijks ff kort reviewen over muziek of boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk die zegeltjes! Ik koop alle boodschappen bij de Appie, zegeltjes tel ik nooit na, de bon trouwens ook niet. Dat vind ik inderdaad teveel gedoe. Eens per week ga ik aan de keukentafel zitten plakken, lekker zen. De volle boekjes geef ik aan mijn volwassen kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja hoor ik spaar de zegels van A.h. Iedere twee maanden een boekje vol wat ik zie als spaarpot. Door op de aanbiedingen te letten kosten de zegels mij amper wat. Gewoon dagelijks opplakken met het bijhouden van het kasboek, ik geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik spaar ze wel. Een beetje om het rendement, maar ook omdat ik van die kleine uitgaven vaak niets merk, terwijl die €52 in één keer voor mij wél een hoop geld is.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik spaar ze ook, ik kom veel minder bij de appie dan 5 jaar geleden, door scheiding minder inkomsten en als je elke week twee tientjes minder uitgeeft door bij l.idl of a.ldi te komen heb je zo 1000 euro verdient,..minder uitgegeven . Het duurt dus veel langer voor een boekje van appie vol is. Maar..... ik heb er een paar vol en nog steeds niet ingeleverd. Lijkt op de oude sok. Gewoon laten liggen tot je er een 4 of 5 tal hebt, dan is dat een leuk extraatje ineens. Of een maand boodschappen gratis. Wel plak ik ze meteen in anders ben ik alle zegeltjes door het huis kwijt en 3 dagen plakken, daar hou ik niet van. OOk bij J.umbo kom ik vaker en ook daar spaar ik zegeltjes. En inderdaad méér rente dan op een spaar rekening bij appie idd 6 %. Dat is niet gek. Maar kopen wat je nodig hebt en/of elders niet hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik spaar bij de hoogvliet punten op mijn klantenkaart. Elke punt is 1 cent, en je krijgt er 6% rente op, ongeacht hoeveel punten je inlevert. Ik spaar ze nu om de boodschappen voor dochters verjaardag voor te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik spaar ze al jaren. En één keer per jaar wissel ik de boekjes in. Meestal een 8 boekjes. Alleen afgelopen jaar heb ik een uitzondering gemaakt en de boekjes al in december ingewisseld. Voor komende zomervakantie heb ik dus minder boekjes. Omdat de vakantie dit jaar laat is, hoop ik toch een 5 boekjes te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Als je die drie euro afzet tegen het werk wat je ervoor moet doen, moet er dik geld bij. ;) Dus nee, ik spaar ze niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik spaar geen koopzegels wel de zegels van de poi een vol boekje 100 zegels is 2,50 euro. Had ze een paar jaar opgespaard en in januari 30 volle kaarten laten verzilveren. Maar ik wacht er in vervolg niet weer zo lang mee, als ik 10 vol heb wissel ik ze in. Groeten Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik spaar bij de PLUS: 50% rente, waar vind je dat nog?
  Je koopt voor 2 cent een zegeltje, vol spaarboekje = 3 Euro gekocht en je krijgt 6 Euro voor een vol boekje.
  Het gaat hier ook niet snel maar toch leuk als je voor in de vakantie een bedragje hebt gespaard.

  Kaathje

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Niet mijn ding. Ik spaar wel voor een moestuintje... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Een beetje verbaasd dat jij dit aankaart of is dit om de discussie op gang te brengen? Wat is het nou voor moeite als je het nuchter bekijkt.
  En 6% rente, welke bank geeft dat nog. Direct inleveren als je boekje vol is, levert het meeste op.
  Ik spaar bij de Coop, zij geven 4 %. Blijven we doen, ik vind het de moeite wel waard.
  Kijk eens naar euroclix bij voorbeeld. 4 handelingen voor 1à 1 1/2 cent. En in tijd maar niet gemeten, te veel werk.
  Maar doe ik ook zo even erbij
  Fijne dag, groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 6% rente is ALLEEN op ieder zegeltje dat je kunt kopen. Als je voor een tientje koopt, dan kun je maar 10 zegeltjes van een dubbeltje kopen. Je kunt niet zeggen: doe mij maar 100 zegels, dan schiet het wat meer op!
   Die 6% rente is beperkt tot een klein bedrag.
   Vandaag heb ik bijvoorbeeld 9 AH zegeltjes gekocht. Over die 90 cent krijg ik over een tijdje 6% rente.

   Verwijderen
 25. Niet bij Albert maar bij hoogvliet spaar ik digitale punten die ook omgerekend 6% opleveren. Ik hoef niet bij te houden of ik genoeg zegels ontvang en ik hoef niks te plakken.

  Daarnaast vind ik het ongemerkt sparen leuk. Het "extraatje " is voor de vakantieperiode of ik gebruik en voor de decembermaand.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik spaar ook punten bij de Hoogvliet, je merkt het niet dat je spaart.
  Het gaat heel snel...voorbeeld als je voor 50 euro aan boodschappen betaal je 5 euro bij dus 10 cent per punt en geen 1 cent wat Nieuw begin zegt.

  BeantwoordenVerwijderen