zaterdag 12 maart 2016

Voortaan inloggen met iDIN in plaats van DigiD?

Logo iDIN
Het iDIN logo


Het lijkt er op dat de DigiD een achterhaald systeem wordt.
Er komt iets nieuws: de iDIN !
Een aantal banken in Nederland, waaronder  de Rabobank  en de ING, zijn een pilot gestart. Je kunt nu als je klant bent van een van deze banken met een iDIN inloggen bij je bank, maar dat niet alleen, je kunt je in de toekomst ook bij andere instanties identificeren, bijvoorbeeld bij verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstanties of webwinkel.

Ook kun je met de iDIN in plaats van de DigiD je aangifte bij de belastingdienst doen. Dat kan nu al. De Belastingdienst is de eerste organisatie waar klanten zich kunnen identificeren met iDIN, de elektronische ID-dienst die in opdracht van de Betaalvereniging Nederland is ontwikkeld.
 
Op de site van de betaalvereniging van alle Nederlandse banken vind je een uitleg:

iDIN is een dienst van de banken waarmee hun klanten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren. Klanten die daarvoor kiezen, kunnen zich dan bekendmaken met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank, bijvoorbeeld bij verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstanties of webwinkels. Daardoor hoeven deze klanten geen aparte toegangscodes aan te vragen en te onthouden. Naar verwachting is in de loop van 2016 de dienst beschikbaar voor instellingen en consumenten.
De Rabobank is er vanaf 8 maart mee gestart. Hier vind je de informatie van de Rabobank  Ook de ING klanten kunnen zich nu met iDIN identificeren. Het is nog een proef. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat bevallen en of andere banken er ook mee beginnen.

Mijn eigen bank heeft deze service nog niet.
Ben jij klant van de Rabobank of de ING en het je de iDIN al geprobeerd?

12 opmerkingen:

  1. Nog niet geprobeerd. Sterker nog: zelfs nog niets van gehoord!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet geprobeerd en ga het ook niet proberen... De boodschap die destijds gegeven werd met Animal Farm komt steeds dichterbij.. Big Brother is watching you..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarom niet? Er is heel veel kritiek geweest op de DigiD, die is juist nogal onveilig. De banken hebben er alle belang bij dat deze nieuwe iDIN veilig is, zodat criminelen niet kunnen graaien in de banktegoeden.

      Verwijderen
    2. Het is niet de overheid die dit heeft gemaakt, maar de banken. Niet dat de banken in alle opzochten te vertrouwen zijn, maar ze hebben weinig belang bij een Big Brother rol. Hoeveel geld jij op je rekening hebt staan, weten ze al. En als jij overal met pin betaalt, dan weten zij ook al waar jij je geld aan uitgeeft en bij welke bedrijven.

      Verwijderen
    3. Het veiligheidsaspekt kan ik met je delen, maar het gaat mij er om dat onderhand alles aan elkaar gekoppeld wordt... Hoe lang duurt het nog voor de MP weet wanneer ik naar het toilet ga etc? Juist de inbreuk op mijn privacy doet mij besluiten hier geen gebruik van te maken.. Maar helaas op den duur zullen we er niet onderuit komen..

      Verwijderen
  3. Nu ben ik toch aardig bij met dit soort dingen, maar hiervan had ik nog niet gehoord :-) Ik zal het artikel binnenkort eens doornemen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou Nederland een voorloper zijn op dit gebied? Ik denk niet dat dit iets is dat alleen in Nederland speelt. Ook in andere landen zijn banken er mee bezig waarschijnlijk.

      Verwijderen
    2. Voorloper denk ik niet. In Estland bijv zijn ze op dit gebied veel verder. Zo kun je er al jareb met je identiteitskaart stemmen, je belastingaangifte doen, reizen met het openbaar vervoer (ov-chipkaart dus) en zelfs als een kortingspas van een winkel gebruiken. Ipv dat je portemonnee vol zit met verschillende passen, staat alles mooi op 1 kaart. Het werkt zover ik kan zien goed (ben getrouwd met een Estse dus zie het van dichtbij) en ik snap nooit zo goed waarom Nederland altijd zelf het wiel wil uitvinden als er al goede systemen bestaan...

      Verwijderen
  4. Het is nogal wat, een inlogcode voor alles. Gemak dient de mens maar ik vind het nogal gevaarlijk. Identiteitsfraude wordt zo wel heel makkelijk gemaakt. Bovendien zou het mij toch niet lekker zitten dat mijn bank ook mijn inloggegevens van mijn overheid.nl en verzekeraar ofzo heeft. Wat mij betreft moeten die dingen gewoon gescheiden blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Volgens mij is het een 1 april grap.... Op de website van de belastingdienst staat hier niks over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En laten ze deze grap in gaan op 8 maart? Dat lijkt me niet. Heb je gegoogled op iDIN?

      Verwijderen
  6. IDIN is 2-ledig:
    1) generieke inlog methode voor meerdere websites
    2) gegevens verstrekker als jij dat nodig hebt

    Punt 2 is nieuw. Als een webshop wettelijk verplicht je leeftijd moet weten, kan de webshop bij bestelling een button IDIN opnemen. Je gaat dan (net zoals bij zusje IDEAL) even van de webshop website naar de bankenwebsite - kiest je bank - logt in, daarna wordt niet je betaalrekening getoond maar je persoonsgegevens die de website nodig hebt, dan zie je welke gegevens die webshop nodig heeft en besluit je op die IDIN bankenwebsite of die informatie naar de webshop wordt gestuurd (vergelijkbaar met informatie dat je een betaling met IDEAL hebt afgerond), niet-bevestigen is geen bestelling afronden, wel-bevestigen is zekerheid webshop dat die op scherm genoemde informatie van een (veilige nederlandse) bank komt en dus betrouwbaar is, bestelling afronden. Klaas is kees.
    Voor verzekeringen afsluiten bespaart dat kopie ID-bewijs opsturen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.