Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 13 maart 2016

Voorjaar!

Wat een stralende dag gisteren! Echt voorjaar!
Ik heb al weer even in de zon gezeten, hoewel het hier echt fris was, 8 graden is niet heel veel.
 In mijn optimisme heb ik een paar dagen geleden de elektrische deken naar zolder gebracht, maar ik heb gemerkt dat de nachten toch nog wel erg koud zijn.  Waarschijnlijk was het in de afgelopen maanden 's nachts wel eens veel warmer dan in de afgelopen week!
Maar die deken komt niet weer terug, ik kan ook wel zonder.

Wat heerlijk is van het voorjaar is alle daglicht! Eerder licht en later donker, zodat ik voor en na het werk bij daglicht kan fietsen.

En wat verder een voorjaarsgevoel geeft, is kijken naar vogels op Beleef de Lente. Ik ben vooral een fan van de slechtvalk en de ooievaar. Bij de nesten van deze imposante vogels zijn camera's, zodat je ze kan volgen in hun nestgedrag, het leggen van eieren, het broeden en de kuikens.
Ik kijk al een paar jaar en ik vind het erg leuk. Soms is er weinig te beleven, maar er staan ook gemaakte filmpjes op met interessante beelden.

Het zitten in de zon en digitaal vogels volgen zijn heel simpele genoegens, het kost niets en is toch fijn!

5 opmerkingen:

 1. Het was inderdaad heerlijk gisteren. Ik heb een hekel aan in de tuin werken en met een best wel grote tuin met achterstallig onderhoud is dat dus een extra opgave. Maar het was gisteren zo fijn dat ik er gewoon zin in kreeg om ook vandaag lekker te werken. Helaas staat er nu een stevige koude noord-oostelijke wind. Mijn huis staat vrij open en dus heeft de wind vrij spel. Dat gaat hem vandaag dus toch niet worden. Wat jammer nou ;-)
  Veel plezier met de vogeltjes!
  Lilian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oo ik geniet er ook zo van.. En volgens mij wordt vandaag weer zo'n mooie dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook zo blij dat het er allemaal weer wat voorjaarsachtig uit begint te zien, ondanks dat het nog wel koud is. Maar het is licht, de zon heeft weer intensiteit en daarvan gaat m'n humeur met sprongen vooruit. Ook bij daglicht fietsen in plaats van bij donker vind ik een verademing!
  Ik kende Beleef de Lente niet. Wat leuk! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gisteren ook even voor huis gezeten. In de boom van de buren heb ik veel vetbolletjes en pinda's gehangen maar als ik buiten zit komen de vogeltjes niet, als ik binnen zit kan ik wel genieten van de grote verscheidenheid net zat er ook een Bonte specht en al paar keer groenlings gezien, wat een mooie vogeltjes zijn dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, veel leuke dingen zijn gratis of kosten weinig. Ik zit de gratis kunstkrant te lezen ( erg mooi nummer van maart/april) net zo lezenswaardig als menig kunstboek , speel ondertussen gratis Wordfeud en kijk naar de vogeltjes in mijn tuin. Die heb ik gelokt met het strooien van kanariezaad,. Bij de Action 1.29 groot pak. Daarmee heb ik weken ringmussen, vinken etc. voor mijn raam. Vogelbadje en wat schuilgroen maakt het voor de vogels compleet. Vogelbakje is een ingegraven oude containerdeksel. Schuilgroen is ook praktisch gratis. Altijd blij geweest met wat spontaan opkwam ( hulst, vlier, braam, eik) en alleen 34 jaar geleden wat bomen en struiken gekocht bij Staatsbosbeheer en wat fruitbomen bij een kweker totaal hooguit 200 gulden in 34 jaar. Bollen, rozen etc vermeerderen we zelf of de natuur doet het zelf. Koop heel af en toe wat bij. En ik neem in dank planten aan die bij de buren overbodig zijn geworden. We hebben nu alleen 1 keer per 3 jaar een firma voor boomonderhoud nodig, dat levert dan wel weer kachelhout op
  De daslook breidt zich ook geweldig uit. Nu pittig in diverse gerechten. Gratis vitamines
  Een tuincentrum verdient bijna niets aan ons. Ik koop er hooguit laarzen , een nestkast of boerenkoolplantjes

  BeantwoordenVerwijderen